Dressyr
Publicerad: 2016-05-20
Will Faerber förklarar sitt system: "Ska stretcha och utveckla överlinjen"
Den amerikanska tränaren Will Faerber har grundat skolan Art2Ride, där grundidén är att aktivera och stärka hästens coremuskulatur. När han var på Sverigebesök, och höll träningar i Halmstad, passade vi på att få en pratstund.
Text: Cajsa Ekström
Foto: Anne Sari
Will Faerber har arbetat professionellt som tränare i över 40 år – han har själv tävlat på hög nivå i både fälttävlan, dressyr och hoppning. Sin bas har han utanför San Diego i Kalifornien, där han tillsammans med sin fru Karen Loshbaugh driver Rising Storm Stables.
Wills filosofi handlar om att bygga upp hästens överlinje genom stretchning. Han kallar träningen för ”Classical Foundation Training” och den utgår från att hästens coremuskulatur måste aktiveras och stärkas, innan man kan rida den utan spänning eller motstånd.
– Det är först när en häst har lärt sig att engagera bakbenen, spänna bålmuskulaturen, arbeta genom ryggen och aktivera hela överlinjen som den kommer att acceptera ryttarens hjälper. Systemet bygger helt enkelt på att lära hästarna att använda sina kroppar på ett korrekt sätt, som gör det behagligt för dem att arbeta, säger han.
Den här bilden visar enligt Will en korrekt stretch i trav, där hästen söker sig framåt-nedåt med aktiverad rygg.
Longering utvecklar överlinjen
Ett tydligt tecken på att hästen inte arbetar på rätt sätt är enligt Will att den har underhals.
– När en häst har kraftig underhals innebär det att den drar sig fram med hjälp av bogarna. Alltså använder den inte sin kropp på rätt sätt, förklarar han.
Genom arbete från marken, där longering är en stor del, stretchar Will hästarna till att söka stöd. Målet är att de ska hitta sin coremuskulatur och sin överlinje.
– Syftet med longeringen är inte att hästen ska ”rastas av” och springa fort, utan att hitta det optimala tempot för att kunna stretcha och därigenom utveckla överlinjen.
För att muskler ska kunna växa behövs enligt Will en jämn och kontinuerlig blodtillförsel, om du exempelvis drar ihop hästen med olika hjälptyglar stryper du detta flöde.
– Det är som om vi på gymmet skulle träna samma muskelgrupp, med samma övning, om och om igen. Man måste låta musklerna stretcha och vila för att sedan aktivera dem igen, förklarar han.
Longering i trav, där hästen arbetar med aktiv rygg.
Endast unghästar spänns in
En rätt utförd longering hjälper hästen att hitta sin egenbalans, att aktivera hela överlinjen från svans till nacke, samt skapar ett driv med bakbenen. Detta så att core-muskulaturen aktiveras och kraften transporteras genom hästens kropp. På den unga hästen använder sig Will ibland av någon form av inspänning, då är syftet är att få hästen att stabilisera formen.
– När jag sätter på en inspänning måste den vara riktigt lång, den typ jag främst använder är chambon. Den ger hästen frihet när den söker sig framåt och nedåt, och låser inte hals och huvud i en specifik position, säger Faerber och fortsätter:
– Men självklart kan man även använda en chambon felaktigt, genom att korta den alldeles för mycket. När hästen väl har förstått hur den ska stretcha använder jag inga hjälptyglar alls.
Will Faeber "in action" under sin tre dagar långa clinic- och träningshelg i Halmstad.
Problem med hållbarheten
Ett problem med modern ridning är enligt Will att hästarna inte håller.
– Tack vare dagens fantastiska avel kan vi få fram de bästa hästarna vi någonsin har haft, men samtidigt försvinner många av topphästarna snabbt. I USA håller en hopphäst på toppnivå i cirka två år och så tycker jag inte att det ska vara. Jag bryr mig inte om hur många priser någon har vunnit, kan man inte se till att ens häst mår bra – oavsett vad man rider för disciplin – är man i mina ögon ingen riktig hästmänniska, säger han.
Detta är enligt Will en felaktig skritt, där hästen går med nosen bakom lodplanet samt inte har aktiverat sin överlinje.
Korrekt stretch i skritt under ryttare, med aktiverad överlinje och ryggmuskulatur.
Ett långsiktigt arbete
Oavsett om Will arbetar med en ung, oriden häst eller med en äldre som blivit riden innan, tar det cirka två år att bygga upp överlinjen och få den att arbeta som han vill med kroppen.
– Systemet är ingen ”quick-fix”, det gäller att hela tiden vara lyhörd för hästens utveckling och för vad den orkar. Jag har en regel; när det är dags att avancera och exempelvis börja sitta ner i traven har jag tre försök på mig. Går det inte på dessa tre försök, utan hästen släpper ryggen, då är den inte redo och man får backa bandet lite, säger han.
Felaktig trav där hästen undandrar sig kontakt.
Hästen söker sig framåt-nedåt och har aktiverat sin överlinje.
När överlinjen är tillräckligt utvecklad är det enligt Will dags att börja introducera nedsittning i traven. Det gör han genom att sitta tre steg i taget.
– Så fort man känner att hästen släpper ryggen rider man lätt igen. Att sitta ner i trav på en häst som arbetar korrekt med ryggen och överlinjen är som att surfa, det ska kännas som ett "flow". Behöver ryttaren korta hästens trav för att kunna sitta ner är det fel. Då behöver ibland hästen stärkas mer, men oftast sitter svagheten hos ryttaren. Att sitta ner på en häst som arbetar korrekt är jobbigt, hävdar Will.
Kompensera inte med fart
Han menar att han ofta hör tränare säga till sina elever att de ska rida fortare och på så sätt få mer engagemang i hästen. Men är inte ryggmuskulaturen aktiverad skadar det mer än vad det gör nytta. Ett annat vanligt problem är enligt Will att hästen är svår att böja och forma runt skänkeln.
– Har man problem med att böja och forma sin häst tyder det på att hästens ryggmuskulatur inte är rätt aktiverad. Försök själv att böja dig i sidan samtidigt som du svankar, det är rätt svårt! Skjut i stället ryggen och försök sedan böja dig i sidan, det är mycket enklare. Samma sak är det för hästen. Det gäller att få upp ryggen innan man kan böja och forma, säger han.
På de hästar Will har haft i träning menar han att han har sett en minskad förekomst av olika sjukdomstillstånd.
– Många av hästarna vi har hemma har vi faktiskt fått, då de på grund av skador inte har kunnat prestera inom sin gren. Men tack vare att vi får hästarna att arbeta rätt med sin kropp, och bygga rätt muskler, tar de sig tillbaka och håller sig friska och skadefria.
– Vi har även märkt en minskad förekomst av kolik, vilket jag tror beror på att hela hästens coremuskulatur aktiveras i arbetet, spekulerar Will.
Bedömer eleverna via nätet
En stor del av Faerbers träning sker online, via Art2Rides hemsida och Youtube-kanal, dit elever skickar in video på när de tränar och rider enligt systemet. Will kommenterar och ger förslag på förbättringar, hemsidan har över 11.000 följare.
– Det är fördelen med internet, att man snabbt kan nå ut till människor över hela världen. Vi har även en plan på att utveckla detta med att bland annat arrangera tävlingar online, då vi anser att det tävlingssystem som finns nu inte uppfyller kraven för att kunna säkerställa hästarnas välfärd, säger Will och fortsätter:
– Arbetar inte hästen med aktiv ryggmuskulatur och genom sin överlinje ska den inte kunna få höga poäng, bara för att den har flashiga gångarter.
Berömmer Michael Jung
Två ryttare som Will anser rider sina hästar på ett korrekt sätt är fälttävlansryttaren Michael Jung och dressyrdrottningen Charlotte Dujardin.
– Tittar man på när Michael Jung rider terrängen ser man att hästen arbetar genom sin överlinje, med aktiv rygg. Michael har även en väldigt bra position i sadeln, han låter hästen sköta jobbet vilket den gladeligen gör utan motstånd. Därmed stör han också hästens balans så lite som möjligt. Precis så ska ridning se ut!
Liknande webbartiklar
- Ewelina om utbildningen av hästar hos Valença: ”Våga introducera nya och mer komplexa övningar för din häst”
- Dressyr på ridtravare: "Utrusta dig med tålamod och känsla"
- Utmaningarna duggar tätt
- Kerstin André är Årets tränare: ”Måste uppleva det som att jag själv satt i sadeln”
- Dags att nominera till tränarpris: ”Vi vill uppmuntra alla som sliter där ute”
- Årets tränare skapar vardagsmagi: ”Vill att mina elever hittar rätt känsla i ridningen”
- Några surputtar och så lite andra världsliga saker.
- Sissi och Nina Lilja: ”Även dressyrhästen mår bra av att få hoppa lite”
- Från en otroligt stolt tränare...
- Startar ridskola med musik på schemat: ”Vill åt dem som vill njuta av sin ridning”

Full fart mot SM-helg
I samband med nationaldagstävlingarna blir det dressyr-SM och svenskt mästerskap i para. SM i fälttävlan för unga ryttare avgörs samma helg.

Uppfödaren om att Mazy ska få föl
Det blir inget SM för Johanna Due Boje och Mazy Klövenhöj i år. Stoet har precis inseminerats och planen är att göra embryotransfer.

Fem tips för säsongens meetings
Att åka på träning-, eller tävlingshelg kräver en hel del planering. Här är en praktiskt lista som hjälper till att skapa ordning och reda i förberedelserna.
Är det en ny eller lånad transport se till att lastträna innan

"Visst blir man lite starstruck”
Viktor Edvinsson är en av U25-ryttarna som får rida under Global Champions Tour på Stadion. Här berättar han vad han ser mest fram emot.

"Fölet stod i skogskanten och tittade på mig"
När Annelie kom ut till hagen fick hon sig en riktig chock – där stod ett nykläckt föl bredvid en stolt mamma. Nyfödda hingsten fick namnet "Mr. Wright".

My blev hjärntrött efter krasch på tävling
Ett litet ryttarmisstag och My gick omkull med sin häst Elroy på tävling. Det var 2019 och fortfarande dras hon med hjärntrötthet.
Gästbloggen: "Om du skadar huvudet är mitt bästa råd – ta det lugnt"

Så växte Patrik Kittels drömgård fram
Patrik Kittel och hustrun Lyndal Oatley har byggt en ridanläggning med »extra allt«. Här berättar han om drömmen som blev sann och delar med sig av tips.
Gården är så modern den bara kan bli och den är väl övervakad

Så fungerar hästens ögon
För att förstå hur olika sjukdomar kan påverka ögat och synen så behövs kunskap och förståelse om hästögats normala uppbyggnad.
Läsarfavorit: Veterinär Lena Ströms artikelserie om hästens ögon
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Två ryttare flyttas upp till A-truppen
Efter fina internationella resultat har Malin Wahlkamp Nilsson och Caroline Darcourt flyttats upp från B-truppen till A-truppen i dressyr.

Carl Hedin tävlar i Fångarna på fortet
Snart får vi se dressyrryttaren Carl Hedin i tv-rutan. Den här veckan har han varit i Frankrike för att spela in Fångarna på fortet som sänds på TV4.

Storvreta PK får pengar ur drömfonden
Ponnyklubben har tilldelats 100 000 kronor för sitt arbete med välgörande hästkrafter i form av stöd till kommunens unga på HVB-hem.

Inte djurplågeri att skjuta ihjäl häst
Den man som förra veckan i berusat tillstånd sköt ihjäl en häst är inte längre misstänkt för djurplågeri. Hästen dog omedelbart och led inte.
Åklagaren: "Det var en häst som ägs av någon i mannens familj"

Josefin – ridskoletjej och SM-ryttare
Josefin Rudolfsson bollar heltidsjobb, familj och två hästar i vardagen. Till helgen gör hon tredje SM-starten med hästen Canon.

Kittels bästa tips – för serier och piruetter
Lugna byten och aktiva piruetter – det är målet när Patrik Kittel delar med sig av tips och övningar under sin clinic på Göteborgs Fältrittklubb.

Få koll på sommarhagens staket
Sommaren närmar sig och även det härliga sommarbetet och nu är en bra tid att se över staketen. Ta del av en praktiskt checklista och många tips.

Vanliga frågor till hästjuristen
Eva Johansson är advokat och specialist inom hästjuridik. Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna hon får och hennes kloka svar.

Lyxig hästgård med allt under ett tak
Att ha gård brukar innebära att man har flera fastigheter att ta hand om. Men inte på den här exklusiva gården i jämtländska Krokom.
Här är allt samlat under ett tak – lyxigt, praktiskt och snyggt

Döms efter att ha sexofredat hästtjejer
Nu döms en man i Stockholms län till skyddstillsyn och behandling. Detta efter att han har sexofredat unga hästintresserade flickor.
Ska även betala skadestånd till de flickor som varit utsatta

Hästen var klapphingst – möts i tingsrätten
Köparen trodde att de hade köpt en lugn familjeponny, men så var inte fallet. Ponnyn, som var en klapphingst, var stressad och svårhanterlig.
Köparen vill häva köpet men säljaren menar att hon inte har gjort fel
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!