Hippson Lifestyle
Publicerad: 2017-11-28
Sissi och Nina Lilja: ”Även dressyrhästen mår bra av att få hoppa lite”
Sissi och Nina Lilja bor grannar, jobbar ihop och hjälper varandra med elever. Här berättar mor och dotter om hur samarbetet fungerar, om hoppning med dressyrhästar och om varför hästföretagare måste älska att arbeta med människor.
Text och foto: Natalie Lindholm
Med en mamma som är landslagstränare kan man lugnt säga att Nina Lilja föddes in i ridsporten. Hon har ridit så länge hon kan minnas och tävlade för första gången som sexåring. Genom åren har hon deltagit i flera EM, NM och SM i både dressyr och fälttävlan. Och i dag driver hon och mamma Sissi varsitt företag på gården i Mantorp i Östergötland.
– För mig är det väldigt motiverande att kunna göra allt, säger Nina, när vi slår oss ner i ridhusets kafeteria.
Hon fortsätter:
– Även om dressyren tar mer och mer tid för mig tror jag mycket på att varierat arbete ger både starka hästar och starka ryttare.
Inga förutfattade meningar
Nina rider in många unghästar varje år och sitter aldrig upp i sadeln med förutfattade meningar, tur är väl det. Ett år hade hon nämligen en dressyrstammad häst som av en slump visade sig vara en hejare i terrängen. Den gick så småningom Breeders med dagens näst högsta poäng.
– Man ska inte vara för låst i vad det står på pappret utan känna efter vad hästen vill, säger Nina, och tillägger glatt:
– Dressyrhästar kan förresten också hoppa lite. De behöver inte hoppa högt, men mår bra av att få använda kroppen på ett annorlunda sätt och ha lite kul. Jag tror att vi alla har nytta av att kunna släppa på gränserna en aning i dressyren, så att vi inte blir för petiga.
Både Nina och Sissi brinner för att lära andra rida och med elever i alla åldrar säger Sissi skämtsamt att herrar och damer över 55 talar samma ridspråk som barn.
– När en vuxen ryttare kommer över en viss ålder kan han eller hon inte lyssna lika bra längre. Då får man backa tillbaka några steg och förklara på ett annat sätt.
Tränaren påverkar massor
Sissi berättar att hon alltid sätter upp tydliga prestationsmål tillsammans med sina elever, oavsett ålder.
– Det är väldigt viktigt att man alltid vet vart man är på väg och hur man ska ta sig dit, säger hon och Nina nickar.
– Utvecklingen hos ryttarna betyder allt. Att inse hur mycket jag som tränare kan påverka och ändra, det är verkligen kul!
Nina och Sissi har alltid jobbat ihop och Nina har själv tränat för Sissi i alla år.
– Om alla andra kan göra det och bli bättre, varför skulle inte jag kunna göra det? frågar hon retoriskt.
Några slitningar i mamma/dotter-relationen tycks det inte bli av att arbeta så nära varandra. Tvärtom är Nina och Sissi rörande överens om att det är en stor fördel att kunna bolla tankar och idéer.
– Det är nog inte så många som skulle kunna jobba så nära med sina föräldrar, men för oss fungerar det väldigt bra. Jag frågar ofta Sissi om hur jag ska tänka och upplever att vi ofta hjälper varandra med eleverna, säger Nina och fortsätter:
– Det hjälper att vi känner varandra väldigt väl, jag ser ju alltid på henne vad hon egentligen tycker (skratt).
Måste älska det du gör
Att driva eget inom hästbranschen är inte det lättaste. Nina och Sissi tycker därför att det viktigaste av allt måste vara att man har kul under tiden man jobbar.
– Vi trivs verkligen med det vi gör och gillar både människor och hästar, säger Sissi.
Hon tycker att många glömmer bort hur mycket en tränare faktiskt arbetar med just människor.
– Vi jobbar egentligen mer med folk än med hästar, förklarar hon.
Nina är inte sen att hålla med.
– Ja, vi får ju inte glömma att alla ponnyryttare har minst en förälder också. Som tränare gäller det att tycka om att jobba med människor. Och att kunna förklara varför man står där man gör när åsikterna går isär.
Då Sissi får frågan hur hon gör för att leva på hästföretaget svarar hon snabbt.
– Du behöver ha flera ben att stå på. Väldigt många har som plan att köpa en hästgård i Skåne och utbilda hästar, men det är få som klarar sig på bara det, menar hon.
Flera olika inkomstkällor
I slutändan blir det ofta alltför mycket jobb i förhållande till inkomst.
– Räkna verkligen på hur du ska lösa det och kom ihåg att som hästföretagare får du jobba väldigt många inkomstfria timmar. Det är inget åtta till fem jobb.
Nina och Sissi varvar själva lektioner och utbildning av hästar med att arrangera tävlingar och hyra ut anläggningen till olika event. De har dessutom gäster med häst som stannar över en natt på väg till tävlingar längre söderut i landet.
– Satsa på många olika inkomstkällor så att du inte står och faller med en sak, råder Sissi, som även jobbar som försäkringsförmedlare åt Agria.
Samtidigt säger hon att du som hästföretagare behöver vara utåtriktad.
– Att bara utbilda hästar, det tror jag nämligen att nästan ingen klarar. Det är inte lätt och för att leva på det måste du ha hästar som går att sälja för miljonen.
Sissi har varit landslagstränare för juniorer i både dressyr och fälttävlan i snart 40 år. Nina har meriter i Grand Prix-dressyr, trestjärnig fälttävlan och 1,40-hoppning. Hon är B-tränare i fälttävlan och C-tränare i hoppning och dressyr. Tillsammans driver de ”Nina & Sissi Liljas ridutbildning” utanför Mantorp i Östergötland.
taggar
Liknande webbartiklar
- Sissi och Nina Lilja satte solpaneler på ridhuset: "Mer el än vi använder"
- Anordnar dressyrtävling för 50-plussare: ”Det strömmar in anmälningar”
- Lagkraven har tredubblats – riskerar att knäcka hästföretagare
- Entreprenören Pether Markne: ”Drivkraften finns i rädslan att stagnera”
- Anna Felés tips till ryttare: "Lär dig av dina misstag och släpp dem sedan"
- Karin Öljemark om flytten hem: ”Hade inte en tanke på att spara hästar till mig själv”
- Utmaningarna duggar tätt
- Kerstin André är Årets tränare: ”Måste uppleva det som att jag själv satt i sadeln”
- Dags att nominera till tränarpris: ”Vi vill uppmuntra alla som sliter där ute”
- Årets tränare skapar vardagsmagi: ”Vill att mina elever hittar rätt känsla i ridningen”

Välskött hästgård med 14 boxar
Mellan Enköping och Västerås ligger en välskött hästgård med fint bostadshus, stall för 14 hästar, ridbana och skrittmaskin.

”Känner en press att det måste gå bra”
Under en clinic berättade Jens Fredricsons om varför han är bättre på att förvalta billiga hästar än dyra samt hur han har fått Cosmo att hålla för hoppning.
"Finns utlåtande att Cosmo inte är lämplig för hoppning högre än 1.20-klasser"

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

Julpynta i stallet – men med förstånd
Självklart vill man ha julstämning även i stallet, men det gäller att pynta med förstånd. Var rädd om hästarna och tänk på brandrisken.

Hästar utsläppta och borta: "Fruktansvärt"
Under natten till tisdagen var det någon som tog sig in i Malena Mandelholms stall och släppte ut hennes hästar. På morgonen var de borta.

Supercup blev en berg-och dalbana
I hästskötarbloggen summerar Lovisa Munter tävlingarna i Prag. Efter en stolpe ut i lagtävlingen, laddade Bertram Allen om och levererade i GP.

A-tränaren om hästhandeln: "Vansinnigt"
Liane Wachtmeister menar att eftersom utbildningen ska gå så fort som möjligt för att hästarna ska säljas, är det hästarna själva som blir lidande.

Stephanie Holmén om hopphästens grunder
Genomtänkt uppvärmning, taktisk hinderhöjning och väl förberedda byten – det är några av nycklarna till en lyckad träning.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Komplett ridsportanläggning till salu
Mellan Oslo och Göteborg ligger en anläggning med allt som behövs för att driva ridsportverksamhet. Bland annat 15 boxar, ridhus och ridbana.

Lucka 5: Vinn produkter från Ullmax
I dagens lucka har du möjlighet att vinna fyra ”kit” med valfria underställ, mössor och strumpor – till hela familjen värde cirka 3500 kronor.

Övning som ger rak och elastisk häst
Glöm det där med var hästen har huvudet. Den här uppvärmningsövningen med bommar ger galoppkänsla och bakbensaktion.

Kevin Staut red Matildas hästar i Friends
Fransmannen Kevin Staut tog med sig flickvännens hästar Chloe F och Head over Hills till start under Sweden International Horse Show.

Fyrverkeri – kolik och total panik
Det är över tio år sedan senaste kolikfallet i hästfamiljen men i torsdags var det dags. Maria tar oss igenom skräckfyllda och sömnlösa dygn.

Halland: Häst gick genom isen
En häst gick under förmiddagen genom isen på en sjö i Ästad, Hallands län. Räddningstjänsten fick rycka ut och dra upp hästen på fast mark.

Helgstrand installerar videoövervakning
Efter Operation X avslöjande om Helgstrand Dressage träningsmetoder meddelas att de ska sätta upp övervakning i samtliga ridhus.
Kameror i samtliga ridhus för att kunna uppmärksamma dålig ridning

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Avslöjade vad som pågick hos Helgstrand
Rebekka Klubien är journalisten som tog anställning som hästskötare hos Helgstrand Dressage. Här berättar hon om sina upplevelser.

Hålla häst enligt forskningen
Få frågor möts av så mycket åsikter som hur man »ska« hålla och utfodra sin häst. Gränsen mellan tro, tradition och vetande är hårfin. Läs professorns förklaring.

Livio och Andersen på pallen igen
Frida Andersen trodde inte att det skulle räcka till en ny pallplats i årets inomhusfälttävlan – men hon slutade trea. Segrade gjorde fiolårsvinnaren.
Box Compris pensioneras: "För oss blev det nästan som en avtackning"

Dubbelt svenskt på podiet i Sweden GP
Det var spännande in i det sista när Grand Prix avgjordes. Två svenskar var till omhoppning – och publiken ville aldrig tystna när det blev svensk seger.
Vinnaren Petronella Andersson: "Det är inte över förrän det är över"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!