Nyheter
Publicerad: 2021-12-06
"Arbetstagarna ska inte ta ett arbete där inte schyssta villkor finns"
Hippson har fått ta del av flera berättelser om anställningsvillkoren för många hästskötare. En del av dem har vi delat med oss av på Hippson.se. Utifrån dessa berättelser valde vi att ställa ett antal frågor till fackförbundet Kommunal om arbetsrättsliga frågor.
Text: Annika Grundberg
Foto: Adobe Stock
Jörgen Gustavsson, förbundsombudsman vid arbetsplats- och avtalsenheten hos fackförbundet Kommunal svarar på Hippsons frågor.
Vid anställning i stall ingår ofta mat, husrum och plats för egen häst. Men det är oftast inte specificerat i lönen, alltså är det "svart" inkomst. Vad händer för den anställda vid till exempel sjukdom om delar av lönen inte är redovisad för till Skatteverket?
– Om arbete utförs på detta sätt är det att betraktas som svartarbete, arbetstagaren kan också bli förmånsbeskattad i efterhand. Vid sjukdom kommer den sjukpenninggrundande inkomsten vara lägre och därmed kommer arbetstagaren att få en lägre sjukpenning, Kommunal anser att hela lönen ska betalas ut, sedan ska exempelvis stallplats betalas på de skattade pengarna.
Hur vet man som anställd om man är försäkrad, vems ansvar är det?
– En arbetsgivare bör ha försäkring för sin personal, men det är arbetstagarens ansvar att undersöka det.
Om man arbetar med lönebidrag vilka krav kan arbetsgivaren då ställa när det kommer till övertid med mera?
– Om en arbetstagare har en lönebidragsanställning så finns det en anledning till det, den anledningen måste arbetsgivaren ta hänsyn till.
Finns det några lagar som reglerar hur många dagar i rad man får lov att jobba? Flera av tjejerna berättar om exempel där de jobbat många veckor i sträck utan ledighet.
– Ja, det finns regler gällande dygnsvila och veckovila, arbetstagaren ska ha 11 timmars dygnsvila som är sammanhängande, och en veckovila någon gång i veckan på 36 timmar som också ska vara sammanhängande.
En del anser att hästsektorn blivit bättre vad gäller arbetsmiljö och lönevillkor. Andra menar att det är lika illa som för 20-30 år sedan. Vad är er bild?
– Vi anser att villkoren sakta men säkert blir bättre, men det gäller att alla tar sitt ansvar, både arbetsgivare men inte minst arbetstagare. Arbetstagarna ska inte ta ett arbete där inte schyssta villkor finns, fråga om ett kollektivavtal finns på arbetsplatsen innan man tar en anställning. Kollektivavtal är viktigt för att rätt lön betalas ut, men också så att arbetstider följs och inte minst att det finns avtalsförsäkringar på arbetsplatsen där stora hästar finns som gör att skador kan bli mycket allvarliga. Och följs inte dessa regler bör man inte arbeta på den arbetsplatsen.
Vilken hjälp kan man få som arbetstagare om man går med i facket?
– Absolut, om det finns ett kollektivavtal på arbetsplatsen kan Kommunal begära att detta följs, och följs det inte kan till exempel skadestånd och lönefordringar utkrävas till medlem.
Om arbetstagaren är med i facket men arbetsgivaren inte har kollektivavtal, kan denne ändå få hjälp?
– Ja, till viss del, om arbetsgivaren bryter mot lagen, men Kommunal kan inte kräva skadestånd för brott mot kollektivavtalet där mycket regleringar finns.
Det här är den femte delen i vår serie om arbetsförhållandena i stall inom häst- och ridsporten. Hippson har fått ta del av många berättelser om arbetsförhållanden som inte varit bra. Men vi vill också höra om de goda exemplen. Vill du dela med dig av dina erfarenheter, mejla oss på redaktion@hippson.se, självklart går det bra att vara anonym.
Tidigare på Hippson.se
Ett hästjobb som gick med plus
"Varför dra på sig offerkoftan"
Arbetade 70 timmar i veckan
Hannas första hästjobb troligtvis det sista
Liknande webbartiklar
- Ett hästjobb som gick med plus
- ”Varför dra på sig offerkoftan”
- Arbetade 70 timmar i veckan
- Hannas första hästjobb troligtvis det sista
- Kommunal vill att kommunen tar över verksamheten på Halmstad FRK
- Vill varna för dåliga villkor i hästbranschen
- "Ett riktigt hästjobb" för förbättrade arbetsvillkor
- Dammig arbetsmiljö för ridlärare kan vara hälsofara
- Attraktivt jobb trots brister i arbetsmiljön
- Säkerhetsprojekt ska förebygga incidenter: ”Viktigt att sikta mot större medvetenhet”

Tre svenskar vidare till kürfinal
Tre svenskar av tre möjliga har tagit sig vidare till onsdagens Grand Prix kür. I GP Special blev det ingen svensk medalj, men flera förbättringar.
"Är medaljer vi vill ha och det måste vi jobba hårdare för att få"

Timglaset ger en avspänd och mjuk häst
Bra dressyr för vilsna hoppryttare – så kan veckans övning beskrivas. Två bommar och fyra koner hjälper dig hitta vägen.

Säsongspremiär av ATG Riders League!
Lördag den 30/7 startar den nya säsongen av ATG Riders League. Och premiären på Åbytravet bjuder på ett stjärnspäckat startfält.

Charlotte Fry vinner guld i GPS
Det blev skifte på dressyrtronen när Storbritanniens Charlotte Fry går in och vinner guld i Grand Prix Special tillsammans med Glamourdale.
Silver till Cathrine Laudrup-Dufour – Kittel på tionde plats

Gareth Hughes tävlar på med restriktioner
FEI skriver i ett uttalande att det inte kommer att bli några disciplinära konsekvenser för Storbritanniens Gareth Hughes.

"Fick en annan känsla med honom i dag"
Individuella VM-medaljer i GP Special ska delas ut under kvällen. Klassen pågår för fullt och Sveriges första ryttare, Therese Nilshagen, har ridit.
Ryttaren: "Fick ordning på det som kändes lite trassligt i går"

Svenska hopphästarna är redo för tävling
Alla de svenska hopphästarna blev godkända vid besiktningen. Nu vet vi även vem som är reserv och vilka fyra ryttare som rider i laget.
Förbundskaptenen: "Alla ryttare som är på plats är viktiga för laget"

Stenhård kamp om medaljerna vid kör-SM
Vilken SM-helg det blev. Kampen om mästartitlarna blev stenhård när sportkörningskuskarna möttes i Skogsborg utanför Götene i helgen.
Favoritsegrar och kringklasser där kommande stjärnor visade sig
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Tvillingfölen som överraskade alla
I början av maj chockade stoet Mysan alla med att föda tvillingar. Efter månader på djursjukhus är det nu två pigga föl som busar på gården.
"Det första fölet var normalstort men det andra vägde bara 29 kilo"

Trots konstaterad covid – får fortsätta VM
Stora diskussioner väcktes efter att det framkommit att silverlagets Gareth Hughes tävlat med covid-19. FEI har meddelat vad som gäller i nuläget.

Ella Filippa om voltigesatsningen
VM-voltigören Ella Filippa Velander startar både individuellt och i lag. Här berättar hon om voltigehästens bästa egenskaper och mycket mer.

Måndag i Herning – det händer i dag
Under måndagen ska individuella dressyrmedaljer delas ut i Grand Prix Special, med tre svenskar till start. Även voltigemedaljörer ska koras.

Dante Weltino – en hjärtehäst
Therese Nilshagen och Dante Weltino har hängt ihop i många år. I ett nypublicerat klipp berättar hon om kärleken till hingsten och deras relation.

Vad gör en landslagsveterinär?
Landslagsveterinären för de svenska hopp- och dressyrhästarna heter Rasmus Westgren. Ett spännande och varierande uppdrag, men vad innebär det?
"Hästskötarna är de som är allra närmast varje landslagshäst"

Spännande lagfinal: "Förargligt att bli fyra"
Danska dressyrlaget var överlyckliga över sin guldmedalj. Sverige snubblade på målsnöret och kom fyra. Det blev en händelserik dag.

Onlineauktion av exklusiva hopptalanger
Nu öppnar Eye of the Master, en exklusiv onlineauktion med lovande hopptalanger av absoluta världsklass - från embryon till unghästar.

Att dansa tillsammans på stranden
En härlig ridtur på stranden är det nog få som tackar nej till. Här bjuds det dessutom på fina byten i varje – frågan är, vem får högst betyg?

Nilshagen: ”Inte över förrän det är över”
Avgörandet i lagdressyren på VM pågår för fullt. Therese Nilshagen och Dante Weltino hade både ljusglimtar och ett par missar i sin ritt.

OS-guld: ”Vi har de bästa ryttarna i världen”
För ett år sedan bjöd det svenska hopplandslaget på en riktig nagelbitare – och det resulterade i inget mindre än en riktig OS-guldyra.
Återupplev medaljbragden i läsarfavoriten med bildspel och intervjuer

Historiskt VM-ögonblick för Indien
De indiska ryttarna Shruti Vora och Anush Agarwalla har skrivit historia. Det genom att vara landets första ryttare till start under ett VM.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Förebygg skadorna
– Porträtt: Jessica von Bredow-Werndl
– Bli en stjärna på rakriktning
– Som gymträning för hästar
– Skydda din häst mot fästingar
– Stallmaskiner som underlättar
...och mycket, mycket mer!