I början av året berättade vi att polisen i Stockholm sökte flera hästskötare till sina 25 halvblod. En av dem som såg Hippsons artikel var Céline Kristiansson – och hon fick jobbet! Här berättar hon mer.
Text: Anki Yngve
Foto: Adobe Stock (hästar) och Mikaela Malmström (porträtt)
Hej Céline, vem är du och vad har du för bakgrund?
– Jag är en 20-åring från Stockholm, som har varit hästtjej så länge jag kan minnas. Jag började som sexåring barbacka på små shettisar. Därefter har jag varit aktiv på Nacka ridklubb och hos Helena Persson. Jag tog studenten i somras från Realgymnasiet, med inriktning häst.
Berätta, hur gick det till när du fick syn på artikeln om annonsen?
– Jag skrollade igenom mitt Facebook-flöde och där kom er artikel upp. Så klart blev jag väldigt intresserad, eftersom en dröm är att kombinera polisyrket och hästar i framtiden. Jag trivdes bra på mitt förra jobb och hade inga planer på att byta, men det var inte i stall och att bli hästskötare åt polisen kändes väldigt intressant. Så jag skickade in min ansökan direkt.
Du fick komma på intervju, hur var det?
– Jag trodde aldrig att jag ens skulle bli kallad, så jag blev överraskad och glad när jag fick samtalet. På intervjudagen var det först ridprov i grupp och sedan intervjuer på eftermiddagen. Hästarna var välridna och trevliga, så ridprovet kändes som ett privilegium. Jag hade en bra känsla efter intervjudagen, men hade ingen tanke på att det skulle gå så här bra.
Nu har du jobbat i ett par veckor, hur går det? Och vad får du göra?
– Det går jättebra! Jag nyper mig i armen varje dag och har svårt att förstå att det är mitt jobb. En vanlig arbetsdag består av allt det vanliga stallarbetet och hästskötseln, ridningen sköter poliserna själva. Sedan är det en hel del andra, inte lika vanliga uppgifter som att förbereda och göra i ordning hästarna inför olika polisiära uppdrag. Men det får jag lära mig framöver.
Några hästar kom lösa och sprang ut på en väg under onsdagens kväll. En buss kolliderade med dem och två av hästarna behövde avlivas.
Flera dyra sadlar har stulits från ridskolan i Bräcke. Polisen uppmanar hästägare till försiktighet och tror att det rör sig om ett beställningsjobb.
Flyinges utbildningar är vida kända. Nu har de utökats med en gymnasieutbildning med inriktning på drift av hästsportanläggningar.
När Susanna Rohm hamnade på sjukhus och dottern var fast i Norge på grund av restriktioner hjälpte kompisarna på Sörmons RK till.
"Jag har aldrig mött så många hjälpsamma människor i ett och samma stall"
De senaste åren har det dykt upp allt fler träns på marknaden som kallas för anatomiska. Men vad innebär det? Och vad är bäst för hästen?
Idag (25/2) kan du köpa bokserien Masterclass Hoppning med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Visst är det härligt att sätta sig och vila en stund? Det tycker i alla fall Superman, som har gillat att sitta på halmbalen i lösdriften sedan han var föl.
Se klippet: "Han är otroligt social, trevlig och älskar att gosa"
Hästägaren anmälde veterinären gällande felbehandling i samband med en operation av en tandfraktur. Ansvarsnämnden ger veterinären en erinran.
Ston kan vara så givande att arbeta med, men också utmanande, särskilt när de behöver prestera. Varför är ston så knepiga och hur kan vi hjälpa dem?
Tävlingarna i spanska Valencia är fortsatt inställda på grund av smitta. Uppemot 50 hästar har eller har haft feber. Ytterligare provsvar inväntas.
Ridhus och ridbanor kan vara dammiga miljöer. I ett nytt forskningsprojekt har man undersökt om detta innebär en hälsofara för ridlärare.
Varför ser man samma stall/hästföretagare annonsera efter arbetskraft om och om igen. Vad är det som gör att de inte lyckas behålla sin personal?
Mias dotter jobbade som hästskötare med villkor som inte går att leva på
Victoria Almgren svarar på en läsarfråga om en häst som blir överladdad i hoppningen. Att trava över hindren i kontrollerad fart är att föredra.
"Hästen får inte accelerera utan bara bjuda jämnt fram till hindret"
Idag (24/2) kan du köpa bokserien Masterclass Dressyr med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Beläget mellan Ängelholm och Båstad ligger en hästgård med tre boningshus, stall med sex boxar, ridbana och fina hagar med vindskydd.
För ett år sedan belönades Björnbo Gård 4H med ATG Drömfond. I dag, och alla andra dagar, fortsätter arbetet att få unga att må bättre med hjälp av hästar.
"Ska lämna stallet med mer kraft och energi än de hade när de kom"
En hovslagare fick ett vredesutbrott och sparkade en häst i samband med skoning. Ansvarsnämnden tilldelar nu hovslagaren en erinran.
Vissa hästar drabbas av fri fekal vätska, men varför? I en ny doktorsavhandling har man undersökt samband för att komma fram till en orsak.
Till helgen är det dags för Kungsbacka Grand Prix, som blir startskottet för Lövsta Future Challenge Jumping U25. Det blir två kvaltillfällen innan finalen.
Ulrika ville ge sina hästar hö i boxen under de timmar som hon själv inte hade möjlighet att vara där. Då byggde hon en automatisk höutfodrare.
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!