Simon Geldner och Anton Fast möttes när de båda hade sökt sig till Chalmers för mastersprogrammet Entreprenörskolan. Under ett projekt på utbildningen väcktes intresset för stigbyglar och nu står de här, drygt ett år senare, redo att lansera Ophena – den magnetiska stigbygeln med en tillhörande och flyttbar innersula.
Text: Annika Grundberg
Foto: Jonatan Fernström
Anton Fasts tidigare studier var med inriktningen byggingenjör medan Simon Geldner läste mekatronik i Tyskland. Ingen av dem hade någon stark koppling till ridsporten när de började på masterutbildningen och med projektet, men de själva ser detta som en fördel.– Att inte ha en nära koppling till branschen kan vara bra. Då måste man verkligen lyssna in vad ens kunder tycker. Vi har pratat med omkring 600 ryttare och många har testat stigbygeln, berättar Anton.
Detta när Hippson träffar de båda grundarna av Ophena i Stora Sannå stall i Kungsbacka, där de är på plats för att ta foton inför lanseringen av stigbygeln.
Skrivit ut prototyper i 3D
Det unika med produkten är enligt entreprenörerna att ryttaren får en mjuk, magnetisk koppling mellan stigbygeln och den flyttbara innersulan – vilket ger ökad balans och bättre grepp.
Arbetet med stigbygeln var, som tidigare nämnts, en del i grundarnas masterutbildning vilken de är färdiga med. Nu jobbar de vidare med utvecklingen i det nystartade företaget Ophena.
Projektet finansieras bland annat genom att de har tagit in två finansiärer och Chalmers Ventures som alla numera också är delägare i företaget. De har också vunnit pris som ”Best Pitch” i Venture Launch 2018, där vinsten var 10 000 kronor.
– Vi har försökt att hålla nere kostnaderna genom att göra mycket själva. Sedan har vi även byggt upp ett stort nätverk med många olika kompetenser runt oss.
De har bland annat, otaliga gånger, skrivit ut mängder av prototyper av stigbygeln i 3D – både i plast och i metall – för att kunna bolla funktioner och designer med ryttare. Anton berättar att han till och med har sovit bredvid den högljudda 3D-printern i gång under natten, men det verkar ha varit värt det.
– Ryttarna måste få chansen att klämma och känna på produkten, förklarar han.
Att fastna i stigbygeln är en stor rädsla
Anton och Simon gjorde omfattande research, för att komma fram till vad för problem inom ridsporten de kunde lösa med hjälp av magnetisk teknologi. De kontaktade försäkringsbolag för att undersöka olycksstatistik och genomförde en undersökning med 400 ryttare om vad som skrämmer dem mest. En klar majoritet av ryttarna var rädda för att fastna med foten i stigbygeln vid fall. Därför har bygeln en öppen design som eliminerar risken att fastna.
– Med den öppna designen var det en utmaning att få till hållfastheten, så att stigbygeln inte böjs med tiden. Men det var aldrig ett alternativ att ändra design, just med tanke på att säkerheten är så central i vår produkt.
I början fanns det även tankar på att inkludera dubbar i stigbygeln för att öka greppet, men där avråddes de av elitryttare. Magnetismen kunde säkerställa greppet och för den som rider mycket sliter dubbar på ridskorna.
Interagerar med en tunn sula
Stigbygeln är gjuten i ett stycke. Inuti den finns ett integrerat och avancerat magnetiskt system, som skapar och manipulerar magnetfältet och som riktar det uppåt. Där fäster det i skons innersula som också har ett inbyggt magnetiskt lager.
– Det har varit ett långt arbete med att få sulan tillräckligt tunn för att passa i alla sorters ridskor, samtidigt som det inte ska gå att känna av magnetismen, berättar Anton.Utvecklingsarbetet har tagit tid och många ryttare har varit involverade.
– Det är otroligt många timmars tankar bakom den färdiga stigbygeln och sulan, men det har varit en kul och intressant resa. Jag är extremt tacksam för alla ryttare som har tagit sig tid och som har sett potentialen i produkten. Vi har också märkt att ryttare är extremt ärliga och orädda för att testa nya saker, vilket har varit väldigt uppskattat, säger han.
Stigbygeln har testats av ryttare inom flera discipliner, även pararyttare, och man har till och med testat att trilla av hästen just för att säkerställa att du inte fastnar.
– Det är en kul känsla att kunna förbättra något för folk som bryr sig och är engagerade, säger entreprenörerna.
För att få än större förståelse för sin produkt har både Anton och Simon prövat att rida. Anton har blivit såpass biten och inspirerad att han funderar på att köpa egna ridkläder.
– Man måste inse respekten för hästen. Du behöver förstå hur kraftfulla och imponerande djuren är och den utmaning varje ryttare ger sig in i dagligen.
Testryttarna ser stora fördelar
När Hippson träffar Anton och Simon är de som sagt i Stora Sannå stall i Kungsbacka söder om Göteborg. Där fotograferas stigbygeln ur alla möjliga och omöjliga vinklar. Modeller för dagen är hoppryttaren Maj Svanqvist på Stenhaga Cruella af Oppeby, tidigare riden av Karin Martinsen, och dressyrryttaren Anna-Karin Hansson på fuxen Fürstina. Båda ryttarna gillar produkten.
– Jag kände att jag hade en helt ny kontakt med stigbygeln, även över hindret, jag behövde inte oroa mig för att tappa den när hon hoppade stort som man annars lätt gör. Samtidigt kunde jag röra foten lagom mycket, säger Maj.
Anna-Karin fyller i:
– Jag tycker att den ger en bra balans och tryckfördelar bra. Foten glappar inte och stigbygeln ger ett jämnt stöd. Jag provade den tidigare i dag när jag red min treåring och det gav helt klart en ökad säkerhetskänsla.
Den magnetiska innersulan är flyttbar, så du kan använda Ophenas stigbygel med valfria stövlar eller ridskor.
Kommer gå att köpa i höst
Just nu pågår ett intensivt arbete med att få alla detaljer för en säljstart klara. Ophena kommer att inleda försäljningen med en ”kickstart”, vilket går att jämföra med crowdfunding, man kan redan nu skriva upp sig som intresserad på deras hemsida.
De som är intresserade förköper stigbyglar till ett rabatterat pris och om Ophena lyckas nå sitt uppsatta försäljningsmål går köpet igenom. Vilket är en bra trygghet för köparna. Når man inte det uppsatta målet betalas pengarna tillbaka.
Stigbygeln kommer att finnas i två varianter, en i rostfritt stål och en i titan. Den rostfria produkten kommer att kosta cirka 3 000 kronor i fullpris, titanmodellen blir förstås dyrare i och med det exklusiva materialet.
– Det är exakt samma funktion och formspråk i båda, men den i titan är lättare och mer för den extrema ryttaren.
I framtiden kommer det förhoppningsvis fler innovativa hästprodukter från Simon, Anton och deras företag.
– Det finns spännande tankar och idéer, säger Anton hemlighetsfullt.
Fotnot: Marina Mossberg är idégivare till användningen utav magneter inom stigbyglarna och de löstagbara skosulorna.
Tidigare på Hippson.se:
Snart kan du och hästen få tränarhjälp på distans
Uppkopplad häst ger aha-upplevelse
Flyinges ridhus har blivit ”smart” – ridkonst ska mätas objektivt
Projektet har tre fokusområden:
Douglas Lindelöw vann lördagens fyrstjärniga 1,50-hoppning i Vejer de la Frontera i Spanien. Den elvaårige valacken Casquo Blue är i toppform.
Se klippet: "Alla tycker det är väldigt skönt att vara i gång igen"
Få en avspänd och balanserad häst med arbete vid hand. Lotta Zimmermann leder dig genom övningar som ni kan göra från marken.
Sex övningar: Från att acceptera bettet till öppna och sluta
Klipparbetet på Trolle Ljungby krävde två grönytemaskiner, men nu används bara en: Amazone Profihopper 1500 – en mångsidig, högpresterande åkgräsklippare.
Trädgårdsmästaren: "Maskinen ger gräsmattor av golfbanekvalitet"
Idag (28/2) kan du köpa samlingsvolymen Dressyr med Hippson med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Evelina fortsätter att imponera med placeringar i Qatar. På lördagen blev hon bästa svensk och femma i Grand Prix med Winnetou de la Hamente Z.
Rejäla glädjeskutt i bröstet. Det fick Annelie efter fredagens spontana hälsningar från tidigare kunder. Sedan gick mockningen av bara farten.
Towe planerar en dag i ponnyns tecken för förskolekompisarna
I februari har det rapporterats om flera utbrott av EHV-1, både i utlandet och i Sverige. SVA uppmanar till ökat fokus på smittskydd.
Smitta med koppling till utbrottet i Valencia har konstaterats
Att få sin första ponny är för alla hästtokiga barn spännande tid. Men vad ska man tänka på för att det första ponnyköpet ska bli så bra som möjligt?
Hippocrates Academy lovar att vara ridskolans bästa vän. Och flera ridskolor bekräftar att de faktiskt har järnkoll sedan de började med systemet.
SvRF överklagade tingsrättens dom i målet gällande förbundet och en tränares indragna diplomering. Svea hovrätt har nu beviljat prövning.
Idag (27/2) kan du köpa samlingsvolymen Hoppning med Hippson med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Finalen i Sverigeponnyn, som skulle arrangerats under Billdal Horse Show, kommer inte kunna genomföras på grund av de nya covid-19 restriktionerna.
Vad är härligare än ett urgulligt föl med spring i benen som busar i en härlig gräshage? Gör nu som fölungen och sätt full fart mot helgen.
Framgångarna för de svenska ryttarna i Doha fortsätter. På fredagens kväll blev det felfritt resultat och placering för Evelina Tovek och Dalila de la Pomme.
Flera svenskar är på plats i Doha och de fortsätter att leverera fina resultat. Under fredagens tidshoppning hade vi en svensk högst upp på pallen.
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
130 miljoner kronor ges i kompensationsstöd till 2000 föreningar och 31 specialidrottsförbund med distrikt, för effekter av corona.
Under torsdagen kallade Svenska Ridsportförbundet in till en digital pressträff. Där meddelades att alla tävlingar för barn att ställs in.
Henrik von Eckermann har åkt från tävlingarna i Wellington till Doha. För Hippson berättar han som sina planer och om att resa i dessa tider.
Under 2019 tände en kvinna eld på ett täcke som låg på en häst. Förra året dömdes hon för djurplågeri och skadegörelse. Nu får hon djurförbud.
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!