Foto: Privat
Häromdagen avslutades Rosa Bandet-auktionen om Tinne Vilhelmson Silfvéns och Patrik Kittels signerade OS-handskar, som vi på Hippson ordnade i samarbete med Roeckl och Equality Line. Sammanlagt drog auktionerna in 4 687 kronor till Cancerfonden!
Vi kontaktade de ryttare som vann auktionerna – och som både får en rolig souvenir samt har bidragit till livsviktig forskning. Se intervjuerna med dem, samt kvittensen från Rosa Bandet, nedan.
Ann-Margret Hammarlund i Munka-Ljungby ropade hem Tinnes handskar för 3 050 kronor
Hej Ann-Margret, hur kom det sig att du engagerade dig i auktionen?
– Jag såg artikeln om den på Hippson och tänkte att det var ett bra sätt att få något som vore mycket roligt att ha, och samtidigt bidra till en insamling som är viktig.
– När auktionen väl pågick var det väldigt spännande. Jag hade bestämt mig för ett maxbud, som jag ökade två gånger under tiden, mycket för att jag kände att pengarna gick till något bra och att det var värt det.
– Samtidigt ska jag erkänna att jag är mycket stolt över att få äga Tinne Vilhelmson Silfvéns signerade OS-handskar. Tinne är en av mina favoritryttare!
Vet du vad du ska göra med handskarna?
– Jag har funderat på att sätta dem i en glastavla med en liten text om när, var och hur. Eller så kanske jag använder dem vid något speciellt tillfälle, om de passar, de kanske bringar tur med sig. Vem vet?
Kan du berätta lite kort om dig själv och ditt hästliv?
– Jag startade min ridkarriär för många år sedan, som elev på Djursholms ridskola. Först för fanjunkare Johansson, därefter red jag för KG Svensson. Senare arbetade jag också två år för tävlingsryttare inom hoppning.
– Efter många års uppehåll tog jag upp min ridning igen och tävlade lite inom hoppningen. Nu på äldre dar har jag lockats över till att rida dressyr, som jag tävlar på låg nivå.
– Jag bor på en liten gård utanför Ängelholm och har precis köpt en ny häst, ett 15-årigt sto som ska bli min läromästare. Hon är en pärla och kommer säkert att kunna lära mig mycket, vi kommer samtidigt att ha roligt tillsammans. Jag har även en fin liten shettis på sex år, som nu ska bli inkörd så att vi kan komma ut på turer tillsammans.
Marcus Lundqvist i Flyinge ropade hem Patriks handskar för 1 637 kronor
Hej Marcus, hur kom det sig att du engagerade dig i auktionen?
– Jag såg att Lena Malmqvist, som är ordförande i Skånes ridsportförbund, delade på sociala medier att hon hade det ledande budet på handskarna. Initiativet var bra, dessutom var priset på Patriks handskar alldeles för lågt. Jag tycker att Patrik Kittel är en bra ambassadör, inte bara för dressyren utan för hela den svenska ridsporten. Så jag tänkte att jag skulle höja budet på dem samtidigt som pengarna gick till något bra. Två flugor i en smäll med andra ord!
Vad ska du göra med Patriks signerade handskar?
– Jag har skojat lite om det, att jag kanske ska hänga dem som nödhandskar i vårt ridhus på Hviderup där vi är inackorderade. Detta eftersom jag för några veckor sedan glömde handskar när jag skulle longera en unghäst, efter en stund hade jag ganska ont i händerna. Skämt å sido, troligtvis blir de nog inramade och hamnar på en plats så att de syns.
Kan du berätta lite kort om dig själv och ditt hästliv?
– Jag jobbar i mitt företag, Flyinge hovslageri, och är gift med en dressyrryttare – Elizabeth Torrisi. Tillsammans har vi tre hästar varav den ena tävlas på Grand Prix-nivå.
Äntligen är årets andra nummer av Hippson här. Där besöker vi Hästak som producerar framtida hoppstjärnor, både två- och fyrbenta.
Massor av ridövningar, experttips och inspiration för ryttare och hästägare
Fler nyblivna hästägare, fler veterinärbesök och mindre hästkunskap. Det är trender som försäkringsbolaget Agria sett under förra året.
GreenFeeds sortiment är kundanpassat och de erbjuder flera olika storlekar på balar. Allt utifrån kundens behov och möjlighet till förvaring.
"Våra kunder är allt från ridskolor, travanläggningar och mindre stall"
De flesta föräldrar kan säkert relatera till småbarnsåren då barnen springer runt och utforskar, medans mamman försöker hålla uppsikt.
Fölet leker gärna medans mamman försöker hålla koll – se det söta klippet
För bara tio år sedan var den nordsvenska brukshästen utrotningshotad. Men de senaste åren har intresset för rasen ökat.
Annelie Eriksson fölvakar och har firat att en av unghästarna fyllt två år. Det går framåt med stallbygget och flera hästar har fått åka hem efter sin rehabilitering.
På grund av den senaste tidens utbrott av EHV-1 går SvRF nu ut med utökade försiktighetsåtgärder i samband med att tävlingarna drar i gång igen.
Noggranna rutiner gällande tempkurvor innan ankomst till tävlingsplats
En av Annika Axelssons hästar blev sjuk i EHV-1 vid Sunshine Tour. Hon skrev ett öppet brev till FEI och gav sin syn på hanteringen av situationen.
Tävlingsarrangören svarar på kritiken med eget brev – läs det här
Arkiv: Svenska ryttarens öppna brev till FEI efter Sunshine Tour
Hur kommer det sig att besiktigade och godkända hästtransporter med rötskador kan rulla på våra vägar? Det frågade sig hästtransportföretaget Trailerimport.
Benbrott hos häst är något som många hästägare fruktar. Skadan varierar och kan innebära en dödsdom, men i vissa fall kan det gå att rädda hästen.
Utanför Helsingborg finns en fin hästgård med sex boxar, egen ridbana och renoverat boningshus. Här bor man med öppna fält som granne.
Objektiv analys av hästens rörelser kan användas för att svara på många frågor relaterade till hästens hälsa. Forskare vid SLU har undersökt mer.
Datoralgoritm beräknar hästens gångarter utifrån mankens och korsets rörelse
Casall är en av världens mest framgångsrika hästar genom tiderna. Tillsammans med Rolf-Göran Bengtsson tog han mängder med placeringar.
I dag fyller hingsten 22 år – se klippet från avtackningen i Göteborg
Louise Etzner Jakobsson prisades vid Parasportgalan under måndagskvällen. Galan fyller fem år, vilket firades med en digital jubileumssändning.
Paulinda Fribergs pensionerade mästerskapshäst Di Lapponia T var dräktig och skulle ha fölat under våren. Istället förlorade Paulinda både sto och föl.
Fick fång: "Känns tråkigt att denna saga skulle sluta med så mycket smärta"
Centrerad ridning (CR) är en pedagogisk modell där man fokuserar på hur ryttaren använder sin kropp samt hur beteendemönster påverkar hästen.
"Vi anpassar pedagogiken och kommunicerar på rätt sätt just för dig"
Försäkringsbolagen dömer inte ut hästar – det gör veterinären. Men de hanterar alla ärenden som rör ohälsa hos häst och det brister i hästkunnandet.
"Vi har alla ett ansvar att hjälpas åt att lära ut god hästhållning"
Slutan är en nyttig rörelse som kan utföras på en mängd olika sätt. Peter Härnstam bjuder på en variant som kan ge rörelsen bättre kvalitet.
Veckans ridövning: "Ändra tempo, tvärning och hur brant du rider slutan"
Den charmiga ponnyn Akilles, 76 centimeter i mankhöjd, tar hjälp av två bommar och visar att han minsann har koll på var han sätter hovarna.
Ridskolan i Ockelbo vill ge de äldre i kommunen möjlighet att må bra tillsammans med hästar. Därför vill de starta ett hästdagis för pensionärer.
– TEMA: Avel i liten skala
– Reportage: Hästak och André Brandt
– Takt och rymt för unghästen
– Harmoni med halsring
– Piruettens ABC
– En bra start på livet
...och mycket, mycket mer!