Nyheter
Publicerad: 2021-06-08
Ekipaget på bilden har inget samband med artikeln. Arkivfoto: Adobe Stock
Diskussioner kring ponny- och childrenlandslagen i hoppning
Kritik har framförts från flera föräldrar ur ponny- och childrenlandslaget i hoppning. Detta efter att de berörda har upplevt att vissa ryttare blir mobbade av vuxna med ledaruppdrag. Med anledning av detta kallade Svenska ridsportförbundet till möte på måndagens kväll. Här svarar SvRF på frågor kring mötet.
Hippson har tidigare rapporterat om den kritik som framförts. Samtliga föräldrar som Hippson pratat med vill vara anonyma. En förälder säger:
– Det är det värsta jag varit med om. De har väldigt liten respekt för föräldrarna och mobbar barn.
En skrivelse har inkommit till förbundet med anledning av uttagningen till lag till tävlingar i Hagen. Med anledning av detta kallade Svenska ridsportförbundet till ett möte under måndagens kväll. Till mötet var föräldrar till ryttare uttagna i landslag- och utvecklingstrupper för ponny och children kallade. Från förbundet deltog ledarna för samtliga hopplandslag samt personal från Svenska ridsportförbundets kansli. När Hippson hör av sig till förbundet med frågor gällande mötet svarar informationsansvarige Lotta Amnestål:
Det som främst har lyfts fram från de föräldrar som vi har pratat med är att flera av barnen behandlats olika. Flera föräldrar använder ordet mobbning i sina beskrivningar och menar att barnen blir nonchalerade och förbisedda av landslagsledaren. Hur ställer sig förbundet till detta?
– Det är mycket tråkigt att föräldrarna upplever att ryttarna inte har behandlats på rätt sätt. Vi för de samtalen vidare direkt med de inblandade. Det är alltid bättre att prata med varandra, än om varandra.
Utöver detta har det framförts kritik gällande att uttagningar till lag inte har skötts på rätt sätt och att regler och kriterier har ändrats under uttagningens gång. Hur ställer ni er till detta?
– Vi har hittills i år haft två nationstävlingar för ponny och children, och den tredje nu kommande helg. Vi har fullt förtroende för att landslagsledarna tar ut det lag som för tillfället har största chans till ett positivt resultat och att ledarna kommunicerar sina beslut direkt med de berörda.
I förra veckan bad ni om att få återkomma med en kommentar efter det möte som hölls i går. Hur gick mötet?
– Mötet var ett informationsmöte. Hoppledningen var på plats i sin helhet tillsammans med kansliets elitsamordnare i hoppning, handläggaren för ungdom hoppning samt verksamhetschef för sport och tävling. Föräldrar till ryttare i ponny- och children-trupperna och utvecklingsgrupperna deltog.
– På mötet gjordes en genomgång av arbetssätt och struktur, samt framfördes resonemang och reflektioner från ledarna på alla nivåer. Föräldrarna fick några frågeställningar att ta med sig hem för att framåt föra dialog med respektive ledare. Vi ser det som mycket viktigt att diskussion och dialog förs mellan ryttare/föräldrar och ansvarig ledare, och inte genom tredje part.
– Vi har fått återkoppling från föräldrar som är nöjda med rådande upplägg, och som upplever att det är obehagligt att läsa de kommentarer som florerat i sociala medier, och att klimatet hårdnat även på tävlingsplatserna där Sveriges ryttare borde kunna ha kul och glädje av varann.
Den skrivelse som lämnades in till förbundet från föräldrarna diskuterades inte enligt de föräldrar som Hippson pratat med. Hur kommer det sig?
– Det var ett informationsmöte med ett stort antal deltagare. Individuella frågor måste diskuteras mellan ryttare/föräldrar och landslagsledare.
Tidigare på Hippson.se:
"Det här måste komma ut, det är skamligt"
taggar
Liknande webbartiklar
- ”Det här måste komma ut, det är skamligt”
- SvRF anmält till Riksidrottsförbundet
- SvRF gör en breddsatsning på ungdomarna
- De är nya svenska mästare i hoppning
- Ponny-, children- och ungdomslagen till EM
- Ponny- och childrenryttare hade säsongsupptakt
- Hoppning: Silver till childrenlaget
- Ponnyryttaren om tävlingsreglerna: "Ska inte barn- och ungdomsidrotten vara jämställd?"
- Kritisk mot ponnytävlingar på skoltid: ”Sker inte på lika villkor”
- SvRF om utmätta ponnyerna: ”Ett oerhört högt pris för barnen och rent sportsligt”

Tisdagspepp med raceråsnan Gunnar
Raceråsnan Gunnar har totalt charmat Hippsons redaktion. Här delar matte med sig av ännu ett klipp med charmtrollet, vänta till slutet …

Hästen Golden om att tävla dressyr
Peter Karlsson började sin tävlingskarriär i dressyr sent, som 43-åring. Han och hästen Golden har hunnit med fyra tävlingar så här långt.
Läs Goldens sammanfattning av senaste tävlingen i Gästbloggen

Safe Riding: Säkerhet från grunden
Safe Riding vill erbjuda alla ryttare en säker ridtur. Sedan lanseringen har de haft ett prioriterat mål i sin produktutveckling, nämligen säkerhet.
Absolut säkra och certifierade stigbyglar med internationellt patent

Käpphästar inleder Stockholm Horse Week
I mitten av juni är det dags för sommarens hästfest i Stockholm. Redan helgen innan intar käpphästarna Sergels torg – en gratis aktivitet.

Tidigare stallchef döms för djurplågeri
En kvinna åtalades för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen. Detta efter vittnesmål att hon slagit både sin valp och sina hästar.
Döms till dagsböter för djurplågeri efter misshandel av valp

Familjen Skeppstrand årets uppfödare
Familjen Skeppstrand bedriver en liten men högkvalitativ avel. De har av SWB utsetts till årets uppfödare.
Rankas av Hippomundo på tionde plats för uppfödare av dressyrhästar

EU oroas över grym hästhantering på Island
Allt fler vill stoppa importen av hormonet PMSG från Island. Detta då hanteringen för att utvinna hormonet anses vara djurplågeri.

Synskadade Linda trivs bäst på hästryggen
Linda Bergsängel rider flera dagar i veckan trots att hon har en allvarlig synskada. En misslyckad ögonoperation vände livet upp och ner.
Övervann rädslan: "Jag har behövt släppa på det stressmomentet"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Bygg säkert med City Boxen
City Boxen i över 30 år tillverkat högkvalitativa stall. Nu är de även certifierade enligt EN-1090 vilket är ytterligare en kvalitetssäkring för kunden.

Lätta hjälper ger glad häst
Alla försöker rida med lätta hjälper, men lyckas vi? GP-ryttaren Malin Hansson har inget val, en funktionsnedsättning gör att hon inte kan rida på styrka.

Mångsidig hoppbana för alla nivåer
Hopptränaren Ann Hellström delar med sig av en favoritbana. En mångsidig övning du kan använda på allt från unghästar till svårklasshästar.

Känslan när det är nybäddat
Finns det något bättre än att lägga sig för att sova i en nybäddad säng? Den här hästen njuter när den dyker ner i den nyhalmade ligghallen.

Rose Bay belönades med hoppdiplom!
Annelie har visat den egna uppfödningen Rose Bay på treårstest. Om det gick bra? Det gick alldeles strålande och glädjetårarna sprutade.
Nu väntar sommarlov för stoet med frambensteknik "to die for"

När man klarat hindret felfritt – nästan …
När Emma Stadling red tioåriga Yazino D genom 1,20-banan på tävling gick det felfritt hela vägen fram till och över hinder nummer sju, eller?
Hur rivs hindret – hästen eller blåsten? Se klippet och avgör själva

SWB vill se många hästar visade
Det har blåst upp till storm på sociala medier. Vid ett av SWB Malmöhus unghästtester har en visare tagit hand om nästan alla platser.
SWB:s vd: "Vi vill att man visar så många hästar som möjligt"

Lina Dolk: "Vi mockar en kvart om dagen"
Lina Dolk mockar dagligen hästarnas hagar. När initiativet ”Varje skit räknas” lanserades för två år sedan kändes det viktigt att engagera sig.
På vägen har hon lärt sig mer om de positiva effekterna på miljön

Kajsas nörderi om tygelfattningar
Kajsa funderar kring det här med att vara nörd samtidigt som hon grottar ner sig i äldre böcker om ridläror och tygelfattningar.

Då krävs registrering vid sommarbete
Sommaren betyder betessäsong. Vid flytt till ett sommarbete på annan gård, kan en registrering hos Jordbruksverket behöva göras.

Symtomfri och SM-kvalad efter skadan
Det var ingen som trodde att Bellman kunde bli ridponny igen. Men Pauline Romberg valde att chansa och köpte en halt ponny med spatt.
Kvalad till lag-SM i fälttävlan: "Är född till att vara på terrängbanan"

Aliwa, 6 år, kommunicerar fint med Chino
För två år sedan fick vi se Aliwa rida shettisen IrreVirr i halsrem. I veckan har hon lotsat runt mammas dressyrponny Chino på samma sätt.
Mamma Tanja: "Hon har växt otroligt mycket på dessa ridpass"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Från idé till drömstall
– Porträtt: Lina Dolk
– Hitta dragspelskänslan
– Nå målet med vinnande vanor
– Muskelsjukdomar hos häst
– Konditionsträna i naturen
...och mycket, mycket mer!