Debatt
Publicerad: 2021-05-01
Ekipaget på bilden har inget samband med texten i artikeln. Foto: Adobe Stock
Ponnyryttaren om tävlingsreglerna: "Ska inte barn- och ungdomsidrotten vara jämställd?"
En ponnyryttare, född 2001, är ledsen över de nya bestämmelserna gällande tävlingar. Det handlar om de ponnyryttare som rider sitt sista år på ponny, som nu inte får tävla på grund av gällande pandemirestriktioner. Ryttaren, som valt att vara anonym, menar att reglerna känns orättvisa och att ett extra ponnyår för dessa ryttare borde erbjudas. Läs ryttarens debattinlägg samt svaret från Svenska ridsportförbundet här.
Jag är en ponnyryttare, född 2001, och är väldigt ledsen över de nya bestämmelser som egentligen främst drabbar ponnyryttare som rider sitt sista år på ponny.
Alla andra ponnyryttare, förutom just de som har bråttom och enbart har ett fåtal månader kvar att få tävla sina ponnyer, får tävla den 3 maj. Jag har en D-ponny som jag tävlar i nationell Msvb. Nästan alla våra tävlingar förra året ställdes in och vi har därför inte kunnat kvala till SM. Vi har tränat på under uppehållet och ponnyn är i fin form, tränar på 130 nivå och har tävlat 120 bland storhästar med yrkesverksam ryttare där han var både felfri och placerad. Jag har utbildat och tagit upp min ponny till den här nivån själv, min familj har inte råd att köpa färdiga hästar med meriter. Själv är jag mycket liten till växten och vi är helt klart ett proportionerligt ekipage.
Jag har som det ser ut nu ingen möjlighet att kvala till SM, eftersom de födda 2001 inte har rätt att tävla med de restriktioner som råder nu. Vad är det som gör en 19 åring till ett barn och inte en 20 åring?
Hur kan ridsporten hålla tävlingar och SM-kval där alla ponnyryttare inte får delta? Ska inte barn- och ungdomsidrotten vara jämställd?
Här tycker jag att ridsportförbundet måste be riksidrottsförbundet om ett undantag för ponnyryttare födda 2001, eftersom man i nuläget helt enkelt exkluderar en enda åldersgrupp, ryttare födda år 2001.
Jag blir väldigt ledsen och även ganska arg när jag läser om barn, ungdomar och vuxna som beklagar sig över att man inte får tävla. Jag förstår och håller med om att man hemskt gärna vill tävla, men för de absolut allra flesta är det inte samma brådska. De allra flesta kan behålla sina hästar så länge de vill och fortsätta tävla nästa år, och året efter det. Det kan inte jag och alla andra ponnyryttare födda 2001 som rider sitt sista ponnyår. Jag känner stress varenda dag, eftersom jag vet att varje dag som går är ännu en dag som försvinner från min ponnytid.
Om ridsportförbundet nu inte vill vända sig till riksidrottsförbundet, eller regionens smittskyddsansvarig för att be om ett undantag för ponnyryttare födda 2001, tycker jag att ett extra ponnyår 2022 borde erbjudas ponnyryttare födda 2001.
Som svar på inlägget skriver Svenska ridsportförbundet med Tävlingssektionen följande svar till Hippson:
”Frågan om att låta ungdomar födda 2001 tävla är redan ställd till Riksidrottsförbundet sedan tidigare och svaret är nej. Det är Folkhälsomyndigheten som har satt åldersgränsen, och vi kan inte gå emot deras beslut. När det gäller lättade kval och ett eventuellt förlängt ponnyår, så pågår ett arbete hos Svenska Ridsportförbundets Tävlingssektion att se över detta. Beslut kommer inom kort.”
Redaktion Hippson
redaktion@hippson.se
Liknande webbartiklar
- Ponnytävlingar på Jump Club
- Kritisk mot ponnytävlingar på skoltid: ”Sker inte på lika villkor”
- Måndag men tillbaka till lördag!
- SvRF om vilka som får rida lagtävling
- Debatt om framtidens fälttävlan: ”Måste göra det schysstare för hästarna”
- Debatt: Är det dags att sluta vara domare?
- SvRF anmält till Riksidrottsförbundet
- Diskussioner kring ponny- och childrenlandslagen i hoppning
- ”Det här måste komma ut, det är skamligt”
- SvRF om utmätta ponnyerna: ”Ett oerhört högt pris för barnen och rent sportsligt”

Gör snöängel med sin fyrbenta kompis
Den här kvinnan lägger sig ner i snön för att göra en snöängel i hagen. Då bestämmer sig hennes häst för att göra henne sällskap.

Är kloning framtiden? Experten svarar
Kloning av hästar sker allt oftare i bland annat USA och Asien. Kommer kloner att ha en genetisk ålder som är äldre än de själva är, och hur påverkar kloning aveln?
Stine Hufthammer Indrelid, cellbiolog och expert på Bioteknologirådet svarar

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

Distriktsveterinärerna tillbaka nattetid
I nästan ett halvår har jouren i Västervik och Vimmerby hållit stängt på nätterna. Men nu har Distriktsveterinärerna åter beredskap dygnet runt.

Henrik von Eckermann historisk världsetta
Henrik slår rekord som den som legat längst tid som etta på världsrankingen. Nu har han varit etta i 17 månader i sträck.

Övervakningskameror fanns redan
Efter avslöjandena om Helgstrand Dressage meddelas det i veckan att de ska sätta upp videoövervakning i ridhusen. Men det har redan funnits.

Seger i internationella debuten
Cathrine Laudrup-Dufour har en ny mästerskapshäst i stallet. Nu har ryttaren gjort sin första internationella start med Mount St. John Freestyle.

Helgstrand-gate – ett viktigt rabalder
Är en tyst protest också en protest? Finns det ett rätt och ett fel för hur en debatt förs och är just den om Helgstrand förd på "fel" sätt?
Bloggar på Hippson Se alla bloggar


Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Lucka 6: Rabatt hos Camelina of Sweden
I den sjätte luckan finns en rabattkod hos Camelina of Sweden, ett företag som tillverkar 100 % ekologisk, kravodlad kallpressad camelinaolja.

Emmas vardagsövningar för bättre rytm
Bakom Emma Emanuelsson framgångar på hoppbanorna finns inget hokus pokus. Här tipsar hoppryttaren om övningar du kan göra hemma.

Välskött hästgård med 14 boxar
Mellan Enköping och Västerås ligger en välskött hästgård med fint bostadshus, stall för 14 hästar, ridbana och skrittmaskin.

Julpynta i stallet – men med förstånd
Självklart vill man ha julstämning även i stallet, men det gäller att pynta med förstånd. Var rädd om hästarna och tänk på brandrisken.

Hästar utsläppta och borta: "Fruktansvärt"
Under natten till tisdagen var det någon som tog sig in i Malena Mandelholms stall och släppte ut hennes hästar. På morgonen var de borta.

Supercup blev en berg-och dalbana
I hästskötarbloggen summerar Lovisa Munter tävlingarna i Prag. Efter en stolpe ut i lagtävlingen, laddade Bertram Allen om och levererade i GP.

Komplett ridsportanläggning till salu
Mellan Oslo och Göteborg ligger en anläggning med allt som behövs för att driva ridsportverksamhet. Bland annat 15 boxar, ridhus och ridbana.

A-tränaren om hästhandeln: "Vansinnigt"
Liane Wachtmeister menar att eftersom utbildningen ska gå så fort som möjligt för att hästarna ska säljas, är det hästarna själva som blir lidande.

Stephanie Holmén om hopphästens grunder
Genomtänkt uppvärmning, taktisk hinderhöjning och väl förberedda byten – det är några av nycklarna till en lyckad träning.

Lucka 5: Vinn produkter från Ullmax
I dagens lucka har du möjlighet att vinna fyra ”kit” med valfria underställ, mössor och strumpor – till hela familjen värde cirka 3500 kronor.

Övning som ger rak och elastisk häst
Glöm det där med var hästen har huvudet. Den här uppvärmningsövningen med bommar ger galoppkänsla och bakbensaktion.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!