Hoppryttaren Erica Swartz befinner sig i karantän med totalt 16 hästar i det virusdrabbade Valencia. För Hippson berättar hon mer om hur läget ser ut just nu.
Text: Linnea Lindahl
Foto: Tomas Holcbecher (arkiv)
Erica Swartz anlände till tävlingsplatsen i spanska Valencia ett par dagar innan viruset konstaterades den 21 februari. Hon har fem egna hästar med sig, men tillsammans med hela sitt team har de totalt 16 hästar att ta hand om.
– Av mina fem hästar är det två som är sjuka, en hålls under uppsikt på observation och två av dem är friska och står isolerade i ett karantänstall, säger Erica till Hippson på onsdagens morgon.
De två friska hästarna har inte uppvisat några symtom och har även visat ett negativt EHV-test. Därför står de avskilt från de andra.
– Min tävlingshästskötare tar hand om de friska hästarna. Vi andra går inte dit alls och träffar varken henne eller de hästarna, just för att inte sprida smitta vidare. De två hästarna som är sjuka är mellan dag fem och tio under sjukdomsförloppet, som de säger kan vara kritiska. Hästarna medicineras varje dag och mår dåligt. Man observerar nu om den neurologiska formen av viruset kommer att bryta ut eller inte.
”Allt handlar om hur hästarna mår”
Hur hästarnas chans till återhämtning ser ut är än så länge svårt att säga.
– Just nu handlar det om överlevnad. Vi gör allt vi kan varje sekund för att hästarna ska må bra. Veterinärerna jobbar dygnet runt.
Erica sover dåligt om nätterna och är konstant orolig.
– Alla som är här just nu har det tufft, men allt handlar om hästarna och hur de mår, säger hon.
Det kommer att dröja innan hon och de andra ryttarna får komma hem till Sverige igen.
– Men just nu spelar det faktiskt ingen roll. Jag kan vara här hur länge som helst, bara jag får med mig alla hästarna hem i livet. När en häst blivit friskförklarad behöver den vara i karantän i en månad här innan vi får komma hem, så detta kommer att ta tid.
”Det här får aldrig hända igen”
Hon menar också att hela situationen kunde ha hanterats annorlunda från början.
– Någon med erfarenhet hade behövt styra upp en beredskapsplan för sådant här. När veterinärerna kom hit fick de inte tillräckligt med hjälp och det fanns inte tillräckligt med utrustning. Det måste finnas en handlingsplan för att isolera hästarna med mera. Det här får aldrig hända igen. Hade det funnits en tydligare handlingsplan tror jag man hade kunnat rädda livet på flera hästar, säger Erica.
Exakt hur många hästar som har dött menar hon är oklart.
– Det är fler än det antal som är bekräftat i media, men någon exakt siffra vet jag tyvärr inte. Jag hör om nya dödsfall varje dag.
Hon uppmanar alla till försiktighet.
– Jag önskar verkligen att alla tar detta seriöst och tar sitt ansvar. Var noga och isolera vid minsta misstanke om smitta. Detta hade kunnat undvikas om alla tagit mer ansvar. Vid minsta misstanke om kontakt med smitta, varna alla och stäng stallet.
Ovan visas de sex senaste annonserna inom kategorin:"Sadlar".
Samtliga sadlar hittar du HÄR
Den här lilla parveln fullkomligt äger hagen, vilket den gärna visar för sin fyrbenta kompis. Skruva upp volymen och se ponnyns charmiga påhitt.
Har du också trasslat ihop eltråden när du bygger hagar? Hanna Lundberg har hittat en smart lösning för att dra hagtråden enkelt på egen hand.
Hur kommer det sig att besiktigade och godkända hästtransporter med rötskador kan rulla på våra vägar? Det frågade sig hästtransportföretaget Trailerimport.
Det blir allt vanligare att föda upp hästar med "fel", men vägen till hållbara sporthästar behöver börja redan i tillverkningen av våra framtida hästar.
Willén: Så länge vi sätter hästar med defekter i avel skjuter vi oss själva i foten
Äntligen är årets andra nummer av Hippson här. Där besöker vi Hästak som producerar framtida hoppstjärnor, både två- och fyrbenta.
Massor av ridövningar, experttips och inspiration för ryttare och hästägare
Fler nyblivna hästägare, fler veterinärbesök och mindre hästkunskap. Det är trender som försäkringsbolaget Agria sett under förra året.
De flesta föräldrar kan säkert relatera till småbarnsåren då barnen springer runt och utforskar, medans mamman försöker hålla uppsikt.
Fölet leker gärna medans mamman försöker hålla koll – se det söta klippet
För bara tio år sedan var den nordsvenska brukshästen utrotningshotad. Men de senaste åren har intresset för rasen ökat.
GreenFeeds sortiment är kundanpassat och de erbjuder flera olika storlekar på balar. Allt utifrån kundens behov och möjlighet till förvaring.
"Våra kunder är allt från ridskolor, travanläggningar och mindre stall"
Annelie Eriksson fölvakar och har firat att en av unghästarna fyllt två år. Det går framåt med stallbygget och flera hästar har fått åka hem efter sin rehabilitering.
På grund av den senaste tidens utbrott av EHV-1 går SvRF nu ut med utökade försiktighetsåtgärder i samband med att tävlingarna drar i gång igen.
Noggranna rutiner gällande tempkurvor innan ankomst till tävlingsplats
En av Annika Axelssons hästar blev sjuk i EHV-1 vid Sunshine Tour. Hon skrev ett öppet brev till FEI och gav sin syn på hanteringen av situationen.
Tävlingsarrangören svarar på kritiken med eget brev – läs det här
Arkiv: Svenska ryttarens öppna brev till FEI efter Sunshine Tour
Benbrott hos häst är något som många hästägare fruktar. Skadan varierar och kan innebära en dödsdom, men i vissa fall kan det gå att rädda hästen.
Utanför Helsingborg finns en fin hästgård med sex boxar, egen ridbana och renoverat boningshus. Här bor man med öppna fält som granne.
Objektiv analys av hästens rörelser kan användas för att svara på många frågor relaterade till hästens hälsa. Forskare vid SLU har undersökt mer.
Datoralgoritm beräknar hästens gångarter utifrån mankens och korsets rörelse
Centrerad ridning (CR) är en pedagogisk modell där man fokuserar på hur ryttaren använder sin kropp samt hur beteendemönster påverkar hästen.
"Vi anpassar pedagogiken och kommunicerar på rätt sätt just för dig"
Casall är en av världens mest framgångsrika hästar genom tiderna. Tillsammans med Rolf-Göran Bengtsson tog han mängder med placeringar.
I dag fyller hingsten 22 år – se klippet från avtackningen i Göteborg
Louise Etzner Jakobsson prisades vid Parasportgalan under måndagskvällen. Galan fyller fem år, vilket firades med en digital jubileumssändning.
Paulinda Fribergs pensionerade mästerskapshäst Di Lapponia T var dräktig och skulle ha fölat under våren. Istället förlorade Paulinda både sto och föl.
Fick fång: "Känns tråkigt att denna saga skulle sluta med så mycket smärta"
Försäkringsbolagen dömer inte ut hästar – det gör veterinären. Men de hanterar alla ärenden som rör ohälsa hos häst och det brister i hästkunnandet.
"Vi har alla ett ansvar att hjälpas åt att lära ut god hästhållning"
– TEMA: Avel i liten skala
– Reportage: Hästak och André Brandt
– Takt och rytm för unghästen
– Harmoni med halsring
– Piruettens ABC
– En bra start på livet
...och mycket, mycket mer!