I tio år har de islandshästar som importeras till Sverige landat på Norrköpings flygplats. De förvaras under resan både i containrar och lösa i fållor. I februari i år bröt en häst benet under resan och fick avlivas vid ankomsten till Sverige. Nu har en hästköpare anmält hanteringen till Jordbruksverket.
Text: Annika Grundberg
Foto: Adobe Stock
– Hade vi vetat hur illa det är så hade vi aldrig låtit vår häst landa där, säger Marie-Louise Hedberg till Norrköpings Tidningar.
Det är hon som anmält gränsstationen till SJV, Marie-Louise fortsätter att berätta för tidningen:
– Vi är flera inom islandshästnäringen som nu ligger på för att få dem att upphöra med den här sortens transporter.
Förutom att hon vänder sig mot själva transporten på flygplanen, där det kan vara så många som 80 hästar på en gång, vänder hon sig även mot hanteringen av hästarna efter att de har landat. Till exempel att det tar så många timmar tills de är besiktigade och klara att få hämtas av ägare och transportörer.
Själva flygtransporten är Islands sak
Douglas Båld är inspektör vid Länsstyrelsen i Östergötland och har varit ute och inspekterat hur hästarna hanteras.
– Vi har tillsynen över hästarna efter att de har landat och vi kontrollerar även de transporter som är på plats för att hämta hästarna. Själva flygtransporten är Islands sak, säger han, och berättar att i den senaste lasten med islandshästar som landade på Norrköpings flygplats stod alla hästar i containrar och inga i fållor.
– Jag var på planet förra fredagen och då var det inga fållor. Det som hände vid förrförra transporten, då en häst bröt benet och fick avlivas, är oturligt och beklagligt. Men vad jag har funnit är det tillåtet att transportera hästar så som de gör.
Douglas menar att olyckan i februari var mycket allvarlig, men att den samtidigt inte får få för stora proportioner.
Anser att hästarna reser bra
Mikael Tal Grétarsson är transportansvarig på Icelandair i Reykjavik. Till Norrköpings Tidningar säger han:
– När hästarna reser i våra storfållor är de anmärkningsvärt lugna, de har support av varandra och vi har alltid veterinär och djurskötare med ombord som övervakar hästarna under hela flygningen.
Calle Malmgren på Ingstad & Co sköter många av transporterna av hästar från flygplatsen till de nya ägarna i Sverige. Han ställer sig frågande till anmälan.
– Jag tror att de reser så bra som det är möjligt, säger han.
Att det blir väntetider när hästarna ska lämnas ut menar han är helt rimligt. Innan hästarna släpps i väg ska samtliga veterinärbesiktigas och alla dokument och handlingar ska vara i ordning. Därefter släpps hästarna först till de kommersiella transportörerna och därefter till enskilda hästägare.
– Folk kommer en timme efter att planet har landat och tror att de ska få hämta sin häst. Men det är orimligt, säger han.
Länsstyrelsen inte klar med sin utvärdering
Vad som händer med anmälan till Jordbruksverket är inte klart än.
– Vi är inte klara med vår utvärdering, men hoppas att bli det under nästa vecka, säger länsveterinär Douglas Båld.
Från flygbolagets sida är man inte beredda att göra några större förändringar i transporterna. Så här säger Mikael Tal Grétarsson till Norrköpings Tidningar:
– Vi sätter hästarnas säkerhet på första plats, och andra och tredje plats också. Vi har flugit på detta sätt i 30 år och avser att fortsätta med det.
Douglas Lindelöw vann lördagens fyrstjärniga 1,50-hoppning i Vejer de la Frontera i Spanien. Den elvaårige valacken Casquo Blue är i toppform.
Se klippet: "Alla tycker det är väldigt skönt att vara i gång igen"
Få en avspänd och balanserad häst med arbete vid hand. Lotta Zimmermann leder dig genom övningar som ni kan göra från marken.
Sex övningar: Från att acceptera bettet till öppna och sluta
Hippocrates Academy lovar att vara ridskolans bästa vän. Och flera ridskolor bekräftar att de faktiskt har järnkoll sedan de började med systemet.
Idag (28/2) kan du köpa samlingsvolymen Dressyr med Hippson med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Evelina fortsätter att imponera med placeringar i Qatar. På lördagen blev hon bästa svensk och femma i Grand Prix med Winnetou de la Hamente Z.
Rejäla glädjeskutt i bröstet. Det fick Annelie efter fredagens spontana hälsningar från tidigare kunder. Sedan gick mockningen av bara farten.
Towe planerar en dag i ponnyns tecken för förskolekompisarna
I februari har det rapporterats om flera utbrott av EHV-1, både i utlandet och i Sverige. SVA uppmanar till ökat fokus på smittskydd.
Smitta med koppling till utbrottet i Valencia har konstaterats
Att få sin första ponny är för alla hästtokiga barn spännande tid. Men vad ska man tänka på för att det första ponnyköpet ska bli så bra som möjligt?
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
SvRF överklagade tingsrättens dom i målet gällande förbundet och en tränares indragna diplomering. Svea hovrätt har nu beviljat prövning.
Idag (27/2) kan du köpa samlingsvolymen Hoppning med Hippson med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Finalen i Sverigeponnyn, som skulle arrangerats under Billdal Horse Show, kommer inte kunna genomföras på grund av de nya covid-19 restriktionerna.
Vad är härligare än ett urgulligt föl med spring i benen som busar i en härlig gräshage? Gör nu som fölungen och sätt full fart mot helgen.
Framgångarna för de svenska ryttarna i Doha fortsätter. På fredagens kväll blev det felfritt resultat och placering för Evelina Tovek och Dalila de la Pomme.
Flera svenskar är på plats i Doha och de fortsätter att leverera fina resultat. Under fredagens tidshoppning hade vi en svensk högst upp på pallen.
Klipparbetet på Trolle Ljungby krävde två grönytemaskiner, men nu används bara en: Amazone Profihopper 1500 – en mångsidig, högpresterande åkgräsklippare.
Trädgårdsmästaren: "Maskinen ger gräsmattor av golfbanekvalitet"
130 miljoner kronor ges i kompensationsstöd till 2000 föreningar och 31 specialidrottsförbund med distrikt, för effekter av corona.
Under torsdagen kallade Svenska Ridsportförbundet in till en digital pressträff. Där meddelades att alla tävlingar för barn att ställs in.
Henrik von Eckermann har åkt från tävlingarna i Wellington till Doha. För Hippson berättar han som sina planer och om att resa i dessa tider.
Under 2019 tände en kvinna eld på ett täcke som låg på en häst. Förra året dömdes hon för djurplågeri och skadegörelse. Nu får hon djurförbud.
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!