Förra veckan rapporterade Hippson om en flygning med islandshästar som väckte kritik. Annica Wallén Norell, veterinär på Jordbruksverket, menar att det är sällan det uppstår skador på hästarna.
Text: Annika Grundberg och Ida Röök
Foto: Adobe Stock
Det var förra veckan Hippson rapporterade om flygningen. Flera personer vittnade om att de hästar som kom med flyg från Island till Norrköping inte var okej. Bland annat var det den tidigare landslagsryttaren i fälttävlan, Sabina Swärd, som varit på plats eftersom hon skulle hämta en hingst som hon köpt på Island. Hon vittnade om att det rann blod från en av containrarna, plus att det var trångt i dem.
– Jag stod och tittade medan de lastade av och hästarna står som packade sillar med fem i varje container. Jag såg också flera som hade sår på sina huvuden när de kom ut, men jag kunde inte från mitt håll uppskatta hur allvarliga dessa skador var, sa hon till Hippson då.
Hippson var också i kontakt med en hästägare vars sto var med på flygningen. Stoet hade skadat hoven, som hade fläkts upp ordentligt.
Många frågor som uppstår
Efter Hippsons artikel har frågorna varit många. Vem ansvarar för hästarna, vilken djurskyddslag gäller när hästarna är i luften, när går ägandet och ansvaret över till de svenska ägarna?
Hästar som importeras från Island till Sverige landar i Norrköping. Flygresan tar cirka tre timmar och i luften lyder flygbolaget under internationella regler, IATA. Det är först när de har besiktigats efter ankomst som ansvaret går över på svenska ägare och som svensk djurskyddslag börjar gälla.
Seriösa transportörer
Annica Wallén Norell är veterinär hos Jordbruksverket och hon förklarar vad som gäller.
– Innan hästarna lämnar Island besiktigas de av veterinär så att de uppfyller djurhälsovillkoren för införsel till EU. När de sedan landar i Sverige besiktigas de igen av en officiell veterinär vid gränskontrollstationen, man kontrollerar så att alla papper är i ordning och att de är i skick att kunna transporteras vidare, berättar hon.
Även om veterinärerna inte måste ta med små sår och dylikt i veterinärprotokollet brukar de anteckna eventuella mindre skador som hästarna hade vid ankomst. Det är flygbolaget Icelandair cargo som sköter transporterna av hästar från Island till övriga Europa.
– De har lång erfarenhet och det händer väldigt sällan incidenter.
Gränskontrollveterinärer besiktigar
Det är särskilt utbildade gränskontrollveterinärer, anställda av Distriktsveterinärerna, som besiktigar hästarna vid ankomst. Efter att hästarna lastats av containrarna får de stå i gränskontrollstationens stallar i väntan på besiktning.
Det är först när handlingar och djur har kontrollerats och godkänts för införsel till EU som hästarna lämnas ut till ägare eller transportörer som ska köra dem vidare. Förutom kontroll ur smittskyddssynpunkt kontrolleras att djuren är i skick att transporteras vidare och att transporten är godkänd, kontrollerna görs enligt EU-regler.
Transportsättet ändrades efter 2016
Tidigare flögs hästarna lösa i fållor på flygplanen, men efter en incident 2016 där en häst fick avlivas ändrades det. Numera flygs de i containrar med max fem hästar i varje container, något som flygbolaget Icelandair cargo berättade om förra veckan. När hästar flygs gäller internationella regler uppsatta av IATA, International Air Transport Association. Bland annat regleras storleken på de containrar som används för olika djurslag, det finns regler för tusentals olika djur, skriver de på sin hemsida.
1) En dokumentkontroll, det vill säga kontroll av att de handlingar som ska finnas med finns med och innehåller den information som krävs,
2) en identitetskontroll där man kontrollerar att handlingarna och hästen stämmer överens och...
3) ... en fysisk kontroll där man kontrollerar att hästen inte har symtom på smittsamma sjukdomar samt att hästen är i skick att transporteras vidare.
Om den fysiska kontrollen tyder på smittsam sjukdom och därför inte kan godkännas för införsel tas ställning till vad som ska ske med hästen tillsammans med djurägaren – återutförsel, avlivning eller karantän.
Dessutom kontrolleras om hästen är i skick att transporteras vidare, men ett djur avvisas inte (blir inte underkänt) av den anledningen.
Om dokument-, identitets- och fysisk kontroll i övrigt är okej kan hästen stanna och vila på gränskontrollstationen tills den kan transporteras vidare och/eller behandlas om någon behandling behövs.
Tidigare på Hippson.se:
Häst skadad vid import från Island
I Bjärnum finns en nybyggd hästgård med tio boxar, bostadshus, lägenhet samt egen ridbana. En gård med vacker och modern arkitektur.
Efter 15 års tjänst hos Beridna Högvakten. Där höjdpunkten nog får sägas vara att gå först i kortegen vid kronprinsessans bröllop pensioneras Regent.
Målmedveten. Fokuserad. Högpresterande. Med ”Lussan” som mentor har ryttaren Filippa Norrman satt de tre förmågorna i ett nytt, värdefullt perspektiv.
Idrottens skiljenämnd, CAS, upphäver FEI:s beslut att stryka resultaten från en tävling i Frankrike 2019. Mathilda Karlsson är återigen OS-kvalad.
Den tyska ryttaren Dorothee Schneider skadades när hennes häst Fohlenhof's Rock 'n Rose dog under ärevarvet vid en nationell tävling i Tyskland.
Det 17-åriga stoet snubblade till, föll och dog direkt rapporterar Eurodressage
Karolin Lidéns ridtur i helgen med 13-åriga hästen Principe gick till en hamburgerkedja. En tur som blivit en riksnyhet genom TV4-programmet Efter fem.
När lammet Estelle föddes ville inte mamman ha henne. Som tur var så fanns det plats hos Stall Sjöviken, där lammet hänger med i hästarnas vardag.
Läs intervju + se klipp – Leker på ridbanan och umgås med stallkatten Torsten
Brukar din häst "dyka" i hörn och vid avsaktningar? Då har du stor nytta av veckans övning, signerad beridaren Martin Ågevall.
"Problemet är att hästen inte är helt genomsläpplig i kroppen"
I de flesta stall möts man av en välkomnande stallhund med svajande svans. Stallet kan dock vara en farlig plats för hunden och olyckor inträffar snabbt.
Veterinär Jessica Dornerus: "En vanlig skada hos stallhunden är sparkskador"
Peder Fredricson har vid flera tillfällen berättat att H&M All In snart kommer att tävla igen. Och visst ser ekipaget ut att vara redo för start?
SvRF går ut med ett förtydligande om vilka som får lov att tävla. Både vad avser hur definierar yrkesverksam och vilken åldersgräns som gäller.
Det var inte bara pandemin som satte käppar i hjulen för GHS. Utbrottet av EHV-1 gjorde att man var tvungna att fatta beslutet att ställa in.
En mamma till en juniorryttare är arg på Svenska ridsportförbundet. Hon tycker att reglerna kring vilka som får tävla och inte är inkonsekventa och orättvisa.
Läs debattinlägget: "Det handlar om de galet orättvisa reglerna som gäller"
Föreningen för den beridna högvaktens tävling för att namnge en av de hästar som så småningom ska ingå i Beridna högvaktens parader har öppnat.
Hela Sveriges häst är en ståtlig fux på 175 centimeter – namnet ska börja på H
Hästetologen om hur vi genom en bättre förståelse för hur ägarbyte påverkar hästar kan förhindra många skador och oönskade beteenden.
Hästetolog Renate Larssen: "Hjälp hästen att klara av en flytt"
Den holländska OS-ryttaren Harrie Smolders och två kompanjoner håller en digital hästauktion med start fredagen den 24 april.
Det här fölet verkar ha en räv bakom varje öra. Busa med mamma och gömma sig bakom vindskyddet är favoritleken för dagen – för fölet alltså …
Ibland uppstår vänskap mellan djur som i vanliga fall inte alls hänger tillsammans. Som här där en häst blivit bästa kompis med en av gårdens hönor.
En läsare undrar hur hon på bästa sätt kan stärka hästens bakdel och få den att bygga mer muskler. Hippsons expert Jessica Nordin svarar och ger råd.
Fråga experten: "En svag bakdel kommer ofta utav en svag core"
Ibland får man kämpa för kärleken, vilket denna valack verkligen gör medan stallkamraten bara är lite nonchalant intresserad. Så charmigt klipp!
– TEMA: Avel i liten skala
– Reportage: Hästak och André Brandt
– Takt och rytm för unghästen
– Harmoni med halsring
– Piruettens ABC
– En bra start på livet
...och mycket, mycket mer!