Nyheter
Publicerad: 2023-03-12
Fölet Candy Crush.
Föl dog efter verkning – ägaren berättar: "Det har varit väldigt jobbigt"
Förra året berättade Hippson om ett föl som slog sig så illa i samband med att den skulle verkas att dess liv inte gick att rädda. Johanna var fölets ägare och nu berättar hon själv om händelsen.
Text: Frida Bank
Foto: Privat
Johanna berättar att fölet Candy Crush föddes i slutet av april förra året. När fölet var två månader följde hon med sin mamma till seminstationen. I samband med det kom Johannas hovslagare dit för att verka stoet. Johanna var inte själv på plats men hennes mamma hjälpte till med hästarna.
– Vi hade haft hovslagaren i 16 år och det är en person som vi litar på. Efter att han verkat stoet så kollade han på fölets hovar och ansåg att det kunde tas lite. Mamma sa att hon var orolig att något skulle hände med fölet och ville att han skulle vara försiktig. Det var hovslagaren som tog initiativet att verka fölet, säger Johanna.
Hennes mamma har berättat att hovslagaren försökte lyfta fölets ben och att fölet då stretade emot och reste sig några gånger.
– Då band han fölet i boxgallret så att hon skulle komma loss om hon kastade sig och bad min mamma att hålla i grimskaftet. Mamma sa igen att hon tyckte att det var obehagligt och att hon ville att han skulle sluta, att de kunde fortsätta en annan gång, men han sa något i stil med att han bara skulle försöka en gång till och att "de måste lära sig". Mamma litade på att han visste vad han gjorde.
Slog i bakhuvudet
Candy Crush ville inte att hovslagaren skulle röra hennes ben. Hon kastade sig, kom loss och höll på att gå omkull när hon stegrade sig.
I en redogörelse till försäkringsbolaget berättar Johannas mamma vad som hände sedan:
"Han sätter fast fölet igen och ger mig änden. Fölet vill verkligen inte och X (hovslagaren, reds anm) slutar inte hålla fast benet och det hela slutar med att fölet kastar sig ifrån honom, kommer loss och går över och slår i bakhuvudet. Jag blir helt svimfärdig när jag ser hur fölet krampar och inte kan resa sig", skriver hon.
En veterinär var snabbt på plats, fler tillkallades och Johannas mamma ringde till henne för att berätta vad som hänt. Veterinärteamet gav den vård som de kunde till det medvetslösa fölet.
– När djurambulansen kom dit såg jag på veterinären att det såg ut som att han skulle fråga mig om lov att ta bort fölet där och då. Han såg på mig att jag inte ville ge upp, säger Johanna.
Candy Crush vårdades på intensiven under natten och Johanna hade kontakt med veterinärerna.
– På förmiddagen dagen efter ringde de och bad om lov att avsluta hennes liv. De hade försökt få svullnaden i hennes hjärna att lägga sig, hon hade varit sederad och led inte, men de konstaterade att hon var hjärndöd och inte skulle komma tillbaka. Det fanns inget mer de kunde göra.
Blev ifrågasatt
Förra året kontaktade Johanna Hippson för att hon ville uppmärksamma andra på vad som kan hända. Då ville hon inte berätta mer om vad som hänt just hennes föl eftersom hon samtidigt drev en process om skadestånd.
– När den första artikeln kom ut var det många som i kommentarsfältet ifrågasatte varför vi gjort si eller varför vi gjort så. Det som inte framgick var att hovslagaren körde över hästägaren och gjorde som han ville även fast min mamma sa stopp. Det var också folk som ifrågasatte hur välhanterat fölet var. Hon var jättevan och vi hanterade henne varje dag. Det var inget föl man tänkte det skulle hända något med. Hon var inte van vid att stå uppbunden men det ska de inte vara i den åldern heller. Det fanns ingen anledning att binda fast henne. I det här fallet var det en främmande man som tog tag i hennes ben, säger Johanna.
"En stor låda med aska"
Efter händelsen var Johanna i kontakt med hovslagaren för att prata om det som hänt.
– Han var jätteledsen och det var verkligen inte hans mening. Men jag är ändå besviken på honom. Hans avsikt var inte dålig men det blev väldigt fel. Jag vill inte hänga ut honom på något sätt, jag tycker fortfarande om honom men jag har svårt att förlåta att han inte bara lyssnade och la av när han blev tillsagd.
Hon sökte ersättning genom hovslagarens ansvarsförsäkring. Men där tog det först stopp.
– I höstas sa de att bevisbördan låg på mig och att de inte kunde styrka att fölet dött för att hovslagaren varit oaktsam. De sa att saker min mamma sagt inte stämde med vad hovslagaren berättat. De menade att det som skett var en olycka och att han inte hade något ansvar. Men jag ville ha en omprövning. Jag köpte inte att de ansåg att hovslagaren var oskyldig. Vad har jag för bevis då? En stor låda med aska. Hovslagaren skulle egentligen inte göra något med fölet, han tog själv allt initiativ kring hur det skulle styras upp när fölet skulle verkas, och han skulle egentligen bara verka fölets mamma.
Fick ersättning
Skadeståndsprocessen blev utdragen med flera kompletteringar innan försäkringsbolaget gick med på förlikning. Johanna fick ersättning för bland annat veterinärkostnader och kremering samt för köpet av ett nytt föl som hon nyligen fått hem.
– Jag blev väldigt chockad när de ändrade sig. Det har varit en lång, psykiskt krävande process och det har varit väldigt jobbigt att behöva gå igenom händelseförloppet igen och igen. Att de betalar vad den nya hästen kostade gör inte något ogjort, men på pappret blir det det i alla fall.
Genom att berätta sin historia hoppas Johanna att andra ska slippa vara med om liknande händelser.
– Känns det inte bra med hovslagaren så spelar det ingen roll vad de tycker. De ska sluta när man ber dem. Det är inte deras häst. Vet man om att det här kan hända så kanske man har det i bakhuvudet och tänker till en extra gång och är mer riskmedveten.
Hovslagaren säger till Hippson att han inte delar Johannas och hennes mammas bild om hur det gick till och att han inte anser sig vara vållande till händelsen. I övrigt vill han inte ge någon kommentar.
I en tidigare artikel på Hippson berättar veterinär Anne Haglund på Saxtorp hästklinik att hon känner till ytterligare fall där föl har skadat sig och hon ger råd om vad man ska tänka på för att öka säkerheten för både djur och människa.
Föl dog efter verkning – veterinär ger råd
Candy Crush.
I år har Johanna köpt ett nytt föl, Handsome Henry.
taggar
Liknande webbartiklar
- Föl dog efter verkning – veterinär ger råd som ökar säkerheten
- ”Mirakelfölet” har vuxit upp – får stanna på ridskolan
- Överraskningsfölet Surprise överlevde mot alla odds
- Årets första föl är fött
- "Otursfölet" fortsätter visa revansch i livet
- Gymnasieskolan föder upp hopphästar: "Vill att eleverna ska få vara delaktiga i resan"
- Efter dramatiken vid motorvägen – fölet har fått en amma: "Fantastiskt"
- Dramatisk resa med lösa hästar vid motorvägen – föl söker amma
- Fölet Starbuck tar miljöträning med ro: "Är supercool och väldigt lättlärd"
- Anna Svensson skapade en "gravidapp" för hästar

Hovslagare döms till fängelse – slog häst
En hovslagare slog en häst våldsamt med en hammare nio gånger. Nu får han varken ha egna djur eller arbeta med djur under tio års tid.

Häst dog under tv-inspelning
En häst avled i samband med inspelningen av tv-serien "Sagan om Ringen: Maktens Ringar". Detta har upprört djurrättsorganisationen PETA.
Uppmanas att undvika användandet av djur vid tv-inspelningar

Fem tips på lägre servicekostnader
Att regelbundet se över sin hästtransport är både smart, ekonomiskt och gör att din häst åker säkert på vägarna. Ta del av flera praktiska tips här.
"Kontrollera lufttrycket i hästtransportens däck regelbundet"

Se hela avsnittet med Maria Gretzer här
I söndags gjorde Maria Gretzer entré i Mästarnas mästare i SVT. Vi får lära känna OS-ryttaren, tränaren och Radiosportens expertkommentator.

Köper sköthästen: ”Det här är drömmen”
Caroline blev skötare på stoet Nirvana när hon var elva år. 14 år senare går en dröm i uppfyllelse när hon får köpa henne av ridskolan.
Anna Ringholt, ridlärare: "Det är så här vi vill att det ska bli"

När man tar skottkärran till stallet
Vissa prylar kan verka helt oumbärliga eller också fullständigt onödiga. Som en kombination av segway och skottkärra – hiss eller diss?

Kajsa Boström om vanskliga riduttryck
Kajsa Boström, B-tränare i dressyr och husbloggare på Hippson.se, gästskriver om bogar på rymmen och tappade bakdelar.

"Kolla, kolla mitt roliga partytrick"
Hästen Heero har kommit på ett rejält partytrick. Det roar kanske främst de tvåbenta åskådarna medan hunden verkar måttligt road.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Prisad miljörådgivning hjälper Grevlunda
Grevlunda var bland de första att ta del av Greppa Näringens rådgivning till hästgårdar. De gjorde då också en värdefull energikartläggning.
Greppa Näringen vann Lövsta Future Challenge hållbarhetspris 2023

Topplacering i säsongsavslutningen
Tinne Vilhelmson Silfvén har inlett årets tävlingar i Florida. I säsongens sista tävling före hemfärd blev det en andraplats.
Tvåa i GP kür med Devanto, säger till SvRF: "Var riktigt på hugget"

De här startar i världscupfinalerna
Om en dryg vecka drar världscupfinalerna i dressyr och hoppning igång i Omaha, USA. Här är alla dressyr- och hoppryttare som rider finalerna.
Tre svenskar på plats liksom ytterligare tre nordiska ryttare

Ny bok om samspelet med hästar
Lene Martin tyckte att det saknades böcker om hästens sinne och kommunikationen med människan, baserad på vetenskaplig grund.
"Man talar om välfärd på ett sätt som man inte gjort tidigare"

Rapparen tog hästen till nattklubben
Den amerikanska artisten Cee Lo Green tyckte att han kommit på en bra idé när han gjorde storslagen entré på festen – ridandes på en häst.

Old Billy – världens äldsta häst
Hästar blir vanligtvis mellan 20 och 30 år gamla men världens äldsta häst blev dock betydligt mycket äldre än så och hans minne bevaras väl.

Dubbel framgång för Amanda Andersson
Det blev dubbelseger för Amanda Andersson i den korta trestjärniga klassen i Kronenberg, båda på egna uppfödningar.

Expresståget mot mästerlig ridning
Vill du förstå hur din häst ska bli mer följsam och lätt på hjälperna eller funderar du över vad som hindrar att ni utvecklas som ekipage?

Stoet Juni rör sig som en get
Philippa Rosensköld delar med sig av ett klipp på sitt sto "Juni" när hon visar upp sin supertalang. Att klättra omkring som en riktig get.
"Världens snällaste häst men uppenbarligen en liten "getgen" i sig"

Häst avlivad efter olycka i skrittmaskin
Två hästar kom samman i en skrittmaskin under lördagen. Det hela slutade så olyckligt att den ena hästen har fått avlivas.

Lyckad programträning och tur runt gården
Ida och Haldor har varit på programträning och debuterat i medelsvår B:5 med fint resultat. Följ även med hem till Haldor i en filmad rundtur.

Över 100 hingstar samlade på Grevagården
Den här helgen är årets höjdpunkt för de svenska moderlandsraserna – nordsvensk, ardenner och gotlandsruss – med avelsvärdering för hingstar.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!