Nyheter
Publicerad: 2023-03-12
Fölet Candy Crush.
Föl dog efter verkning – ägaren berättar: "Det har varit väldigt jobbigt"
Förra året berättade Hippson om ett föl som slog sig så illa i samband med att den skulle verkas att dess liv inte gick att rädda. Johanna var fölets ägare och nu berättar hon själv om händelsen.
Text: Frida Bank
Foto: Privat
Johanna berättar att fölet Candy Crush föddes i slutet av april förra året. När fölet var två månader följde hon med sin mamma till seminstationen. I samband med det kom Johannas hovslagare dit för att verka stoet. Johanna var inte själv på plats men hennes mamma hjälpte till med hästarna.
– Vi hade haft hovslagaren i 16 år och det är en person som vi litar på. Efter att han verkat stoet så kollade han på fölets hovar och ansåg att det kunde tas lite. Mamma sa att hon var orolig att något skulle hände med fölet och ville att han skulle vara försiktig. Det var hovslagaren som tog initiativet att verka fölet, säger Johanna.
Hennes mamma har berättat att hovslagaren försökte lyfta fölets ben och att fölet då stretade emot och reste sig några gånger.
– Då band han fölet i boxgallret så att hon skulle komma loss om hon kastade sig och bad min mamma att hålla i grimskaftet. Mamma sa igen att hon tyckte att det var obehagligt och att hon ville att han skulle sluta, att de kunde fortsätta en annan gång, men han sa något i stil med att han bara skulle försöka en gång till och att "de måste lära sig". Mamma litade på att han visste vad han gjorde.
Slog i bakhuvudet
Candy Crush ville inte att hovslagaren skulle röra hennes ben. Hon kastade sig, kom loss och höll på att gå omkull när hon stegrade sig.
I en redogörelse till försäkringsbolaget berättar Johannas mamma vad som hände sedan:
"Han sätter fast fölet igen och ger mig änden. Fölet vill verkligen inte och X (hovslagaren, reds anm) slutar inte hålla fast benet och det hela slutar med att fölet kastar sig ifrån honom, kommer loss och går över och slår i bakhuvudet. Jag blir helt svimfärdig när jag ser hur fölet krampar och inte kan resa sig", skriver hon.
En veterinär var snabbt på plats, fler tillkallades och Johannas mamma ringde till henne för att berätta vad som hänt. Veterinärteamet gav den vård som de kunde till det medvetslösa fölet.
– När djurambulansen kom dit såg jag på veterinären att det såg ut som att han skulle fråga mig om lov att ta bort fölet där och då. Han såg på mig att jag inte ville ge upp, säger Johanna.
Candy Crush vårdades på intensiven under natten och Johanna hade kontakt med veterinärerna.
– På förmiddagen dagen efter ringde de och bad om lov att avsluta hennes liv. De hade försökt få svullnaden i hennes hjärna att lägga sig, hon hade varit sederad och led inte, men de konstaterade att hon var hjärndöd och inte skulle komma tillbaka. Det fanns inget mer de kunde göra.
Blev ifrågasatt
Förra året kontaktade Johanna Hippson för att hon ville uppmärksamma andra på vad som kan hända. Då ville hon inte berätta mer om vad som hänt just hennes föl eftersom hon samtidigt drev en process om skadestånd.
– När den första artikeln kom ut var det många som i kommentarsfältet ifrågasatte varför vi gjort si eller varför vi gjort så. Det som inte framgick var att hovslagaren körde över hästägaren och gjorde som han ville även fast min mamma sa stopp. Det var också folk som ifrågasatte hur välhanterat fölet var. Hon var jättevan och vi hanterade henne varje dag. Det var inget föl man tänkte det skulle hända något med. Hon var inte van vid att stå uppbunden men det ska de inte vara i den åldern heller. Det fanns ingen anledning att binda fast henne. I det här fallet var det en främmande man som tog tag i hennes ben, säger Johanna.
"En stor låda med aska"
Efter händelsen var Johanna i kontakt med hovslagaren för att prata om det som hänt.
– Han var jätteledsen och det var verkligen inte hans mening. Men jag är ändå besviken på honom. Hans avsikt var inte dålig men det blev väldigt fel. Jag vill inte hänga ut honom på något sätt, jag tycker fortfarande om honom men jag har svårt att förlåta att han inte bara lyssnade och la av när han blev tillsagd.
Hon sökte ersättning genom hovslagarens ansvarsförsäkring. Men där tog det först stopp.
– I höstas sa de att bevisbördan låg på mig och att de inte kunde styrka att fölet dött för att hovslagaren varit oaktsam. De sa att saker min mamma sagt inte stämde med vad hovslagaren berättat. De menade att det som skett var en olycka och att han inte hade något ansvar. Men jag ville ha en omprövning. Jag köpte inte att de ansåg att hovslagaren var oskyldig. Vad har jag för bevis då? En stor låda med aska. Hovslagaren skulle egentligen inte göra något med fölet, han tog själv allt initiativ kring hur det skulle styras upp när fölet skulle verkas, och han skulle egentligen bara verka fölets mamma.
Fick ersättning
Skadeståndsprocessen blev utdragen med flera kompletteringar innan försäkringsbolaget gick med på förlikning. Johanna fick ersättning för bland annat veterinärkostnader och kremering samt för köpet av ett nytt föl som hon nyligen fått hem.
– Jag blev väldigt chockad när de ändrade sig. Det har varit en lång, psykiskt krävande process och det har varit väldigt jobbigt att behöva gå igenom händelseförloppet igen och igen. Att de betalar vad den nya hästen kostade gör inte något ogjort, men på pappret blir det det i alla fall.
Genom att berätta sin historia hoppas Johanna att andra ska slippa vara med om liknande händelser.
– Känns det inte bra med hovslagaren så spelar det ingen roll vad de tycker. De ska sluta när man ber dem. Det är inte deras häst. Vet man om att det här kan hända så kanske man har det i bakhuvudet och tänker till en extra gång och är mer riskmedveten.
Hovslagaren säger till Hippson att han inte delar Johannas och hennes mammas bild om hur det gick till och att han inte anser sig vara vållande till händelsen. I övrigt vill han inte ge någon kommentar.
I en tidigare artikel på Hippson berättar veterinär Anne Haglund på Saxtorp hästklinik att hon känner till ytterligare fall där föl har skadat sig och hon ger råd om vad man ska tänka på för att öka säkerheten för både djur och människa.
Föl dog efter verkning – veterinär ger råd
Candy Crush.
I år har Johanna köpt ett nytt föl, Handsome Henry.
taggar
Liknande webbartiklar
- Föl dog efter verkning – veterinär ger råd som ökar säkerheten
- Magne gör debut på banan mot alla odds
- Rörelseasymmetri – på grund av träning eller medfött?
- Dräktigt sto överlevde buköppning mot alla odds: ”Värt att rädda deras liv”
- Nyfött föl i stallet? Här är tre vanliga fölsjukdomar att vara uppmärksam på
- Nekades veterinärvård: ”Sårbar och maktlös”
- Oväntade nytillskottet på Nybro ridklubb inspirerar till ny satsning
- ”Mirakelfölet” har vuxit upp – får stanna på ridskolan
- Överraskningsfölet Surprise överlevde mot alla odds
- Årets första föl är fött

Senare avvänjning skapar tryggare hästar
En del gör det gradvis, andra abrupt. Några hävdar att fölet kan vänjas av vid fem månader andra att sto och föl ska sköta det själva.

Slipa på detaljerna med Angelica och Marlon
Glada hästar, varierat arbete och känsla för detaljer. Så kan man sammanfatta det framgångsrika ryttarparet Angelica och Marlons träningsfilosofi.

Komplett ridsportanläggning till salu
Mellan Oslo och Göteborg ligger en anläggning med allt som behövs för att driva ridsportverksamhet. Bland annat 15 boxar, ridhus och ridbana.

Tysk seger i Genèves Grand Prix
Det blev inga svenska framgångar i den avslutande Rolex GP i Genève. Istället blev det tysk seger genom Richard Vogel på United Touch S.

Emma Emanuelssons Stakantura till USA
Emma Emanuelssons mästerskapshäst, det elvaåriga stoet Stakantura, har lämnat stallet. Stoet har sålts till USA.
"Det kommer verkligen att bli tomt i stallet utan vår Queen"

"Gårdshästen" Patron fyller snart 30 år
Ellinor Gustafsson och Patron har följt varandra genom livet. Hon lärde sig rida på honom och han är första hästen som hennes son red på.

Volt till höger – volt till vänster
Dressyrtränaren Catrin Henriksson bjuder på en lösgörande övning som du kan göra mer avancerad i takt med att du och din häst utvecklas.

Tobbe Larsson i arvsstrid mot Cancerfonden
För andra gången möter hästprofilen Cancerfonden och Hjärt-lungfonden i rätten – även denna gång i tvist om testamenten
Anhörig: "Henry har aldrig skrivit något testamente till Tobbe"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Oroliga hästägare kan ringa dygnet runt
När din häst visar symtom på sjukdom kan det vara svårt att veta när det är dags att uppsöka veterinär. Då kan Agrias sjukvårdsrådgivning hjälpa.
Leg. djursjukskötare Michaela Richter förklarar hur det går till

Historisk seger till hemmaryttaren i Top 10
Hemmaryttaren Steve Guerdat tog en historisk seger och svenska världsettan Henrik von Eckermann tog sin tredje silvermedalj i klassen.

Tävling: Vinn produkter från Böckmann
Vinn ett fleecetäcke, en resegarderob för kavajen och en munkjacka. I veckans tävling ligger ett produktpaket i prispotten.

Lucka 9: Vinn hästvårdsprodukter
I den nio luckan hittar vi en tävling där hästvårdsprodukter lottas ut. Det är både pälsglans och utredning till man och svans som står på spel.

Hästhuvudet knackade på dörren vid jul
Hört talas om traditionen Mari Wlyd? I så fall har du nog tillbringat vintrarna i Wales. Där drar man från hus till hus med ett hästhuvud i juletid.
"Ett riktigt hästhuvud dekorerat med band, rosetter och ögon av glas"

En "Grinch" som dansar med hästar
Visste ni att Grinchen bland sina många talanger även kan dansa med hästar? Här är det roliga beviset från Bailey Ranch Breeders.

FEI släpper krav på sporrar i dressyr
Sporrarnas vara eller icke vara, det är ett hett diskussionsämne i hästkretsar. FEI har hållit på kravet på sporrar i dressyr men nu blir det frivilligt.
Sandra Ruuda: "Gör rätt ont i hjärtat att läsa Ridsportens rubriker."

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Årets julgransflygningar – att tänka på
Varje år genomförs den så kallade julgransflygningen. Det har blivit dags för årets upplaga och som hästägare kan det vara klokt att ha en plan.

Här är landslaget i fälttävlan 2024
Fem kvinnor är med i spetstruppen när landslaget i fälttävlan för 2024 presenterats. Nu är siktet inställt på OS i Paris nästa sommar.

Henrik von Eckermann rider Top 10 igen
För ett år sedan stod han som segrare i den prestigefulla Top 10-finalen. Under fredagkvällen rider han årets final på legendariska King Edward.

Årets sista nummer är här!
I årets sista nummer av Hippson besöker vi Horse Vision, en samlingsplats för intresserade av akademisk ridkonst.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Karriär inom ridsporten
– Reportage: Horse Vision
– Hoppövning från Henrik von Eckermann
– Samling, sits och skolor
– Hästar som får magsår
– På besök hos hästtandläkaren
...och mycket, mycket mer!