Foto: Frida Bank (Tjernström), Jenny Rehnman (Folkesson), Hippson (Björe), Carin Wrange (Lindberg) och Tomas Holcbecher (Nathhorst)
I dag presenterar vi första delen av listan över ridsportens mäktigaste – plats 30-26. Tränaren och expertkommentatorn Lotta Björe har tagit sin in på plats 29. För Hippsons reporter berättar hon om sina tankar kring makt och sin egen maktposition.
Text: Linnea Lindahl
Att kunna hjälpa barn och ungdomar till en bra start i livet och i stallet. Det är vad Lotta Björe önskar att uppnå med den möjlighet hon har fått att påverka inom ridsporten. För henne klingar dock ordet makt negativt och det är inte något som hon känner att hon behöver. Lotta Björe har tävlat framgångsrikt i hoppning på elitnivå, både i Sverige och internationellt. I dag arbetar hon främst som hopptränare på flera håll i landet samt som expertkommentator i SVT-sport.
Hur ser du på begreppet makt generellt?
– För mig klingar det dåligt och är inget positivt. För mig är ordet makt negativt laddat. När jag hör ordet tänker jag på hur världen ser ut. Det finns flera personer som sitter på höga maktpositioner där de styr och ställer så att majoriteten inte får komma till tals. Jag tänker på olika anledningar till varför det finns så mycket krig i världen och att det finns många som är hänsynslösa med sin makt.
Vilken makt inom ridsporten anser du att du har?
– Egentligen ingen alls. Jag försöker bara göra mitt jobb så bra som möjligt och försöka dela med mig av det jag kan. Men framförallt vill jag ge ungdomar en bra start i livet. Jag har ju främst jobbat med ungdomar, men även föräldrar. Jag är själv mamma och vet att det finns ett sätt att utföra sporten på innan man får barn och ett helt annat sätt när barnen kommer in i bilden. Jag vet själv vilken lång väg det är att gå och jag vill även kunna vägleda föräldrar till att inte hamna i svackor.
Hur vill du använda din maktposition?
– För en tid sedan fick jag frågan att sitta med i en grupp som diskuterar sportens vision år 2030. I gruppen sitter flera kompetenta människor och det kändes hedrande att jag blev tillfrågad om jag ville vara delaktig. Om man kan få möjlighet att bidra till någonting som gör att vår sport kommer framåt, som gör att fler människor kan utöva den och nå sina mål, samtidigt som vi gör det som är bäst för hästarna, så känner jag att det blir roligt och intressant att bidra. Det kan man ju kalla makt. Eller snarare påverkan.
– Min dotter växte upp med stilhoppning på ponny, som fick mycket kritik när det kom. Jag var en av de som drev den frågan. Nu när hennes generation har vuxit upp kan jag se att det gjorde nytta, för de rider fantastiskt fint. Det är väl sådant som man vill bidra med, för att göra sporten finare och mer inspirerande.
Vilka frågor inom ridsporten brinner du mest för?
– Att jobba med barn och ungdomar. Det har jag gjort större delen av mitt liv och är det något jag lärt mig så är det att aldrig underskatta någon. De är framtidens ryttare och det gäller att ge dem en så bra start i livet som det bara går.
– Underskatta aldrig någon i en grupp på träningen, för du kan aldrig veta vem som kommer att bli nästa stjärna. Om tio år kan någon vara Sveriges bästa unghästutbildare, den bästa ridläraren eller Grand Prix-ryttaren. Därför är det otroligt viktigt att man behandlar alla lika. Sedan ser man såklart inom sporten att det finns unga som föds med bättre förutsättningar än andra, men som tränare är mitt mål att lägga ner lika mycket tid och uppmärksamhet på varje elev.
30. Louise Nathhorst
Vem: A-tränare i dressyr, ridit fem OS, coachar det svenska dressyrlandslaget
En av Sveriges mest framgångsrika dressyrryttare. Är fortfarande en stor del av svensk dressyr som tränare och coach för landslaget. Har stor makt men tar inte stor plats. Är med i kulisserna när det kommer till stora mästerskap.
29. Lotta Björe
Vem: Expertkommentator i SVT, ryttarmamma, A-tränare i hoppning, hopplärare på Strömsholm
Har inte synts och hörts lika mycket som vanligt eftersom inga världscupkval i hoppning har genomförts och därmed har ridsporten varit tämligen osynlig i SVT:s tablåer. Men när ett hastigt beslut kom om att sända seniorernas SM-final på Grevagården var Lotta på plats. Har möjlighet att skapa debatt genom sitt kommentatorsuppdrag. Utbildar många av våra framtida hoppryttare både som tränare och som lärare på Strömsholm.
28. Lotta Folkesson
Vem: Ordförande i LRF Häst
Som ordförande i LRF häst har hon varit involverad i flera viktiga frågor under 2020, bland dem remissvaret på den mycket omdebatterade gödselutredningen. Jämfört med sina kollegor i samma position ganska synlig men ändå okänd. Har hög trovärdighet och ett stort kontaktnät.
27. Erica Lindberg
Vem: Chef för LRF Häst
När LRF Häst bildades 2014 blev Erica dess chef och har varit det sedan dess. Hon har mer makt än vad många tror men är ganska osynlig i media. Gör mycket för hästnäringen men lite som kommuniceras utåt.
26. Annika Tjernström
Vem: Generalsekreterare på Svenska ridsportförbundet
Chef för ett av landets största specialidrottsförbund men relativt okänd för allmänheten, skulle kunna ha en mer framträdande publik roll. Låter andra driva, och framförallt, kommunicera viktiga frågor. Sitter på en position där hon har makten att göra mer skillnad än vad hon gör. Under hennes tid har projektet Ryttarutveckling utvecklats, ett ungdomsprojekt som lyfter och utvecklar unga ryttare.
Tidigare på Hippson.se
"Spegel, spegel på väggen där – säg mig vem som mäktigast i ridsport-Sverige är"
Vem är mäktigast i ridsport-Sverige
En läsare undrar hur man kommer tillrätta med problemet att hästen tuggar på allt. Det omfattar även hagkompisens täcke som ofta går sönder.
Läs etolog Elke Hartmaans råd och tips med hästvälfärden i fokus
I flera år har Svenska islandshästförbundet velat bli en del av Riksidrottsförbundet och nu kan detta bli verklighet.
Efter flera år med avslag – nu föreslår Riksidrottsförbundet SIF som medlemmar
I de flesta stall möts man av en välkomnande stallhund med svajande svans. Stallet kan dock vara en farlig plats för hunden och olyckor inträffar snabbt.
Veterinär Jessica Dornerus: "En vanlig skada hos stallhunden är sparkskador"
Ingrid Klimke imponerade när hon år 2019 lyckades kvalificera sig till OS i Tokyo i både dressyr och fälttävlan. Nu krossas den dubbla OS-drömmen.
Lunds civila ryttarförening är på god väg mot en ny ridanläggning. En bygglovsansökan är inlämnad och klubben hoppas på flytt under våren 2023.
Utrymme för personal och större hagar till hästarna: "Hästvälfärd blir verklighet"
Det har debatterats och argumenterats kring reglerna om vilka som får tävla och vilka som får rida i elitallsvenskans lag. SvRF svarar i ett öppet brev.
"Vi har full förståelse att det finns frågetecken runt och olika åsikter om tävlande"
Den nya anläggningen står klar. Henrik von Eckermann har flyttat in tillsammans med sambon Janika Sprunger, deras lilla son Noah, hästar och personal.
Att hästar leker i hagen har vi sett förut, men dessa två har ändå något unikt. I detta härliga klipp tajmar de båda hästarna verkligen bocksprången perfekt.
Målmedveten. Fokuserad. Högpresterande. Med ”Lussan” som mentor har ryttaren Filippa Norrman satt de tre förmågorna i ett nytt, värdefullt perspektiv.
Tävlingskonceptet med syfte att ge unga talanger förutsättningar att utvecklas mot den internationella toppsporten fyller nu ett helt decennium.
När en oönskad zebra föds på en djurpark i Tyskland slutar det med att hon flyttar in på en gård i England och får ett gäng med nya åsnekompisar.
FEI stänger av den brasilianske ryttaren Leandro Aparecido Da Silva i tre år. Detta efter de filmklipp som spreds 2020 där han "straffrider" en ponny.
Ska även betala 7 000 schweizerfranc i böter och omkostnader
Annelie Eriksson har en varierande vardag. Bland annat har det hänt att hon åkt och hämtat hästar i pågående tvister som berör reklamation eller återköp.
Läs senaste blogginlägget om en annorlunda händelse i Annelie Erikssons liv
Hästinnovationer stöttar entreprenörer att utveckla sina idéer. Här delar de med sig av tips som hjälpt dem på resan mot en färdig produkt eller tjänst.
"När något känns lockande och du får lite puls är man något bra på spåren"
I Bjärnum finns en nybyggd hästgård med tio boxar, bostadshus, lägenhet samt egen ridbana. En gård med vacker och modern arkitektur.
Den holländska OS-ryttaren Harrie Smolders och två kompanjoner håller en digital hästauktion med start fredagen den 24 april.
Efter 15 års tjänst hos Beridna Högvakten. Där höjdpunkten nog får sägas vara att gå först i kortegen vid kronprinsessans bröllop pensioneras Regent.
Idrottens skiljenämnd, CAS, upphäver FEI:s beslut att stryka resultaten från en tävling i Frankrike 2019. Mathilda Karlsson är återigen OS-kvalad.
Den tyska ryttaren Dorothee Schneider skadades när hennes häst Fohlenhof's Rock 'n Rose dog under ärevarvet vid en nationell tävling i Tyskland.
Det 17-åriga stoet snubblade till, föll och dog direkt rapporterar Eurodressage
Karolin Lidéns ridtur i helgen med 13-åriga hästen Principe gick till en hamburgerkedja. En tur som blivit en riksnyhet genom TV4-programmet Efter fem.
– TEMA: Avel i liten skala
– Reportage: Hästak och André Brandt
– Takt och rytm för unghästen
– Harmoni med halsring
– Piruettens ABC
– En bra start på livet
...och mycket, mycket mer!