Nyheter
Publicerad: 2020-12-15
Foto: Frida Bank (Tjernström), Jenny Rehnman (Folkesson), Hippson (Björe), Carin Wrange (Lindberg) och Tomas Holcbecher (Nathhorst)
Lotta Björe: ”Underskatta aldrig någon i en grupp på träningen”
I dag presenterar vi första delen av listan över ridsportens mäktigaste – plats 30-26. Tränaren och expertkommentatorn Lotta Björe har tagit sin in på plats 29. För Hippsons reporter berättar hon om sina tankar kring makt och sin egen maktposition.
Text: Linnea Lindahl
Att kunna hjälpa barn och ungdomar till en bra start i livet och i stallet. Det är vad Lotta Björe önskar att uppnå med den möjlighet hon har fått att påverka inom ridsporten. För henne klingar dock ordet makt negativt och det är inte något som hon känner att hon behöver. Lotta Björe har tävlat framgångsrikt i hoppning på elitnivå, både i Sverige och internationellt. I dag arbetar hon främst som hopptränare på flera håll i landet samt som expertkommentator i SVT-sport.
Hur ser du på begreppet makt generellt?
– För mig klingar det dåligt och är inget positivt. För mig är ordet makt negativt laddat. När jag hör ordet tänker jag på hur världen ser ut. Det finns flera personer som sitter på höga maktpositioner där de styr och ställer så att majoriteten inte får komma till tals. Jag tänker på olika anledningar till varför det finns så mycket krig i världen och att det finns många som är hänsynslösa med sin makt.
Vilken makt inom ridsporten anser du att du har?
– Egentligen ingen alls. Jag försöker bara göra mitt jobb så bra som möjligt och försöka dela med mig av det jag kan. Men framförallt vill jag ge ungdomar en bra start i livet. Jag har ju främst jobbat med ungdomar, men även föräldrar. Jag är själv mamma och vet att det finns ett sätt att utföra sporten på innan man får barn och ett helt annat sätt när barnen kommer in i bilden. Jag vet själv vilken lång väg det är att gå och jag vill även kunna vägleda föräldrar till att inte hamna i svackor.
Hur vill du använda din maktposition?
– För en tid sedan fick jag frågan att sitta med i en grupp som diskuterar sportens vision år 2030. I gruppen sitter flera kompetenta människor och det kändes hedrande att jag blev tillfrågad om jag ville vara delaktig. Om man kan få möjlighet att bidra till någonting som gör att vår sport kommer framåt, som gör att fler människor kan utöva den och nå sina mål, samtidigt som vi gör det som är bäst för hästarna, så känner jag att det blir roligt och intressant att bidra. Det kan man ju kalla makt. Eller snarare påverkan.
– Min dotter växte upp med stilhoppning på ponny, som fick mycket kritik när det kom. Jag var en av de som drev den frågan. Nu när hennes generation har vuxit upp kan jag se att det gjorde nytta, för de rider fantastiskt fint. Det är väl sådant som man vill bidra med, för att göra sporten finare och mer inspirerande.
Vilka frågor inom ridsporten brinner du mest för?
– Att jobba med barn och ungdomar. Det har jag gjort större delen av mitt liv och är det något jag lärt mig så är det att aldrig underskatta någon. De är framtidens ryttare och det gäller att ge dem en så bra start i livet som det bara går.
– Underskatta aldrig någon i en grupp på träningen, för du kan aldrig veta vem som kommer att bli nästa stjärna. Om tio år kan någon vara Sveriges bästa unghästutbildare, den bästa ridläraren eller Grand Prix-ryttaren. Därför är det otroligt viktigt att man behandlar alla lika. Sedan ser man såklart inom sporten att det finns unga som föds med bättre förutsättningar än andra, men som tränare är mitt mål att lägga ner lika mycket tid och uppmärksamhet på varje elev.
Listan över ridsportens mäktigaste – plats 30-26
30. Louise Nathhorst
Vem: A-tränare i dressyr, ridit fem OS, coachar det svenska dressyrlandslaget
En av Sveriges mest framgångsrika dressyrryttare. Är fortfarande en stor del av svensk dressyr som tränare och coach för landslaget. Har stor makt men tar inte stor plats. Är med i kulisserna när det kommer till stora mästerskap.
29. Lotta Björe
Vem: Expertkommentator i SVT, ryttarmamma, A-tränare i hoppning, hopplärare på Strömsholm
Har inte synts och hörts lika mycket som vanligt eftersom inga världscupkval i hoppning har genomförts och därmed har ridsporten varit tämligen osynlig i SVT:s tablåer. Men när ett hastigt beslut kom om att sända seniorernas SM-final på Grevagården var Lotta på plats. Har möjlighet att skapa debatt genom sitt kommentatorsuppdrag. Utbildar många av våra framtida hoppryttare både som tränare och som lärare på Strömsholm.
28. Lotta Folkesson
Vem: Ordförande i LRF Häst
Som ordförande i LRF häst har hon varit involverad i flera viktiga frågor under 2020, bland dem remissvaret på den mycket omdebatterade gödselutredningen. Jämfört med sina kollegor i samma position ganska synlig men ändå okänd. Har hög trovärdighet och ett stort kontaktnät.
27. Erica Lindberg
Vem: Chef för LRF Häst
När LRF Häst bildades 2014 blev Erica dess chef och har varit det sedan dess. Hon har mer makt än vad många tror men är ganska osynlig i media. Gör mycket för hästnäringen men lite som kommuniceras utåt.
26. Annika Tjernström
Vem: Generalsekreterare på Svenska ridsportförbundet
Chef för ett av landets största specialidrottsförbund men relativt okänd för allmänheten, skulle kunna ha en mer framträdande publik roll. Låter andra driva, och framförallt, kommunicera viktiga frågor. Sitter på en position där hon har makten att göra mer skillnad än vad hon gör. Under hennes tid har projektet Ryttarutveckling utvecklats, ett ungdomsprojekt som lyfter och utvecklar unga ryttare.
Tidigare på Hippson.se
"Spegel, spegel på väggen där – säg mig vem som mäktigast i ridsport-Sverige är"
Vem är mäktigast i ridsport-Sverige
Det jätteenkelt att lägga upp annonser på Hippson Market, oavsett om du använder en mobil eller dator. Som säljare bestämmer du själv när du vill lämna ut dina kontaktuppgifter och många av användarna är verifierade med BankID, vilket ger extra trygghet.
Publicerar du en annons under kategorin "Sadlar" visas den just nu även på Hippson.se. Behöver du ha hjälp kan du kontakta oss via info@hippsonmarket.se
Liknande webbartiklar
- Plats 30-24 – kändisar och doldisar
- Bo Jenå lyfter laget framför jaget
- Debatt: Våra djur är inte ett kylskåp – flytta handel med djur till rätt lag
- Generalsekreteraren lämnar SvRF
- Socialministern tog ridborgarmärket och träffade förbundet
- SvRF utreder unghästars tävlande: ”Vill se om det finns behov av ett nationellt championat”
- Juliette, Therese Jeanna och Patrik till VM
- Dressyrhästarna på plats i Tokyo
- Dressyrlaget redo för Nations Cup-premiär
- Nilshagen: ”Så fort hästen har gjort något bra blir det behagligt – det har jag lärt honom”

Om veterinärbranschen: ”Måste få säga nej”
Vad är skillnaden på att ha beredskap och jour? Och hur många timmar i sträck får en veterinär egentligen jobba?
Chefen för Distriktsveterinärerna om arbetsmiljö och veterinärbrist

Sophie Jahn vill riva den tysta muren
Sophie Jahn överlevde pappans terrorvälde på "hästgården". I dag föreläser hon om sin uppväxt för att ge mod, styrka och hopp.

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Är det lätt att missa att synen försämrats?
Blindhet hos häst är lätt att upptäcka. Ändå är det relativt vanligt att hästägare missar det. Tina Holberg-Pihl, lektor i internmedicin, förklarar varför.
"Efter en operation kan ägarna ofta märka att hästen blir gladare"

Serier skapar fokus på ryttarens sits
När man hoppar serier kan man verkligen öva på sin sits över hinder. Ta del av en givande övning från tränaren Lena Berggren Wenderyd.
Övningen är styrketräning för hästen, så håll inte på för länge

Ponnysläpp? Då är sommaren nära!
Vi kan inte låta bli att dela Kristian von Krusenstiernas klipp från Ågesta ridskola. En härlig tradition som vittnar om att sommaren nästan är här.

Henrik Johnsson skriver bok om OS-guldet
Alla som följde det svenska lagets väg till OS-guld vet hur spännande det var. I höst kan du läsa en bok som utspelar sig under de kritiska timmarna.
"Jag vill placera den någonstans mellan thriller, historia och idrott"

Köparen har en skyldighet att vårda varan
Du säljer en häst och en tid senare hör köparen av sig och vill reklamera köpet. Vad gör du? Advokat Frida Treschow berättar vad lagen säger.
"Man kan inte hantera hästen hur som helst och sen häva köpet"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Få koll på sommarhagens staket
Sommaren närmar sig och även det härliga sommarbetet och nu är en bra tid att se över staketen. Ta del av en praktiskt checklista och många tips.

Elsa Berggren flyttar till Johanna Lassnack
I veckans poddavsnitt avslöjade duon att de inom snar framtid inte bara kommer vara poddkollegor utan även stallkamrater. Elsa flyttar söderut.
Byter Falun mot Skåne: "Jag längtar efter att ha nära till allt"

"Kaninpuls" och framgångar i Windsor
Det krävs en hel del pappersarbete när man åker till länder utanför EU och man åker på "världens smalaste tåg" med en stor lastbil.
Lovisa Munter: "Till slut kom vi i alla fall till rätt parkering"

Jens och "Cosmo" GP-tvåa i Rom
Jens Fredricson och Markan Cosmopolit tog en prestigefull andraplats i Rolex Grand Prix i Piazza di Sienna, Rom, på söndagen.

Han tränade hästarna till serien om Ronja
Henrik Steiner har hjälpt skådespelare med ridningen och gjort "filmhästar" av quarterhästar. Här berättar han om den nya serien.

Så sätter du nollan på tävling
Du är väl förberedd, hästen känns fin men mot slutet av banan kommer ändå en rivning. Varför? Cornelia Rylén bjuder på tips och övningar för att slippa nedslag.
»Börja inte höja så fort det känns bra, hoppa lätta grejer tills du spyr på det.«

Shetlandsponny livar upp med "kli-dansen"
Har ni sett en dansande shetlandsponny någon gång? 23-årige Atlas har hittat den perfekta pinnen att klia sig på i hagen.
Se flera klipp: "Brötig och envis med norra Europas mjukaste mule"

Fem tips för säsongens meetings
Att åka på träning-, eller tävlingshelg kräver en hel del planering. Här är en praktiskt lista som hjälper till att skapa ordning och reda i förberedelserna.
Är det en ny eller lånad transport se till att lastträna innan

Gästblogg: "På grund av våra mammor"
En satsning inom ridsporten kräver en hel del från ryttaren och dess närstående. Emilia Slättås Karlsson vill hylla föräldrarna i sin krönika.

Grand Prix-seger för Rolf-Göran
Rolf-Göran Bengtsson och Zuccero är i toppform. På söndagen blev det vinst i Grand Prix över 1,55-hinder i danska Uggerhalne.

SvRF vill se förändring snabbare
Vid Riksidrottsmötet, som pågår den här helgen, har SvRF närvarat. De konstaterar att de hade önskat större förändringar i trygghetsfrågorna.

En hyllning till ridsportens alla mammor
De mockar, packar, kör, betalar, tvättar, peppar och stöttar. Hippson-redaktionen bad läsarna att skicka in hyllningar inför Mors dag.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!