Nyheter
Publicerad: 2019-10-20Måltidsforskaren förklarar – därför fick fallet om hästköttet så starka reaktioner
Hippson har tidigare rapporterat om norska Pia Olden, som valde att äta upp sin egen häst. Händelsen har uppmärksammats och fått starka reaktioner världen över. Richard Tellström, måltidsforskare, menar att reaktionerna beror på de sociala och kulturella strukturer som människan skapar kring vad som betraktas som ätbart respektive icke ätbart.
Text: Linnea Lindahl
Foto: Hans Lundholm (vänster) och Privat
Richard Tellström är mathistoriker, måltidsforskare och etnolog och är expert på forskningsområdet svensk matkulturhistoria. Han är även verksam som författare och har skrivit manuset till den populära TV-serien ”Historieätarna”.
Han menar att anledningen till att just detta fall fått så starka reaktioner i media, är på grund av sociala och kulturella konstruktioner som människor skapar när det kommer till mat.
– Vi har en lång tradition av att hästkött inte betraktas som mat. I första hand handlar det inte om att hästen betraktas som en familjemedlem eller står oss nära, utan det handlar främst om vad vi människor definierar som ätbart och icke ätbart, förklarar Richard och fortsätter:
– I Sverige har vi definierat hästen som icke mat sedan lång tid tillbaka. Det är skälet till att fallet uppmärksammas.
Handlar om moralvärderingar kring mat
Enligt Richard har man historiskt sett ätit hästkött, men det har varit tabubelagt och inte något som man talat öppet om. Redan på 1700-talet möttes man av motstånd om man förespråkade ätande av hästkött.
– Hästkött har inte sålts ”över disk” i affären på samma sätt som nötkreatur. Den som slaktade hästar var oftast inte samma person som slaktade andra djur, då det ansågs vara ett moraliskt övertramp. Detta är en länk i en lång kedja av moralvärderingar som vi har kring vår mat, säger han och fortsätter:
– Vi har helt enkelt bestämt vad som är ätbart och icke ätbart. Denna uppfattning varierar världen över.
Det handlar alltså om sociala konstruktioner och matkultur, menar Richard.
– Vi bekräftar det vi vill tillhöra, och tar avstånd från det vi vill undvika.
Ville inte slänga mat
Pia Olden menar att hon inte ville slänga köttet efter att hennes häst avlivats. Hon ansåg att det var onödigt att låta köttet gå till spillo, när det i stället kunde användas till matlagning.
– Det som är nyskapande här är att kvinnan väljer att gå ut med detta (på Facebook reds.anm). Det har varit tabubelagt tidigare och något som man har tigit om. Att ta tillvara på köttet, med tanke på klimatfrågan, är även det nytänkande, säger Richard.
Han berättar att i flera andra länder är det inte lika tabubelagt.
– Hästkött är stort på flera delar av kontinenten och bland annat charkuterier från Italien innehåller ofta hästkött. Ibland förekommer det även i falukorv och det finns även hästköttkorv att köpa.
Tidigare på Hippson.se:
Starka reaktioner när norskan åt sin häst: "Min vän var ju inte där längre"
taggar
Liknande webbartiklar
- Starka reaktioner när norskan åt sin häst: "Min vän var ju inte där längre"
- Ögonblicksbilden, del 2: ”Man tror inte att man själv ska drabbas”
- SVT avslöjar: Svenska hästar slaktas svart
- HNS: ”Viktigt att slaktalternativet finns kvar”
- Krönika: Apropå att äta häst
- När hästens liv tar slut = svåra beslut
- Peder Fredricson i projekt för mer hållbar mat
- Arizona: 190 hästar dog i sökandet efter vatten
- Linnea har diabetes och tävlar på hög nivå: ”Det är verkligen tufft och en utmaning”
- Det här med ryttarens vs. hästens mat...
Emma Jönsson går för ny SM-medalj
Med Gerion laddar Emma Jönsson upp inför seniorernas SM på Grevagården. Ödmjukt hoppas ryttaren kunna försvara förra årets brons.
Ridsportcenter anses vilselett kommunen
Det har varit många turer kring Växjö hästsportcenter. Nu anmäler Växjö kommun, som lånat ut pengar, bolaget som hanterat pengarna.
Mycket att tänka på vid träckprov
Att avmaska "för säkerhets skull" leder inte till parasitfria hästar, smittan ligger i stället dold och man riskerar att missa förekomst av stor blodmask.
Travaren som satsar på Falsterbo
Frasse skulle bli pappas skogshäst – men nu kvalar Minna Dottoris honom till Amatörtouren. De har redan plockat hem två segrar i 1,20 i år.
”Finns väldigt många fina travare som bokstavligt talat skänks bort”
Unghästbedömningar - en nyttig erfarenhet
Unghästchampionat är en möjlighet för den unga hästen att samla erfarenhet. Men den behöver vara redo för uppgiften. Royne Zetterman förklarar deras tänk.
"Det är en individuell bedömning för varje häst"
Idyllisk hästgård med hög charm
I Njurunda, söder om Sundsvall, finns en hästgård med totalt åtta boxar och ett stort bostadshus med anor från 1880-talet.
Ännu en topplacering för Wilma Hellström
Wilma och Cissi BJN fick möta ett gäng tyskar i omhoppning i dagens Grand Prix. Något som de gjorde med bravur.
Hon kan tvingas lämna sin hästgård
I Jämtland har intresset för gruvbolag ökat. Men att bygga gruvor kan komma att påverka många boende som inte kommer kunna bo kvar.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar
"Det syns på utsidan att de mår bra"
Unghästutbildaren och hoppryttaren Björn Svensson delar här sina tankar och rutiner om hur de ser till att hästarna alltid kan prestera på topp.
Rutiner vid tävling, resa och ridning under sommarens månader
Lars Kerstens Hallilea såld till USA
Hallilea har varit en viktig del av Lars karriär och försäljningen var oväntad. En av de mest minnesvärda ögonblicken var segern i Göteborg.
Oklar attack mot dödat föl
I helgen hittades ett dött föl på en gård utanför Nybro i Kalmar län. Men enligt Länsstyrelsen är det oklart om det rör sig om en vargattack.
"Den initiala besiktningen visar inte på något vargtypiskt beteende"
Wilma Hellström trea i 1,50-klass
Flera svenskar startade i går och de alla gjorde bra resultat – men bäst av alla var Wilma Hellström med Quinti von Hof som tog tredjeplatsen.
Normal asymmetri eller hälta?
När är ett asymmetriskt rörelsemönster normalt och hur kan mankens rörelse avgöra vilket ben hästen är halt på?
Forskaren och klinikveterinären Marie Rhodin på SLU berättar mer
Övervikt hos hästar – ett vanligt problem
Fler och fler hobbyhästar är för tjocka. Det innebär en hälsorisk som kan försämra prestationen och leda till följdsjukdomar. Veterinär Izabella Granswed förklarar.
Få koll på hästens bakben
Spårar hästen verkligen? Det är inte det lättaste att känna. Veckans övning ger bättre känsla för var hästen har sina bakben.
Ett vanligt fel är att man är på för mycket med innerskänkel
Så skyddar du din häst mot kvarka
Kvarka är en smittsam luftvägsinfektion som kräver isolering. God hygien, rengöring och desinfektion är väsentligt för att hindra smittspridning.
Från smitta till sjukdom räknar man med tre dagar till två veckor
Hästar intar Göransson Arena i Sandviken
Nästa år kommer Göransson Arena att fyllas med 1200 ton sand och omkring 300 hästar. Nordic Horse Show flyttar nu från Lugnet i Falun till bandyarenan i Sandviken.
"Hästen måste ta egna beslut och initiativ"
Fälttävlansryttaren Anna Hassö är en tränare som brinner för att hästar ska få vara hästar. Många ser upp till Annas kunskap och passion.
Försök inte förändra hästen utan välj en häst som passar dig
Henrik von Eckermann fortsatt världsetta
Med 22 månader på tronen är Henrik von Eckermann fortfarande världsetta i hoppning. Även Peder Fredricson klättrar tillbaka mot topp tio.
SM-medaljer ska delas ut på Grevagården
Det är 34 år sedan dressyr-SM arrangerades på Grevagården senast. Till helgen ska medaljörer i fem ålderskategorier samt paradressyr koras.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren
Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hullbedömning
– Porträtt: Annelie Lundkvist
– Den svåra skritten
– Konditionsträna i backe
– Om hästens flyktbeteende
– Fixa tappskon
...och mycket, mycket mer!