Krönikor
Publicerad: 2013-02-18Krönika: Apropå att äta häst
I spåren av upprördheten över hästkött i färdigköpt lasagne hörs allt fler röster som säger att vi borde äta mer hästkött i Sverige. Här luftar Petra Andersson - hobbyryttare och doktor i praktisk filosofi - sina tankar i ämnet.
Naturligtvis försvarar ingen att hästkött deklareras som nötkött på en innehållsförteckning, innehållsförteckningar är ju meningslösa om de inte är korrekta. Men det finns de som ifrågasätter de upprörda känslorna kring att det är just häst det gäller. Det har gjort mig fundersam. Hur ska vi se på det här, borde vi äta mer hästkött?
Vi får höra att vi ska äta hästkött därför att det är slöseri med resurser att gräva ner eller elda upp de döda hästarna. Förutsatt att köttet är tjänligt som mat, ligger det något i det. Det är inte resurssmart att förstöra kött.
Vi får höra att om efterfrågan på hästkött ökar i Sverige, så minskar risken för att hästar exporteras inför slakten. Då slipper hästarna de långa slakttransporterna genom Europa. Det ligger något även i detta. Självklart är korta slakttransporter bättre än långa.
Men jag kan inte låta bli att fråga mig: Varför slaktas hästar? Varför finns det så mycket hästkött som förstörs, och varför exporteras hästar för slakt?
Vi vet att många hästar slaktas som ganska unga på grund av rörelsestörningar och hältor. Vi vet också att häst- och ridsporternas olika grenar skapar olika hög grad av utslagning. Olika grenar är helt enkelt i olika grad riskabla för hästen. Detsamma kan i viss mån gälla för olika hästhållningssystem.
Det har också uppmärksammats att kanske särskilt trav- och galoppsporterna skapar ett överskott av friska hästar som inte längre håller måttet för sporten. Dessa hästar är inte alltid så attraktiva på hästmarknaden, till exempel som ridhästar. Vi ska alltså undvika att halta eller "överblivna" hästar exporteras för slakt genom att äta mer hästkött.
Framstår inte resonemanget som lite bakvänt? Är problemet med tidig utslagning och överskott av svårsålda hästar verkligen att vi sällan äter hästkött? Är inte problemet snarare att situationen alls uppstår? Gott hästägarskap innefattar väl strävan efter att hästen håller? I ett gott hästägarskap borde väl inte friska hästar "bli över"?
Både påståendet att det är slöseri med resurser att inte äta häst och påståendet att vi borde äta häst för att de ska slippa exporteras, bortser från att vi har känslor och kulturella vanor när det gäller vilka djur vi ser som mat. Hästar är inte de enda djur vi avlivar utan att äta upp. Hundar avlivas också, och även om de är mycket mindre än hästar så är de många fler. Ingen säger att det är slöseri med köttresurser att vi inte äter upp våra hundar, trots att man äter hundkött på andra håll i världen.
Alla kulturer har nog gränser för vilka djur de äter eller inte. Tänk bara på det muslimska och judiska tabut mot griskött. Sådant brukar man respektera, det vore ohyfsat att säga att de som inte äter fläsk av religiösa skäl borde göra det av resursskäl.
Samma respekt visas inte mot människors motvilja mot att äta häst, det framgår av de senaste dagarnas debatt. (Inom parentes visas inte heller den respekten av alla de som gång på gång drar det slitna skämtet om att hästar är bäst på smörgås.) Detta trots att vår kultur sedan lång tid tillbaka är restriktiv när det gäller hästkött. Det har väl inte med religion att göra, men kanske med respekt för relationer?
Våra hästar har namn och vi har långa och nära relationer med dem. Hästar har personliga egenskaper och individualitet, som man upptäcker när man lär känna dem. Är det verkligen önskvärt att vi går mot våra känslor och börjar se sådana djur som mat? Att se våra hästar som köttresurser, är det verkligen bra för oss? Eller för hästarna?
Vi har känslor för hästar för att de är vackra, söta, kloka, vänliga, kamratliga och så vidare, ungefär som för hundar. Om sådana känslor för vissa djurarter gör att vi inte vill äta dem - är det verkligen bra att gå emot känslorna då? Det handlar ju om känslor som har med vår förmåga till empati och omsorg att göra, hur skulle det kunna vara bra att strunta i dem?
Jag vet inte riktigt vad jag tycker. Jag tror att vi behöver prata mer om de här frågorna. Jag tror att vi ska ta våra känslor för våra djur på allvar. Det är inte fel att äta hästkött, generellt sett, men jag tror faktiskt att det är fel att äta hästkött om känslan för hästarna säger nej.
Petra Andersson
Hobbyryttare, etikforskare och doktor i praktisk filosofi
taggar
Liknande webbartiklar
- Måltidsforskaren förklarar – därför fick fallet om hästköttet så starka reaktioner
- Starka reaktioner när norskan åt sin häst: "Min vän var ju inte där längre"
- SVT avslöjar: Svenska hästar slaktas svart
- HNS: ”Viktigt att slaktalternativet finns kvar”
- När hästens liv tar slut = svåra beslut
- "Ridsporten ser sig inte som en del av samhället"
- Erbjuder SvRF:s styrelse en kurs för att trygga medlemmarna
- Sandra Ruuda besvarar det öppna brevet
- "Brister i respekt mot förbundets egen värdegrund"
- Krönika: Nu tiger kvinnorna av rädsla
Veterinärer kritiserar SVT:s kommentatorer
Sveriges veterinärförbund menar att SVT:s kommentatorer i sändningar från världscupfinalen ”bagatelliserade och försvarade” blå tungor.
Helena Persson om bilolyckan
Under morgonen var hoppryttaren och A-tränaren Helena Persson med om en bilolycka. Hon berättar att de under omständigheterna mår bra.
"Det syns på utsidan att de mår bra"
Unghästutbildaren och hoppryttaren Björn Svensson delar här sina tankar och rutiner om hur de ser till att hästarna alltid kan prestera på topp.
Rutiner vid tävling, resa och ridning under sommarens månader
Här är de populäraste hästnamnen
Agria har tagit fram en lista över de vanligaste hästnamnen. De populäraste namnen för ston, valacker och hingstar är människonamn.
Blandade flockar och bra staket
När två ponnyer dödades av en varg blev frågan aktuell i häst-näringen. Vi har ingen data gällande häst och varg, men vi kan lära av andra.
Neutralisera hästens flyktbeteende
Att hästen reagerar med flykt kan ha många olika orsaker. William Nilson Fryer har lång erfarenhet av att jobba med hästar där andra gått bet.
Att se sig själv i brevlådan
Annelie pryder nervöst omslaget av månadens tidning. Hästarna på gården tillfrisknar i takt med att nya hästar som behöver hjälp flyttar in.
"Det var ju bara lilla jag, sanningen och mitt liv jag berättade om"
Lurbo ridklubb gjorde krafttag mot leran
Tidigare var leran ett stor problem för verksamheten. Ordentliga åtgärder har lett till torrare anläggning, minskat näringsläckage och lägre veterinärkostnader.
Föreningens hållbarhetsutvecklare: "Allt blir så mycket mer lättjobbat"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar
Sveriges största showroom för stall
I Skåne byggs Sveriges största showroom för stall. Andreas Casselbrant ligger bakom bygget med syfte att förmedla en ärlig bild till kunden.
Nicole Holmén om jobbet på Grevlunda
Hade du velat få lite spontana tips från Peder Fredricson när du trimmar dina hästar till vardags? Precis så har Nicole det, som är beridare där.
Årets första föl i russflocken på Lojsta hed
Igår föddes årets första föl i flocken på Lojsta hed, ett svart litet sto. Nu är det inte långt kvar innan hingsten Stinsen återvänder till flocken.
Militärhästar opererade efter olyckan
Igår sprang det lösa hästar i centrala London. Armén berättar att två av hästarna har genomgått operation och att de förväntas återhämta sig.
Svenskarna till Nations Cup
Årets Nations Cup i dressyr har ändrats om och går nu endast i tre deltävlingar. Nu står det klart vilka svenskar som startar i den andra omgången.
”Det är inte hokus pokus, det är gymnastik”
Eamon Hickey fick i uppdrag att träna en fyraårig valack med mycket attityd och nerver. Maria Gretzer sa att ”här får du något att bita i”.
Madde berättar om jobbet som hästskötare
Catch Me Not S har ännu en lyckad tävlingshelg i bagaget. Peder Fredricsons hästskötare Madde berättar om jobbet och rutinerna.
Känsliga luftvägar? Ta del av råd & tips
Våren är en härlig period, men också den tid då andelen partiklar i luften är som högst. För vissa hästar kan det innebära en utmaning för luftvägarna.
Andningshälsan är väldigt viktig för hästens allmänna välmående
Här är horsetech-bolagen som vill slå sig in
Hästnäringen omsätter omkring 32 miljarder kronor per år. Fler och fler techbolag börjar få upp ögonen för branschen inom många olika områden.
“Aktörerna vill förbättra och modernisera hästnäringen och ridsporten”
Militärhästar sprang lösa i London
Imorse kom flera hästar lösa i centrala London i samband med en militärövning. Brittiska medier rapporterar och delar videor från händelsen.
Kvinna åtalas för djurplågeri – hästar svalt
Länsstyrelsen upptäckte allvarliga brister under besök på en gård i Småland. Kvinnans hästar omhändertogs men fick avlivas till följd av svält.
Hästarna välkomnas hem från Riyadh
Hästarnas resa hem från Riyadh har kommit till sitt slut och de har landat på hemmaplan igen. Svenska ridsportförbundet delar bilder från resan.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren
Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hullbedömning
– Porträtt: Annelie Lundkvist
– Den svåra skritten
– Konditionsträna i backe
– Om hästens flyktbeteende
– Fixa tappskon
...och mycket, mycket mer!