Nyheter
Publicerad: 2023-08-03
Veterinär Torunn Mehammer, Husaby hästklinik.
Ökat tryck på Husaby hästakut i Skara
Veterinärbristen och till och med avsaknaden av jourveterinärer i delar av bland annat Bohuslän, har lett till ett ökat tryck på hästakuten i Skara som drivs av Husaby hästklinik. Så här säger Torunn Mehammer, veterinär och delägare:
– Vi vill kunna se våra kunder, hästägarna i ögonen. Att lämna dem och deras hästar utan möjlighet till akutvård på obekväma tider, känns helt främmande för oss.
Text: J-M Henriksson
Foto: J-M Henriksson/JMtextBild
– Torunn berättar vidare att trycket på akuten har ökat och att de ofta får in hästägare som inte fått tag i en veterinär som kunnat göra den första bedömningen. Hon berättar att det till och med finns hästar som varit så sjuka att de dött på vägen in till Skara.
– Det drabbar både djur som är så sjuka att de behöver avlivas och djur som inte fått vård tillräckligt snabbt. Vi har en ökning av antal jourfall med en tredjedel. Eftersom vi är en av få hästkliniker som bedriver jour har det ibland varit svårt att kunna ta emot alla, så det har tyvärr hänt att vi fått skicka dem vidare till Strömholm och Helsingborg.
Allvarlig situation
Vad tycker du om situationen ibland annat Bohuslän?
– Jag tror inte att folk förstår hur allvarligt läget är, det är en pågående katastrofal försämring av djurskyddet. Vi upplever att jouren fallerar i flera av distrikten som ingår i vårt upptagningsområde, både statliga och privata. Det blir svårare att nå veterinär på jourtid och på vissa platser finns det inte ens någon jour. Det pågår en stor förändring av djurskyddet i Sverige, och det till det sämre.
Vad tycker du om jordbruksverkets agerande?
– De har ett regeringsuppdrag för att det ska finnas tillgång till sjukvård även jourtid för stordjur. I regeringsuppdraget står det att distriktsveterinärerna ska utföra primärvård, vi ser nu en utveckling där det bedrivs avancerad djursjukvård på dagtid på kliniker i lukrativa områden. Detta lämnar oss i en konstig situation då vi utan statligt stöd bedriver vår verksamhet dygnet runt men samtidigt får konkurrens på dagtid, både om personal och kunder.
– Den enskilda distriktsveterinären har fått allt högre arbetsbelastning med större distrikt och färre som delar på jouren. En statlig utredning har nu på förslag att Distriktsveterinärerna kan stänga jouren klockan 23-06. Det blir inte bra för någon, varken för djuren, bonden eller hästägaren. Ökade anslag till Distriktsveterinärerna behövs så vi får ett fullgott djurskydd i hela landet, men även en diskussion kring vad som skall ingå i deras uppdrag. Ska vi ha djur så måste vi kunna ge dem vård även under kvällar och nätter. Det är en förutsättning för att upprätthålla djurskyddslagen, säger hon.
Jordbruksverkets kommentar
Så här har Anna Clarin, enhetschef, internationella frågor och djurhälsopersonalenheten på Jordbruksverket, tidigare sagt om det som sker bland annat i Dingle-distriktet: ”Vi har kontaktat veterinärer i området om detta och vi har även haft ute en upphandling för att utröna om det finns privata veterinärer som kan tänka sig att ta ansvar för den veterinära beredskapen. Det har dessvärre inte gett något resultat men vi fortsätter att arbeta för en långsiktig lösning i området. Vi har lyft frågan om veterinärbristen många gånger till regeringen och påtalat att det behövs åtgärder. Senaste gången är nyligen i ett remissvar på den statliga utredning som gjorts på området där vi lyfter fram att vi ser att det behöver avsättas mer resurser för att skapa bättre förutsättningar och göra det attraktivt för veterinärer att arbeta med beredskap. Vi förstår djurägarnas oro och delar den, vi gör allt vi kan för att lösa den situation som uppstått. Vi har nu gått ut med information till djurägare vad de kan göra för att försöka förebygga problem och det handlar exempelvis om att söka veterinärvård i tid och inte vänta för länge. Det är också bra att ta reda på var man kan få veterinärvård närmast på olika tider så att man som djurägare är förberedd. Det finns också digitala veterinära rådgivningstjänster där man kan får råd om hur man ska agera”.
Liknande webbartiklar
- Distriktsveterinärerna ska etablera sig i Dingle
- "Förslagen är inte acceptabla för svenska hästar"
- Om veterinärbranschen: ”Måste få säga nej”
- Distriktsveterinärerna om sommaren och veterinärbristen
- Fler veterinärer behövs och det snabbt
- Distriktsveterinärernas uppmaning till djurägare i rådande veterinärbrist
- Kaliber granskar Distriktsveterinärerna – långa arbetspass och hotat djurskydd
- Veterinärbristen: JO utreder inte anmälningar mot Jordbruksverket
- Har mist fem hästar på ett år
- SJV om veterinärbristen: "Vi förstår deras oro och delar den"

Välskött hästgård med 14 boxar
Mellan Enköping och Västerås ligger en välskött hästgård med fint bostadshus, stall för 14 hästar, ridbana och skrittmaskin.

Julpynta i stallet – men med förstånd
Självklart vill man ha julstämning även i stallet, men det gäller att pynta med förstånd. Var rädd om hästarna och tänk på brandrisken.

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Hästar utsläppta och borta: "Fruktansvärt"
Under natten till tisdagen var det någon som tog sig in i Malena Mandelholms stall och släppte ut hennes hästar. På morgonen var de borta.

Supercup blev en berg-och dalbana
I hästskötarbloggen summerar Lovisa Munter tävlingarna i Prag. Efter en stolpe ut i lagtävlingen, laddade Bertram Allen om och levererade i GP.

A-tränaren om hästhandeln: "Vansinnigt"
Liane Wachtmeister menar att eftersom utbildningen ska gå så fort som möjligt för att hästarna ska säljas, är det hästarna själva som blir lidande.

Stephanie Holmén om hopphästens grunder
Genomtänkt uppvärmning, taktisk hinderhöjning och väl förberedda byten – det är några av nycklarna till en lyckad träning.

Lucka 5: Vinn produkter från Ullmax
I dagens lucka har du möjlighet att vinna fyra ”kit” med valfria underställ, mössor och strumpor – till hela familjen värde cirka 3500 kronor.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Komplett ridsportanläggning till salu
Mellan Oslo och Göteborg ligger en anläggning med allt som behövs för att driva ridsportverksamhet. Bland annat 15 boxar, ridhus och ridbana.

Övning som ger rak och elastisk häst
Glöm det där med var hästen har huvudet. Den här uppvärmningsövningen med bommar ger galoppkänsla och bakbensaktion.

Kevin Staut red Matildas hästar i Friends
Fransmannen Kevin Staut tog med sig flickvännens hästar Chloe F och Head over Hills till start under Sweden International Horse Show.

Fyrverkeri – kolik och total panik
Det är över tio år sedan senaste kolikfallet i hästfamiljen men i torsdags var det dags. Maria tar oss igenom skräckfyllda och sömnlösa dygn.

Halland: Häst gick genom isen
En häst gick under förmiddagen genom isen på en sjö i Ästad, Hallands län. Räddningstjänsten fick rycka ut och dra upp hästen på fast mark.

Helgstrand installerar videoövervakning
Efter Operation X avslöjande om Helgstrand Dressage träningsmetoder meddelas att de ska sätta upp övervakning i samtliga ridhus.
Kameror i samtliga ridhus för att kunna uppmärksamma dålig ridning

Avslöjade vad som pågick hos Helgstrand
Rebekka Klubien är journalisten som tog anställning som hästskötare hos Helgstrand Dressage. Här berättar hon om sina upplevelser.

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

Hålla häst enligt forskningen
Få frågor möts av så mycket åsikter som hur man »ska« hålla och utfodra sin häst. Gränsen mellan tro, tradition och vetande är hårfin. Läs professorns förklaring.

Livio och Andersen på pallen igen
Frida Andersen trodde inte att det skulle räcka till en ny pallplats i årets inomhusfälttävlan – men hon slutade trea. Segrade gjorde fiolårsvinnaren.
Box Compris pensioneras: "För oss blev det nästan som en avtackning"

Dubbelt svenskt på podiet i Sweden GP
Det var spännande in i det sista när Grand Prix avgjordes. Två svenskar var till omhoppning – och publiken ville aldrig tystna när det blev svensk seger.
Vinnaren Petronella Andersson: "Det är inte över förrän det är över"

Brittisk seger i helgens världscupsomgång
Det tog elva ekipage innan första dubbelnollan kom i världscupsomgången i La Coruña. Snabbast var brittiske Harry Charles.
Henrik von Eckermann bästa svensk på en femteplats
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!