Nyheter
Publicerad: 2022-07-05
Foto: Adobe Stock
Fler veterinärer behövs och det snabbt
Under Almedalsveckan bjöd Agria in till en paneldebatt om djursjukvårdsbranschen och de stora utmaningar den står inför. Det handlar om brist på personal, svårt att få vård under jourtid och dåliga arbetsförhållanden bland annat.
Debatten leddes av Kristin Kaspersen och i panelen ingick Agnes Fabricius, vd Agria djurförsäkring, Kees de Jong, vd Svenska kennelklubben, Maria Knutson Wedel, rektor SLU, Hillevi Lindström, chef för Distriktsveterinärerna, Märit Bergendahl, särskild utredare i utredningen En hållbar och långsiktigt välfungerande hälso- och djursjukvård för djur, Susanna Stenberg Lewerin, styrelseledamot i Sveriges veterinärförbund, och Fredrik Steen, hundcoach.
Behövs åtgärder nu
Samtliga i panelen var rörande överens om att bristen på veterinärer och djurvårdspersonal är akut och att något behöver göras, helst i går. SLU har fått ökade medel för att utöka antalet utbildningsplatser men en veterinärutbildning tar 5,5 år så det hjälper inte den nu rådande situationen men på sikt.
– Sverige är ett föregångsland i djurskyddsfrågor. Men det blir problematiskt när tillgången på djursjukvård brister. Det behövs kraftfulla och akuta åtgärder och det är regeringen som är ytterst ansvarig, sa Agnes Fabricius inledningsvis.
Annat som lyftes av flera i panelen är att arbetsmiljön måste förbättras. I dag jobbar många veterinärer deltid, för att de helt enkelt inte orkar mer.
– Många säger att de jobbar deltid för att orka med samtidigt som de sitter och skriver journaler på fritiden, det är inte rimligt, sa Susanna Stenberg Lewerin bland annat.
Fler yrkeskategorier
Något som Märit Bergendahls utredning tittar på är att skapa fler legitimerade yrkesgrupper inom djursjukvården.
– Det är viktigt att fundera på hur vi får fler yrkeskategorier inom djursjukvården så att rollerna kan renodlas och man gör det man är bra på, sa hon när panelen på slutet fick önska inför framtiden.
Starka känslor
För många har djuren samma plats i familjen som de tvåbenta med alla känslor som kommer till det. Och arbetsmiljön har påverkats då veterinärer allt oftare utsätts för hot. Något som inte är acceptabelt. I höst kommer Svenska kennelklubben att dra igång en kampanj just för att göra bemötandet bättre mellan djurägare och till exempel veterinärer eller tränare.
– Vi behöver bli bättre på att utbilda djurägare, sa Fredrik Steen och övriga i panelen höll med.
– Krama en veterinär, var Steens önskan för att göra situationen för veterinärer något bättre.
Effektivisera
Det pratades också om att renodla yrkesrollerna. Att ge veterinärerna tid för det kliniska arbetet och inte fastna i administrativa arbetsuppgifter. Men det behövs också högre lön i kombination med rimlig arbetsmiljö och arbetstider.
Diskussionen och debatten lär fortsätta för lösningen på problemen inom djursjukvården har ingen quickfix, det var panelen överens om.
Se hela paneldebatten i efterhand HÄR.
Tidigare på Hippson.se
Veterinärbristen sprider oro bland hästägare
Liknande webbartiklar
- Distriktsveterinärernas uppmaning till djurägare i rådande veterinärbrist
- Kaliber granskar Distriktsveterinärerna – långa arbetspass och hotat djurskydd
- Veterinärbristen sprider oro bland hästägare
- Veterinärbrist – jourverksamhet stänger
- Veterinär hann inte fram – häst dog
- Ingen veterinär fanns tillgänglig – sto och föl avled
- Veterinärbrist – kan inte ta emot alla djur som behöver vård
- Tvingades åka 28 mil med skadad häst för akut operation
- Veterinärbrist stänger hästklinik i Ljungby
- 400 veterinärer saknas: "Åkte 14 mil för att skriva ett recept"

Dubbel framgång för Amanda Andersson
Det blev dubbelseger för Amanda Andersson i den korta trestjärniga klassen i Kronenberg, båda på egna uppfödningar.

Stoet Juni rör sig som en get
Philippa Rosensköld delar med sig av ett klipp på sitt sto "Juni" när hon visar upp sin supertalang. Att klättra omkring som en riktig get.
"Världens snällaste häst men uppenbarligen en liten "getgen" i sig"

Fem tips på lägre servicekostnader
Att regelbundet se över sin hästtransport är både smart, ekonomiskt och gör att din häst åker säkert på vägarna. Ta del av flera praktiska tips här.
"Kontrollera lufttrycket i hästtransportens däck regelbundet"

Häst avlivad efter olycka i skrittmaskin
Två hästar kom samman i en skrittmaskin under lördagen. Det hela slutade så olyckligt att den ena hästen har fått avlivas.

Lyckad programträning och tur runt gården
Ida och Haldor har varit på programträning och debuterat i medelsvår B:5 med fint resultat. Följ även med hem till Haldor i en filmad rundtur.

Över 100 hingstar samlade på Grevagården
Den här helgen är årets höjdpunkt för de svenska moderlandsraserna – nordsvensk, ardenner och gotlandsruss – med avelsvärdering för hingstar.

Bollerup Elrondo utmärkte sig redan som föl
Bollerups Lantbruksinstitut är uppfödare till en av hingstarna som ska visas på Bruksprovet i nästa vecka. Grevlunda äger Bollerup Elrondo.

»En glad häst utgör basen i vår sport«
Jessica von Bredow-Werndl har sett över sin egen och hästarnas vardag. En mer naturlig hästhållning och ryttarträning har gett resultat.
"Det går alltid att hitta ett sätt att träna som passar just din häst"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Expresståget mot mästerlig ridning
Vill du förstå hur din häst ska bli mer följsam och lätt på hjälperna eller funderar du över vad som hindrar att ni utvecklas som ekipage?

Se Maria Gretzer och Marcoville
På söndag kliver Maria Gretzer in i TV-rutan för att delta i Mästarnas mästare. Men redan nu får vi ta del av en liten förhandsvisning.

Nordsvensken harvar bättre än traktorn
Nordsvenska brukshästen Trimma hjälper gärna till. På gården behövs varken traktor eller fyrhjuling. Trimma harvar både ridhus och paddock.

Vargen sprang förbi hagen i Skåne
En hästägare utanför skånska Blentarp, vid Sjöbo, blev förvånad när hon tittade ut från sitt fönster. Alldeles intill hagen sprang en varg.

Fortsatta framgångar för Tinne och Devanto
Tinne Vilhelmson Silfvén knep ännu en pallplats i Wellington, USA, när det var dags för Grand Prix.

Tyska förbundet lägger ned utredningen
Ludger Beerbaum frias nu från alla anklagelser gällande brott mot djurskyddslagen, sedan den omtalade barreringsskandalen.

Träffsäker träning med tre tunnor
Kan du byta gångart på en exakt angiven punkt eller rida tre exakt lika stora volter? WE-ryttaren Julia Wittsell tipsar om övningen ”tre tunnor”.
Se filmklipp och beskrivning steg för steg – öva på din precision

Prisad miljörådgivning hjälper Grevlunda
Grevlunda var bland de första att ta del av Greppa Näringens rådgivning till hästgårdar. De gjorde då också en värdefull energikartläggning.
Greppa Näringen vann Lövsta Future Challenge hållbarhetspris 2023

Öva rakriktning med Sissela Smith
Övningarna hjälper hästen att hitta rätt utan att du som ryttare behöver göra så mycket. Hästen får tänka till och dessutom tränar ni balansen.
"Fastnar du i samma saker varje dag kommer hästen tappa motivationen"

"Så vinner du kriget mot leran i hagarna"
Ditte Lindbom har ett stall med egna hästar och inackorderingar. I ett gästblogginlägg berättar hon om åtgärder som kan underlätta i blöta perioder.
Läsarfavorit: Läs Dittes matnyttiga inlägg med tips och tankar

Tonåring berättar om tiden på gården
Sportbladet har talat med flera personer från Östafrika som säger att de har jobbat på Akka ridcenter men att de inte fått någon lön.

Diarado utsedd till Årets hingst av SWB
För första gången sedan 2013 har en nykomling kammat hem titeln som Årets hingst. I år går utmärkelsen till den svarta hingsten Diarado.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!