Foto: Adobe Stock
Kaliber i P1 granskar arbetsmiljön för de statliga distriktsveterinärerna. Flera veterinärer vittnar om långa arbetspass och körsträckor. Samtidigt höjs röster för att djurskyddet kan vara hotat på flera håll i landet där avståndet till närmaste veterinär ökat.
De statliga distriktsveterinärerna ska se till att det finns tillgång till veterinärer i hela landet. På så sätt ska de garantera djurskyddet, eftersom inget djur ska behöva lida onödigt mycket eller länge. Det är något vi alla bidrar med skattepengar till. I Kalibers granskning berättar distriktsveterinärer om arbetsdagar som blir allt längre, inte sällan måste de jobba in på småtimmarna.
– Det normala var att man började jobba på måndag till fem nånting eventuellt längre om man hade mycket att göra, kanske kunde gå hem lite tidigare om man hade lite mindre att göra. Eventuellt hade man beredskap då på kvällen och natten och beroende på var man jobbar så kunde det vara olika mycket, typ fallet där jag jobbade kunde man jobba non stop till elva, tolv på natten hade man otur till fyra på morgon. Och sen fortsatte man jobba dan efter från klockan åtta till klockan fem, säger Anna Bäckvall till Kaliber.
Över 20 mil till en veterinär
Distriktsveterinärerna har slagit ihop flera av sina områden i landet. På vissa ställen har djurägare 20 mil eller mer till närmsta veterinär. Anna Bäckvall menar att man inte längre kan garantera ett gott djurskydd i Norrlands inland, i Dalarna eller i Värmland. Hon får även medhåll av Lars Kristensen, veterinär och fackligt engagerad.
Peter Svensson är chef för Distriktsveterinärerna.
– Ja, ja vi tycker att vi uppfyller vårt uppdrag, vi har klarat vårt uppdrag. Men sen kan man säga så här att Ja, till vilken nivå och hur… ska vi ha ännu fler mottagningar i landet, jag är tveksam… jag tycker att vi har en nivå i dag som är väldigt hög för vår beredskap, jag tycker att den är oerhört hög, säger han till Kaliber.
Lyssna på Kalibers granskning nedan eller läs mer här:
Ovan visas de tio senaste annonserna inom kategorin:
"Sadlar".
Samtliga sadlar hittar du HÄR
Försäkringsbolagen dömer inte ut hästar – det gör veterinären. Men de hanterar alla ärenden som rör ohälsa hos häst och det brister i hästkunnandet.
"Vi har alla ett ansvar att hjälpas åt att lära ut god hästhållning"
Slutan är en nyttig rörelse som kan utföras på en mängd olika sätt. Peter Härnstam bjuder på en variant som kan ge rörelsen bättre kvalitet.
Veckans ridövning: "Ändra tempo, tvärning och hur brant du rider slutan"
GreenFeeds sortiment är kundanpassat och de erbjuder flera olika storlekar på balar. Allt utifrån kundens behov och möjlighet till förvaring.
"Våra kunder är allt från ridskolor, travanläggningar och mindre stall"
I ett inlägg på Instagram meddelar Paulinda Friberg att hennes mångåriga tävlingshäst Di Lapponia T har fått somna in, 20 år gammal.
Den charmiga ponnyn Akilles, 76 centimeter i mankhöjd, tar hjälp av två bommar och visar att han minsann har koll på var han sätter hovarna.
Ridskolan i Ockelbo vill ge de äldre i kommunen möjlighet att må bra tillsammans med hästar. Därför vill de starta ett hästdagis för pensionärer.
Blackie skulle vara tioåriga Antons ridponny. Men ett veterinärintyg, som familjen fick se först efter köpet, visade att Blackie inte håller för det.
Fick ponnyn över sig: "Anton har fortfarande ont trots att det gått ett halvår"
Planerna för Falsterbo Horse Show är i full gång. Men det görs med ett stort mått av osäkerhet under vilka villkor tävlingarna kommer att genomföras.
Hur kommer det sig att besiktigade och godkända hästtransporter med rötskador kan rulla på våra vägar? Det frågade sig hästtransportföretaget Trailerimport.
Det går upp och ner i dessa pandemitider. Astrid gläds åt att få arrangera tävling på hemmaplan snart men beklagar att sommarens EM är inställt.
Gissa vad Astrid gör en stalledig dag – klicka in på Portugalbloggen för svar
I söndagens avsnitt av Mästarnas Mästare var det Tomas Erikssons tur att visa filmen från hans långa och framgångsrika karriär som fyrspannskusk.
Döms hästar ut när det i stället är ryttaren som är problemet och inte hästen? Jana Wannius menar i ett debattinlägg att det är just så.
Jana Wannius: "Oseriösa utdömningar av hästar måste få påföljder"
För den som glömt hur en tävlingsdag kan se ut bjuder här en brittisk fälttävlansryttare på en snabbrepris av hur en tävlingsdag i fälttävlan ser ut.
Att trilla av i vattenhindret är blött, eller? Den här tjejen gör en imponerande räddning och ser ut att klara sig utan att blöta ner sig.
Surahammars RF har stängt ridskolan tillfälligt och kan inte längre bedriva sin verksamhet. Detta på grund av den ökade spridningen av covid-19.
Ridskolechef och kommunordförande berättar mer: "Har drabbats hårt av det här"
Centrerad ridning (CR) är en pedagogisk modell där man fokuserar på hur ryttaren använder sin kropp samt hur beteendemönster påverkar hästen.
"Vi anpassar pedagogiken och kommunicerar på rätt sätt just för dig"
Hur får man en avslappnad och följsam sits på en häst med stor gång? Hippsons dressyrexpert Jessica Nordin ger tips på en övning för att förbättra sitsen.
"Du ska se att du kan uträtta underverk på kort tid med detta arbetssätt"
Bland de föreningar som i helgen inledde kuststädningen finns Tjörns ridklubb. För programledarna i Nyhetsmorgon berättar de mer om aktiviteten.
Se inslaget från TV4 Nyhetsmorgon och intervjun med tjejerna från Tjörns RK
A-banbyggare Maria Alfredsson om svårigheter som kan dyka upp i olika klasser, hur du tar dig an dem och vad som är viktigt att tänka på när du går banan.
"Jag vill alltid känna att banan är fullt ridbar och känns inbjudande"
Den här jockeyn bjuder på en balans- och akrobatakt av imponerande snitt. Att vara så definitivt på väg av hästryggen och ta sig tillbaka – imponerande.
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!