Johan Lundberg är en rätt så vanlig trebarnspappa. Hans två döttrar rider och supportas av mamma. Sonen spelar hockey och fotboll och supportas av pappa. Men Johan tröttnade på hur familjen delats upp och bestämde sig för att lära sig mer om hästar och att rida.
Text: Annika Grundberg
Foto: Privat
Stockholmsfamiljen har sommarhus i Åhus och för ett år sedan köpte de en ponny till döttrarna från Camilla Ivarsson på Dressyr & Rehabcenter utanför Kristianstad.
– Min fru hade med sig ridningen hemifrån. Hennes mamma har också ridit. Men jag har fått kämpa med min relation till ridsporten. Jag har tyckt att det är dyrt, tar mycket tid och jag har inte förstått grejen. Har känt mig som den ofrivilliga ponnypappan och inte vetat hur jag ska förhålla mig till tjejernas ridning. Det är nog känslor som jag delar med många ponnypappor, säger Johan.
Efter att ha funderat ringde han Camilla i april och undrade om inte hon kunde lära honom att rida. När familjen kom ner på sommarlovet för att lämna ponnyn hos Camilla där den skulle gå under sommaren trodde Johan att hon skulle ha glömt. Men det hade hon inte.
”Camilla har gett mig en unik möjlighet”
Under förevändning att han gav sig ut och cyklade smet Johan i väg för sina ridlektioner. Utrustning köptes in på Hööks och förvarades i stallet mellan gångerna. Men det var inte bara själva ridningen han fick ge sig i kast med utan även skötseln före, som att borsta, sadla och tränsa.
– Det är många trösklar att ta sig över i ridsporten och många regler som är svåra att förstå. Jag upptäckte att rida är svårt men också så mycket roligare än jag trodde.
Döttrarna misstänkte aldrig något men Johan tror att hans hustru anade vad han höll på med. Ridutbildningen avslutades med en uppvisning där döttrarna stod chockade och såg pappa rida ett dressyrprogram och hoppa några skutt.
– Camilla ska ha en stor eloge som på ett så avdramatiserat sätt lät mig testa inte bara att rida utan allt runtom som hör till. Tjejerna tappade hakan, säger han om döttrarnas reaktion.
Vill inspirera fler ponnypappor att börja rida
Äntligen förstår Johan mer om vad döttrarna pratar om när det kommer till hästarna. Han kan också hjälpa till mer i stallet och det gör också att tjejerna uppskattar att ha honom med.
– Och om min dotter hoppar en bana på 80 centimeter så har jag en förståelse för vilken prestation det är. Tidigare kände jag mig som en turist i stallet men nu är jag delaktig.
Han önskar se mer gränsöverskridande inom idrotten i stort.
– Mina döttrar var nyss på ridläger och där var bara tjejer och de flesta fick skjuts dit av sina mammor. Vår son har i sommar varit på hockeyläger med bara killar och där var det mest pappor som dök upp för att lämna av.
– Jag skulle önska att det fanns något sätt att hålla i ridningen även när vi är hemma i Stockholm. Kanske att rida i en mindre grupp med andra ponnyföräldrar, men det måste inte nödvändigtvis bara vara män. Men jag tror att många ponnypappor skulle ha mycket att vinna på att göra som jag gjort, men jag upplever det som svårt att hitta formerna för det. Kanske något för ridsporten i stort att fundera på, säger Johan.
För den som vill följa Johans liv som ponnypappa så har han startat instagramkontot @denofrivilligeponnypappan. Dels för att driva lite med sig själv och dela med sig av vardagen som ponnypappa.
Camilla Ivarsson delar med sig av Johans ridutbildning i ett fint inlägg på Instagram:
På torsdagen meddelade regeringen att kommunernas idrotts- och fritidsaktiviteter för barn ska kunna hållas öppna, såväl utomhus som inomhus.
"Inga tvivel om hur stor roll en meningsfull fritid kan spela för ett barn"
Hästdragna likvagnar var fram till 1900-talets mitt en vanlig syn. Vagnarna och hästarna som drog dem har omgetts av skrock och lokala traditioner.
"Leddes runt kistan tre gånger, som en slags avförtrollningsritual”
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Är det fler som känner igen sig i att man har mer hö på och i kläderna (och i bilen) än i höpåsarna man försökt packa till hästen.
Det råder olika förutsättningar för landets ridskolor med anledning av coronapandemin. I Ronneby är ridskolan stängd, i Mariestad är den öppen.
Ordförande till Mariestads-Tidningen: "Vi får bedriva viss verksamhet"
Snart öppnar det upp för tävling igen – åtminstone för en del. Och därför tar vi och frågar vår hoppexpert Victoria Almgren om råd inför start.
Victoria Almgren om hur man får hästen avspänd inne på banan
Coronapandemin satte stopp för Jönköping Horse Show men i år är man tillbaka. Den 27-31 oktober är det dags för femte upplagan av tävlingen.
Brand i stall, hästar som gått ner sig i diken eller djur som fastnat. Detta är exempel på nödsituationer där räddningsarbetare kan behöva rycka ut.
Berättar om arbetet och ger tips till hästägare: "Ring hellre en gång för mycket"
Folkkäre Järvsöfaks lämnade jordelivet i höstas. Kallblodskungen är ett fantastiskt exempel på en travhäst som verkligen fick ett värdigt liv. Från start till mål.
I Brämhult ligger en välskött hästgård med ett stort bostadshus, stall, lösdrift och egen ridbana. En plats för familjen att trivas på.
Mathilda Karlsson får vänta på utslaget från idrottens skiljedomstol, CAS, rörande hennes indragna OS-plats för Sri Lanka, besked kommer i april.
Beslut kommer med bara tre månader kvar till OS
Region Stockholm håller på att utreda var man ska placera regionens ambulanshelikopter. Ett förslag är på Värmdö, något som väcker protester.
Namninsamling har startats – ett 90-tal hästar finns i området
Ska det vara ska det vara ordentligt och hästarna på gården Annelies har fulla uppmärksamhet. Vilket innebär att när det blir framgång blir det också avsked.
Om att driva rehabstall: "Jag är deras chef, sjuksköterska och bästa kompis"
En ny studie visar att sommarbetets positiva effekter inte är långvariga. Hästägare bör snarare ta ett grepp om hästens utevistelse året runt.
Den här söta pållen har lite väl bråttom i hagen. Plötsligt halkar den i gräset, eller var det meningen hela tiden att den skulle lägga sig ner?
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
Både trav och galopp ingår i den här nyttiga övningen. Ryttaren får bättre koll på vägar och rytm – och hästen blir lydig och lyhörd med aktiva bakben.
Spana in Helena Schillers markarbetsövning – en "favorit i repris"
Den 28 januari är det dags för Ryttargalan 2020, som i år blir digital och direktsänd. Här är priserna som delas ut och de nominerade till galan.
Längtar du efter Gothenburg Horse Show och Scandinavium? Nu släpper arrangören en podcast, där det bjuds på hästsnack och starka minnen.
Första avsnittet handlar om Milton och John Whitaker – lyssna här
Vem tycker du borde vinna priset som den starkast lysande stjärnan under 2000-talet? Det avgörs i kategorin "Stjärnornas stjärna" vid Ryttargalan.
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!