Efter 15 år som polis jobbar svårklassryttaren Camilla Ivarsson nu heltid med det hon älskar mest, hästar. På anläggningen i Skåne håller hon träningar, driver rehabcenter, tar emot hästar i träning och hjälper hästägare hitta rätt köpare när det är dags att sälja.
Text: Natalie Lindholm
Foto: Privat
Camilla Ivarsson har gjort sig känd för att vara stenhård med transparens när det gäller hästaffärer. Här säljs ingen individ utan ett skriftligt underlag från ägaren, som berättar om allt hästen har gått igenom. Alla hästar testas på alla möjliga sätt av Camilla själv och hon vill ha hästen i träning i minst två månader innan hon känner den tillräckligt väl för att skriva en annons. Camilla är bestämd, den stora förloraren i en dålig hästaffär är hästen.
– Alltför ofta händer det att hästar matchas med fel ryttare och plötsligt dyker problemen upp. Det behöver inte alls vara något fysiskt fel på hästen, men letar man tillräckligt länge kan man ofta hitta något litet och sedan rullar hjulen på, säger hon bedrövat.
Många pressas av ekonomin
I grund och botten menar Camilla att man aldrig får tänka på en hästaffär som något man gör för att tjäna snabba pengar. Du måste sälja med hjärtat. Samtidigt säger hon att hon förstår den tuffa ekonomiska sits det kan innebära att stå med en osåld häst.
– Jag tror många säljer fast de inte har en bra magkänsla, just för att de känner sig tvingade ekonomiskt eller för att de inte vågar säga nej.
För henne är det lättare. Hon står som en opartisk spelare som ”bara” är där för att göra sitt jobb.
– Det är svårare att sälja sin egen häst och det är absolut svårare att tacka nej.
Hittills har Camilla själv hamnat i några få situationer där köparen har velat slå till, men där magkänslan har satt stopp.
– I alla dessa fall har jag kontaktat ägaren och sagt vad jag tycker, tack och lov har alla gått på min linje och avvaktat, berättar hon.
Det handlar aldrig om att vilja såra eller vara nedlåtande mot köparen, det är Camilla tydlig med.
– Jag vill ta mitt ansvar. Är matchningen fel ger jag mig inte. Det hör till någon slags hederskodex.
En utförlig varudeklaration
När det kommer till hästaffärer pratar vi gärna om köpare, men Camilla vill lägga fokus på säljaren.
– Säljare står ofta väldigt ensamma i affären. Det ska vara tryggt att sälja häst, slår hon fast, och säger i nästa andetag att det finns en väldigt tråkig utveckling i branschen med allt fler reklamationer.
Att hitta rätt ryttare till rätt häst är absolut nödvändigt, tycker Camilla, som menar att säljare i längden tjänar på att ha is i magen.
– Jag saluför aldrig en häst innan jag vet att den är frisk och sund, hur den fungerar i alla miljöer och vilken ryttare den passar för, säger hon och fortsätter:
– Jag kan så klart aldrig lämna någon garanti, det är levande djur vi pratar om, men efter två månader kan jag ge en utförlig varudeklaration om hästen.
Camilla menar att hon som utomstående har en fördel i och med att hon lär känna hästen utan förutfattade meningar. Många hästägare är nämligen lite för bra på att prata ner sina hästar, tycker hon.
– Ägare som har haft sin häst i många år och kan den utan och innan är ofta lite nervösa när de ska sälja. Det är inget konstigt alls, ofta är ju hästen högt älskad! Men, det blir lite lätt att man hakar upp sig på beteenden hos hästen som faktiskt inte alls visar sig här hos oss. Här får hästen en chans att bli hanterad och riden av flera och den blir lite mer ”neutral” innan någon ny ska sitta upp.
Sållar redan på telefon
När hästen väl kommer ut på annons beskriver Camilla den så ärligt och tydligt hon kan. Hon är också noga med att lägga till vilken typ av ryttare hon tror passar just denna häst. Redan här sållas många spekulanter bort. Andra faller bort vid det första samtalet, där Camilla försöker få så mycket information om köparen som möjligt.
– Om jag redan där inser att häst och ryttare inte kommer att matcha finns det ingen anledning att boka en provridning, konstaterar hon.
Den som kommer för att provrida gör säkrast i att planera in god tid för detta. Camilla vill gärna att köparen provar hästen i olika miljöer, både uppsuttet och från backen. Här är det inte bara viktigt att köparen faller för hästen, Camilla vill själv få en bra magkänsla.
Förutom den research hon gör på alla spekulanter är hon övertygad om att alla år som polis i Stockholms förorter har gett henne en bra människokännedom.
Får rida in sig på hästen
Att göra en grundlig veterinärbesiktning är så klart ett krav från Camillas sida. Vill köparen röntga eller göra fler tester säger hon aldrig nej, men menar att det blir upp till den som köper att stå för kostnaden.
Camilla vet hur svårt det kan vara att komma hem med en ny häst, hur lång erfarenhet du än må ha. För att göra övergången så smidig som möjligt, för både häst och ryttare, erbjuder hon därför alla att komma och rida in sig på hästen ett par dagar innan de tar hem den.
– Alla får hemgångsbrev där det står precis allt om hästen. Där finns information om när den senast skoddes, vilken sadel och vilket bett den har gått med och om det finns något speciellt att veta. Ju mer information man får som ny hästägare, desto större chans till en lyckad affär, avslutar hon.
SvRF:s sportchef Andrea Barth menar att utbrottet av EHV-1 vid en tävlingsplats i Spanien är det största utbrottet av sjukdomen i Europa.
Barth: "Jag är ledsen att säga det men det kommer att bli många fataliteter"
Det blir ingen fälttävlan i Badminton i år. Tävlingen var tänkt att hållas utan publik men under måndagen meddelar arrangören att man ställer in.
Hippocrates Academy lovar att vara ridskolans bästa vän. Och flera ridskolor bekräftar att de faktiskt har järnkoll sedan de började med systemet.
Astrid har träffat hästen med stort H och nu har den flyttat in i stallet. Samtidigt har andra hästar, som den med de vackraste öronen, lämnat gården.
Britt Johansson har arbetat med sadelutprovning sedan 1979 och har gedigen erfarenhet och kunskap när det kommer till lädervård.
Favorit i repris – Britt ger tips och råd: ”Smörj ofta och lite”
Träna sitsen medan du borstar tänderna? Varför inte? Dressyrryttaren och B-tränaren Nina Bengtsson tipsar om bra övningar.
"En korrekt sits gör att hästen får så lite negativ balanspåverkan som möjligt"
Hästarna Molly och Gem väljer själva i vilken hage de ska gå. Om de nu ens känner för att gå i en hage... Duktiga på att hoppa är de i alla fall.
Idag (1/3) kan du köpa övningsboken Träna hästen i naturen med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Konkreta råd respekterade ryttare, forskare och veterinärer.
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
Paulinda Fribergs topphäst Di Lapponia T fyllde 20 år i veckan. Det firade familjen med morötter, födelsedagssång och kramar. Se det söta klippet.
Kirsten Rie Truelsen och hennes två döttrar befinner sig på CES Valencia Spring Tour, där ett stort utbrott av viruset EHV-1 konstaterats.
En läsares stallkompis brukar stödfodra med lusern/hackad strå. Men hur mycket behövs och hur påverkar det hästens behov av att tugga?
Eva Dahlström: "Bra när man vill få in lite extra protein i foderstaten"
Douglas Lindelöw vann lördagens fyrstjärniga 1,50-hoppning i Vejer de la Frontera i Spanien. Den elvaårige valacken Casquo Blue är i toppform.
Se klippet: "Alla tycker det är väldigt skönt att vara i gång igen"
Få en avspänd och balanserad häst med arbete vid hand. Lotta Zimmermann leder dig genom övningar som ni kan göra från marken.
Sex övningar: Från att acceptera bettet till öppna och sluta
Idag (28/2) kan du köpa samlingsvolymen Dressyr med Hippson med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Klipparbetet på Trolle Ljungby krävde två grönytemaskiner, men nu används bara en: Amazone Profihopper 1500 – en mångsidig, högpresterande åkgräsklippare.
Trädgårdsmästaren: "Maskinen ger gräsmattor av golfbanekvalitet"
Evelina fortsätter att imponera med placeringar i Qatar. På lördagen blev hon bästa svensk och femma i Grand Prix med Winnetou de la Hamente Z.
Rejäla glädjeskutt i bröstet. Det fick Annelie efter fredagens spontana hälsningar från tidigare kunder. Sedan gick mockningen av bara farten.
Towe planerar en dag i ponnyns tecken för förskolekompisarna
I februari har det rapporterats om flera utbrott av EHV-1, både i utlandet och i Sverige. SVA uppmanar till ökat fokus på smittskydd.
Smitta med koppling till utbrottet i Valencia har konstaterats
Att få sin första ponny är för alla hästtokiga barn spännande tid. Men vad ska man tänka på för att det första ponnyköpet ska bli så bra som möjligt?
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!