Hoppning
Publicerad: 2012-12-03



Brianne Goutal – amerikan på väg mot världstoppen
Hon räds rampljuset och vill inte ha allas blickar riktade mot sig. Men kämpar ändå varje dag för att bli en ännu bättre ryttare, på allra högsta nivå. Brianne Goutal är storstadstjejen som, blott 24 år gammal, redan har en framgångsrik karriär bakom sig och nu siktar ännu högre - med vår svenske landslagsryttare Daniel Zetterman vid sin sida.
Text och foto: Ida Röök
För oss svenskar är hon kanske en doldis, men Brianne Goutal har länge förutspåtts bli USA:s nästa stora ryttarstjärna. Hon har bland annat ridit två världscupfinaler. För en tid sedan gick hon ut Brown University där hon tog sin examen i engelsk kultur och litteratur. Nu satsar hon helt och hållet på hästarna.
- Det senaste året har varit fantastiskt och har betytt mycket för mig, eftersom jag har lagt all tid på hästarna. Då har också de där riktigt fina resultaten kommit. Men jag är inte nöjd ännu. Målet för nästa år är att nå topp-50 på världsrankingen, säger Brianne till Hippson när vi möts i ryttarkaféet intill arenan i Globen.
Hon vann i helgen tre av tre internationella speedklasser. Med sig till Stockholm hade hon två av sina bästa hästar, Ralvesther och Onira.
- Onira är nog en av de bästa hästar jag någonsin har suttit på. Blir något fel på banan är det på grund av mina misstag, han är verkligen en schysst häst, säger Brianne.
En riktig stadstjej
Hon började rida som femåring, när hennes föräldrar skickade henne på ridläger över sommaren. Intresset växte sig allt starkare, och med stöttande föräldrar och tränare kunde talangen börja gro.
- Min mamma har varit hemma och tagit hand om mig och mina tre systrar medan min pappa är entreprenör. Han äger restauranger och investerar i fastigheter. Jag gick "Professional Children's School", vilket gjorde att jag kunde utöva min sport och plugga samtidigt.
Brianne är uppvuxen på Manhattan i New York.
- Jag är en riktig storstadstjej. Jag gillar pulsen i en storstad, därför passar Stockholm mig, jag tycker om att vara här.
I USA ser hästsporten annorlunda ut i jämförelse med Europa och Sverige. Där är sporten mer elitistisk och inte lika "folklig" som här.
- Det är det som är roligt med att tävla i Europa. Folk kommer och tittar för att de bryr sig om sporten och för att de själva utövar den på lägre nivå, ridsporten är en del av en kultur. Så är det inte i USA, där är det mer en sport för priviligierade.
En annan skillnad är att man i USA till stor del använder sig av personliga tränare som är med på tävlingarna, även på amatörnivå. Brianne har till exempel betalat en tränare på årsbasis, för att han ska åka med henne och coacha på olika tävlingsplatser runt om i världen.
- Ofta tävlar han själv också, men hit till Stockholm har han kommit bara för att hjälpa mig. Det är så viktigt att ha någon på marken som säger till dig vad du måste göra i en viss situation, säger hon.
Kräver hårt jobb
Hon ska alltså försöka att försörja sig på att vara hoppryttare på den allra högsta nivån, bland annat med hjälp av sponsorer. Men för att få en stadig inkomst krävs så klart också att man ägnar sig åt något mer än att bara tävlingsrida.
- Antingen tränar man andra ryttare eller också köper och säljer man hästar. Jag har tänkt satsa på att ta fram unga hästar och sälja dem sedan. Det kräver mycket jobb, tålamod och engagemang och det är inte lätt. Men jag är beredd att lägga ner det jobb som krävs, säger Brianne.
Enligt henne kan man som framgångsrik ryttare finansiera själva tävlandet med hjälp av prispengar, men allt runt omkring kräver att du har en mer stadig inkomst.
Brianne reser extremt mycket i sitt jobb som hoppryttare. Därför ser hon nu fram emot vintern som ska spenderas i Florida, på tävlingsplatsen i Wellington. Hästarna som inte är med till Globen, och som annars står uppstallade i franska Lyon, är redan på plats.
- Det ska bli så skönt att vara på ett och samma ställe i tre hela månader, säger Brianne.
Känd pojkvän
För lite mindre än ett år sedan var hon också i Florida, och det var då hon började umgås med Daniel Zetterman, som också var där och tävlade hela vintersäsongen.
- Vi har träffats tidigare men då har jag inte lagt märke till honom på det sättet. Förra året blev det så att vi spenderade mycket tid tillsammans och blev ett par. Jag tycker jättemycket om Daniel. Jag litar på honom till 100 procent och det är en fördel att vara tillsammans med en person som vet vad det innebär att vara professionell ryttare. Han förstår mig och jag förstår honom. För mig är det viktigt att ett förhållande känns okomplicerat, och det är det med Daniel, säger Brianne.
Vem vet, du kanske flyttar till Sverige och börjar tävla för oss i stället?
- Haha, nja, det är nog ingen lösning som jag ser i dag i alla fall.
Oavsett vilken plats i världen hon väljer att kalla hemma får Brianne nog vänja sig vid att ha strålkastarna riktade emot sig. Detta med tanke på vilken talang hon har för att rida hästar på den allra högsta nivån.
- Jag hatar verkligen när alla tittar på mig, jag blir så otroligt osäker när jag ska prata eller uppträda inför många människor. Flera har sagt att jag ska le mer när jag är inne på banan eller på prisutdelningen. Och jag försöker verkligen bli bättre på det, trots att jag blir nervös bara av tanken, säger hon och ler stort.
Liknande webbartiklar
- Daniel Zetterman: ”Jag ska fokusera på mig”
- Söndag: Peder Fredricson trea i Falsterbo GP
- Sofia Westborg har sålt GP-häst till McLain Ward: ”Kvitto på att vi matchat henne rätt”
- Världsettan till sjukhus efter fall i Florida
- Utmaning utan stigbyglar sprider sig: ”Förbättrar sitsen, inverkan och känslan”
- Efter åren i USA – Anna satsar vidare i Sverige: "Tar med mig många erfarenheter hem"
- Se bilder från Helgstrand Dressages nya anläggning i USA
- Helgstrand Dressage har köpt försäljningsbas i Wellington
- Ledsagarhästen Flirty tog flyget med matte – så gick resan
- Lagförslag mot plågsamma metoden ”soring” lyfts fram igen
relaterade artiklar

Topphästen Parzival har somnat in
En av världens mest framgångsrika dressyrhästar har galopperat vidare. Adelinde Cornelissens stjärna Parzival somnade in den 2 februari.

"Jag kände att Cosmo hade tävlat mycket"
Efter vinterträningen är Jens Fredricson redo för 2023. Här berättar han om målen för året med "Cosmo" och de andra hästarna.

Teknik som förenklar hästägandet
AI-teknikens intåg i våra stall gör att hästägare kan larmas under dygnets alla timmar och snart lanseras även ett koliklarm. Emelie Lindell förklarar.

Klåda och utslag – inte bara sommarplåga
Sophie Fredrikssons häst plågas av eksem året om. Han har konstaterad allergi men trots foderbyte så fortsätter eksemen att komma.

Miljöträna din häst till avspändhet
Nervvrak som skenar på prisutdelningen eller som far omkring på besiktningar. Föreställningen om rädda dressyrhästar är utbredd, men måste det vara så?
»Hästens instinkt är att fly, det jag gör är att lära in nytt beteende.«

Valde bort besiktning – hästen hade artros
Säljaren intygade att hästen var utan skadehistorik men efter köpet visade den sig ha atros. Köparen kan ändå ha rätt att få pengar tillbaka.
Advokat Eva Johansson: En uppförsbacke i rätten men du kan få rätt

Ingen hästfest utan en stor mässa
Inget Gothenburg Horse Show utan mässan Eurohorse. Efter två års pandeminuppehåll är såväl tävlingar som mässa och publik tillbaka.

I huvudet på en lektionshäst
Stenungsunds RK firar 50 år och det firades med Ryttargala. Ett populärt inslag var US film med lektionshästarna ute i hagen.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Björn Svensson: ”Var brutalt ärlig”
Björn Svensson är en av Sveriges främsta unghästutbildare. Här bjuder han på sina bästa tips för dig som letar efter ny häst samt hur de själva arbetar.
Allt du upplever med hästen vid provridning ska du kunna leva med

Lagar täcke med Gorilla lagningstejp
Hippsons Cajsa Ekström Arman tröttnade på att sy ihop små hål i hästens täcke och testade att laga med en vanlig lagningstejp.
Blev förvånad över resultatet! Missa inte filmen på hur hon gjorde

Inomhusfälttävlan + hoppning = Bordeaux
Tävlingarna i franska Bordeaux bjuder på hoppning av flera slag. För många av hoppryttarna är jakten på världscuppoäng inne i ett intensivt skede.

Ny karens- och förbudslista 1 mars
Det blir en del förändringar i karens- och förbudslistan för tävling den 1 mars. SvRF förtydligar de viktigaste ändringarna och länkar till hela listan.

Samanthas sanndröm om Australien
Samantha Harudd vill se världen och hålla på med hästar. Det kan hon med jobbet som kombinerar hästar, Australien och turism.

Kolik hos häst – det du behöver veta
Kolik kan drabba alla hästar året om, men man ser en viss ökning under hösten när man stallar in hästarna mer och det ibland blir täta foderbyten.

Har du en häst utan idealisk exteriör?
Tränaren och domaren Jan-Ove Olsson ger råd om hur du kan hantera träning och ridning på en häst med en exteriör som kan ge problem i ridning och träning.

"Viktigt med realistiska förväntningar"
Enar Tollig är veterinär för det svenska fälttävlanslandslaget. Här ger han sin syn på rehabilitering och vikten av ett bra teamwork.
– Samarbete över yrkesgränsen ger hållbara och friska hästar

Boxlek, stretching eller vadå?
Har du någon gång haft en häst som inte följer givna mönster? Som roar sig själv eller har speciella vanor?

Nytt år med väldigt många möjligheter
Avelsbloggen med Maria Oscarius är tillbaka och hon ser framemot många spännande händelser i uppfödarlivet under året.
Uppfödning på väg till Daniel Bachmann-Andersen med Lina Dolk

Varför kraschar hästar i hinder?
Forskare från Storbritannien har en teori om hur traditionell träning av hästar ibland leder till fel beslut när ett hinder ska tas.

Kung Henrik etta på rankingen
Han har gjort det igen Henrik von Eckermann – etta på FEI:s rankningslista efter januari och världsmästaren är fortfarande på topp.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!