Hon räds rampljuset och vill inte ha allas blickar riktade mot sig. Men kämpar ändå varje dag för att bli en ännu bättre ryttare, på allra högsta nivå. Brianne Goutal är storstadstjejen som, blott 24 år gammal, redan har en framgångsrik karriär bakom sig och nu siktar ännu högre - med vår svenske landslagsryttare Daniel Zetterman vid sin sida.
Text och foto: Ida Röök
För oss svenskar är hon kanske en doldis, men Brianne Goutal har länge förutspåtts bli USA:s nästa stora ryttarstjärna. Hon har bland annat ridit två världscupfinaler. För en tid sedan gick hon ut Brown University där hon tog sin examen i engelsk kultur och litteratur. Nu satsar hon helt och hållet på hästarna.
- Det senaste året har varit fantastiskt och har betytt mycket för mig, eftersom jag har lagt all tid på hästarna. Då har också de där riktigt fina resultaten kommit. Men jag är inte nöjd ännu. Målet för nästa år är att nå topp-50 på världsrankingen, säger Brianne till Hippson när vi möts i ryttarkaféet intill arenan i Globen.
Hon vann i helgen tre av tre internationella speedklasser. Med sig till Stockholm hade hon två av sina bästa hästar, Ralvesther och Onira.
- Onira är nog en av de bästa hästar jag någonsin har suttit på. Blir något fel på banan är det på grund av mina misstag, han är verkligen en schysst häst, säger Brianne.
En riktig stadstjej
Hon började rida som femåring, när hennes föräldrar skickade henne på ridläger över sommaren. Intresset växte sig allt starkare, och med stöttande föräldrar och tränare kunde talangen börja gro.
- Min mamma har varit hemma och tagit hand om mig och mina tre systrar medan min pappa är entreprenör. Han äger restauranger och investerar i fastigheter. Jag gick "Professional Children's School", vilket gjorde att jag kunde utöva min sport och plugga samtidigt.
Brianne är uppvuxen på Manhattan i New York.
- Jag är en riktig storstadstjej. Jag gillar pulsen i en storstad, därför passar Stockholm mig, jag tycker om att vara här.
I USA ser hästsporten annorlunda ut i jämförelse med Europa och Sverige. Där är sporten mer elitistisk och inte lika "folklig" som här.
- Det är det som är roligt med att tävla i Europa. Folk kommer och tittar för att de bryr sig om sporten och för att de själva utövar den på lägre nivå, ridsporten är en del av en kultur. Så är det inte i USA, där är det mer en sport för priviligierade.
En annan skillnad är att man i USA till stor del använder sig av personliga tränare som är med på tävlingarna, även på amatörnivå. Brianne har till exempel betalat en tränare på årsbasis, för att han ska åka med henne och coacha på olika tävlingsplatser runt om i världen.
- Ofta tävlar han själv också, men hit till Stockholm har han kommit bara för att hjälpa mig. Det är så viktigt att ha någon på marken som säger till dig vad du måste göra i en viss situation, säger hon.
Kräver hårt jobb
Hon ska alltså försöka att försörja sig på att vara hoppryttare på den allra högsta nivån, bland annat med hjälp av sponsorer. Men för att få en stadig inkomst krävs så klart också att man ägnar sig åt något mer än att bara tävlingsrida.
- Antingen tränar man andra ryttare eller också köper och säljer man hästar. Jag har tänkt satsa på att ta fram unga hästar och sälja dem sedan. Det kräver mycket jobb, tålamod och engagemang och det är inte lätt. Men jag är beredd att lägga ner det jobb som krävs, säger Brianne.
Enligt henne kan man som framgångsrik ryttare finansiera själva tävlandet med hjälp av prispengar, men allt runt omkring kräver att du har en mer stadig inkomst.
Brianne reser extremt mycket i sitt jobb som hoppryttare. Därför ser hon nu fram emot vintern som ska spenderas i Florida, på tävlingsplatsen i Wellington. Hästarna som inte är med till Globen, och som annars står uppstallade i franska Lyon, är redan på plats.
- Det ska bli så skönt att vara på ett och samma ställe i tre hela månader, säger Brianne.
Känd pojkvän
För lite mindre än ett år sedan var hon också i Florida, och det var då hon började umgås med Daniel Zetterman, som också var där och tävlade hela vintersäsongen.
- Vi har träffats tidigare men då har jag inte lagt märke till honom på det sättet. Förra året blev det så att vi spenderade mycket tid tillsammans och blev ett par. Jag tycker jättemycket om Daniel. Jag litar på honom till 100 procent och det är en fördel att vara tillsammans med en person som vet vad det innebär att vara professionell ryttare. Han förstår mig och jag förstår honom. För mig är det viktigt att ett förhållande känns okomplicerat, och det är det med Daniel, säger Brianne.
Vem vet, du kanske flyttar till Sverige och börjar tävla för oss i stället?
- Haha, nja, det är nog ingen lösning som jag ser i dag i alla fall.
Oavsett vilken plats i världen hon väljer att kalla hemma får Brianne nog vänja sig vid att ha strålkastarna riktade emot sig. Detta med tanke på vilken talang hon har för att rida hästar på den allra högsta nivån.
- Jag hatar verkligen när alla tittar på mig, jag blir så otroligt osäker när jag ska prata eller uppträda inför många människor. Flera har sagt att jag ska le mer när jag är inne på banan eller på prisutdelningen. Och jag försöker verkligen bli bättre på det, trots att jag blir nervös bara av tanken, säger hon och ler stort.
Schysst stall är initiativet som arbetar för att öka medvetenheten kring sexuella trakasserier i stallet. Nu har fler än hundra stall i landet anslutit sig.
Satsningen Idrottslyftet försvinner och ersätts i stället av ett nytt projektstöd. Syftet är att kunna utveckla föreningars barn- och ungdomsverksamhet.
Vill få fler unga att stanna kvar inom den organiserade idrotten
I samband med världscupfinalerna i april var det premiär för Hall of Fame på Gothenburg Horse Show. Inför 2020 ska nu nya ryttare, hästar och profiler äras.
Uppsala kommun har beslutat att satsa en miljon kronor under nästa år på fritidsledare vid fem ridskolor. Det görs i samarbete med Upplands RF.
"Med fler vuxna ledare kan stallen bli tillgängliga för fler"
Felicia Grimmenhag har startat en insamlingsbössa i Musikhjälpen och i onsdags besökte hon studion i Västerås och de tre programledarna.
"Vi i ridsporten är vana att hjälpas åt och då kan vi också hjälpa andra"
Ulla Håkanson värnar om hästars välfärd och att yngre generationer ska lära sig mer. Hennes stiftelse in och stöttar kunskapssajten Hästsverige.
Göran Dalin, SLU: "Vi känner oss oerhört hedrade och stolta"
Lövsta tar sin satsning Lövsta Future Challenge för unga dressyrhästar till USA och Wellington. Det blir åtta kvaltävlingar och en final.
Louise Juhlin, byggnadskonsulent på länsstyrelsen, berättar vad stallägare oftast får komplettera med efter att ha skickat in ritningar för förprövning.
Alberto Fasciani är en italiensk skomakare som har skapat ridstövlar och ridskor som är perfekta för regn- och ruskväder. Detta tack vare tekniska material.
Varje dag fram till jul öppnas en ny lucka i Hippsons julkalender. Bakom luckan döljer sig ett riktigt bra erbjudande från oss eller våra partners.
Hippsons julkalender: Lucka 12 – rabatten dras av automatiskt
Kylan och vintern gör intåg i flera delar av landet – fälttävlansryttaren Pontus Hugosson återspeglar årstiden i ett träffsäkert klipp. Känner du igen dig?
Efter att ytterligare två hästar drabbats hos Malung-Sälens ridklubb tvingas stallet hållas stängt längre än planerat. Något som påverkar ekonomin.
Fram till jul sparar du många hundralappar på köp av böcker. Prenumeranter får 25 procent på allt, men även de som inte prenumererar får rabatt.
Spara hundralappar – inspirationsboost med leverans innan jul!
Ryska Balagur är känd som travhästen som blev polishäst, innan han tog dressyrvärlden med storm. Detta med Alexandra Korelova i sadeln.
I höstas meddelade Equipe AB att de lägger ner sin webbshop med tävlingsfoton. I januari kommer Equisport att starta en liknande tjänst.
För att skona miljö och kropp har Säva Ridcenter köpt en Horsehopper. De har en stor gård och behövde effektiv hjälp med att avlägsna hästspillning från hagarna.
Mats Brunstedt: "Maskinen tar bort manuellt och tungt arbete"
Trött på att nära och kära ringer och jagar dig när du är i stallet? För det går ju faktiskt inte att skynda, när vi tar hand om våra bästa vänner på fyra ben.
Se Johanna Lassnacks och Ryttarinspirations träffsäkra klipp
Två svenska hoppryttare står redo att ta sig an ett tufft startfält, när det till helgen har blivit dags för Rolex Top Ten-finalen i Genève.
Tränaren och svårklassryttaren Katarina Torstensson vill ge sina elever ett helhetstänk. Läs hennes viktiga text om utvärdering och planering i slutet av året.
Gästblogg: "Lägg hellre pengar på hovslagaren än på ett nytt schabrak"
Varje dag fram till jul öppnas en ny lucka i Hippsons julkalender. Bakom luckan döljer sig ett riktigt bra erbjudande från oss eller våra partners.
Hippsons julkalender: Lucka 11 ger rabatt på rid- och hästutrustning
STORA JULNUMRET!
– Porträtt: Kyra Kyrklund
– Tema: Lösdrift
– Lisen om banhoppning
– När hoven blir sjuk
– Massor av julklappstips
...och mycket mycket mer
Läs numret i det digitala arkivet