Hoppning
Publicerad: 2018-11-18
Fem lärdomar från Rolf-Görans besök i Stockholm: "Galoppera in i bytet"
Under fredagskvällen sökte sig många ryttare till Värmdö i Stockholm för att att ta del av Rolf-Göran Bengtssons visdomsord. Nedan listar vi några av Rolfs tips från kvällen, som hade fokus på kommunikation och den vardagliga ridningen.
Text och foto: Julia Brente
Det var hos Gustavsbergs ryttarsällskap som Rolf-Göran Bengtsson instruerade tre grupper, med fokus på banhoppning. Hoppryttaren själv satt upp på två hästar för att demonstrera gruppernas övningar. Nedan listar vi fem av hans råd.
1. Håll koll på din utrustning
Under kvällen fick publiken se ett flertal olika hästar och när Rolf-Göran sitter upp på de två av dem han ska rida kollar han först utrustningen.
– Jag vill alltid titta på utrustningen först, för att se att allting ser ut att sitta bra och vara korrekt anpassat.
Han säger bland annat att en av de hästar han får rida kanske ska byta ut någonting när det kommer till huvudlag och bett. En annan sak han påpekar är att man bör tänka på vad som kan hända när man rider med Freejump-stigbyglar eller liknande. När han rider runt på den första hästen fastnar nämligen tyglarna i stigbygeln.
– Själv har jag också sådana, men jag brukar tejpa på stigbygeln för att tyglarna inte ska kunna fastna där.
2. Hur reagerar hästen för hjälperna?
När man för första gången sitter upp på en ny häst gör alla olika. För Rolf-Göran är det viktigt att känna av hur hästen tar hjälperna och hur den reagerar när han tar i bettet. Han skrittar runt inne i ridhuset för att känna av hur hästen han har suttit upp på reagerar i båda sidorna. Var uppmärksam på alla signaler hästen ger dig när du känner av den. Rolf-Göran märkte bland annat att den ena hästen var lite tyngre i höger mungipa, jämfört med vänster. Sådana detaljer kan göra stor skillnad i ridningen.
3. Ändra övningen för att få en uppmärksam häst
För att förbättra kontakten mellan ryttare och häst använde sig Rolf-Göran av olika övningar som skulle bryta ett inövat mönster. Detta för att se till att hästarna alltid var beredda på att lyssna på ryttarna och på att hålla sig uppmärksamma.
Ett sätt att få hästarna extra lyhörda är genom att hoppa två hinder som står på långsidan, för att sedan vända in i hörnet i stället för att följa kortsidans vägg. Eftersom hästarna inte fortsatte på samma spår som de hade gjort innan behövde ryttarna på clinicen verkligen arbeta för att få med sig sina hästar genom svängen.
4. Galoppen är grunden till ett bra galoppombyte
Rolf-Göran påpekade att en vanlig anledning till att många hästar har svårt att byta galopp är för att vi ofta gör bytet svårare än det egentligen behöver vara.
– Ofta handlar det om att man måste ha en bra galopp och att hästen verkligen är aktiverad i sina bakben, säger han.
Under kvällen arbetar alla grupper med sina byten, detta över bommar som antingen ligger på marken eller är upphöjda. Samtidigt som ryttarna vässar sina byten över bommar poängterar Rolf-Göran att man inte bara kan träna bytena över bommar eller alltid kan byta på samma ställe. Man måste variera sig för att hästen verkligen ska vara lyhörd på själva hjälpen.
5. Lär dig att se avstånd
Med alla hästar arbetar Rolf-Göran och eleverna med att hoppa över upphöjda bommar. På det sättet tränar de på att se avstånden, någonting som kanske ser lätt ut från läktaren. Men som för ryttarna är en rejäl utmaning. Att Rolf-Göran är en mästare på att se avstånd är dock ingenting publiken kan betvivla. När han ska hoppa banorna kan han redan i hörnet innan hindret känna att han inte har lagt hästen optimalt. Övning ger färdighet!
Liknande webbartiklar
- Hoppa bana som Henrik von Eckermann
- Rolf-Göran om hoppningen nu och då: ”Grundridning har alltid varit viktigast”
- Nostalgi: Rolf-Göran Bengtsson och Pialotta under GHS
- Rolf-Göran Bengtsson håller clinics i Linköping och Umeå
- Kungen kom till Billdal: ”Hästarna går bättre om de är pigga och glada”
- Rolf-Göran Bengtsson håller clinic i Billdal
- Rolf-Görans bästa bom- och hoppövningar
- Rolf-Göran Bengtsson håller clinic på Runsten
- Rolf-Göran Bengtsson om dotterns ridning: ”Hon är flitig som bara den”
- Rolf-Göran Bengtsson håller clinic i Göteborg

Välskött hästgård med 14 boxar
Mellan Enköping och Västerås ligger en välskött hästgård med fint bostadshus, stall för 14 hästar, ridbana och skrittmaskin.

Julpynta i stallet – men med förstånd
Självklart vill man ha julstämning även i stallet, men det gäller att pynta med förstånd. Var rädd om hästarna och tänk på brandrisken.

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

Hästar utsläppta och borta: "Fruktansvärt"
Under natten till tisdagen var det någon som tog sig in i Malena Mandelholms stall och släppte ut hennes hästar. På morgonen var de borta.

Supercup blev en berg-och dalbana
I hästskötarbloggen summerar Lovisa Munter tävlingarna i Prag. Efter en stolpe ut i lagtävlingen, laddade Bertram Allen om och levererade i GP.

A-tränaren om hästhandeln: "Vansinnigt"
Liane Wachtmeister menar att eftersom utbildningen ska gå så fort som möjligt för att hästarna ska säljas, är det hästarna själva som blir lidande.

Stephanie Holmén om hopphästens grunder
Genomtänkt uppvärmning, taktisk hinderhöjning och väl förberedda byten – det är några av nycklarna till en lyckad träning.

Lucka 5: Vinn produkter från Ullmax
I dagens lucka har du möjlighet att vinna fyra ”kit” med valfria underställ, mössor och strumpor – till hela familjen värde cirka 3500 kronor.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Övning som ger rak och elastisk häst
Glöm det där med var hästen har huvudet. Den här uppvärmningsövningen med bommar ger galoppkänsla och bakbensaktion.

Kevin Staut red Matildas hästar i Friends
Fransmannen Kevin Staut tog med sig flickvännens hästar Chloe F och Head over Hills till start under Sweden International Horse Show.

Fyrverkeri – kolik och total panik
Det är över tio år sedan senaste kolikfallet i hästfamiljen men i torsdags var det dags. Maria tar oss igenom skräckfyllda och sömnlösa dygn.

Halland: Häst gick genom isen
En häst gick under förmiddagen genom isen på en sjö i Ästad, Hallands län. Räddningstjänsten fick rycka ut och dra upp hästen på fast mark.

Helgstrand installerar videoövervakning
Efter Operation X avslöjande om Helgstrand Dressage träningsmetoder meddelas att de ska sätta upp övervakning i samtliga ridhus.
Kameror i samtliga ridhus för att kunna uppmärksamma dålig ridning

Avslöjade vad som pågick hos Helgstrand
Rebekka Klubien är journalisten som tog anställning som hästskötare hos Helgstrand Dressage. Här berättar hon om sina upplevelser.

Komplett ridsportanläggning till salu
Mellan Oslo och Göteborg ligger en anläggning med allt som behövs för att driva ridsportverksamhet. Bland annat 15 boxar, ridhus och ridbana.

Hålla häst enligt forskningen
Få frågor möts av så mycket åsikter som hur man »ska« hålla och utfodra sin häst. Gränsen mellan tro, tradition och vetande är hårfin. Läs professorns förklaring.

Livio och Andersen på pallen igen
Frida Andersen trodde inte att det skulle räcka till en ny pallplats i årets inomhusfälttävlan – men hon slutade trea. Segrade gjorde fiolårsvinnaren.
Box Compris pensioneras: "För oss blev det nästan som en avtackning"

Dubbelt svenskt på podiet i Sweden GP
Det var spännande in i det sista när Grand Prix avgjordes. Två svenskar var till omhoppning – och publiken ville aldrig tystna när det blev svensk seger.
Vinnaren Petronella Andersson: "Det är inte över förrän det är över"

Brittisk seger i helgens världscupsomgång
Det tog elva ekipage innan första dubbelnollan kom i världscupsomgången i La Coruña. Snabbast var brittiske Harry Charles.
Henrik von Eckermann bästa svensk på en femteplats
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!