Hoppning
Publicerad: 2022-06-15
Världsstjärnan i sadeln på Maria Gretzers framtidshopp Fecybelle.
Rolf-Görans bästa bom- och hoppövningar
Texten nedan publicerades ursprungligen 2010. Som inspiration väljer Hippson att publicera den som en Läsarfavorit.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Förra veckan höll Sveriges största stjärna två hyllade clinics, en i Umeå och en på Flyinge. I andra delen av vårt referat delar vi med oss av Rolf-Göran Bengtssons grundläggande men avslöjande övningar.
Text & foto: Anki Yngve
Missade du första delen av vårt referat från clinicen på Flyinge, med Rolf-Göran Bengtssons tips och råd om grundridning och markarbete? I så fall hittar du den här.
Nedan listar vi några av de grundövningar som Rolf-Göran använde sig av under den fullmatade dagen. Lyckas du träna på dem till fulländning kommer det definitivt att boosta dina tävlingsresultat, det kan vi garantera. Här finns inspiration till träningspass för resten av året, minst…
Galopp över bom på volt
Det här är en riktig basicövning som faktiskt kan ställa till med mer huvudbry än man kan tro. Men klarar du inte av att galoppera runt på en volt med en bom någonstans på spåret, i jämnt tempo, kan det vara vanskligt att börja hoppa. Under Rolf-Görans clinic var det främst ungdomsgruppen som fick öva på detta.
– Bara ta er över bommen utan att det händer så mycket, se det som vilket galoppsprång som helst i volten. Försök att inte ändra en massa i er sits, hästen ska galoppera och inte hoppa över bommen, instruerar han.
Detta blir en övning i att hålla rytmen och att följa vägen, vilket är A och O i banhoppning. När det fungerar att ”rulla på” över bommen får ekipagen även byta galopp över den, och därmed byta om volt.
Ett lagom sistasprång
Några av ryttarna kommer gång på gång lite nära bommen, med ett förkortat sista galoppsprång innan den. Maria Gretzer, konferencier på clinicen, förklarar varför det inte är optimalt:
– Ett kort sistasprång resulterar ofta i högre nacke, spänd överlinje och sänkt rygg. Med ett lite längre sista galoppsprång inför ett hinder får du bättre språngkurva.
Rolf-Göran fyller i:
– Men du kan givetvis inte lägga hästen hur långt från hindret som helst, det gäller att hitta en bra mellanväg.
Även de internationellt meriterade ryttarna får galoppera på volt över en kavalettibock i uppvärmningen, de får dessutom alternera sits så att de står upp halva varvet och sitter ner på andra halvan.
Att få en het häst lugn över en bom är inte så lätt.
Galoppombyte över bommen är nästa utmaning.
”Kringla” över fyra kavalettibockar
Samtliga grupper får rida en uppvärmningsövning med fyra kavalettibockar på en volt (se liknande övning i Hippsons ridövningsarkiv: Ridning på ett fyrklöverformat spår gör hästen mjuk och lösgjord). Efter att ha galopperat över en bom vänder man hela tiden utåt, lägger en volt och går på nästa bom – så att spåret blir som en kringla eller en fyrklöver ovanifrån. Börja med hästens ”enkla” varv, men rid lika mycket åt båda hållen.
När Rolf-Göran själv ska rida övningen kortar han stiglädren ett hål, han har dem alltid en aning längre när han rider dressyr jämfört med kavalettiarbete eller hoppning.
– Det kan skilja lite från häst till häst hur mycket jag kortar, beroende på hur den är byggd, säger han.
Inte för mycket hand
När ungdomarna rider övningen är Rolf-Göran noga med att de ska vända för skänkeln, inte bara med handen. Ett av de viktigaste syftena är att öva upp sin egen kroppskontroll.
– Handen ska vara följsam och kan hänga med lite fram över kavalettin, men kasta inte fram den, instruerar han.
Övningen går för övrigt att variera på flera sätt, du kan använda bomuppställningen för att träna byten eller för att göra den klassiska Klockan. Använd din fantasi!
Efter varje bom lägger du en volt utåt och rider an på nästa.
Serie: Travbom, kryss + ett galoppsprång till räcke
Ungdomarna får rida denna lilla serie på rakt spår, som så småningom byggs på med ett galoppsprång fram till en oxer efter räcket. Efteråt får ryttarna bryta av till trav på rak linje, för att säkerställa att hästarna verkligen lyssnar. Vill inte hästen stanna får dess ryttare göra en lugn och sansad ryggning.
I den här serien travar du in.
Två hinder på volten – med ett galoppsprång emellan
De rutinerade ryttarna Niklas Lindbäck, Erika Lickhammer och Henrik Ankarcrona får hoppa fram på en stor volt, där det står en kombination på böjt spår med ett galoppsprång emellan. Övningen gymnastiserar hästen, ser till att den tar stöd på yttertygeln och övar upp ryttarens balans.
Eftersom hästarna har en aning svårt att följa spåret lägger Rolf-Göran upp bommar mot hindren, som hindrar ekipagen från att falla inåt.
– Men egentligen ska det inte behövas, är hästen på yttertygeln följer den spåret utan hjälpbommar, säger han.
Just Erikas häst har motsatt problem, den flyter ut i stället och vill inte svänga. Så för henne lägger Rolf-Göran upp en bom på utsidan av hindret.
En sista utmaning blir en bom på marken efter kombinationen, så att hästarna får någonting att ”titta till” på.
– Niklas och Henriks hästar vill inte riktigt hoppa runda språng, det får de hjälp med på det här sättet, förklarar Bengtsson.
Och det märks stor skillnad!
Bommarna uppställda på insidan av hindren hjälper hästen ut på yttertygeln om den tränger inåt.
Här är problemet det motsatta, hästen försvinner utåt.
Då kan hjälpbommen ställas på andra sidan.
En bom efter sista hindret förbättrar språngkurvan.
Stor volt över två oxrar
Nästa övning för Niklas Lindbäck, Erika Lickhammer och Henrik Ankarcrona blir att hoppa två oxrar på volt, de står mitt emot varandra på voltspåret så avståndet är alltså inte relaterat.
– Lägg dem inte för nära oxrarna, se till att hästarna får plats till ett bra språng och till att landa i rätt galopp, instruerar Rolf-Göran.
Han vill förresten att eftergiften går mer mot hästens mun än längs med mankammen. Då blir det lättare för den att sänka halsen och välva sig i språnget.
Här tyckte Rolf-Göran att eftergiften kunde gå lite mer mot munnen, så att det blir lättare för hästen att sänka sig.
Räcke med bom bakom
En av Rolf-Göran Bengtssons favoritövningar, som han har med på nästan alla sina clinics, är att lägga en bom direkt efter (cirka 3–3,5 meter för stor häst) ett hinder.
– Allra helst ska man förstås använda en sådan där mjuk bom som finns nu för tiden, som de inte kan trampa och göra sig illa på, säger han.
Den stora poängen med bommen är att det finns något där bakom som hästen tittar till på när den hoppar. Vilket gör att den rundar språngkurvan en aning.
Sandra Carlssons Vera Wang blir först lite chockad när hon får syn på bommen, men snart hoppar hon fint igen.
Bommen bakom får hästen att titta till...
... så att den landar mer noggrant.
Kombination där A-hindret är högre än B
Flera av ekipagen får, oavsett nivå, testa att hoppa en kombination där A-hindret är något högre än B. Ofta gör man ju annars tvärtom på träning.
– På nästan alla hästar får man de flesta nedslagen på insprånget i en kombination. Inte på utsprånget, förklarar Rolf-Göran, som vill göra både hästar och ryttare lite mer uppmärksamma.
Han menar att många har så mycket fokus på B-hindret, redan innan A, att de garanterat har ner insprånget.
Här är insprånget en aning högre.
Galoppbom innan maffig oxer
En övning som till en början ser ”lätt” ut, men som ställer till lite problem för Peder Fredricson på Joli Coeur, är när Rolf-Göran lägger en galoppbom före en maffig oxer. Det gäller alltså att komma rätt på bommen för att få ett fint hopp över det respektingivande hindret.
– Bommen bestämmer att ett galoppsprång ska vara just här, visar Rolf-Göran när han står bredvid den.
Det som verkar hända Peder, som själv berättar att han sällan gör den här typen av bomövningar hemma, är att han inte riktigt litar på distansen som bommen ger (även om hästen hoppar bussigt också de gånger den inte får en optimal avsprångspunkt). Han får i hemläxa av landslagskollegan att göra detta då och då.
– Jag tror att det skulle kunna lugna ner din häst en aning, säger Rolf-Göran.
En riktigt fin häst
Samtidigt berömmer Bengtsson Joli Coeur, som Peder bara har haft ett par månader.
– Hästen hoppar fantastiskt. Det här är ju bara en övningssak er emellan, att du ska få in den i ditt system. Och när vi plockade bort bommen på marken släppte ju allt för dig Peder, säger han med ett leende och förtydligar:
– Den hoppade lite krampaktigt med bommen på marken, men nu när vi har tagit bort den har hästen väldigt mycket luft i sprången. Det är en individ med massvis av kvalitet.
En sådan här galoppbom framför kan uppfattas som lite läskig av ryttaren, eftersom den styr avsprångspunkten på hindret.
Vänd in mot sargen om hästen landar ”fel”
Flera av hästarna har en galopp de helst landar i och Rolf-Göran Bengtsson låter Peder Fredricson illustrera ett ”knep” man kan testa då, i stället för att ”bråka” med ett byte.
När hästen hoppar en serie längs med en långsida, och landar i fel galopp, får den vända åt galoppsidan – alltså in mot sargen – efteråt. Detta i stället för att galoppera på längs med spåret i förvänd galopp. Det blir en väldigt tight ”piruettsväng”, även om hindren självklart inte kan stå alldeles på spåret om detta ska funka.
Efter att ha fått vända på det här sättet landar Peders häst i rätt galopp varje gång. Maria Gretzer kommenterar:
– Den tyckte nog att de där små piruettgalopperna var jobbiga. ”Så nu tar jag vänster i stället.”
Rolf-Göran anser att du – oavsett om du har problem med landningar och bytena eller inte – kan testa att vända åt ”fel” håll efter ett hinder då och då. Banbyggarna blir mer och mer påhittiga och ibland kommer det en sådan utmaning på tävling.
Att välja den bekvämaste galoppen blir inte alls så bekvämt om man måste samla sig i en liten sväng efteråt.
En av hästarna tittar ganska rejält på en utfyllnad under ett hinder. Då tipsar Rolf-Göran om att man med fördel kan använda sådana i den vardagliga träningen.
– Många gånger är man lite för bekväm hemma och ställer inte fram alltför mycket under hindren. Var inte rädda för det. Att hästen är vaken är förresten en del av kvaliteten hos den, det visar att den är uppmärksam.
Liknande webbartiklar
- "Roffe" vill se avslappnad häst med motorn igång
- Dressyr för hopphästar – 13 lärdomar från Rolf-Göran Bengtsson
- Kyra Kyrklunds dressyrverktyg: "Som att vara en konstnär"
- Henrik von Eckermann i Flyinge: ”Du behöver inte uppfinna hjulet på nytt”
- Clinic med Klimke på Flyinge
- Flyinge och Swedish Eventing bjuder in till clinic med Chris Burton
- Världsmästaren om överaktiva hästar: ”Vill ha längd fram och en lat bakdel”
- Så vardagsrider världens bästa ryttare
- Se Dubbeldams clinic – 3x2 biljetter i tävlingspotten
- Jeroen Dubbeldam håller clinic i Flyinge
relaterade artiklar

Kvinna får inte lov att sälja fler hästar
En hästhandlare i norra Sverige förbjuds att handla med hästar. Fortsätter kan hon tvingas att betala vite, det rapporterar Sundsvalls tidning.

Ekipaget splittrat – "Elvis" såld
Tidigare i år fick Magic Park Stables beridare André Brandt göra debut på högsta internationella nivå under GHS med hästen El Qlassico TT.

Delta i en enkät om hästhållning
Nu har du som rider, äger häst eller driver stall möjlighet att bidra med dina erfarenheter till stiftelsen Race For The Baltics arbete för en bättre miljö.

Bra svensk laginsats i La Baule
Världens bästa hoppnationer tog sig an en lagklass av mästerskapskaraktär på klassisk hoppmark i La Baule, Frankrike.

Knoppa son Kittels groom
Går det att göra perfekta knoppar? Nej, svarar Marie Johansson med ett skratt. Här förklarar hon i alla fall sin metod – och bjuder på fiffiga knep.

När man vet att unghästen är trafiksäker
När Michelle Olbrich skulle sälja sin treåring så frågade köparna om hästen var trafiksäker. Hon kom på ett sätt att visa detta för säljarna.

Familjen tvingades avliva hästen själva
Hästen Ibbe blev snabbt sjuk och någon veterinär fanns inte tillgänglig. Det hela slutade med att familjen själva fick skjuta hästen.
Hästägaren: "Mitt hjärta är utslitet ur min kropp och jag är så tom"

Vill göra hästskötarnas röster hörda
Med hjälp av ett nytt verktyg ska FEI samla in feedback från hästskötare vid internationella evenemang, för att förbättra arbetsmiljön.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Isolering hävs på Mantorp
Efter att hästar på Mantorp hästsportarena konstaterats med EHV-1 och neurologiska symtom, har anläggningen varit isolerad.

Saknad, sorg, återbesök och tävling
Sara Ekman sörjer sin häst Hedda som har lämnat ett stort tomrum efter sig. Samtidigt är hon tacksam för allt fint som hon har kvar.

Forskar om hästunderstödd terapi
Högskolan i Halmstad satsar på forskning om hästunderstödd terapi. En forskargrupp med hästen som gemensam nämnare är på gång.

Vem avgör om funktionären står i vägen?
Vad gäller om en funktionär står i vägen på banan när ett ekipage ska starta? Överdomare Bengt Sånesson förklarar och svarar på frågan.

En riktig gentleman som öppnar grinden
Hästen Sam kan både öppna och stänga grindar åt sin ryttare. Något som underlättar för dem båda när de är ute på tur.

Upplev spänningen på plats
Sommartrav är en av Svensk Travsports största publik- satsningarna på flera år där publiken verkligen får komma nära travsporten.

Lär dig mer om kissing spines
Kissing spines är en vanlig diagnos vid ryggbesvär som inte alltid innebär ett problem, men det är viktigt att identifiera hästar som får symptom.

Färre än hälften av de startande gick i mål
Vid Össjö hästsällskaps internationella tvåstjärniga klass i fälttävlan kom knappt hälften i mål med godkänt resultat i terrängen.
Banbyggarens analys: "En del kom till start med ett minimum av kval"

Världsettan sommarpratar i Sveriges Radio
I sommar får vi höra Henrik von Eckermann i Sveriges Radio. Världsettan är en av årets sommarpratare.

20 unga ryttare klara för start på Stadion
Tio ponny- och tio childrenryttare får chansen att tävla sida vid sida med några av sportens allra främsta under Stockholm Horse Week.

Far och son Fredricson tävlar tillsammans
När Sylve Söderstrand arrangerar nationella hopptävlingar för ponny och häst på Gotland, då blir det stjärnglans i startlistan.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!