Hoppning
Publicerad: 2022-06-15
Världsstjärnan i sadeln på Maria Gretzers framtidshopp Fecybelle.
Rolf-Görans bästa bom- och hoppövningar
Texten nedan publicerades ursprungligen 2010. Som inspiration väljer Hippson att publicera den som en Läsarfavorit.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Förra veckan höll Sveriges största stjärna två hyllade clinics, en i Umeå och en på Flyinge. I andra delen av vårt referat delar vi med oss av Rolf-Göran Bengtssons grundläggande men avslöjande övningar.
Text & foto: Anki Yngve
Missade du första delen av vårt referat från clinicen på Flyinge, med Rolf-Göran Bengtssons tips och råd om grundridning och markarbete? I så fall hittar du den här.
Nedan listar vi några av de grundövningar som Rolf-Göran använde sig av under den fullmatade dagen. Lyckas du träna på dem till fulländning kommer det definitivt att boosta dina tävlingsresultat, det kan vi garantera. Här finns inspiration till träningspass för resten av året, minst…
Galopp över bom på volt
Det här är en riktig basicövning som faktiskt kan ställa till med mer huvudbry än man kan tro. Men klarar du inte av att galoppera runt på en volt med en bom någonstans på spåret, i jämnt tempo, kan det vara vanskligt att börja hoppa. Under Rolf-Görans clinic var det främst ungdomsgruppen som fick öva på detta.
– Bara ta er över bommen utan att det händer så mycket, se det som vilket galoppsprång som helst i volten. Försök att inte ändra en massa i er sits, hästen ska galoppera och inte hoppa över bommen, instruerar han.
Detta blir en övning i att hålla rytmen och att följa vägen, vilket är A och O i banhoppning. När det fungerar att ”rulla på” över bommen får ekipagen även byta galopp över den, och därmed byta om volt.
Ett lagom sistasprång
Några av ryttarna kommer gång på gång lite nära bommen, med ett förkortat sista galoppsprång innan den. Maria Gretzer, konferencier på clinicen, förklarar varför det inte är optimalt:
– Ett kort sistasprång resulterar ofta i högre nacke, spänd överlinje och sänkt rygg. Med ett lite längre sista galoppsprång inför ett hinder får du bättre språngkurva.
Rolf-Göran fyller i:
– Men du kan givetvis inte lägga hästen hur långt från hindret som helst, det gäller att hitta en bra mellanväg.
Även de internationellt meriterade ryttarna får galoppera på volt över en kavalettibock i uppvärmningen, de får dessutom alternera sits så att de står upp halva varvet och sitter ner på andra halvan.
Att få en het häst lugn över en bom är inte så lätt.
Galoppombyte över bommen är nästa utmaning.
”Kringla” över fyra kavalettibockar
Samtliga grupper får rida en uppvärmningsövning med fyra kavalettibockar på en volt (se liknande övning i Hippsons ridövningsarkiv: Ridning på ett fyrklöverformat spår gör hästen mjuk och lösgjord). Efter att ha galopperat över en bom vänder man hela tiden utåt, lägger en volt och går på nästa bom – så att spåret blir som en kringla eller en fyrklöver ovanifrån. Börja med hästens ”enkla” varv, men rid lika mycket åt båda hållen.
När Rolf-Göran själv ska rida övningen kortar han stiglädren ett hål, han har dem alltid en aning längre när han rider dressyr jämfört med kavalettiarbete eller hoppning.
– Det kan skilja lite från häst till häst hur mycket jag kortar, beroende på hur den är byggd, säger han.
Inte för mycket hand
När ungdomarna rider övningen är Rolf-Göran noga med att de ska vända för skänkeln, inte bara med handen. Ett av de viktigaste syftena är att öva upp sin egen kroppskontroll.
– Handen ska vara följsam och kan hänga med lite fram över kavalettin, men kasta inte fram den, instruerar han.
Övningen går för övrigt att variera på flera sätt, du kan använda bomuppställningen för att träna byten eller för att göra den klassiska Klockan. Använd din fantasi!
Efter varje bom lägger du en volt utåt och rider an på nästa.
Serie: Travbom, kryss + ett galoppsprång till räcke
Ungdomarna får rida denna lilla serie på rakt spår, som så småningom byggs på med ett galoppsprång fram till en oxer efter räcket. Efteråt får ryttarna bryta av till trav på rak linje, för att säkerställa att hästarna verkligen lyssnar. Vill inte hästen stanna får dess ryttare göra en lugn och sansad ryggning.
I den här serien travar du in.
Två hinder på volten – med ett galoppsprång emellan
De rutinerade ryttarna Niklas Lindbäck, Erika Lickhammer och Henrik Ankarcrona får hoppa fram på en stor volt, där det står en kombination på böjt spår med ett galoppsprång emellan. Övningen gymnastiserar hästen, ser till att den tar stöd på yttertygeln och övar upp ryttarens balans.
Eftersom hästarna har en aning svårt att följa spåret lägger Rolf-Göran upp bommar mot hindren, som hindrar ekipagen från att falla inåt.
– Men egentligen ska det inte behövas, är hästen på yttertygeln följer den spåret utan hjälpbommar, säger han.
Just Erikas häst har motsatt problem, den flyter ut i stället och vill inte svänga. Så för henne lägger Rolf-Göran upp en bom på utsidan av hindret.
En sista utmaning blir en bom på marken efter kombinationen, så att hästarna får någonting att ”titta till” på.
– Niklas och Henriks hästar vill inte riktigt hoppa runda språng, det får de hjälp med på det här sättet, förklarar Bengtsson.
Och det märks stor skillnad!
Bommarna uppställda på insidan av hindren hjälper hästen ut på yttertygeln om den tränger inåt.
Här är problemet det motsatta, hästen försvinner utåt.
Då kan hjälpbommen ställas på andra sidan.
En bom efter sista hindret förbättrar språngkurvan.
Stor volt över två oxrar
Nästa övning för Niklas Lindbäck, Erika Lickhammer och Henrik Ankarcrona blir att hoppa två oxrar på volt, de står mitt emot varandra på voltspåret så avståndet är alltså inte relaterat.
– Lägg dem inte för nära oxrarna, se till att hästarna får plats till ett bra språng och till att landa i rätt galopp, instruerar Rolf-Göran.
Han vill förresten att eftergiften går mer mot hästens mun än längs med mankammen. Då blir det lättare för den att sänka halsen och välva sig i språnget.
Här tyckte Rolf-Göran att eftergiften kunde gå lite mer mot munnen, så att det blir lättare för hästen att sänka sig.
Räcke med bom bakom
En av Rolf-Göran Bengtssons favoritövningar, som han har med på nästan alla sina clinics, är att lägga en bom direkt efter (cirka 3–3,5 meter för stor häst) ett hinder.
– Allra helst ska man förstås använda en sådan där mjuk bom som finns nu för tiden, som de inte kan trampa och göra sig illa på, säger han.
Den stora poängen med bommen är att det finns något där bakom som hästen tittar till på när den hoppar. Vilket gör att den rundar språngkurvan en aning.
Sandra Carlssons Vera Wang blir först lite chockad när hon får syn på bommen, men snart hoppar hon fint igen.
Bommen bakom får hästen att titta till...
... så att den landar mer noggrant.
Kombination där A-hindret är högre än B
Flera av ekipagen får, oavsett nivå, testa att hoppa en kombination där A-hindret är något högre än B. Ofta gör man ju annars tvärtom på träning.
– På nästan alla hästar får man de flesta nedslagen på insprånget i en kombination. Inte på utsprånget, förklarar Rolf-Göran, som vill göra både hästar och ryttare lite mer uppmärksamma.
Han menar att många har så mycket fokus på B-hindret, redan innan A, att de garanterat har ner insprånget.
Här är insprånget en aning högre.
Galoppbom innan maffig oxer
En övning som till en början ser ”lätt” ut, men som ställer till lite problem för Peder Fredricson på Joli Coeur, är när Rolf-Göran lägger en galoppbom före en maffig oxer. Det gäller alltså att komma rätt på bommen för att få ett fint hopp över det respektingivande hindret.
– Bommen bestämmer att ett galoppsprång ska vara just här, visar Rolf-Göran när han står bredvid den.
Det som verkar hända Peder, som själv berättar att han sällan gör den här typen av bomövningar hemma, är att han inte riktigt litar på distansen som bommen ger (även om hästen hoppar bussigt också de gånger den inte får en optimal avsprångspunkt). Han får i hemläxa av landslagskollegan att göra detta då och då.
– Jag tror att det skulle kunna lugna ner din häst en aning, säger Rolf-Göran.
En riktigt fin häst
Samtidigt berömmer Bengtsson Joli Coeur, som Peder bara har haft ett par månader.
– Hästen hoppar fantastiskt. Det här är ju bara en övningssak er emellan, att du ska få in den i ditt system. Och när vi plockade bort bommen på marken släppte ju allt för dig Peder, säger han med ett leende och förtydligar:
– Den hoppade lite krampaktigt med bommen på marken, men nu när vi har tagit bort den har hästen väldigt mycket luft i sprången. Det är en individ med massvis av kvalitet.
En sådan här galoppbom framför kan uppfattas som lite läskig av ryttaren, eftersom den styr avsprångspunkten på hindret.
Vänd in mot sargen om hästen landar ”fel”
Flera av hästarna har en galopp de helst landar i och Rolf-Göran Bengtsson låter Peder Fredricson illustrera ett ”knep” man kan testa då, i stället för att ”bråka” med ett byte.
När hästen hoppar en serie längs med en långsida, och landar i fel galopp, får den vända åt galoppsidan – alltså in mot sargen – efteråt. Detta i stället för att galoppera på längs med spåret i förvänd galopp. Det blir en väldigt tight ”piruettsväng”, även om hindren självklart inte kan stå alldeles på spåret om detta ska funka.
Efter att ha fått vända på det här sättet landar Peders häst i rätt galopp varje gång. Maria Gretzer kommenterar:
– Den tyckte nog att de där små piruettgalopperna var jobbiga. ”Så nu tar jag vänster i stället.”
Rolf-Göran anser att du – oavsett om du har problem med landningar och bytena eller inte – kan testa att vända åt ”fel” håll efter ett hinder då och då. Banbyggarna blir mer och mer påhittiga och ibland kommer det en sådan utmaning på tävling.
Att välja den bekvämaste galoppen blir inte alls så bekvämt om man måste samla sig i en liten sväng efteråt.
En av hästarna tittar ganska rejält på en utfyllnad under ett hinder. Då tipsar Rolf-Göran om att man med fördel kan använda sådana i den vardagliga träningen.
– Många gånger är man lite för bekväm hemma och ställer inte fram alltför mycket under hindren. Var inte rädda för det. Att hästen är vaken är förresten en del av kvaliteten hos den, det visar att den är uppmärksam.
Liknande webbartiklar
- "Roffe" vill se avslappnad häst med motorn igång
- Dressyr för hopphästar – 13 lärdomar från Rolf-Göran Bengtsson
- Kyra Kyrklunds dressyrverktyg: "Som att vara en konstnär"
- Henrik von Eckermann i Flyinge: ”Du behöver inte uppfinna hjulet på nytt”
- Clinic med Klimke på Flyinge
- Flyinge och Swedish Eventing bjuder in till clinic med Chris Burton
- Världsmästaren om överaktiva hästar: ”Vill ha längd fram och en lat bakdel”
- Så vardagsrider världens bästa ryttare
- Se Dubbeldams clinic – 3x2 biljetter i tävlingspotten
- Jeroen Dubbeldam håller clinic i Flyinge
relaterade artiklar

Lottar ut häst till förmån för Ukraina
SWB Östergötland arrangerar ett lotteri där vinnaren blir ägare till ett ettårigt hingstföl. All behållning går till Equus Caballus Rescue Foundation.

Så följer du hoppningen i Bordeaux
Tre svenska hoppryttare rider om världscuppoäng i Bordeaux på lördagskvällen. Det är den sista omgången före Europafinalen i Scandinavium.

"Måste vi lära oss rida i ett lägre tempo"
Har du en häst som brukar ha lite bråttom? Att lära hästen bromsa korrekt är första steget mot samling. Christina Drangel förklarar mer.
Bromsa handlar inte om att göra halt utan att sakta ner tempo

Lyckas med grunderna som Jens Fredricson
Begreppet grundridning borde kallas för ”framgångsridning”, eftersom man aldrig når framgång utan en bra grund, menar Jens.

Vad vet vi om hästens ursprung och gener?
Gabriella Lindgren, universitetslektor på SLU, har lagt sin själ i att kartlägga hästens arvsmassa. Det har lett till flera spännande upptäckter.
Man upptäckte att tamhästen inte alls kommer ifrån Botai i Kazakstan

De första stapplande stegen i livet
En uppfödare i England delar med sig av ett bedårande klipp på Twitter. Det är ett föl som tar de där första stegen på vingliga ben.

Erbjuder ridskola trots förbud
Akka ridcenter i Skåne får inte lov att bedriva hästverksamhet efter dom i högsta förvaltningsdomstolen. Trots det erbjuds ridlektioner.
Länsstyrelsen till Skånskan: "Vi kommer inte se mellan fingrarna"

Se när TV4:s reporter provar på ridning
Nyhetsmorgons Marcus Noterius har varit ute på ännu ett äventyr. I veckan besökte han Ås ridskola där han satt upp i sadeln.
Se klippen: "Det känns inte så stadigt men jag har en lugn och bra häst"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Dags för valp? Missa inte uppfödarens tips
Susanne Fagrell är en erfaren uppfödare av dansk-svensk gårdshund. En vanlig ras man ofta ser i stallar. Här ger hon viktiga tips inför hundköpet.

Dressyrardennern Torsten har dött
Den populära och talangfulla ardennern Torsten har somnat in efter en tids sjukdom. Det skriver ryttaren Linda Nilsson på Facebook.

Topphästen Parzival har somnat in
En av världens mest framgångsrika dressyrhästar har galopperat vidare. Adelinde Cornelissens stjärna Parzival somnade in den 2 februari.

"Jag kände att Cosmo hade tävlat mycket"
Efter vinterträningen är Jens Fredricson redo för 2023. Här berättar han om målen för året med "Cosmo" och de andra hästarna.

Klåda och utslag – inte bara sommarplåga
Sophie Fredrikssons häst plågas av eksem året om. Han har konstaterad allergi men trots foderbyte så fortsätter eksemen att komma.

Miljöträna din häst till avspändhet
Nervvrak som skenar på prisutdelningen eller som far omkring på besiktningar. Föreställningen om rädda dressyrhästar är utbredd, men måste det vara så?
»Hästens instinkt är att fly, det jag gör är att lära in nytt beteende.«

Valde bort besiktning – hästen hade artros
Säljaren intygade att hästen var utan skadehistorik men efter köpet visade den sig ha atros. Köparen kan ändå ha rätt att få pengar tillbaka.
Advokat Eva Johansson: En uppförsbacke i rätten men du kan få rätt

"Det viktigaste är viljan att lyckas"
Jens Fredricson är stallmästare och sportansvarig på Ridskolan Strömsholm och Flyinge och han brinner för utbildning. Både av ryttare och hästar.
Högkvalitativ ridkonst – en grund för ett yrke inom hästnäringen.

Ingen hästfest utan en stor mässa
Inget Gothenburg Horse Show utan mässan Eurohorse. Efter två års pandeminuppehåll är såväl tävlingar som mässa och publik tillbaka.

I huvudet på en lektionshäst
Stenungsunds RK firar 50 år och det firades med Ryttargala. Ett populärt inslag var US film med lektionshästarna ute i hagen.

Lagar täcke med Gorilla lagningstejp
Hippsons Cajsa Ekström Arman tröttnade på att sy ihop små hål i hästens täcke och testade att laga med en vanlig lagningstejp.
Blev förvånad över resultatet! Missa inte filmen på hur hon gjorde

Inomhusfälttävlan + hoppning = Bordeaux
Tävlingarna i franska Bordeaux bjuder på hoppning av flera slag. För många av hoppryttarna är jakten på världscuppoäng inne i ett intensivt skede.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!