Hoppning
Publicerad: 2020-01-24
Foto: Tomas Holcbecher (porträtt) och Åsa Roos (från clinicen)
Steffi om grunderna för att lyckas: "Lär känna din häst och skapa förtroende"
Förbered hästen för uppgiften, få den avslappnad och undvik därmed problem. Lär känna din häst och skapa förtroende. Detta var några av Stephanie Holméns budskap under en clinic i Östersund.
Text: Ulrika Haglund
När landslagsryttaren Stephanie Holmén gästade Ås ridhus strax utanför Östersund, på kvällen den 13 januari, var läktarna fullsatta. Först ut var tre ekipage som "Steffi" instruerade, därefter red hon själv en yngre och en äldre häst. Det var enbart Jämtlands-uppfödda hästar med på clinicen.
Hon delade med sig av sju viktiga råd, som hjälper till att göra hästen avspänd. Här sammanfattar vi dem.
1. Förebygg problem – förbered din häst
– Förbered den unga hästen för hindren för att undvika problem. Kontrollera så att din häst tar hjälperna och är avslappnad. Hästen ska vara följsam och gas och broms, samt att svänga höger och vänster, ska fungera. Det är viktigt att sträva efter att alltid rida så optimalt som möjligt, så att hästen kan göra sitt jobb, förklarar Steffi.
Ryttaren som rider en unghäst i första gruppen får instruktioner om att först rida i trav, sedan skritta mot hindret och kontrollera så att hästen är framme i handen innan hon travar fram på nytt. Ekipaget får dessutom lägga en volt innan hindret, allt för att förbereda hästen så att den är avslappnad och för att ryttaren ska förebygga problem.
– När grundjobbet är rätt gjort blir allt mycket lättare sedan. Markarbetet måste fungera först, om det behövs backar man bandet i arbetet. Om ryttaren måste dra för att få stopp på hästen, göra halt och rygga häftigt, då är det redan något problem i grundjobbet sedan tidigare, säger Steffi.
2. Positiv galopp i början av passet
– I början av passet, rid stora och mjuka vägar och ha en positiv galopp. Hästen ska först galoppera med stora språng, för att sedan kunna komma tillbaka i galoppen.
Stephanie instruerar ryttarna att galoppera innanför spåret, så att de kontrollerar hästens väg.
– Galoppen ska komma bakifrån. Lägg på skänkel, fånga upp och ge sedan eftergift. Det är bättre med mer galopp i början på ridpasset på de hästar som behöver det, hellre att du sedan kan ta tillbaka galoppen om det behövs.
Stephanie Holmén longerar innan uppsittning. Foto: Ulrika Haglund
3. Ridning av den yngre hästen – lär känna individen
– Det är bra att börja med att longera unghästen innan ridning. Hästen får springa av sig, man får se hur den rör sig genom ryggen och hur den beter sig. Lär känna din häst genom att se dess rörelsemönster och studera om något skiljer sig från ena dagen till den andra, säger Stephanie och fortsätter:
– Den unga hästen ska ridas på stora och lätta vägar. Unghästen ska vara positiv och framåt, ta ett jämnt stöd på bettet och ridas med mjuk hand. Vid avsaktningar ska man ändå känna att den bjuder framåt. Förbered skritt med bjudning in i övergången. Och kontrollera att övergångarna fungerar, börja därefter med tempoväxlingar.
Heta unghästar kan behöva träna övergångar och bommar, menar Steffi.
– Skynda långsamt! Ha en stilla, stadig hand om hästen inte tar stöd på bettet. Om unghästen saknar framåtbjudning, tänk positivt framåt och rid gärna ute.
4. Var tydlig och undvik spänningar
– När hästen är framme för skänkeln och är avspänd, då gas och broms fungerar och det går bra att svänga höger och vänster – då kan man börja hoppa, förklarar Stephanie.
Var lugn och tydlig med unghästen för att undvika problem och spänningar som kan uppkomma. Visa den hindren, skritta runt dem. Förbered din unghäst för uppgiften och få den avslappnad.
– När hästen landar ska den bjuda positivt framåt. Lär känna din häst och skapa ett förtroende. Och känn efter när unghästen börjar bli trött så att du kan avsluta i tid.
5. Hitta bärigheten direkt hos en rutinerad häst
Nu är det dags att sitta upp på en lite äldre individ.
– Hästen ska vara i balans och hitta sin egen bärighet vid övergångar. Kontrollera att din häst är framme i skritten, flytta hästen undan för skänkeln. Den ska sakta av in i handen, förklarar Stephanie och fortsätter:
– Hästen ska hitta bärigheten direkt, då blir det lättare sedan. Den ska ta skänkeln framåt genast, detta kontrollerar man i uppvärmningen via övergångar mellan skritt och trav. Det är bra att rida in på en volt och aktivera hästen i galopp, för att sedan ge eftergift.
6. Ge hästen de bästa förutsättningarna till ett felfritt språng
– När du börjar hoppa de mer erfarna hästarna under ridpasset – och det inte är något särskilt problem – rid långa och raka anridningar och gå senare över till att hoppa på böjda spår. Det är viktigt att redan vid uppvärmningen komma rätt på hindren och att få en korrekt avsprångspunkt. Bom före och efter hjälper hästen med hindret och språngkurvan, säger Steffi.
Hon förklarar att om hästen vill dra exempelvis till vänster, då ska ryttaren tänka höger. Hästen ska tänka framåt i landningen och bjuda in i hörnet. Planera vägen, hjälp din häst och rid an mot hindret som det behövs. Om hästen gör ett misstag, ge den gärna en kort skrittpaus. Allt handlar om att erbjuda sin häst de bästa förutsättningarna till ett felfritt språng, du ska "ge hindret till hästen".
– Hemma hoppar vi väldigt sällan på tävlingshöjd, fokus ligger på att allt ska fungera. Fungerar det på lägre höjder, då går det vägen på högre höjder på tävling också, menar Steffi.
Den äldre hästen Holmén rider under kvällen börjar hon hoppa med på volt, detta som en anpassning efter just denna hästs behov.
– Hästen är inte hos mig riktigt, jag vill därför börja hoppa den på böjt spår, den går ifrån mig på rak linje. Jag vill ha mer kontakt med hästen, den vill dra till vänster och jag får då parera till höger, förklarar hon.
Lisa Nilsson guidar sin unghäst Billy Bravo över ett "otäckt" hinder, med hjälp av Stephanies instruktioner.
7. Träna hästen att korta och länga sig
– Kombinationer är ofta utslagsgivande på tävlingar, det är därför viktigt att lära hästen att få balans och att taxera. Galoppbommar mellan hindren, för att få lagom långa språng i en kombination, är en bra övning. Och en kort kombination är en nyttig lydnadsövning för att få hästen att korta sig, berättar Steffi och fortsätter:
– En annan bra övning är att hoppa ett ganska stort hinder och sedan en kombination. Då lär sig hästen att vara noggrann och försiktig, det är även bra träning för att korta och länga den.
Clinicen med Stephanie Holmén anordnades av Brunflo ryttarsällskap i samarbete med Åsbygdens ryttarförening och Dille gård.
Ekipagen som deltog var: Angelica Staverfelt och Tarantelle, Gabriella Morén och Ludicolo Bay, samt en nybliven fyraårig häst vid namn Billy Bravo som reds av Lisa Nilsson.
De hästar Stephanie red var: Femåriga Un Charmeur FH som ägs av Fridshem och Fagerlands Örtica, samt Convertir som ägs av Camilla Palmqvist – ryttare i vanliga fall är Ella Palmqvist.
taggar
Liknande webbartiklar
- Omhoppning med Stephanie Holmén: "Innebär inte att öka farten"
- Elmia: Clinic med Carl Hedin och Stephanie Holmén
- Stephanie: ”Kontakt är den röda tråden genom hela ridpasset”
- En avslappnad häst är A och O för Stephanie Holmén
- Clinic om konsten att rida omhoppning: "Normalisera att rida snabbt mot klockan"
- Stephanie: “Sitt lätt i sadeln, men var tydlig med kroppen”
- Peder Fredricson berättar om sin träningsfilosofi på clinic
- Peders hemlighet för framgång: " Jag tycker om mina hästar väldigt mycket"
- Rodrigo Pessoa bjuder in till show – i Sverige
- Clinic för världsstjärnan Maikel van der Vleuten

Sophie Jahn vill riva den tysta muren
Sophie Jahn överlevde pappans terrorvälde på "hästgården". I dag föreläser hon om sin uppväxt för att ge mod, styrka och hopp.

Är det lätt att missa att synen försämrats?
Blindhet hos häst är lätt att upptäcka. Ändå är det relativt vanligt att hästägare missar det. Tina Holberg-Pihl, lektor i internmedicin, förklarar varför.
"Efter en operation kan ägarna ofta märka att hästen blir gladare"

Få koll på sommarhagens staket
Sommaren närmar sig och även det härliga sommarbetet och nu är en bra tid att se över staketen. Ta del av en praktiskt checklista och många tips.

Serier skapar fokus på ryttarens sits
När man hoppar serier kan man verkligen öva på sin sits över hinder. Ta del av en givande övning från tränaren Lena Berggren Wenderyd.
Övningen är styrketräning för hästen, så håll inte på för länge

Ponnysläpp? Då är sommaren nära!
Vi kan inte låta bli att dela Kristian von Krusenstiernas klipp från Ågesta ridskola. En härlig tradition som vittnar om att sommaren nästan är här.

Henrik Johnsson skriver bok om OS-guldet
Alla som följde det svenska lagets väg till OS-guld vet hur spännande det var. I höst kan du läsa en bok som utspelar sig under de kritiska timmarna.
"Jag vill placera den någonstans mellan thriller, historia och idrott"

Köparen har en skyldighet att vårda varan
Du säljer en häst och en tid senare hör köparen av sig och vill reklamera köpet. Vad gör du? Advokat Frida Treschow berättar vad lagen säger.
"Man kan inte hantera hästen hur som helst och sen häva köpet"

Elsa Berggren flyttar till Johanna Lassnack
I veckans poddavsnitt avslöjade duon att de inom snar framtid inte bara kommer vara poddkollegor utan även stallkamrater. Elsa flyttar söderut.
Byter Falun mot Skåne: "Jag längtar efter att ha nära till allt"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

"Kaninpuls" och framgångar i Windsor
Det krävs en hel del pappersarbete när man åker till länder utanför EU och man åker på "världens smalaste tåg" med en stor lastbil.
Lovisa Munter: "Till slut kom vi i alla fall till rätt parkering"

Jens och "Cosmo" GP-tvåa i Rom
Jens Fredricson och Markan Cosmopolit tog en prestigefull andraplats i Rolex Grand Prix i Piazza di Sienna, Rom, på söndagen.

Han tränade hästarna till serien om Ronja
Henrik Steiner har hjälpt skådespelare med ridningen och gjort "filmhästar" av quarterhästar. Här berättar han om den nya serien.

Så sätter du nollan på tävling
Du är väl förberedd, hästen känns fin men mot slutet av banan kommer ändå en rivning. Varför? Cornelia Rylén bjuder på tips och övningar för att slippa nedslag.
»Börja inte höja så fort det känns bra, hoppa lätta grejer tills du spyr på det.«

Shetlandsponny livar upp med "kli-dansen"
Har ni sett en dansande shetlandsponny någon gång? 23-årige Atlas har hittat den perfekta pinnen att klia sig på i hagen.
Se flera klipp: "Brötig och envis med norra Europas mjukaste mule"

Gästblogg: "På grund av våra mammor"
En satsning inom ridsporten kräver en hel del från ryttaren och dess närstående. Emilia Slättås Karlsson vill hylla föräldrarna i sin krönika.

Fem tips för säsongens meetings
Att åka på träning-, eller tävlingshelg kräver en hel del planering. Här är en praktiskt lista som hjälper till att skapa ordning och reda i förberedelserna.
Är det en ny eller lånad transport se till att lastträna innan

Grand Prix-seger för Rolf-Göran
Rolf-Göran Bengtsson och Zuccero är i toppform. På söndagen blev det vinst i Grand Prix över 1,55-hinder i danska Uggerhalne.

SvRF vill se förändring snabbare
Vid Riksidrottsmötet, som pågår den här helgen, har SvRF närvarat. De konstaterar att de hade önskat större förändringar i trygghetsfrågorna.

En hyllning till ridsportens alla mammor
De mockar, packar, kör, betalar, tvättar, peppar och stöttar. Hippson-redaktionen bad läsarna att skicka in hyllningar inför Mors dag.

Vinst för Peder och Hansson WL i Danmark
Genom åren har de kammat hem flera vinster och tidigare även blivit rankade som det bästa hoppekipaget år 2018. Nu har de vunnit igen.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!