Hippson Lifestyle
Publicerad: 2016-10-05
Sigrid: "Hästtjejer är inte lätta att knäcka"
I kvällens Bonde söker fru har det blivit dags för bönderna att möta brevskrivarna för första gången, när de speeddejtar. Dressyrryttaren och hästföretagaren Sigrid Bergåkra var mitt uppe i en tuff tid när inspelningarna skedde. Men hon valde att fokusera framåt – trots att både gård och hästar var på väg ifrån henne.
Text: Annelie Lundkvist
Foto: Daniel Ohlsson/TV4
Att prata med Sigrid Bergåkra är att få en dos glädje skickad på sig, direkt genom telefonen. Med värme i rösten och en stor positivitet i tonen berättar hon om sitt tuffa år – och hur det kommer sig att hon valde att lägga i en högre växel i stället för att ge upp. Som hon själv säger, hästtjejer är inte lätta att knäcka.
– Det har blivit ett mellanår i ridningen, men det har inte bara med inspelningen av programmet att göra, berättar Sigrid.
Bodelningen innebar en tuff smäll
Många blev förvånade när Sigrid släppte taget om sin fina hingst Bergåkras Amaranth, som ju köptes av Charlotte och Rasmus Haid Bondergaard efter sommaren. Det var dock inget beslut som Sigrid själv var tillfreds med.
– Försäljningen av honom och de andra unghästarna har att göra med min bodelning. Jag har varit gift för sex år sedan och detta slog hårt mot mig. Det var nära att vi förlorade släktgården och allt.
Detta är enda gången under samtalet som Sigrid för en kort stund låter nedstämd på rösten. Men hon hittar snabbt tillbaka till sin positiva inställning.
– Det har varit tuffa tider och det var inte långt ifrån att det knäckte mig. Det är en märklig känsla att gå från att vara otroligt ledsen och gråta till att bli lyckligt kär, konstaterar hon.
Teamet hemma på gården hjälpte till
Efter säsongens första program av Bonde söker fru vet tittarna att Sigrid blev en av de bönder som fick göra plats för sommargästerna där hemma. Något som på tv kan se enkelt ut för den oinsatte, men du som läser det här vet att det inte går att pausa hästlivet.
– Nej det går inte. Vi hade ett ganska omfattande möte med teamet jag har som stöttar oss i vanliga fall, när vi är på tävlingar eller av annan anledning åker bort. Vi lade upp en plan inför sommaren helt enkelt.
För hästarnas del betydde det att de fick gå i ett lugnare tempo, även om det fanns andra ryttare som kunde hjälpa till med ridningen.
– Resultatet av sommaren blev dock att vi inte var färdiga inför årets kvaltillfällen och missade både Falsterbo och nu aktuella Flyinge, berättar Sigrid.
Hur känns det att följa Breeders Trophy hemifrån?
– För oss är det som att inte fira påsken. Jag har varit på Flyinge varje år så länge jag kan minnas. Så vi sitter hemma och suktar vid datorn. Men även om det är en saknad så har det ju lett till en ny tid i mitt liv också.
Döttrarna tävlade sparsamt
Även döttrarna Cecilia, Emilia och Olivia har fått dra in på tävlingsstarterna under 2016. Och de starter som har gjorts har varit väl utvalda.
– Jag är så stolt över dem alla tre. De tjatar inte om nya skor eller mer smink, utan är tacksamma över att jag gör mitt bästa för att få dem till tävlingarna.
Starterna har gett utdelning, både Cecilia och Olivia har tagit SM-medaljer under året. Inför 2017 tar 15-åriga Cecilia klivet upp i en satsning mot att försöka nå young rider-landslaget, medan Emilia satsar på ponny- och childrendressyren.
– Och mitt yngsta yrväder Olivia, som tog SM-medaljer med sin B-ponny i både hoppning och dressyr, vill rida fälttävlan. Men hon är bara nio år så jag hoppas att hon kan vänta lite och få lite självbevarelsedrift först, skrattar Sigrid.
Fokuserar framåt mot 2017
Inför det kommande året tycker sig Sigrid ha funnit balans och en större trygghet i livet. Hon vet att ensam inte alltid är starkast, under året har hon fått stöttning från både kollegor och vänner.
– Jag kommer att fokusera på fem fina unghästar och döttrarna har fått lika stora delar ur tävlingsbudgeten att rida för. Vi siktar framåt, helt enkelt.
Men du fick sälja många av hästarna?
– Ja, men där blir jag så glad över att flera hästägare har gett mig och mina barn förtroendet att rida, utbilda och tävla deras hästar. Det betyder jättemycket för oss.
Så trots att Sigrid hade det tufft är hon ändå väldigt glad över att kollegan anmälde henne till TV4-programmet som, enligt henne själv, förändrade allt.
– Hon ville nog ha kvar oss här i Hälsingland när snön faller, skrattar Sigrid.
Liknande webbartiklar
- Sigrid om Bonde-äventyret: ”Han stod på framhoppningen och höjde hinder”
- Cecilia har skolan hemma på gården
- Sigrid Bergåkra efter branden på gården: ”Vill tacka för allt stöd”
- Premiär för actionkameran = tveksamt resultat!
- Dramatik hos hästbonden Sigrid Bergåkra
- Lär känna hästbönderna Sigrid och Jennifer: "Man blir lycklig av djur och kärlek"
- Sigrid Bergåkra vill hitta kärleken i tv
- Systrarna Bergåkra på väg till EM: ”Roligt att vi får göra detta tillsammans”
- Emilia Bergåkra kvalad till SM i FEI-debuten: ”Red för min syster”
- Cecilia Bergåkra drabbad av svår sjukdom: ”Det värsta var att se hur rädd hon hann bli”

Senare avvänjning skapar tryggare hästar
En del gör det gradvis, andra abrupt. Några hävdar att fölet kan vänjas av vid fem månader andra att sto och föl ska sköta det själva.

Slipa på detaljerna med Angelica och Marlon
Glada hästar, varierat arbete och känsla för detaljer. Så kan man sammanfatta det framgångsrika ryttarparet Angelica och Marlons träningsfilosofi.

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Tysk seger i Genèves Grand Prix
Det blev inga svenska framgångar i den avslutande Rolex GP i Genève. Istället blev det tysk seger genom Richard Vogel på United Touch S.

Emma Emanuelssons Stakantura till USA
Emma Emanuelssons mästerskapshäst, det elvaåriga stoet Stakantura, har lämnat stallet. Stoet har sålts till USA.
"Det kommer verkligen att bli tomt i stallet utan vår Queen"

"Gårdshästen" Patron fyller snart 30 år
Ellinor Gustafsson och Patron har följt varandra genom livet. Hon lärde sig rida på honom och han är första hästen som hennes son red på.

Volt till höger – volt till vänster
Dressyrtränaren Catrin Henriksson bjuder på en lösgörande övning som du kan göra mer avancerad i takt med att du och din häst utvecklas.

Tobbe Larsson i arvsstrid mot Cancerfonden
För andra gången möter hästprofilen Cancerfonden och Hjärt-lungfonden i rätten – även denna gång i tvist om testamenten
Anhörig: "Henry har aldrig skrivit något testamente till Tobbe"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Oroliga hästägare kan ringa dygnet runt
När din häst visar symtom på sjukdom kan det vara svårt att veta när det är dags att uppsöka veterinär. Då kan Agrias sjukvårdsrådgivning hjälpa.
Leg. djursjukskötare Michaela Richter förklarar hur det går till

Historisk seger till hemmaryttaren i Top 10
Hemmaryttaren Steve Guerdat tog en historisk seger och svenska världsettan Henrik von Eckermann tog sin tredje silvermedalj i klassen.

Tävling: Vinn produkter från Böckmann
Vinn ett fleecetäcke, en resegarderob för kavajen och en munkjacka. I veckans tävling ligger ett produktpaket i prispotten.

Lucka 9: Vinn hästvårdsprodukter
I den nio luckan hittar vi en tävling där hästvårdsprodukter lottas ut. Det är både pälsglans och utredning till man och svans som står på spel.

Hästhuvudet knackade på dörren vid jul
Hört talas om traditionen Mari Wlyd? I så fall har du nog tillbringat vintrarna i Wales. Där drar man från hus till hus med ett hästhuvud i juletid.
"Ett riktigt hästhuvud dekorerat med band, rosetter och ögon av glas"

En "Grinch" som dansar med hästar
Visste ni att Grinchen bland sina många talanger även kan dansa med hästar? Här är det roliga beviset från Bailey Ranch Breeders.

FEI släpper krav på sporrar i dressyr
Sporrarnas vara eller icke vara, det är ett hett diskussionsämne i hästkretsar. FEI har hållit på kravet på sporrar i dressyr men nu blir det frivilligt.
Sandra Ruuda: "Gör rätt ont i hjärtat att läsa Ridsportens rubriker."

Komplett ridsportanläggning till salu
Mellan Oslo och Göteborg ligger en anläggning med allt som behövs för att driva ridsportverksamhet. Bland annat 15 boxar, ridhus och ridbana.

Årets julgransflygningar – att tänka på
Varje år genomförs den så kallade julgransflygningen. Det har blivit dags för årets upplaga och som hästägare kan det vara klokt att ha en plan.

Här är landslaget i fälttävlan 2024
Fem kvinnor är med i spetstruppen när landslaget i fälttävlan för 2024 presenterats. Nu är siktet inställt på OS i Paris nästa sommar.

Henrik von Eckermann rider Top 10 igen
För ett år sedan stod han som segrare i den prestigefulla Top 10-finalen. Under fredagkvällen rider han årets final på legendariska King Edward.

Årets sista nummer är här!
I årets sista nummer av Hippson besöker vi Horse Vision, en samlingsplats för intresserade av akademisk ridkonst.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Karriär inom ridsporten
– Reportage: Horse Vision
– Hoppövning från Henrik von Eckermann
– Samling, sits och skolor
– Hästar som får magsår
– På besök hos hästtandläkaren
...och mycket, mycket mer!