Hippson Lifestyle
Publicerad: 2016-10-05
Sigrid: "Hästtjejer är inte lätta att knäcka"
I kvällens Bonde söker fru har det blivit dags för bönderna att möta brevskrivarna för första gången, när de speeddejtar. Dressyrryttaren och hästföretagaren Sigrid Bergåkra var mitt uppe i en tuff tid när inspelningarna skedde. Men hon valde att fokusera framåt – trots att både gård och hästar var på väg ifrån henne.
Text: Annelie Lundkvist
Foto: Daniel Ohlsson/TV4
Att prata med Sigrid Bergåkra är att få en dos glädje skickad på sig, direkt genom telefonen. Med värme i rösten och en stor positivitet i tonen berättar hon om sitt tuffa år – och hur det kommer sig att hon valde att lägga i en högre växel i stället för att ge upp. Som hon själv säger, hästtjejer är inte lätta att knäcka.
– Det har blivit ett mellanår i ridningen, men det har inte bara med inspelningen av programmet att göra, berättar Sigrid.
Bodelningen innebar en tuff smäll
Många blev förvånade när Sigrid släppte taget om sin fina hingst Bergåkras Amaranth, som ju köptes av Charlotte och Rasmus Haid Bondergaard efter sommaren. Det var dock inget beslut som Sigrid själv var tillfreds med.
– Försäljningen av honom och de andra unghästarna har att göra med min bodelning. Jag har varit gift för sex år sedan och detta slog hårt mot mig. Det var nära att vi förlorade släktgården och allt.
Detta är enda gången under samtalet som Sigrid för en kort stund låter nedstämd på rösten. Men hon hittar snabbt tillbaka till sin positiva inställning.
– Det har varit tuffa tider och det var inte långt ifrån att det knäckte mig. Det är en märklig känsla att gå från att vara otroligt ledsen och gråta till att bli lyckligt kär, konstaterar hon.
Teamet hemma på gården hjälpte till
Efter säsongens första program av Bonde söker fru vet tittarna att Sigrid blev en av de bönder som fick göra plats för sommargästerna där hemma. Något som på tv kan se enkelt ut för den oinsatte, men du som läser det här vet att det inte går att pausa hästlivet.
– Nej det går inte. Vi hade ett ganska omfattande möte med teamet jag har som stöttar oss i vanliga fall, när vi är på tävlingar eller av annan anledning åker bort. Vi lade upp en plan inför sommaren helt enkelt.
För hästarnas del betydde det att de fick gå i ett lugnare tempo, även om det fanns andra ryttare som kunde hjälpa till med ridningen.
– Resultatet av sommaren blev dock att vi inte var färdiga inför årets kvaltillfällen och missade både Falsterbo och nu aktuella Flyinge, berättar Sigrid.
Hur känns det att följa Breeders Trophy hemifrån?
– För oss är det som att inte fira påsken. Jag har varit på Flyinge varje år så länge jag kan minnas. Så vi sitter hemma och suktar vid datorn. Men även om det är en saknad så har det ju lett till en ny tid i mitt liv också.
Döttrarna tävlade sparsamt
Även döttrarna Cecilia, Emilia och Olivia har fått dra in på tävlingsstarterna under 2016. Och de starter som har gjorts har varit väl utvalda.
– Jag är så stolt över dem alla tre. De tjatar inte om nya skor eller mer smink, utan är tacksamma över att jag gör mitt bästa för att få dem till tävlingarna.
Starterna har gett utdelning, både Cecilia och Olivia har tagit SM-medaljer under året. Inför 2017 tar 15-åriga Cecilia klivet upp i en satsning mot att försöka nå young rider-landslaget, medan Emilia satsar på ponny- och childrendressyren.
– Och mitt yngsta yrväder Olivia, som tog SM-medaljer med sin B-ponny i både hoppning och dressyr, vill rida fälttävlan. Men hon är bara nio år så jag hoppas att hon kan vänta lite och få lite självbevarelsedrift först, skrattar Sigrid.
Fokuserar framåt mot 2017
Inför det kommande året tycker sig Sigrid ha funnit balans och en större trygghet i livet. Hon vet att ensam inte alltid är starkast, under året har hon fått stöttning från både kollegor och vänner.
– Jag kommer att fokusera på fem fina unghästar och döttrarna har fått lika stora delar ur tävlingsbudgeten att rida för. Vi siktar framåt, helt enkelt.
Men du fick sälja många av hästarna?
– Ja, men där blir jag så glad över att flera hästägare har gett mig och mina barn förtroendet att rida, utbilda och tävla deras hästar. Det betyder jättemycket för oss.
Så trots att Sigrid hade det tufft är hon ändå väldigt glad över att kollegan anmälde henne till TV4-programmet som, enligt henne själv, förändrade allt.
– Hon ville nog ha kvar oss här i Hälsingland när snön faller, skrattar Sigrid.
Liknande webbartiklar
- Sigrid om Bonde-äventyret: ”Han stod på framhoppningen och höjde hinder”
- Cecilia har skolan hemma på gården
- Sigrid Bergåkra efter branden på gården: ”Vill tacka för allt stöd”
- Premiär för actionkameran = tveksamt resultat!
- Dramatik hos hästbonden Sigrid Bergåkra
- Lär känna hästbönderna Sigrid och Jennifer: "Man blir lycklig av djur och kärlek"
- Sigrid Bergåkra vill hitta kärleken i tv
- Systrarna Bergåkra på väg till EM: ”Roligt att vi får göra detta tillsammans”
- Emilia Bergåkra kvalad till SM i FEI-debuten: ”Red för min syster”
- Cecilia Bergåkra drabbad av svår sjukdom: ”Det värsta var att se hur rädd hon hann bli”
relaterade artiklar

Lottar ut häst till förmån för Ukraina
SWB Östergötland arrangerar ett lotteri där vinnaren blir ägare till ett ettårigt hingstföl. All behållning går till Equus Caballus Rescue Foundation.

Så följer du hoppningen i Bordeaux
Tre svenska hoppryttare rider om världscuppoäng i Bordeaux på lördagskvällen. Det är den sista omgången före Europafinalen i Scandinavium.

"Det viktigaste är viljan att lyckas"
Jens Fredricson är stallmästare och sportansvarig på Ridskolan Strömsholm och Flyinge och han brinner för utbildning. Både av ryttare och hästar.
Högkvalitativ ridkonst – en grund för ett yrke inom hästnäringen.

Lyckas med grunderna som Jens Fredricson
Begreppet grundridning borde kallas för ”framgångsridning”, eftersom man aldrig når framgång utan en bra grund, menar Jens.

Vad vet vi om hästens ursprung och gener?
Gabriella Lindgren, universitetslektor på SLU, har lagt sin själ i att kartlägga hästens arvsmassa. Det har lett till flera spännande upptäckter.
Man upptäckte att tamhästen inte alls kommer ifrån Botai i Kazakstan

De första stapplande stegen i livet
En uppfödare i England delar med sig av ett bedårande klipp på Twitter. Det är ett föl som tar de där första stegen på vingliga ben.

Erbjuder ridskola trots förbud
Akka ridcenter i Skåne får inte lov att bedriva hästverksamhet efter dom i högsta förvaltningsdomstolen. Trots det erbjuds ridlektioner.
Länsstyrelsen till Skånskan: "Vi kommer inte se mellan fingrarna"

Se när TV4:s reporter provar på ridning
Nyhetsmorgons Marcus Noterius har varit ute på ännu ett äventyr. I veckan besökte han Ås ridskola där han satt upp i sadeln.
Se klippen: "Det känns inte så stadigt men jag har en lugn och bra häst"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

"Måste vi lära oss rida i ett lägre tempo"
Har du en häst som brukar ha lite bråttom? Att lära hästen bromsa korrekt är första steget mot samling. Christina Drangel förklarar mer.
Bromsa handlar inte om att göra halt utan att sakta ner tempo

Dressyrardennern Torsten har dött
Den populära och talangfulla ardennern Torsten har somnat in efter en tids sjukdom. Det skriver ryttaren Linda Nilsson på Facebook.

Topphästen Parzival har somnat in
En av världens mest framgångsrika dressyrhästar har galopperat vidare. Adelinde Cornelissens stjärna Parzival somnade in den 2 februari.

"Jag kände att Cosmo hade tävlat mycket"
Efter vinterträningen är Jens Fredricson redo för 2023. Här berättar han om målen för året med "Cosmo" och de andra hästarna.

Klåda och utslag – inte bara sommarplåga
Sophie Fredrikssons häst plågas av eksem året om. Han har konstaterad allergi men trots foderbyte så fortsätter eksemen att komma.

Miljöträna din häst till avspändhet
Nervvrak som skenar på prisutdelningen eller som far omkring på besiktningar. Föreställningen om rädda dressyrhästar är utbredd, men måste det vara så?
»Hästens instinkt är att fly, det jag gör är att lära in nytt beteende.«

Valde bort besiktning – hästen hade artros
Säljaren intygade att hästen var utan skadehistorik men efter köpet visade den sig ha atros. Köparen kan ändå ha rätt att få pengar tillbaka.
Advokat Eva Johansson: En uppförsbacke i rätten men du kan få rätt

Dags för valp? Missa inte uppfödarens tips
Susanne Fagrell är en erfaren uppfödare av dansk-svensk gårdshund. En vanlig ras man ofta ser i stallar. Här ger hon viktiga tips inför hundköpet.

Ingen hästfest utan en stor mässa
Inget Gothenburg Horse Show utan mässan Eurohorse. Efter två års pandeminuppehåll är såväl tävlingar som mässa och publik tillbaka.

I huvudet på en lektionshäst
Stenungsunds RK firar 50 år och det firades med Ryttargala. Ett populärt inslag var US film med lektionshästarna ute i hagen.

Lagar täcke med Gorilla lagningstejp
Hippsons Cajsa Ekström Arman tröttnade på att sy ihop små hål i hästens täcke och testade att laga med en vanlig lagningstejp.
Blev förvånad över resultatet! Missa inte filmen på hur hon gjorde

Inomhusfälttävlan + hoppning = Bordeaux
Tävlingarna i franska Bordeaux bjuder på hoppning av flera slag. För många av hoppryttarna är jakten på världscuppoäng inne i ett intensivt skede.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!