Hippson Lifestyle
Publicerad: 2016-10-05
Sigrid: "Hästtjejer är inte lätta att knäcka"
I kvällens Bonde söker fru har det blivit dags för bönderna att möta brevskrivarna för första gången, när de speeddejtar. Dressyrryttaren och hästföretagaren Sigrid Bergåkra var mitt uppe i en tuff tid när inspelningarna skedde. Men hon valde att fokusera framåt – trots att både gård och hästar var på väg ifrån henne.
Text: Annelie Lundkvist
Foto: Daniel Ohlsson/TV4
Att prata med Sigrid Bergåkra är att få en dos glädje skickad på sig, direkt genom telefonen. Med värme i rösten och en stor positivitet i tonen berättar hon om sitt tuffa år – och hur det kommer sig att hon valde att lägga i en högre växel i stället för att ge upp. Som hon själv säger, hästtjejer är inte lätta att knäcka.
– Det har blivit ett mellanår i ridningen, men det har inte bara med inspelningen av programmet att göra, berättar Sigrid.
Bodelningen innebar en tuff smäll
Många blev förvånade när Sigrid släppte taget om sin fina hingst Bergåkras Amaranth, som ju köptes av Charlotte och Rasmus Haid Bondergaard efter sommaren. Det var dock inget beslut som Sigrid själv var tillfreds med.
– Försäljningen av honom och de andra unghästarna har att göra med min bodelning. Jag har varit gift för sex år sedan och detta slog hårt mot mig. Det var nära att vi förlorade släktgården och allt.
Detta är enda gången under samtalet som Sigrid för en kort stund låter nedstämd på rösten. Men hon hittar snabbt tillbaka till sin positiva inställning.
– Det har varit tuffa tider och det var inte långt ifrån att det knäckte mig. Det är en märklig känsla att gå från att vara otroligt ledsen och gråta till att bli lyckligt kär, konstaterar hon.
Teamet hemma på gården hjälpte till
Efter säsongens första program av Bonde söker fru vet tittarna att Sigrid blev en av de bönder som fick göra plats för sommargästerna där hemma. Något som på tv kan se enkelt ut för den oinsatte, men du som läser det här vet att det inte går att pausa hästlivet.
– Nej det går inte. Vi hade ett ganska omfattande möte med teamet jag har som stöttar oss i vanliga fall, när vi är på tävlingar eller av annan anledning åker bort. Vi lade upp en plan inför sommaren helt enkelt.
För hästarnas del betydde det att de fick gå i ett lugnare tempo, även om det fanns andra ryttare som kunde hjälpa till med ridningen.
– Resultatet av sommaren blev dock att vi inte var färdiga inför årets kvaltillfällen och missade både Falsterbo och nu aktuella Flyinge, berättar Sigrid.
Hur känns det att följa Breeders Trophy hemifrån?
– För oss är det som att inte fira påsken. Jag har varit på Flyinge varje år så länge jag kan minnas. Så vi sitter hemma och suktar vid datorn. Men även om det är en saknad så har det ju lett till en ny tid i mitt liv också.
Döttrarna tävlade sparsamt
Även döttrarna Cecilia, Emilia och Olivia har fått dra in på tävlingsstarterna under 2016. Och de starter som har gjorts har varit väl utvalda.
– Jag är så stolt över dem alla tre. De tjatar inte om nya skor eller mer smink, utan är tacksamma över att jag gör mitt bästa för att få dem till tävlingarna.
Starterna har gett utdelning, både Cecilia och Olivia har tagit SM-medaljer under året. Inför 2017 tar 15-åriga Cecilia klivet upp i en satsning mot att försöka nå young rider-landslaget, medan Emilia satsar på ponny- och childrendressyren.
– Och mitt yngsta yrväder Olivia, som tog SM-medaljer med sin B-ponny i både hoppning och dressyr, vill rida fälttävlan. Men hon är bara nio år så jag hoppas att hon kan vänta lite och få lite självbevarelsedrift först, skrattar Sigrid.
Fokuserar framåt mot 2017
Inför det kommande året tycker sig Sigrid ha funnit balans och en större trygghet i livet. Hon vet att ensam inte alltid är starkast, under året har hon fått stöttning från både kollegor och vänner.
– Jag kommer att fokusera på fem fina unghästar och döttrarna har fått lika stora delar ur tävlingsbudgeten att rida för. Vi siktar framåt, helt enkelt.
Men du fick sälja många av hästarna?
– Ja, men där blir jag så glad över att flera hästägare har gett mig och mina barn förtroendet att rida, utbilda och tävla deras hästar. Det betyder jättemycket för oss.
Så trots att Sigrid hade det tufft är hon ändå väldigt glad över att kollegan anmälde henne till TV4-programmet som, enligt henne själv, förändrade allt.
– Hon ville nog ha kvar oss här i Hälsingland när snön faller, skrattar Sigrid.
Liknande webbartiklar
- Sigrid om Bonde-äventyret: ”Han stod på framhoppningen och höjde hinder”
- Cecilia har skolan hemma på gården
- Sigrid Bergåkra efter branden på gården: ”Vill tacka för allt stöd”
- Premiär för actionkameran = tveksamt resultat!
- Dramatik hos hästbonden Sigrid Bergåkra
- Lär känna hästbönderna Sigrid och Jennifer: "Man blir lycklig av djur och kärlek"
- Sigrid Bergåkra vill hitta kärleken i tv
- Systrarna Bergåkra på väg till EM: ”Roligt att vi får göra detta tillsammans”
- Emilia Bergåkra kvalad till SM i FEI-debuten: ”Red för min syster”
- Cecilia Bergåkra drabbad av svår sjukdom: ”Det värsta var att se hur rädd hon hann bli”
relaterade artiklar

Hästgård i toppklass med mycket mark
Utanför Skövde finns en exklusiv hästgård med stort mangårdshus, stall med tio boxar, skrittmaskin, solarium, ridhus och ridbana.

Så funkar det att sälja hästar till USA
Pia Levin har över 40 års erfarenhet av att sälja och förmedla hästar. De senaste åren har många sålts via export till USA. Här berättar hon mer.
"När en häst ska flyga till USA kräver det mycket pappersarbete"

Många fördelar med enhästarstransport
Ska man transportera sitt sto med föl är en enhästarstransport att föredra. Den ger hästarna bra med utrymme samt en säker åktur till betet.

Shirehästar hade utflykt på Djurgården
Om man var ute och gick på Djurgården i Stockholm i helgen kan man ha mött ett gäng shirehästar och deras ryttare ute på långritt.

Utfodring av häst med magsår
En läsare har ett sto som diagnosticerats med magsår och undrar hur hon ska tänka kring utfodringen. Foderrådgivaren Malin svarar.
Hitta ett grovfoder med bra balans mellan energi och protein

Obehagligt fynd – hästben i naturreservat
I helgen gjordes en makaber upptäckt när nio hästben hittades utspridda i en skogsbacke i Frölunda naturreservat i Upplands-Bro kommun.

När man får glädjefnatt på tävling
Dressyrryttaren Justina Vanagaitè från Litauen delar med sig av ett roligt klipp på Instagram. Hennes häst får helt enkelt lite glädjefnatt.

Fredrik Jönsson om OS-satsningen
Fredrik Jönsson har inte gett upp. Än lever drömmen om att ännu en gång få rida stora mästerskap. Här berättar han om planerna framöver.
Mästerskapshästen kan ta honom till landslaget: ”Vill absolut tillbaka”
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Säkerheten i stallet är A och O
På en hästgård är det viktigt att känna sig trygg med säkerheten på gården och i stallet. Om olyckan skulle vara framme är det lätt att vara efterklok.

Så plockar du »enkla« poäng på banan
Små förändringar i din ritt kan göra stor skillnad i protokollet. Annette Fransén Iacobaeus berättar hur du med små medel kan höja din procent.

Rid en skrittpiruett som Marina Mattsson
En skrittpiruett utförs i samlad skritt, tillskillnad från en bakdelsvändning som utförs i mellanskritt. Ryttaren Marina Mattsson förklarar.
"Skillnaden är graden av samling samt centreringen i vändningen"

Hunden Chili följer gärna med på ridtur
När Liselotte Klasson ska ut på ridtur med Rocky hänger den lilla hunden Chili på. Med hjälp av en liten hiss lyfts hon enkelt upp i sadeln.
Se det söta klippet + intervju: "Hundar är duktiga på att anpassa sig"

Håller ridläger trots indraget tillstånd
Följetongen med Akkas ridcenter fortsätter. Trots att verksamheten saknar tillstånd går det bra att anmäla sig till sommarens ridläger.

46 punkter för hästvälfärden i Paris 2024
Den franska regeringen har lagt fram 46 förslag på regeländringar för att sätta hästvälfärden i centrum under OS i Paris 2024.
Vill se lag om fyra ryttare och alla hinder rivningsbara i terrängen

Smart lösning för att fylla på vatten
Sandra Källström kom på en smart lösning för att fylla på vatten i två hagar samtidigt. Enkelt, smidigt och för en rimlig summa pengar.

Video: Gör hästen klar för tävling
Se hur hästskötaren till Grand Prix-ryttaren Martin Ågevall gör iordning hästarna inför tävling. De tipsar också om sina absoluta favoritprodukter.

[WEBBSHOP] Höpåse på köpet!
Just nu skickar vi med Hippsons snygga höpåsar när du köper någon av ridövningsböckerna. Passa på att inspireras och få en praktiskt höpåse.
Hundratals konkreta ridövningar varieras med veterinära tips

Hjälp till att kartlägga stor blodmask
Veterinärstudenten Jessica Lernå vill ha hjälp att i sitt examensarbete kartlägga förekomsten av stor blodmask hos häst.

Ridklubben ger bort återvunna ridkläder
Hos Nynäshamns ridklubb kan man lämna ridkläder som man har vuxit ur eller inte vill ha. Den som behöver får komma och hämta – helt gratis.
Gynnar miljö och plånbok: "Bra om sakerna kan glädja någon annan"

Handeln bara fortsätter trots förbud
Två kvinnor i Halland är förbjudna att handla med och hålla hästar i större omfattning. Trots det fortsätter handeln enligt uppgifter till Hippson.
Länsstyrelsen: "Därmed får hon inte sälja några hästar alls"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Från idé till drömstall
– Porträtt: Lina Dolk
– Hitta dragspelskänslan
– Nå målet med vinnande vanor
– Muskelsjukdomar hos häst
– Konditionsträna i naturen
...och mycket, mycket mer!