Håkan B Svenssons fölunge fick en tuff start i livet när den föddes i ett felläge. Några dagar senare tvingades man dessutom ta bort fölets mamma – men som tur var kunde en amma snabbt hittas.
Text: Jennie Börs
Foto: Privat
Tillsammans med sin sambo föder travtränaren Håkan B Svensson i genomsnitt upp ett föl per år. För två veckor sedan var det dags för årets bebis att se dagens ljus, men det blev en komplicerad fölning.
– Han föddes baklänges i så kallad sätesbjudning, vilket alltid är förenat med dåliga odds för att såväl sto som föl ska klara sig. Dan och Cathrine på Översta stuteri gjorde däremot en bragd den natten och fick ut fölungen levande. För mammans del följde en liten tarmslinga med ut, men den lyckades man stoppa tillbaka, säger han.
De första dagarna efter födseln beskriver Håkan som skapligt stabila. Stoet hade dock koliksymtom och efter några dagar åkte man därför till Mälaren hästklinik.
– Där konstaterades att stoet hade en så kallad tarmruptur och det är inget som går att åtgärda, så tyvärr hade vi inget annat val än att ta bort henne.
"Allt gick klockrent"
Plötsligt stod Håkan med ett moderlöst föl, som i dagsläget ännu inte har fått ett definitivt namn.
– Han hade i alla fall fått börja dia samt fått i sig råmjölken, så det var ändå vackert tycker jag. Samtidigt blir det därmed också svårare att mata dem med exempelvis flaska.
Ganska snabbt hittade dock Håkan ett sto som fanns på gränsen mellan Blekinge och Småland, som bara en dag innan hade mist sitt eget föl. Efter kontakt med ägaren satte han sig i bilen för att hämta hem stoet.
– Vi möttes upp i Oskarshamn där jag hämtade Lillinger Komp, som stoet heter. Vid klockan två på natten lämnade jag av henne på Mälarkliniken, där vår fölunge hade fått all hjälp han behövde.
Morgonen därpå hormonbehandlades Lillinger Komp och därefter tog hon utan komplikationer emot sin nya fölunge.
– Allt gick klockrent. Nu har vår hingstunge gått med sin nya mamma i drygt en och en halv veckas tid, allt har gått så bra och naturligt det bara kan. Det blev hundraprocentigt lyckat, säger Håkan och fortsätter:
– Vi är väldigt tacksamma för hjälpen från såväl Ammajouren som Mälaren hästklink för deras välfungerande system.
Ovan visas de tio senaste annonserna inom kategorin:
"Sadlar".
Samtliga sadlar hittar du HÄR
Douglas Lindelöw vann lördagens fyrstjärniga 1,50-hoppning i Vejer de la Frontera i Spanien. Den elvaårige valacken Casquo Blue är i toppform.
Se klippet: "Alla tycker det är väldigt skönt att vara i gång igen"
Få en avspänd och balanserad häst med arbete vid hand. Lotta Zimmermann leder dig genom övningar som ni kan göra från marken.
Sex övningar: Från att acceptera bettet till öppna och sluta
Klipparbetet på Trolle Ljungby krävde två grönytemaskiner, men nu används bara en: Amazone Profihopper 1500 – en mångsidig, högpresterande åkgräsklippare.
Trädgårdsmästaren: "Maskinen ger gräsmattor av golfbanekvalitet"
Idag (28/2) kan du köpa samlingsvolymen Dressyr med Hippson med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Evelina fortsätter att imponera med placeringar i Qatar. På lördagen blev hon bästa svensk och femma i Grand Prix med Winnetou de la Hamente Z.
Rejäla glädjeskutt i bröstet. Det fick Annelie efter fredagens spontana hälsningar från tidigare kunder. Sedan gick mockningen av bara farten.
Towe planerar en dag i ponnyns tecken för förskolekompisarna
I februari har det rapporterats om flera utbrott av EHV-1, både i utlandet och i Sverige. SVA uppmanar till ökat fokus på smittskydd.
Smitta med koppling till utbrottet i Valencia har konstaterats
Att få sin första ponny är för alla hästtokiga barn spännande tid. Men vad ska man tänka på för att det första ponnyköpet ska bli så bra som möjligt?
Hippocrates Academy lovar att vara ridskolans bästa vän. Och flera ridskolor bekräftar att de faktiskt har järnkoll sedan de började med systemet.
SvRF överklagade tingsrättens dom i målet gällande förbundet och en tränares indragna diplomering. Svea hovrätt har nu beviljat prövning.
Idag (27/2) kan du köpa samlingsvolymen Hoppning med Hippson med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Finalen i Sverigeponnyn, som skulle arrangerats under Billdal Horse Show, kommer inte kunna genomföras på grund av de nya covid-19 restriktionerna.
Vad är härligare än ett urgulligt föl med spring i benen som busar i en härlig gräshage? Gör nu som fölungen och sätt full fart mot helgen.
Framgångarna för de svenska ryttarna i Doha fortsätter. På fredagens kväll blev det felfritt resultat och placering för Evelina Tovek och Dalila de la Pomme.
Flera svenskar är på plats i Doha och de fortsätter att leverera fina resultat. Under fredagens tidshoppning hade vi en svensk högst upp på pallen.
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
130 miljoner kronor ges i kompensationsstöd till 2000 föreningar och 31 specialidrottsförbund med distrikt, för effekter av corona.
Under torsdagen kallade Svenska Ridsportförbundet in till en digital pressträff. Där meddelades att alla tävlingar för barn att ställs in.
Henrik von Eckermann har åkt från tävlingarna i Wellington till Doha. För Hippson berättar han som sina planer och om att resa i dessa tider.
Under 2019 tände en kvinna eld på ett täcke som låg på en häst. Förra året dömdes hon för djurplågeri och skadegörelse. Nu får hon djurförbud.
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!