Medlemmarna höll förra året en minnesstund, i en av sommarhagarna, för de avlidna hästarna.
Efter förra årets tragedi hos Skånsta ryttare, när flera hästar drabbades av den neurologiska formen av virussjukdomen EHV-1, har man nu skickat en skrivelse till Universitetsdjursjukhuset (UDS). Föreningen menar att bristande rutiner låg bakom att de drabbades så hårt. UDS svarar på kritiken.
Text: Linnea Lindahl
Foto: Privat och Viktoria Davidsson (porträtt)
Det var i början av januari 2019 som en häst hos Skånsta ryttare i Åkersberga visade vinglig gång, ramlade ihop och hade svårt att resa sig. Den fördes då till Universitetsdjursjukhuset på Ultuna i Uppsala. Prover gällande virusabort togs och skickades för analys, men hästen blev sämre och avlivades dagen därpå.
Den 22 januari togs ytterligare en häst från samma stall, med liknande symtom, till kliniken. Det var först när Skånsta efterfrågade provsvaret från den tidigare avlidna hästen de fick veta att den hade varit smittad av herpesviruset EHV-1.
UDS valde att gå ut med en offentlig ursäkt på Facebook i samband med händelsen. Där skrev kliniken att de på grund av den mänskliga faktorn inte hade uppmärksammat provsvaret när det kom tillbaka. Därmed hade de missat att meddela hästägaren.
Fyra hästar avled
Det har nu gått över ett år sedan den första hästen hos Skånsta ryttare insjuknade och fick den neurologiska formen av EHV-1. Anläggningen isolerades och var stängd från och med den 19 januari till slutet av april. Totalt har det funnits 34 sjuka hästar hos Skånsta, varav 19 hade den neurologiska formen av viruset. Ytterligare 19 hästar höll sig friska och fyra avled tyvärr på grund av sjukdomen.
Föreningen menar att mycket av det som hänt hade kunnat förebyggas om de hade fått ta del av provsvaret i tid. De har därför valt att skicka en skrivelse till UDS, och till en rad myndigheter, där de redogör för sina åsikter kring händelsen.– Vi har sagt redan från början att vi tycker att det har skett felaktigheter som har gjort att vi har drabbats hårdare än vi hade behövt. Om vi hade fått beskedet om konstaterad virusabort tidigare hade vi kunnat minimera vårt och hästarnas lidande – tror vi. Skadan är redan skedd och man är alldeles matt av hela händelsen, säger ordförande Liselott Enström (bilden till höger).
Vill förhindra att det händer igen
– Vi känner ett stort ansvar gentemot häst-Sverige, eftersom vi inte vill att någon annan i hela djurvärlden ska drabbas av det vi har varit med om. Det har varit en tuff tid och det är fortfarande väldigt jobbigt att prata om detta, säger Liselott och fortsätter:
– Därför är vårt huvudsyfte med denna skrivelse att förhindra att det händer igen, samt att få en redogörelse för vad som har brustit i rutinerna och vilka åtgärder man har vidtagit från berörda instanser för att förhindra att detta ska upprepas.
Ekonomiskt anspråk
Det gångna året har även inneburit stora ekonomiska förluster för klubben, som drivs som en ideell förening utan vinstsyften. Skrivelsen innehåller därför även ett ekonomiskt anspråk, men det är inte huvudsyftet Skånsta vill få fram.
– Det viktigaste är att vi vill uppmärksamma berörda instanser på att man inte följer Jordbruksverkets regelverk. Sedan har vi förlorat mycket pengar och skulle vilja ha kompensation för det, men huvudsyftet är att sprida information om bristerna i rutinerna och få det att fungera bättre. Vi har upplevt att man behöver bli bättre på att kommunicera, säger Liselott och fortsätter:
– Det har tagit lång tid att ens orka prata om den här perioden. En lång rehabiliteringsprocess har pågått, och pågår fortfarande, för hästarna. Det är fortfarande jobbigt, men en positiv sak i hela den här historien är att sammanhållningen har varit fantastisk. Vi har fått ett otroligt stöd från många personer och företag som har hjälpt oss med pengainsamlingar, luncher, mat till personal och glada tillrop. Så vi ser framtiden an med tillförsikt, men det har tagit tid att smälta hela händelsen. Vilket är anledningen till att vi har skickat i väg skrivelsen först nu, förklarar Liselott.
”Ni har vår varmaste medkänsla”
Hippson har varit i kontakt med Li Hedenström som är marknads- och kommunikationsansvarig på Universitetsdjursjukhuset vid SLU. Efter kritiken som riktas mot Universitetsdjursjukhuset i skrivelsen berättar hon här hur de blickar tillbaka på förra årets händelser:
"Våra tankar går först och främst till de drabbade hästägarna, ni har vår varmaste medkänsla. Vi som arbetar med djursjukvård gör det för att vi vill rädda sjuka och skadade djur, givetvis blir vi påverkade när en allvarlig smitta sprider sig och hästar blir svårt sjuka. I en sådan här situation måste vi alltid prioritera våra patienter. Men vi gjorde vårt bästa för att snabbast möjligen nå ut till omvärlden med relevant information", skriver Li i ett mejl till Hippson.
Föreningen menar att de drabbades hårdare av viruset än vad de hade behövt.
"Det är en åsikt vi inte delar helt och hållet. Den första hästen kom in till oss via remiss och var redan då misstänkt för EHV-1. Detta i sig bör vara tillräckligt för att stallet som hästen kommer ifrån ska isoleras. Dock vet bara ett fåtal personer hur detta faktiskt kommunicerades mellan veterinären, djurägaren och det aktuella stallet. Det tog för lång tid för oss att återkomma med resultatet av ett provsvar, vilket vi är mycket ledsna över och ber om ursäkt för", skriver hon vidare i mejlet.
Har utvärderat rutinerna
Efter händelsen har rutinerna på djursjukhuset setts över:
"Vi har gått igenom händelseförloppet flertalet gånger och har utvärderat det utifrån olika perspektiv. Våra rutiner för hur inkommande provsvar hanteras har skärpts upp ytterligare så att det alltid hanteras av en veterinär i tjänst samma dag som det har nått kliniken. Även rutinerna för återkoppling till djurägare har gåtts igenom för att säkerställa att detta i brådskande fall sker samma dag.
Just nu är vi mitt i vår upphandling av ett nytt journalsystem, som tydligare ska ge notiser till ansvarig veterinär när ett provsvar kommer in.
Redan i början av april (2019, reds anm.) arrangerade UDS tillsammans med SVA en föreläsning för djurägare och veterinärer med rubriken 'Smittsamma hästsjukdomar – om vikten av smittskydd i ett större perspektiv'. Totalt kom det cirka 150 deltagare till kvällen. Framöver har vi flera påtänkta aktiviteter om hur vi i samarbete med Statens veterinärmedicinska anstalt gemensamt kan utbilda hästägare och veterinärer om hur vi minskar smittspridning", förklarar Li i mejlet till Hippson.
Tidigare på Hippson.se:
Konstaterad virusabort hos häst hos Skånsta ryttare
Universitetssjukhuset gav inte provsvaret
Ridklubb nåddes av smittbeskedet via sociala medier
En fjärde häst från Skånsta ryttare har avlidit till följd av EHV-1
Facebookinsamling för Skånsta ryttare
Universitetsdjursjukhuset vill stävja ryktesspridning
Ridskolan drar i gång på Skånsta igen
Efter katastrofen – så gick det för Skånsta ryttare
Idag (26/2) kan du köpa övningsboken Träna hästen med bommar med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Patrik är en av de svenska ryttarna som är i Qatar för att tävla i helgen. Men under torsdagskvällen kom beskedet att han är tvungen att ställa in.
Ston kan vara så givande att arbeta med, men också utmanande, särskilt när de behöver prestera. Varför är ston så knepiga och hur kan vi hjälpa dem?
Flera svenska ryttare är i Doha för femstjärniga tävlingar. På torsdagen visade både Henrik von Eckermann och Peder Fredricson framfötterna.
Det blir ingen fysisk publik på plats vid Gothenburg Horse Show i år, men däremot släpper arrangören nu biljetter till det nya digitala konceptet GHS-Live.
Följ allt hemifrån: ”Hoppas kunna dela evenemanget med en bredare publik”
Folkhälsomyndigheten har meddelat att tävlingsverksamhet inom idrotten behöver begränsas ytterligare för att minska smittspridningen av covid-19.
Endast elitidrott tillåten från 1 mars – SvRF inväntar konkreta svar
Några hästar kom lösa och sprang ut på en väg under onsdagens kväll. En buss kolliderade med dem och två av hästarna behövde avlivas.
Flera dyra sadlar har stulits från ridskolan i Bräcke. Polisen uppmanar hästägare till försiktighet och tror att det rör sig om ett beställningsjobb.
För ett år sedan belönades Björnbo Gård 4H med ATG Drömfond. I dag, och alla andra dagar, fortsätter arbetet att få unga att må bättre med hjälp av hästar.
"Ska lämna stallet med mer kraft och energi än de hade när de kom"
När Susanna Rohm hamnade på sjukhus och dottern var fast i Norge på grund av restriktioner hjälpte kompisarna på Sörmons RK till.
"Jag har aldrig mött så många hjälpsamma människor i ett och samma stall"
De senaste åren har det dykt upp allt fler träns på marknaden som kallas för anatomiska. Men vad innebär det? Och vad är bäst för hästen?
Idag (25/2) kan du köpa bokserien Masterclass Hoppning med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Visst är det härligt att sätta sig och vila en stund? Det tycker i alla fall Superman, som har gillat att sitta på halmbalen i lösdriften sedan han var föl.
Se klippet: "Han är otroligt social, trevlig och älskar att gosa"
Hästägaren anmälde veterinären gällande felbehandling i samband med en operation av en tandfraktur. Ansvarsnämnden ger veterinären en erinran.
Tävlingarna i spanska Valencia är fortsatt inställda på grund av smitta. Uppemot 50 hästar har eller har haft feber. Ytterligare provsvar inväntas.
Flyinges utbildningar är vida kända. Nu har de utökats med en gymnasieutbildning med inriktning på drift av hästsportanläggningar.
Ridhus och ridbanor kan vara dammiga miljöer. I ett nytt forskningsprojekt har man undersökt om detta innebär en hälsofara för ridlärare.
Varför ser man samma stall/hästföretagare annonsera efter arbetskraft om och om igen. Vad är det som gör att de inte lyckas behålla sin personal?
Mias dotter jobbade som hästskötare med villkor som inte går att leva på
Victoria Almgren svarar på en läsarfråga om en häst som blir överladdad i hoppningen. Att trava över hindren i kontrollerad fart är att föredra.
"Hästen får inte accelerera utan bara bjuda jämnt fram till hindret"
Idag (24/2) kan du köpa bokserien Masterclass Dressyr med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!