Reportage
Publicerad: 2020-02-03
Medlemmarna höll förra året en minnesstund, i en av sommarhagarna, för de avlidna hästarna.
Skånsta ryttare vill ha upprättelse efter EHV-katastrofen: "Det har skett felaktigheter"
Efter förra årets tragedi hos Skånsta ryttare, när flera hästar drabbades av den neurologiska formen av virussjukdomen EHV-1, har man nu skickat en skrivelse till Universitetsdjursjukhuset (UDS). Föreningen menar att bristande rutiner låg bakom att de drabbades så hårt. UDS svarar på kritiken.
Text: Linnea Lindahl
Foto: Privat och Viktoria Davidsson (porträtt)
Det var i början av januari 2019 som en häst hos Skånsta ryttare i Åkersberga visade vinglig gång, ramlade ihop och hade svårt att resa sig. Den fördes då till Universitetsdjursjukhuset på Ultuna i Uppsala. Prover gällande virusabort togs och skickades för analys, men hästen blev sämre och avlivades dagen därpå.
Den 22 januari togs ytterligare en häst från samma stall, med liknande symtom, till kliniken. Det var först när Skånsta efterfrågade provsvaret från den tidigare avlidna hästen de fick veta att den hade varit smittad av herpesviruset EHV-1.
UDS valde att gå ut med en offentlig ursäkt på Facebook i samband med händelsen. Där skrev kliniken att de på grund av den mänskliga faktorn inte hade uppmärksammat provsvaret när det kom tillbaka. Därmed hade de missat att meddela hästägaren.
Fyra hästar avled
Det har nu gått över ett år sedan den första hästen hos Skånsta ryttare insjuknade och fick den neurologiska formen av EHV-1. Anläggningen isolerades och var stängd från och med den 19 januari till slutet av april. Totalt har det funnits 34 sjuka hästar hos Skånsta, varav 19 hade den neurologiska formen av viruset. Ytterligare 19 hästar höll sig friska och fyra avled tyvärr på grund av sjukdomen.
Föreningen menar att mycket av det som hänt hade kunnat förebyggas om de hade fått ta del av provsvaret i tid. De har därför valt att skicka en skrivelse till UDS, och till en rad myndigheter, där de redogör för sina åsikter kring händelsen.– Vi har sagt redan från början att vi tycker att det har skett felaktigheter som har gjort att vi har drabbats hårdare än vi hade behövt. Om vi hade fått beskedet om konstaterad virusabort tidigare hade vi kunnat minimera vårt och hästarnas lidande – tror vi. Skadan är redan skedd och man är alldeles matt av hela händelsen, säger ordförande Liselott Enström (bilden till höger).
Vill förhindra att det händer igen
– Vi känner ett stort ansvar gentemot häst-Sverige, eftersom vi inte vill att någon annan i hela djurvärlden ska drabbas av det vi har varit med om. Det har varit en tuff tid och det är fortfarande väldigt jobbigt att prata om detta, säger Liselott och fortsätter:
– Därför är vårt huvudsyfte med denna skrivelse att förhindra att det händer igen, samt att få en redogörelse för vad som har brustit i rutinerna och vilka åtgärder man har vidtagit från berörda instanser för att förhindra att detta ska upprepas.
Ekonomiskt anspråk
Det gångna året har även inneburit stora ekonomiska förluster för klubben, som drivs som en ideell förening utan vinstsyften. Skrivelsen innehåller därför även ett ekonomiskt anspråk, men det är inte huvudsyftet Skånsta vill få fram.
– Det viktigaste är att vi vill uppmärksamma berörda instanser på att man inte följer Jordbruksverkets regelverk. Sedan har vi förlorat mycket pengar och skulle vilja ha kompensation för det, men huvudsyftet är att sprida information om bristerna i rutinerna och få det att fungera bättre. Vi har upplevt att man behöver bli bättre på att kommunicera, säger Liselott och fortsätter:
– Det har tagit lång tid att ens orka prata om den här perioden. En lång rehabiliteringsprocess har pågått, och pågår fortfarande, för hästarna. Det är fortfarande jobbigt, men en positiv sak i hela den här historien är att sammanhållningen har varit fantastisk. Vi har fått ett otroligt stöd från många personer och företag som har hjälpt oss med pengainsamlingar, luncher, mat till personal och glada tillrop. Så vi ser framtiden an med tillförsikt, men det har tagit tid att smälta hela händelsen. Vilket är anledningen till att vi har skickat i väg skrivelsen först nu, förklarar Liselott.
”Ni har vår varmaste medkänsla”
Hippson har varit i kontakt med Li Hedenström som är marknads- och kommunikationsansvarig på Universitetsdjursjukhuset vid SLU. Efter kritiken som riktas mot Universitetsdjursjukhuset i skrivelsen berättar hon här hur de blickar tillbaka på förra årets händelser:
"Våra tankar går först och främst till de drabbade hästägarna, ni har vår varmaste medkänsla. Vi som arbetar med djursjukvård gör det för att vi vill rädda sjuka och skadade djur, givetvis blir vi påverkade när en allvarlig smitta sprider sig och hästar blir svårt sjuka. I en sådan här situation måste vi alltid prioritera våra patienter. Men vi gjorde vårt bästa för att snabbast möjligen nå ut till omvärlden med relevant information", skriver Li i ett mejl till Hippson.
Föreningen menar att de drabbades hårdare av viruset än vad de hade behövt.
"Det är en åsikt vi inte delar helt och hållet. Den första hästen kom in till oss via remiss och var redan då misstänkt för EHV-1. Detta i sig bör vara tillräckligt för att stallet som hästen kommer ifrån ska isoleras. Dock vet bara ett fåtal personer hur detta faktiskt kommunicerades mellan veterinären, djurägaren och det aktuella stallet. Det tog för lång tid för oss att återkomma med resultatet av ett provsvar, vilket vi är mycket ledsna över och ber om ursäkt för", skriver hon vidare i mejlet.
Har utvärderat rutinerna
Efter händelsen har rutinerna på djursjukhuset setts över:
"Vi har gått igenom händelseförloppet flertalet gånger och har utvärderat det utifrån olika perspektiv. Våra rutiner för hur inkommande provsvar hanteras har skärpts upp ytterligare så att det alltid hanteras av en veterinär i tjänst samma dag som det har nått kliniken. Även rutinerna för återkoppling till djurägare har gåtts igenom för att säkerställa att detta i brådskande fall sker samma dag.
Just nu är vi mitt i vår upphandling av ett nytt journalsystem, som tydligare ska ge notiser till ansvarig veterinär när ett provsvar kommer in.
Redan i början av april (2019, reds anm.) arrangerade UDS tillsammans med SVA en föreläsning för djurägare och veterinärer med rubriken 'Smittsamma hästsjukdomar – om vikten av smittskydd i ett större perspektiv'. Totalt kom det cirka 150 deltagare till kvällen. Framöver har vi flera påtänkta aktiviteter om hur vi i samarbete med Statens veterinärmedicinska anstalt gemensamt kan utbilda hästägare och veterinärer om hur vi minskar smittspridning", förklarar Li i mejlet till Hippson.
Tidigare på Hippson.se:
Konstaterad virusabort hos häst hos Skånsta ryttare
Universitetssjukhuset gav inte provsvaret
Ridklubb nåddes av smittbeskedet via sociala medier
En fjärde häst från Skånsta ryttare har avlidit till följd av EHV-1
Facebookinsamling för Skånsta ryttare
Universitetsdjursjukhuset vill stävja ryktesspridning
Ridskolan drar i gång på Skånsta igen
Efter katastrofen – så gick det för Skånsta ryttare
Liknande webbartiklar
- Universitetsdjursjukhuset gav inte provsvaret om EHV-1 till hästägaren – smittan spreds
- Skånsta ryttare: "Inga nya sjuka hästar på en vecka!"
- En av Skånsta ryttares hästar har avlivats
- Ytterligare tre veckors karens för Skånsta
- Ridklubb nåddes av smittbeskedet via sociala medier: "Situationen är fruktansvärd"
- Efter katastrofen – så gick det för Skånsta: "Höll minnesstund för hästarna"
- Skånsta ryttare ser ljuset igen: "Känns som vi har klivit ur den värsta sjukdomsbubblan"
- Ännu en häst död till följd av virusabort: "Vi är trötta, ledsna och oroliga”
- Facebook-insamling för Skånsta ryttare
- Universitetsdjursjukhuset vill stävja ryktesspridning: "Vill gå ut med klargörande"

När det vankas kvällsmat är alla välkomna
Hästen Daisy delar gärna med sig utav sin kvällsmat till sina båda hundkompisar Bosse och Nisse. Paulina Pelli berättar med om vännerna.

Återupplev guldyran i radioreferatet
Vi får helt enkelt inte nog av VM-guldet. Radiosportens Christian Olsson kommenterar Henrik von Eckermanns ritt på sitt egna livliga sätt.

20 års garanti på aluminiumgolv
Sedan Böckmann startade 1956 har de stått för kvalité och säkerhet. Nu tar man det ett steg längre och erbjuder 20 års garanti på aluminiumgolvet.

35 svenska medaljer på NM för islandshäst
Sverige dominerade på Nordiska mästerskapen för islandshästar på Åland. Det svenska laget tog 35 medaljer, varav 12 var guld.

Nya namn i svenska hopplandslaget
Svensk hoppsport är minst sagt i hetluften med ryttare i den absoluta världstoppen. Landslagsledningen har nu presenterat nya namn.

Maria Gretzer i Mästarnas mästare
När deltagarna till nästa säsong av tv-programmet Mästarnas mästare på SVT presenteras, är ridsporten representerad bland idrottarna.
Hoppningens Maria Gretzer möter nio andra idrottare i tv-rutan

Stort firande när Jens kom hem till Löberöd
När Jens Fredricson kom hem till skånska Löberöd fick han ett rejält välkomnande av byborna. Byns alla flaggor hissades i sommarkvällen.
Se Sydsvenskans intervju med en av Sveriges VM-guldmedaljörer

Individuella lösningar kan bli framtiden
Barfotastudien har pågått i närmare ett år. Ett första preliminärt resultat bekräftar det man redan vet – att järnskon begränsar hovens funktion.
"Ser klart en hämmande effekt av en skodd hovs förmåga att röra sig"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Hästar gör skillnad vid psykisk ohälsa
I Sverige brottas allt fler unga människor med psykisk ohälsa. WHO räknar med att det kommer vara den största sjukdomsbördan i världen år 2030.
”Vi vill vara en resurs för personen där personen har behovet”

»Hästen får aldrig bli en slav«
Han reser jorden runt med sina lusitanohästar och är en av ryttarna bakom föreställningen Apassionata. Luis Valença är något av en legend.
Valenças vill att träningen ska kännas rolig och aldrig bli enformig

Havsnära hästgård med eget gårdsmejeri
Utanför Karlskrona finns en hästgård med ett bostadshus från 1850-talet, stall, ridhus, ridbana och en sommarstuga nära havet.

Känslorna svallar när Henke närmar sig guld
Wincent är kanske en av de yngsta i von Eckermanns hejarklack. Han följde VM från soffan och när guldet är nära är det supersvårt att sitta still.

En hyllning till Jens Fredricson
Hoppryttaren Daniéla Almqvist upplever att tiden står stilla när Jens pratar om hästar. Han har alltid inspirerat henne och här förklarar hon varför.
"Undrar inte längre varför du är så inspirerande, du har visat mig"

Se Henriks och King Edwards guldrunda
Har ni hunnit smälta att Sverige tagit två VM-guld? Se Henriks makalösa guldritt – en runda värd att se hur många gånger som helst.

Forssells hästar rymde ut på motorvägen
Vännerna kom körandes på motorvägen mitt i natten efter en festkväll. Då fick de plötsligt syn på tre lösa hästar som galopperade på vägen.

Tvillingfölen som överraskade alla
I början av maj chockade stoet Mysan alla med att föda tvillingar. Efter månader på djursjukhus är det nu två pigga föl som busar på gården.
"Det första fölet var normalstort men det andra vägde bara 29 kilo"

Veterinären: "Får följa atleter på hög nivå"
Teamet bakom ryttarna är avgörande för framgången. Rasmus Westgren är landslagsveterinär till flera av de svenska hästarna.
Berättar om sitt jobb vid mästerskap: "Hjälper till där det behövs"

Från uthållighetsprov till bruksprov
Slätlopp och ett tufft terrängprov. När hingstarna skulle godkännas på 1970-talet var det inte mycket som liknade dagens bruksprov.
Det första testet för de 3,5-åriga hingstarna var på galoppbanan

"Halva" snett igenom ger kontroll
Här är en enkel ridövning går att variera samt ger ett kvitto på om hästen svarar för ytterhjälperna. En perfekt övning för ryttare på alla nivåer!

VM-medaljörer fick förstklassig flygeskort
Mästerskapsmedaljer ska givetvis firas! När tre av guldhjältarna landade på Arlanda eskorterades de av Flygvapnet med två Jas-plan.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Ryttarfys
– Porträtt: Ingrid Klimke
– Travhoppa för styrka
– Lär hästen piaff
– Köp och import av iberiska hästar
– Bli en mästare på vattenhinder
...och mycket, mycket mer!