Reportage
Publicerad: 2021-03-30
Tvillingfölen har vuxit upp: ”Har lekt otroligt mycket tillsammans”
Förra året skrev Hippson om solskenshistorien när Maria Ahls sto oväntat födde tvillingar. Det blev en hingst och ett sto som, trots vissa svårigheter, överlevde båda två. Här berättar Maria vad som hänt sedan sist och hur planerna ser ut inför framtiden.
Text: Linnea Lindahl
Foto: Privat
Maria Ahl driver Torpalyckans stuteri, tillsammans med sin man Tomas Wigren. På gården i Ingelstad utanför Växjö betäcks ungefär tolv ston om året och det finns flera egna godkända ponnyhingstar hemma i stallet.
Maria har gedigen erfarenhet inom avel, men sommaren 2020 var hon med om något som hon aldrig upplevt förut. Hennes sto, Q-one Greenfield Z, fick oväntat tvillingar – och båda överlevde.
– Jag känner mina ston väl och kände på mig att hon skulle föla på kvällen. Först såg vi ett par små hovar komma ut, men sedan la sig stoet stilla och gjorde ingenting, hon var helt slut. Vi förstod att vi var tvungna att göra något och hjälpte henne genom att dra ut fölungen, berättade Maria strax efter födseln.
Det kom ut en hingst som fick namnet Clyde TL. Han var normalstor och verkade frisk, men hans mor såg fortfarande spänd ut efteråt.
Maria och hennes man kände på stoet och lyckades tillsammans dra ut ännu ett föl, denna gång ett litet sto.
Är olika
Det nyfödda lilla stoet, som sedan döptes till Bonnie TL, var mycket mindre än sin bror och hade svårt att få luft till en början. Efter en stund piggnade hon däremot till och blev snabbt den ivrigaste och livligaste av dem alla. Efter födseln fick Q-One och tvillingarna gå i en egen hage över sommaren, innan de släpptes ihop med andra jämnåriga och avelsston på lösdriften hemma på gården.
– Det hela blev ju väldigt snopet, men allt har gått bra. Mamman har klarat av jobbet att ta hand om två föl väldigt bra. Hon är väldigt trygg i sig själv och har accepterat att de små ibland springer till varsin sida av hagen samtidigt. De små har lekt otroligt mycket tillsammans och älskar varandra. Det har gått bra, vilket varit så tacksamt, säger Maria.
Trots ultraljud och undersökningar hade ingen upptäckt att det fanns två föl i stoets mage. I dag är Bonnie och Clyde snart ett år gamla. Trots att de är tvillingar är de ganska olika varandra, både utseendemässigt och till personligheten.
– Hingsten är mer lik sina andra syskon och man ser tydligt på honom vem som är hans mamma. Stoet däremot är inte lik någon av de andra alls, säger Maria.
Hon tror att stoet kan ha ärvt fler anlag från sin pappa, medan de tidigare fölen alla har liknat sin mamma mest.
”Min lilla guldklimp”
Maria föder upp hästar till försäljning och tanken har hela tiden varit att hästarna ska säljas som treåringar. Men lilla Bonnie kommer hon nog att behålla.
– Hon har blivit min lilla guldklimp, hon är så speciell. Så fort hon ser mig från lösdriften så gnäggar hon. Om jag går förbi så har hon full koll, så vi har fått ett speciellt band och det känns jättekul. Alla hästarna är nyfikna och om jag går in i hagen kommer hingsten också fram, men hon är den som söker mest kontakt, säger Maria.
Snart ska tvillingarna skiljas åt inför separata sto- respektive hingstbeten på sommaren. Bonnie är liten men tuff och hade stark överlevnadsinstinkt redan från början. Hon är envis, medan hennes bror Clyde snarare är mer försiktig till personligheten.
– Hon är liten men tuff. Eftersom vi håller på med ponnyavel så hade det varit roligt om hon faktiskt blir en ponny som man kan fortsätta avla på i framtiden, så hon kommer nog att stanna kvar, säger Maria.
Tidigare på Hippson.se:
Oväntad, dramatisk och lyckad tvillingfödsel: "Ett litet mirakel"
taggar
Liknande webbartiklar
- Överraskande tvillingfödsel slutade lyckligt: ”Har ett speciellt band mellan sig”
- Oväntad, dramatisk och lyckad tvillingfödsel: ”Ett litet mirakel”
- En av mirakel-tvillingarna är till salu
- Ett år med The Calibar Twins: ”Måste vara det bästa som har hänt mig”
- Formstarka unghästar till UVM
- Elins tvillingföl klarade sig: "En på 10 000 som överlever"
- Dramatisk tvillingfödsel slutade bra – ena fölet har fått en ny mamma
- Tvillingarna Allan och Wilda har fyllt ett år
- Jeanettes tvillingföl är friska och jämnstora: ”Jag kände fyra framhovar”
- "The Calibar Twins" – två fölungar som överraskade Ullrica

Marie om det här med grader i paradressyr
Marie Karlberg rider grad fyra men vad innebär det? I bloggen förklarar hon det och tar oss också med i tygelhandtagsdjungeln.
"Det är en utmaning för min kropp - men skam den som ger sig"

Benjamin Werndl om fyraårsfinalen
Verdesse II VH blev Benjamins favorit. Han är nöjd med testridningen och hoppas att han gett en inblick i hur han tränar sina hästar.

Vilket tillskott är bäst för min häst?
Naturliga tillskott kan hjälpa både dig och din häst att må bättre, men det är viktigt att veta hur tillskotten påverkar kroppen. Giovanni Timotej ger råd.
"Viktigt att veta hur tillskottet påverkar hästen och metabolismen"

»Ett av de vackraste mötena i mitt liv«
När Sandra Pandevski tog tjänstledigt och gav sig ut på resa visste hon inte att hästarna hon mötte skulle bjuda på oförglömliga minnen. Här berättar hon mer.
»Jag går fram, sätter mig på huk och lägger min hand mot ena hästens panna«

Verdesse II VH vinnare av fyraårsfinalen
Benjamin Werndl har agerat testryttare i Flyinge. Bäst gillade han stoet Verdesse II VH och det blev tio starka poäng för framtiden.

Emmylou vann sexårsfinalen: "Där satt den"
Tänk den häftiga känslan av att ta hem segern i Breeders Trophy med en egen uppfödning. Mikaela Alderin vet hur det känns.
Mikaela om familjens uppfödning: "Hon är allt man kan önska"

Avhopp efter turbulensen kring Helgstrand
Andreas Helgstrand har fått mycket uppmärksamhet på sistone. Men inte får sportsliga framgångar utan av mer negativ karaktär.

Vinn ridbyxor från Hogsta Ridsport
Är du redo för höstens ridturer? I veckans tävling, som arrangeras i samarbete med Hogsta Ridsport, kan du vinna ett par helskodda ridbyxor.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Från frisörsalongen till stallet
K9´s resa började för över 50 år sedan. Från frisörsalonger via hund- och kattutställningar tog sig deras produkter in i stallar runt om i världen.

Ännu en topplacering för världsettan
Henrik von Eckermann fortsätter att leverera topplaceringar. Senast vid de femstjärniga tävlingarna i Barcelona.

Bildspel: Häng med på auktion
Fredag kväll under Breeders i dressyr innebär auktion med dressyrstammade föl, så även i år. Fotograf Roland Thunholm var på plats.

Sabelfäktning på Strömsholm
Ridskolan Strömsholm har en anrik historia som inte bara berör hästvänner. Som när det arrangerades sabelträning till häst på Österängen under åren 1910-1911.
På området ligger också ett dussintal framstående hästar begravna

Hur farligt är det med ekollon för hästar?
Ekarna står ståtligt i många hagar och just nu är de också fulla av ekollon. Men ekollon är giftiga för hästar och läget blir oftast akut.
Veterinären: "Det ämne som hästarna blir förgiftade av är tanninsyra"

Varför springa när man kan låta bli
Åsnan Dolly förstår inte meningen med skrittmaskinen – eller är det kanske just det hon har gjort. Hon gillar helt enkelt att vila sig i form.

Hoppas på många talangfulla hästar
I år får hästägare, uppfödare och publik bekanta sig med en ny testryttare. Det är tyske toppryttaren Benjamin Werndl.

Snart är det dags för SIHS!
Sweden International Horse Show har skapat ett unikt koncept. När evenemanget nu laddar för sitt 31:a år bjuds det på högklassig sport.
Bjuder publiken på det absolut bästa ridsporten har att erbjuda

Skarp kritik mot DRF och Helgstrand
I ett öppet brev till DRF ställer den tidigare elitidrottschefen och lagledaren i dressyr, Kimi Nielsen, kritiska frågor om ridsportens utveckling.
"Är jag den enda som har en desperat oro för ridsportens framtid?"

Tävlingsdebuten gjord "på riktigt"
Annelie och Rose har gjort tävlingsdebut. Annelie hade satt upp två mål för dagen – att sikta mellan hinderstöden och ta sig över samt att fika.

Vad kan vi lära av EHV-utbrottet i Spanien?
Kommer ni ihåg det stora utbrottet av EHV-1 under tävlingar i Spanien 2021? Forskare har tittat på vilka, varför och hur man stoppar utbrott.

Övningar som optimerar dina anridningar
Hur får man till ridkänslan i anridningen mot ett hinder? B-tränaren Nathalie Adelborg bjuder på nyttiga tips och övningar för hemmaträningen.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!