Förra året skrev Hippson om solskenshistorien när Maria Ahls sto oväntat födde tvillingar. Det blev en hingst och ett sto som, trots vissa svårigheter, överlevde båda två. Här berättar Maria vad som hänt sedan sist och hur planerna ser ut inför framtiden.
Text: Linnea Lindahl
Foto: Privat
Maria Ahl driver Torpalyckans stuteri, tillsammans med sin man Tomas Wigren. På gården i Ingelstad utanför Växjö betäcks ungefär tolv ston om året och det finns flera egna godkända ponnyhingstar hemma i stallet.
Maria har gedigen erfarenhet inom avel, men sommaren 2020 var hon med om något som hon aldrig upplevt förut. Hennes sto, Q-one Greenfield Z, fick oväntat tvillingar – och båda överlevde.
– Jag känner mina ston väl och kände på mig att hon skulle föla på kvällen. Först såg vi ett par små hovar komma ut, men sedan la sig stoet stilla och gjorde ingenting, hon var helt slut. Vi förstod att vi var tvungna att göra något och hjälpte henne genom att dra ut fölungen, berättade Maria strax efter födseln.
Det kom ut en hingst som fick namnet Clyde TL. Han var normalstor och verkade frisk, men hans mor såg fortfarande spänd ut efteråt.
Maria och hennes man kände på stoet och lyckades tillsammans dra ut ännu ett föl, denna gång ett litet sto.
Är olika
Det nyfödda lilla stoet, som sedan döptes till Bonnie TL, var mycket mindre än sin bror och hade svårt att få luft till en början. Efter en stund piggnade hon däremot till och blev snabbt den ivrigaste och livligaste av dem alla. Efter födseln fick Q-One och tvillingarna gå i en egen hage över sommaren, innan de släpptes ihop med andra jämnåriga och avelsston på lösdriften hemma på gården.
– Det hela blev ju väldigt snopet, men allt har gått bra. Mamman har klarat av jobbet att ta hand om två föl väldigt bra. Hon är väldigt trygg i sig själv och har accepterat att de små ibland springer till varsin sida av hagen samtidigt. De små har lekt otroligt mycket tillsammans och älskar varandra. Det har gått bra, vilket varit så tacksamt, säger Maria.
Trots ultraljud och undersökningar hade ingen upptäckt att det fanns två föl i stoets mage. I dag är Bonnie och Clyde snart ett år gamla. Trots att de är tvillingar är de ganska olika varandra, både utseendemässigt och till personligheten.
– Hingsten är mer lik sina andra syskon och man ser tydligt på honom vem som är hans mamma. Stoet däremot är inte lik någon av de andra alls, säger Maria.
Hon tror att stoet kan ha ärvt fler anlag från sin pappa, medan de tidigare fölen alla har liknat sin mamma mest.
”Min lilla guldklimp”
Maria föder upp hästar till försäljning och tanken har hela tiden varit att hästarna ska säljas som treåringar. Men lilla Bonnie kommer hon nog att behålla.
– Hon har blivit min lilla guldklimp, hon är så speciell. Så fort hon ser mig från lösdriften så gnäggar hon. Om jag går förbi så har hon full koll, så vi har fått ett speciellt band och det känns jättekul. Alla hästarna är nyfikna och om jag går in i hagen kommer hingsten också fram, men hon är den som söker mest kontakt, säger Maria.
Snart ska tvillingarna skiljas åt inför separata sto- respektive hingstbeten på sommaren. Bonnie är liten men tuff och hade stark överlevnadsinstinkt redan från början. Hon är envis, medan hennes bror Clyde snarare är mer försiktig till personligheten.
– Hon är liten men tuff. Eftersom vi håller på med ponnyavel så hade det varit roligt om hon faktiskt blir en ponny som man kan fortsätta avla på i framtiden, så hon kommer nog att stanna kvar, säger Maria.
Tidigare på Hippson.se:
Oväntad, dramatisk och lyckad tvillingfödsel: "Ett litet mirakel"
Hippolog eller unghästutbildare? Ute efter ett nytt, annorlunda jobb? Då kanske jobbet som kavaljerskusk i H.M. Konungens hovstall kan vara något.
Läs om vikariatet som sträcker sig till och med juli 2022 på Hippson Market
En rytmisk galopp gör hoppningen lättare för både häst och ryttare. Det menar Stephanie Holmén som visar en övning som skapar rätt galopp.
"Går ut på att välja avsprångspunkten på ett sätt som skapar jämna språng"
Ett helhetstänk gällande träningsupplägg, viloperioder och rätt anpassade produkter ger han sina hästar optimala förutsättningarna att kunna prestera.
"Viktigt att vi ryttare också tränar och förbättrar våra egna svagheter"
Den amerikanske ryttaren Andrew Kocher red, både på tävling och träning, med sporrar som gav hästen elstötar. FEI stänger av ryttaren i tio år.
Får inte ens vistas på tävlingar som åskådare
Arkiv: Hoppryttare avstängd – FEI utreder misstankar om elsporrar
Arkiv: Ryttare utreds för att ha använt elsporrar på tävling
En läsare undrar hur man kommer tillrätta med problemet att hästen tuggar på allt. Det omfattar även hagkompisens täcke som ofta går sönder.
Läs etolog Elke Hartmaans råd och tips med hästvälfärden i fokus
I flera år har Svenska islandshästförbundet velat bli en del av Riksidrottsförbundet och nu kan detta bli verklighet.
Efter flera år med avslag – nu föreslår Riksidrottsförbundet SIF som medlemmar
Ingrid Klimke imponerade när hon år 2019 lyckades kvalificera sig till OS i Tokyo i både dressyr och fälttävlan. Nu krossas den dubbla OS-drömmen.
Lunds civila ryttarförening är på god väg mot en ny ridanläggning. En bygglovsansökan är inlämnad och klubben hoppas på flytt under våren 2023.
Utrymme för personal och större hagar till hästarna: "Hästvälfärd blir verklighet"
Det är många aspekter man bör ha koll på när man ska transportera sin häst och val av rätt dragbil har stor påverkan på hur säkert ekipaget är på vägen.
Det har debatterats och argumenterats kring reglerna om vilka som får tävla och vilka som får rida i elitallsvenskans lag. SvRF svarar i ett öppet brev.
"Vi har full förståelse att det finns frågetecken runt och olika åsikter om tävlande"
Den nya anläggningen står klar. Henrik von Eckermann har flyttat in tillsammans med sambon Janika Sprunger, deras lilla son Noah, hästar och personal.
Att hästar leker i hagen har vi sett förut, men dessa två har ändå något unikt. I detta härliga klipp tajmar de båda hästarna verkligen bocksprången perfekt.
Tävlingskonceptet med syfte att ge unga talanger förutsättningar att utvecklas mot den internationella toppsporten fyller nu ett helt decennium.
När en oönskad zebra föds på en djurpark i Tyskland slutar det med att hon flyttar in på en gård i England och får ett gäng med nya åsnekompisar.
FEI stänger av den brasilianske ryttaren Leandro Aparecido Da Silva i tre år. Detta efter de filmklipp som spreds 2020 där han "straffrider" en ponny.
Ska även betala 7 000 schweizerfranc i böter och omkostnader
Anpassat schema, instruktörer i absoluta toppklass och gratis uppstallning av din privata tävlingshäst. Det låter ju som en dröm!
Annelie Eriksson har en varierande vardag. Bland annat har det hänt att hon åkt och hämtat hästar i pågående tvister som berör reklamation eller återköp.
Läs senaste blogginlägget om en annorlunda händelse i Annelie Erikssons liv
Hästinnovationer stöttar entreprenörer att utveckla sina idéer. Här delar de med sig av tips som hjälpt dem på resan mot en färdig produkt eller tjänst.
"När något känns lockande och du får lite puls är man något bra på spåren"
I Bjärnum finns en nybyggd hästgård med tio boxar, bostadshus, lägenhet samt egen ridbana. En gård med vacker och modern arkitektur.
Efter 15 års tjänst hos Beridna Högvakten. Där höjdpunkten nog får sägas vara att gå först i kortegen vid kronprinsessans bröllop pensioneras Regent.
– TEMA: Avel i liten skala
– Reportage: Hästak och André Brandt
– Takt och rytm för unghästen
– Harmoni med halsring
– Piruettens ABC
– En bra start på livet
...och mycket, mycket mer!