De nyfödda tvillingarna (e. Kannatol u. Q-One Greenfield Z ue. Quite Capitol) kom till världen som en överraskning. Foto: Privat
Nyligen fick Maria Ahl tillökning i stallet när hennes avelssto oväntat födde tvillingar. Det blev både ett sto och en hingst, som överlevde och mår bra. Men om Maria inte hade vakat över sitt sto hade det däremot kunnat sluta illa.
Text: Linnea Lindahl
Maria Ahl driver Torpalyckans stuteri, tillsammans med sin man Tomas Wigren. På gården i Ingelstad utanför Växsjö betäcks ungefär tolv ston om året och det finns flera egna godkända ponnyhingstar hemma i stallet.
Maria har gedigen erfarenhet inom avel, men fick nyligen vara med om något som hon aldrig upplevt förut. Hennes sto, Q-one Greenfield Z, fick oväntat tvillingar – och båda överlevde.
– Jag känner mina ston väl och kände på mig att hon skulle föla på kvällen. Först såg vi ett par små hovar komma ut, men sedan la sig stoet stilla och gjorde ingenting, hon var helt slut. Vi förstod att vi var tvungna att göra något och hjälpte henne genom att dra ut fölungen, säger Maria.
Det var en hingst som var normalstor och verkade frisk, men hans mor såg fortfarande spänd ut efteråt.
– Min man kände på stoet och sa ”jag känner två hovar till”, berättar Maria.
Tillsammans drog de ut ännu ett föl – ett litet sto.
Liten och livlig
– Hon var mycket mindre än sin bror och hade svårt att få luft till en början. Efter en stund piggnade hon däremot till och blev snabbt väldigt pigg och mycket mer aktiv än den andra, säger Maria.
Även Q-One piggnade till och reste sig upp. Maria fick mjölka stoet och se till att fölen fick i sig råmjölken.
– Det lilla stoet var väldigt ivrig och ville fram till mamman för att äta, vilket vi var mycket tacksamma över, säger hon.
Hingstfölet hade lätt för att resa sig på egen hand, medan hans lillasyster hade svårare att komma upp på benen utan hjälp. Maria fick stötta henne i början, men några dagar senare är det stofölet som är den livligaste av dem alla.
– Hon var svag till en början, men nu sköter hon sig själv. Hon är så pigg och ivrig med en sådan otrolig livsgnista, säger Maria och fortsätter:
– När fölen diar tillsammans går hon fram och puttar bort sin bror så att han får gå över till den andra sidan för att dia där. Hon har väldigt vaken uppsyn och gnäggar alltid när man kommer.
Var ovetandes
Att Q-one skulle föda tvillingar var en överraskning.
– Vi hade ju varit iväg på ultraljud med henne och där syntes ingenting, så det hela var väldigt snopet. Det är ett litet mirakel, säger Maria.
Under dräktigheten var inte avelsstoet extra tung eller stor och verkade inte det minsta besvärad över att hon hade två föl i magen. För två år sedan förlorade hon ett stoföl.
– På ett sätt känns det nu som om det lilla stoet vi förlorade då har kommit tillbaka.
Den lilla vägde runt 25 kilo vid födseln, men har ätit fint och vuxit på bara några dagar. Bägge föl är fina och raka i benen och framtiden ser ljus ut.
– Tanken är att båda ska säljas som treåringar, men vi får se. Det lilla stoet kanske vi behåller. Nu är planen att de bara ska ha det bra och gå på bete ett tag, säger Maria.
Tvillingarna leker i hagen. I klippet nedan är de fyra dygn gamla.
Efter 15 års tjänst hos Beridna Högvakten. Där höjdpunkten nog får sägas vara att gå först i kortegen vid kronprinsessans bröllop pensioneras Regent.
Idrottens skiljenämnd, CAS, upphäver FEI:s beslut att stryka resultaten från en tävling i Frankrike 2019. Mathilda Karlsson är återigen OS-kvalad.
Den holländska OS-ryttaren Harrie Smolders och två kompanjoner håller en digital hästauktion med start fredagen den 24 april.
Den tyska ryttaren Dorothee Schneider skadades när hennes häst Fohlenhof's Rock 'n Rose dog under ärevarvet vid en nationell tävling i Tyskland.
Det 17-åriga stoet snubblade till, föll och dog direkt rapporterar Eurodressage
Karolin Lidéns ridtur i helgen med 13-åriga hästen Principe gick till en hamburgerkedja. En tur som blivit en riksnyhet genom TV4-programmet Efter fem.
När lammet Estelle föddes ville inte mamman ha henne. Som tur var så fanns det plats hos Stall Sjöviken, där lammet hänger med i hästarnas vardag.
Läs intervju + se klipp – Leker på ridbanan och umgås med stallkatten Torsten
Brukar din häst "dyka" i hörn och vid avsaktningar? Då har du stor nytta av veckans övning, signerad beridaren Martin Ågevall.
"Problemet är att hästen inte är helt genomsläpplig i kroppen"
Peder Fredricson har vid flera tillfällen berättat att H&M All In snart kommer att tävla igen. Och visst ser ekipaget ut att vara redo för start?
I de flesta stall möts man av en välkomnande stallhund med svajande svans. Stallet kan dock vara en farlig plats för hunden och olyckor inträffar snabbt.
Veterinär Jessica Dornerus: "En vanlig skada hos stallhunden är sparkskador"
SvRF går ut med ett förtydligande om vilka som får lov att tävla. Både vad avser hur definierar yrkesverksam och vilken åldersgräns som gäller.
Det var inte bara pandemin som satte käppar i hjulen för GHS. Utbrottet av EHV-1 gjorde att man var tvungna att fatta beslutet att ställa in.
En mamma till en juniorryttare är arg på Svenska ridsportförbundet. Hon tycker att reglerna kring vilka som får tävla och inte är inkonsekventa och orättvisa.
Läs debattinlägget: "Det handlar om de galet orättvisa reglerna som gäller"
Föreningen för den beridna högvaktens tävling för att namnge en av de hästar som så småningom ska ingå i Beridna högvaktens parader har öppnat.
Hela Sveriges häst är en ståtlig fux på 175 centimeter – namnet ska börja på H
Hästetologen om hur vi genom en bättre förståelse för hur ägarbyte påverkar hästar kan förhindra många skador och oönskade beteenden.
Hästetolog Renate Larssen: "Hjälp hästen att klara av en flytt"
Det här fölet verkar ha en räv bakom varje öra. Busa med mamma och gömma sig bakom vindskyddet är favoritleken för dagen – för fölet alltså …
Målmedveten. Fokuserad. Högpresterande. Med ”Lussan” som mentor har ryttaren Filippa Norrman satt de tre förmågorna i ett nytt, värdefullt perspektiv.
Ibland uppstår vänskap mellan djur som i vanliga fall inte alls hänger tillsammans. Som här där en häst blivit bästa kompis med en av gårdens hönor.
En läsare undrar hur hon på bästa sätt kan stärka hästens bakdel och få den att bygga mer muskler. Hippsons expert Jessica Nordin svarar och ger råd.
Fråga experten: "En svag bakdel kommer ofta utav en svag core"
Ibland får man kämpa för kärleken, vilket denna valack verkligen gör medan stallkamraten bara är lite nonchalant intresserad. Så charmigt klipp!
Växjöortens fältrittklubb beviljas nu ett lån från kommunen på 15 miljoner kronor, för att förverkliga drömmen om en stor, ny anläggning.
– TEMA: Avel i liten skala
– Reportage: Hästak och André Brandt
– Takt och rytm för unghästen
– Harmoni med halsring
– Piruettens ABC
– En bra start på livet
...och mycket, mycket mer!