Reportage
Publicerad: 2020-07-07
De nyfödda tvillingarna (e. Kannatol u. Q-One Greenfield Z ue. Quite Capitol) kom till världen som en överraskning. Foto: Privat
Oväntad, dramatisk och lyckad tvillingfödsel: ”Ett litet mirakel”
Nyligen fick Maria Ahl tillökning i stallet när hennes avelssto oväntat födde tvillingar. Det blev både ett sto och en hingst, som överlevde och mår bra. Men om Maria inte hade vakat över sitt sto hade det däremot kunnat sluta illa.
Text: Linnea Lindahl
Maria Ahl driver Torpalyckans stuteri, tillsammans med sin man Tomas Wigren. På gården i Ingelstad utanför Växsjö betäcks ungefär tolv ston om året och det finns flera egna godkända ponnyhingstar hemma i stallet.
Maria har gedigen erfarenhet inom avel, men fick nyligen vara med om något som hon aldrig upplevt förut. Hennes sto, Q-one Greenfield Z, fick oväntat tvillingar – och båda överlevde.
– Jag känner mina ston väl och kände på mig att hon skulle föla på kvällen. Först såg vi ett par små hovar komma ut, men sedan la sig stoet stilla och gjorde ingenting, hon var helt slut. Vi förstod att vi var tvungna att göra något och hjälpte henne genom att dra ut fölungen, säger Maria.
Det var en hingst som var normalstor och verkade frisk, men hans mor såg fortfarande spänd ut efteråt.
– Min man kände på stoet och sa ”jag känner två hovar till”, berättar Maria.
Tillsammans drog de ut ännu ett föl – ett litet sto.
Liten och livlig
– Hon var mycket mindre än sin bror och hade svårt att få luft till en början. Efter en stund piggnade hon däremot till och blev snabbt väldigt pigg och mycket mer aktiv än den andra, säger Maria.
Även Q-One piggnade till och reste sig upp. Maria fick mjölka stoet och se till att fölen fick i sig råmjölken.
– Det lilla stoet var väldigt ivrig och ville fram till mamman för att äta, vilket vi var mycket tacksamma över, säger hon.
Hingstfölet hade lätt för att resa sig på egen hand, medan hans lillasyster hade svårare att komma upp på benen utan hjälp. Maria fick stötta henne i början, men några dagar senare är det stofölet som är den livligaste av dem alla.
– Hon var svag till en början, men nu sköter hon sig själv. Hon är så pigg och ivrig med en sådan otrolig livsgnista, säger Maria och fortsätter:
– När fölen diar tillsammans går hon fram och puttar bort sin bror så att han får gå över till den andra sidan för att dia där. Hon har väldigt vaken uppsyn och gnäggar alltid när man kommer.
Var ovetandes
Att Q-one skulle föda tvillingar var en överraskning.
– Vi hade ju varit iväg på ultraljud med henne och där syntes ingenting, så det hela var väldigt snopet. Det är ett litet mirakel, säger Maria.
Under dräktigheten var inte avelsstoet extra tung eller stor och verkade inte det minsta besvärad över att hon hade två föl i magen. För två år sedan förlorade hon ett stoföl.
– På ett sätt känns det nu som om det lilla stoet vi förlorade då har kommit tillbaka.
Den lilla vägde runt 25 kilo vid födseln, men har ätit fint och vuxit på bara några dagar. Bägge föl är fina och raka i benen och framtiden ser ljus ut.
– Tanken är att båda ska säljas som treåringar, men vi får se. Det lilla stoet kanske vi behåller. Nu är planen att de bara ska ha det bra och gå på bete ett tag, säger Maria.
Tvillingarna leker i hagen. I klippet nedan är de fyra dygn gamla.
taggar
Liknande webbartiklar
- En av mirakel-tvillingarna är till salu
- Dramatisk tvillingfödsel slutade bra – ena fölet har fått en ny mamma
- Jeanettes tvillingföl är friska och jämnstora: ”Jag kände fyra framhovar”
- Överraskande tvillingfödsel slutade lyckligt: ”Har ett speciellt band mellan sig”
- Tvillingfölen har vuxit upp: ”Har lekt otroligt mycket tillsammans”
- Ett år med The Calibar Twins: ”Måste vara det bästa som har hänt mig”
- "The Calibar Twins" – två fölungar som överraskade Ullrica
- Quarterfölet Lavendel älskar sin ägare Malin: "Sa klick när jag satt där med henne i höet"
- Mirakelfölet överlevde: ”Visst finns det ston som gått över länge, men inte tre månader!”
- Stor lättnad när alla fem fölen är friska: ”Jag går som i rosa skimmer”

Elin och Smokie nära att träffas av träd
Elin Tyskhagen och ponnyn Smokie hade änglavakt på uteritten. När de galopperade uppför backen föll plötsligt ett träd mitt framför dem.
Mamma Jessica filmade: "Vi var rätt chockade efteråt båda två"

Andreas Helgstrand förlorar bronsmedalj
Den danska dressyrryttaren förlorar bronset från Danska mästerskapen i juni, efter otillåten behandling av hästen Jovian.

"Vi söker inte den perfekta familjen”
Att vara ett familjehem innebär ofta en egen personlig resa. Peder Dam på VäxaEnheten berättar mer om familjehem och hur hästar har hjälpt till.
En häst kan verka som terapeut när det gäller att förstå känslor

Mathilda rider sitt första unghäst-VM
Beridaren Mathilda Bohlin, 20 år, ska få en ny erfarenhet. Den här veckan rider hon unghäst-VM i hoppning för första gången.

Checka hästen inför hösten
Efter sommar och bete är det dags att förbereda hästen för den kallare årstiden. Leg vet. Izabella Granswed ger tips på saker att tänka på inför omställningen.
Precis som man vänjer hästen vid gräs så vänj den vid grovfoder

När man råkar somna i boxen hos kompisen
Tracy Vigors på brittiska Hillwood Stud har publicerat ett hjärtevärmande klipp, där hennes son Harry råkat somna i boxen hos sin fölkompis.

"Det var en lukt - det luktade död"
Amerikanen Tyrell Cotant är tillbaka i Danmark för att vittna om vad han upplevde under sin korta tid hos Viegård stuteri.

”Hästsekten” sluter upp för Jennie
Dressyrryttaren Jennie Nilsson från Kalmar har cancer och ingen bot finns i Sverige. Nu pågår en insamling för behandling utomlands.
"Så är det när hästmänniskor sätter igång, jag hinner inte med själv"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

”En game changer för varje ryttares sits”
Ridesum har lanserat ett hjälpmedel för alla ryttare – en AI-driven objektiv sitsanalys. Med en smartphone och appen får ryttaren en detaljerad analys.
AI-teknik ger direkt feedback och kan identifiera förbättringar

Ryttarförening vill minska segregation
Att minska segregationen och få fler unga in i arbetslivet. Det är syftet med det nya projektet hos Skaraortens ryttarförening.

När läromästaren blir ett nervvrak
Fler än en gång har man hört berättas om hästar som sålts som ”bomb-proof” men sedan skrämt sina nya ägare – spända och på sin vakt.
Tips på hur du kan hjälpa hästen att finna sig till rätta i sitt nya liv

Guide: Får jag dra mitt släp?
Det är släpet och bilens totalvikt som tillsammans avgör vilken körkortsbehörighet som behövs. Visst är det rörigt? Vi reder ut begreppen!

Hästgård i naturskön miljö med eget ridhus
I Halland finns en hästgård med ett boningshus i sekelskiftesstil, stall med fyra boxar, ridhus, ridbana och tio hektar mark.

Full fart med Alva och Agnes
Syskonen Alva, åtta år, och Agnes, fem år, har två riktiga bästisar i ponnyerna Noddy och Lova. Här bjuder ponnyerna på en fartfylld galopp.

Dags att nominera ridsportens bästa
Det är dags att nominera till FEI awards 2023. Vinnare i de fem kategorierna presenteras på FEI:s stora gala i Mexico City senare i år.

Ännu större transport från Cheval Liberté
Cheval Liberté lanserar nu en riktigt stor hästtransport, Touring Country XL. En släpvagn tillverkad av moderna material och hög komfort.

Barnen har designat Luleå RK:s naturbana
Det har varit smyginvigning av Luleå ridklubbs nya naturbana. Den är anpassad för att fungera för ryttare med funktionsnedsättningar.

Häst påkörd av bil – fick avlivas
En häst blev på måndagen påkörd av en bil norr om Kristianstad. Hästen skadades så allvarligt att den fick avlivas på plats.

”Jag har alltid varit dålig på att ge upp”
Hon är fälttävlansryttare, utbildad beridare och civilingenjör. Aminda Ingulfson berättar om charmen med fälttävlan, teknik och teori.

Tips när det är dags att bygga ridhus
Ett ridhus är drömmen för många gårdsägare, men för att bygget ska flyta på smidigt och resultatet bli som önskat finns en del att tänka på.
Föreningsrådgivaren Markku Söderberg delar med sig av praktiska tips.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!