Nyheter
Publicerad: 2021-01-18
Startar upprop om lagändring – stämdes för hästförsäljning efter flera år
Lina Wiman sålde en häst till en privatperson för snart tre år sedan. Nu hävdar köparen att det är fel på hästen och stämmer säljaren, något som är fullt möjligt eftersom hästköp regleras under konsumentköplagen. Nu kämpar Lina för att lagen ska ändras, med hjälp av en namninsamling.
Text: Linnea Lindahl
Foto: Privat
Lina Wiman driver Vikagården Sporthorses AB sedan ett par år tillbaka på en hästgård utanför Falun. Verksamheten bygger på utbildning och tävling av hopphästar både nationellt och internationellt samt avel och försäljning.
För snart tre år sedan sålde hon en unghäst till en privatperson. Nu stämmer köparen henne.
Hästen var vid tillfället nyligen inriden och gick inte igenom besiktningen, då hästen visade hälta på ett framben på grund av en reaktion i en framkota. Lina rekommenderade då att köpet skulle avbrytas och att kunderna vid fortsatt intresse kunde välja att göra en ny besiktning längre fram. Men kunderna hade fattat tycke för hästen och ville köpa den ändå, men valde att ta extra röntgenbilder. Veterinären bedömde då att röntgenbilderna var inom normala gränser och köpet fullföljdes.
– I kontraktet skrev vi in en klausul där köparen efter tre månader skulle låta hästen gå igenom en ny besiktning. Om hästen även då skulle uppvisa hälta skulle köpet gå tillbaka. Men köparen hörde av sig och sa att hästen såg väldigt fräsch ut och valde att inte göra någon ny besiktning. Hon ansåg istället att hon själv var kompetent nog att avgöra att hästen nu inte längre var halt, säger Lina.
Besviken på veterinären
Hästen mådde bra och tävlades framgångsrikt i unghästchampionat med fina resultat upp till 1,20 hoppning. Men i maj 2020 fick Lina ett telefonsamtal från köparen som då hade uppsökt veterinär på nytt eftersom de upplevt att något inte stod rätt till med hästen.
– Det visade sig att hästen nu var halt på samma ben som vid den första besiktningen. De hade tagit nya röntgenbilder som de, på veterinärens inrådan, hade jämfört med de gamla. Denna veterinär menade då att man kunde se en indikation på röntgenfynden redan på de första bilderna, trots allt, säger Lina.
Köparen förklarar att de endast ville upplysa säljaren om läget. Då menade de att de var besvikna på veterinären som utfört den första besiktningen, och inte Lina som de då ansåg inte hade gjort något fel.
– Jag rådde dem då att få ett andra utlåtande av en annan veterinär innan de fattade något beslut, säger Lina.
Svårt att vinna mot veterinär i rätten
Men efter ett par dagar fick hon ett nytt telefonsamtal.
– De berättade då att de hade kontaktat en jurist och att de ändå ansåg att de var berättigade till någon form av kompensation eller ersättning. Jag blev helt ställd och framförde att det var ju inte mig som de var missnöjda med, utan veterinären vid besiktningen, säger Lina.
Enligt köparens ombud skulle det aldrig gå att vinna mot en veterinär i rätten, vilket gör att kravet därför istället riktas mot säljaren.
– Min första reaktion var att det här inte känns rätt. Jag har inte ansvar för det här, säger Lina.
En månad senare får hon ta del av en officiell reklamation. Köparen vill behålla hästen men samtidigt ha pengar tillbaka som kompensation. Lina bestrider reklamationen och en tid går utan att hon hör något nytt. Men två dagar innan julafton får hon en stämning i brevlådan och kontaktar därmed sitt eget ombud.
”Dörren känns stängd för förståelsen kring företagandet”
– Jag kände att nu får det räcka. Jag vet flera som råkat ut för samma sak och det går väldigt orättvist till. Jag vet att missnöjet från säljare är massivt och det måste synliggöras.
Just nu ingår hästar under konsumentköplagen, men Lina menar att köplagen skulle passa bättre. Namninsamlingen på nätet startade hon med syfte att få till en eventuell lagändring.
– Vi kan inte acceptera att den här lagändringen som vi alla väntar på inte blir av. När jag började undersöka mer kring det hela kom jag i kontakt med en politiker som driver frågan i riksdagen. Hon menade att som det ser ut just nu så ger inte politikerna något gehör för näringsidkarna inom hästbranschen. Dörren känns stängd för förståelsen kring företagandet.
Vågar inte sälja till privatperson
Lina menar att hennes fall i sig inte är det viktiga, utan själva lagändringen är det centrala.
– För att folk ska förstå hur skevt den här lagen utspelar sig så tror jag att man behöver visa ett exempel. Men det är viktigt för mig att få fram att det inte är mitt specifika fall som detta handlar om, utan snarare framtiden, säger hon.
Hon menar att hästföretagare inte kommer våga sälja till privatpersoner om inte en lagändring sker.
– Jag har redan fått indikation från flera som bojkottar försäljning till privatpersoner. Om inte en förändring sker, var ska då privatpersonerna köpa sina hästar? Då tvingar vi dem utomlands, vilket gör det ännu svårare för dem att veta vad de får vid ett köp, säger Lina och fortsätter:
– Givetvis ska köparen ha en trygghet, men det måste gå en gräns när det har gått så pass lång tid. Det gäller levande djur och i det här fallet har det gått tre år, då kan inte bevisbördan ligga enbart på säljaren.
Till namninsamlingen
Liknande webbartiklar
- Stämdes för hästförsäljning efter flera år – säljaren fick rätt efter avslutad rättegång
- Hästen i konsumentköplagen ett djurskyddsproblem
- Våga tacka nej till köpare: ”Alltför ofta matchas hästar med fel ryttare”
- Webinar med råd och tips inför hästköpet
- Köparen klarade inte av hästen – stämde säljaren: ”Har varit en psykisk påfrestning”
- Som pay & jump fast med saluhästvisning
- Johanna tröttnade på oseriösa spekulanter – så hon skrev om sin hästannons
- Fråga hur den är försäkrad när du köper häst
- Kan man reklamera en brusten hästdröm?
- "Man köper alltid en begagnad häst"

Favorit i repris för von Bredow-Werndl
Världsettan bjöd på ännu en vinst inför publiken i Friends arena. Tvåan Nanna Skoldborg Merrald red ihop ett personbästa med sin nya kür.

Kürseger till Tilda André Hokfelt
I SIHS Ponnykür gjorde Tilda André Hokfelt sin sista start med Hamiltons I did it My Way. De avslutade sin tid på tävlingsbanan med flaggan i topp.

Komplett ridsportanläggning till salu
Mellan Oslo och Göteborg ligger en anläggning med allt som behövs för att driva ridsportverksamhet. Bland annat 15 boxar, ridhus och ridbana.

Seger för Henrik von Eckermann i La Coruña
Svenskt i topp i den femstjärniga 1.50-hoppningen i spanska La Coruña. Världsettan hade sällskap av ytterligare två svenskor i topp fem.
Allt inför kvällens världscupsomgång – tre svenska ryttare till start

SIHS: Det händer i dag – söndag
Sista dagen av Sweden International Horse Show bjuder på kür, Grand Prix-hoppning och inomhusfälttävlan bland mycket annat.

Lucka 3: Fri frakt hos Börjes Tingsryd
I den tredje luckan hittar vi ett erbjudande från Börjes Tingsryd. Under hela dagen erbjuder de fri frakt på köp från deras webbshop.

Galoppbandage i sex enkla steg
Vintertid är det inte ovanligt att hästarna får broddtramp i kronranden. Här visar leg veterinär Izabella Granswed hur ett sådant läggs om.

Exells segertåg brutet – Chardon vann
Varje gång Boyd Exell kört i Friends arena har han stått som vinnare. I lördagens världscupomgång fick han se sig slagen när han slutade han trea.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Bildspel: Hopplaget vann ryttaragillityn
Traditionsenligt bjöds det på ryttaragility i Friends. I vanlig ordning ställdes ett hopplag mot ett dressyrlag – och de svenska ryttarna var taggade.

Ännu en toppseger för von Bredow-Werndl
Världsettan ser fortsatt ut att vara obesegrad i Friends arena. Therese Nilshagen red in på en fjärdeplats med Dante Weltino i Grand Prix.
Nilshagen: "Skulle säga att han också är som ett gammalt rödvin"

"Hon är absolut min framtidshäst"
Emma Jönsson vann finalen för unga hästar med Date Me i Friends arena och satsar vidare med målet stora mästerskap.
Jennifer Lindvall segrande ung ryttare: "Roligt att avsluta på topp"

SIHS: Det händer i dag – lördag
Dressyr i världsklass, en färgsprakande familjematiné, världscupen i fyrspann och internationell hoppning. Det är dags för tredje dagen i Friends.

Lucka 2: Rabatt hos Pamoja Equestrian™
I dagens lucka gömmer sig en rabattkod hos Pamoja Equestrian™ som ger 30 % rabatt på en hel order och kan kombineras med andra erbjudanden.

Höga hältor kan ha olika ursprung
Hältor som kommer från skador högre upp i benen är ofta mer svårutredda. Veterinär Izabella Granswed reder ut höga hältor kan bero på.

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

Topplacering för Rolf-Göran Bengtsson
Två svenskar tog sig till omhoppning i fredagskvällens internationella hoppning i Friends arena. Segern gick till Storbritannien och Scott Brash.
Säger om att rida i Sverige: "Publiken är väldigt entusiastisk"

Alla bitar på plats för Kristján Magnússon
Tre danskar och en svensk gjorde upp i A-finalen av islandshästarnas världscup i Friends arena. Genom Kristján Magnússon blev det blågul seger.
"Kände jag direkt när jag satt upp att de andra inte kunde slå mig"

Elvira Aaby-Ericsson vann ungdomsfinalen
Endast en ryttare tog sig igenom båda faserna felfritt när höstfinalen av Arena Youth tour avgjordes. Det var en revanschsugen junior som tog segern.

Tänk på hästens behov innan du klipper
Vintern är här och så även hästens vinterpäls. Marianne Schau har klippt hästar i större delen av sitt liv och delar med sig av sina bästa råd om du behöver klippa.
Gå inte bara för helklippning även om det är praktiskt för dig som hästägare
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!