Nyheter
Publicerad: 2021-01-18
Startar upprop om lagändring – stämdes för hästförsäljning efter flera år
Lina Wiman sålde en häst till en privatperson för snart tre år sedan. Nu hävdar köparen att det är fel på hästen och stämmer säljaren, något som är fullt möjligt eftersom hästköp regleras under konsumentköplagen. Nu kämpar Lina för att lagen ska ändras, med hjälp av en namninsamling.
Text: Linnea Lindahl
Foto: Privat
Lina Wiman driver Vikagården Sporthorses AB sedan ett par år tillbaka på en hästgård utanför Falun. Verksamheten bygger på utbildning och tävling av hopphästar både nationellt och internationellt samt avel och försäljning.
För snart tre år sedan sålde hon en unghäst till en privatperson. Nu stämmer köparen henne.
Hästen var vid tillfället nyligen inriden och gick inte igenom besiktningen, då hästen visade hälta på ett framben på grund av en reaktion i en framkota. Lina rekommenderade då att köpet skulle avbrytas och att kunderna vid fortsatt intresse kunde välja att göra en ny besiktning längre fram. Men kunderna hade fattat tycke för hästen och ville köpa den ändå, men valde att ta extra röntgenbilder. Veterinären bedömde då att röntgenbilderna var inom normala gränser och köpet fullföljdes.
– I kontraktet skrev vi in en klausul där köparen efter tre månader skulle låta hästen gå igenom en ny besiktning. Om hästen även då skulle uppvisa hälta skulle köpet gå tillbaka. Men köparen hörde av sig och sa att hästen såg väldigt fräsch ut och valde att inte göra någon ny besiktning. Hon ansåg istället att hon själv var kompetent nog att avgöra att hästen nu inte längre var halt, säger Lina.
Besviken på veterinären
Hästen mådde bra och tävlades framgångsrikt i unghästchampionat med fina resultat upp till 1,20 hoppning. Men i maj 2020 fick Lina ett telefonsamtal från köparen som då hade uppsökt veterinär på nytt eftersom de upplevt att något inte stod rätt till med hästen.
– Det visade sig att hästen nu var halt på samma ben som vid den första besiktningen. De hade tagit nya röntgenbilder som de, på veterinärens inrådan, hade jämfört med de gamla. Denna veterinär menade då att man kunde se en indikation på röntgenfynden redan på de första bilderna, trots allt, säger Lina.
Köparen förklarar att de endast ville upplysa säljaren om läget. Då menade de att de var besvikna på veterinären som utfört den första besiktningen, och inte Lina som de då ansåg inte hade gjort något fel.
– Jag rådde dem då att få ett andra utlåtande av en annan veterinär innan de fattade något beslut, säger Lina.
Svårt att vinna mot veterinär i rätten
Men efter ett par dagar fick hon ett nytt telefonsamtal.
– De berättade då att de hade kontaktat en jurist och att de ändå ansåg att de var berättigade till någon form av kompensation eller ersättning. Jag blev helt ställd och framförde att det var ju inte mig som de var missnöjda med, utan veterinären vid besiktningen, säger Lina.
Enligt köparens ombud skulle det aldrig gå att vinna mot en veterinär i rätten, vilket gör att kravet därför istället riktas mot säljaren.
– Min första reaktion var att det här inte känns rätt. Jag har inte ansvar för det här, säger Lina.
En månad senare får hon ta del av en officiell reklamation. Köparen vill behålla hästen men samtidigt ha pengar tillbaka som kompensation. Lina bestrider reklamationen och en tid går utan att hon hör något nytt. Men två dagar innan julafton får hon en stämning i brevlådan och kontaktar därmed sitt eget ombud.
”Dörren känns stängd för förståelsen kring företagandet”
– Jag kände att nu får det räcka. Jag vet flera som råkat ut för samma sak och det går väldigt orättvist till. Jag vet att missnöjet från säljare är massivt och det måste synliggöras.
Just nu ingår hästar under konsumentköplagen, men Lina menar att köplagen skulle passa bättre. Namninsamlingen på nätet startade hon med syfte att få till en eventuell lagändring.
– Vi kan inte acceptera att den här lagändringen som vi alla väntar på inte blir av. När jag började undersöka mer kring det hela kom jag i kontakt med en politiker som driver frågan i riksdagen. Hon menade att som det ser ut just nu så ger inte politikerna något gehör för näringsidkarna inom hästbranschen. Dörren känns stängd för förståelsen kring företagandet.
Vågar inte sälja till privatperson
Lina menar att hennes fall i sig inte är det viktiga, utan själva lagändringen är det centrala.
– För att folk ska förstå hur skevt den här lagen utspelar sig så tror jag att man behöver visa ett exempel. Men det är viktigt för mig att få fram att det inte är mitt specifika fall som detta handlar om, utan snarare framtiden, säger hon.
Hon menar att hästföretagare inte kommer våga sälja till privatpersoner om inte en lagändring sker.
– Jag har redan fått indikation från flera som bojkottar försäljning till privatpersoner. Om inte en förändring sker, var ska då privatpersonerna köpa sina hästar? Då tvingar vi dem utomlands, vilket gör det ännu svårare för dem att veta vad de får vid ett köp, säger Lina och fortsätter:
– Givetvis ska köparen ha en trygghet, men det måste gå en gräns när det har gått så pass lång tid. Det gäller levande djur och i det här fallet har det gått tre år, då kan inte bevisbördan ligga enbart på säljaren.
Till namninsamlingen
Liknande webbartiklar
- Stämdes för hästförsäljning efter flera år – säljaren fick rätt efter avslutad rättegång
- Hästen i konsumentköplagen ett djurskyddsproblem
- Våga tacka nej till köpare: ”Alltför ofta matchas hästar med fel ryttare”
- Webinar med råd och tips inför hästköpet
- Köparen klarade inte av hästen – stämde säljaren: ”Har varit en psykisk påfrestning”
- Som pay & jump fast med saluhästvisning
- Johanna tröttnade på oseriösa spekulanter – så hon skrev om sin hästannons
- Fråga hur den är försäkrad när du köper häst
- Kan man reklamera en brusten hästdröm?
- "Man köper alltid en begagnad häst"

Tillsammans är Marlons framgångsrecept
Marlon Zanotelli lever sitt drömliv. Den brasilianske toppryttaren gör en efterlängtad gemensam sportsatsning med makan Angelica.

Hitta balansen med hinderdressyr
Ridning i balans förebygger skador och ger en följsam häst. Nina och Sissi Liljas roliga övning passar de flesta ryttare, oavsett om du rider hoppning eller dressyr.
»Här får du jobba med avståndsbedömning, anridning till hinder och svängar«

Fem tips på lägre servicekostnader
Att regelbundet se över sin hästtransport är både smart, ekonomiskt och gör att din häst åker säkert på vägarna. Ta del av flera praktiska tips här.
"Kontrollera lufttrycket i hästtransportens däck regelbundet"

Idyllisk hästgård med naturlig hästhållning
Strax utanför Märsta finns en hästgård med charmigt boningshus, lösdrift för 16 hästar, stall med sex boxar, ridbana och ridhustält.
Ett praktiskt boende för dig som vill ha hästarna utanför huset

Hela familjen hjälps åt att klia tillsammans
Stoet Helacs Zingapore med sitt fem dagar gamla föl har riktigt bra teamwork med Annie på Stall Fransgården. Cirkeln är sluten med mys.

Accepterad eller premierad hingst?
Sedan Bruksprovet 2021 är hingstarna indelade i två nivåer – hingsten kan bli antingen accepterad eller premierad. SWB förklarar skillnaden.
"En anpassning till den utveckling som sker i internationell avel"

EHV-1 i Blekinge – flera ridklubbar stänger
Efter att en häst i Blekinge har testat positivt för det fruktade viruset EHV-1 väljer nu flera ridklubbar att vidta försiktighetsåtgärder.
Verksamhetschefen: "Tråkigt att få in smitta på en stor anläggning"

Bruksprovets alla hingstar
Den här veckan är det idel vackra hingstar på Strömsholm. Det är Bruksprov och drygt 70 hingstar ska visas upp för Avelsvärderingsnämnden.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Prisad miljörådgivning hjälper Grevlunda
Grevlunda var bland de första att ta del av Greppa Näringens rådgivning till hästgårdar. De gjorde då också en värdefull energikartläggning.
Greppa Näringen vann Lövsta Future Challenge hållbarhetspris 2023

Kolla upp hästens bakgrund innan köp
Pernilla trodde att hon köpte en frisk tävlingshäst – men det visade sig att hästen redan var utdömd. Nu vill hon berätta sin historia.

Bli en stjärna på rakriktning
Det är få saker som fälttävlansryttaren Malin Petersen tränar lika mycket på som rakriktning. Ta del av hennes favoritridövning här.
Hoppa »stjärnan« och träna på att landa rakt

Markarbetsövning för ryttarkoncentration
Skänkelvikningar, övergångar och en bomserie. C-tränaren Emma Byström har tagit fram en övning som ger god effekt på både häst och ryttare.

När man landar mjukt i gödselhögen
"Shit happens" som man säger när det ibland inte riktigt går som planerat. Se klippet där ryttaren sitter av mitt i gödselhögen.

Hovslagare döms till fängelse – slog häst
En hovslagare slog en häst våldsamt med en hammare nio gånger. Nu får han varken ha egna djur eller arbeta med djur under tio års tid.

Häst dog under tv-inspelning
En häst avled i samband med inspelningen av tv-serien "Sagan om Ringen: Maktens Ringar". Detta har upprört djurrättsorganisationen PETA.
Uppmanas att undvika användandet av djur vid tv-inspelningar

Expresståget mot mästerlig ridning
Vill du förstå hur din häst ska bli mer följsam och lätt på hjälperna eller funderar du över vad som hindrar att ni utvecklas som ekipage?

Se hela avsnittet med Maria Gretzer här
I söndags gjorde Maria Gretzer entré i Mästarnas mästare i SVT. Vi får lära känna OS-ryttaren, tränaren och Radiosportens expertkommentator.

Köper sköthästen: ”Det här är drömmen”
Caroline blev skötare på stoet Nirvana när hon var elva år. 14 år senare går en dröm i uppfyllelse när hon får köpa henne av ridskolan.
Anna Ringholt, ridlärare: "Det är så här vi vill att det ska bli"

När man tar skottkärran till stallet
Vissa prylar kan verka helt oumbärliga eller också fullständigt onödiga. Som en kombination av segway och skottkärra – hiss eller diss?

Kajsa Boström om vanskliga riduttryck
Kajsa Boström, B-tränare i dressyr och husbloggare på Hippson.se, gästskriver om bogar på rymmen och tappade bakdelar.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!