Lina Wiman sålde en häst till en privatperson för snart tre år sedan. Nu hävdar köparen att det är fel på hästen och stämmer säljaren, något som är fullt möjligt eftersom hästköp regleras under konsumentköplagen. Nu kämpar Lina för att lagen ska ändras, med hjälp av en namninsamling.
Text: Linnea Lindahl
Foto: Privat
Lina Wiman driver Vikagården Sporthorses AB sedan ett par år tillbaka på en hästgård utanför Falun. Verksamheten bygger på utbildning och tävling av hopphästar både nationellt och internationellt samt avel och försäljning.
För snart tre år sedan sålde hon en unghäst till en privatperson. Nu stämmer köparen henne.
Hästen var vid tillfället nyligen inriden och gick inte igenom besiktningen, då hästen visade hälta på ett framben på grund av en reaktion i en framkota. Lina rekommenderade då att köpet skulle avbrytas och att kunderna vid fortsatt intresse kunde välja att göra en ny besiktning längre fram. Men kunderna hade fattat tycke för hästen och ville köpa den ändå, men valde att ta extra röntgenbilder. Veterinären bedömde då att röntgenbilderna var inom normala gränser och köpet fullföljdes.
– I kontraktet skrev vi in en klausul där köparen efter tre månader skulle låta hästen gå igenom en ny besiktning. Om hästen även då skulle uppvisa hälta skulle köpet gå tillbaka. Men köparen hörde av sig och sa att hästen såg väldigt fräsch ut och valde att inte göra någon ny besiktning. Hon ansåg istället att hon själv var kompetent nog att avgöra att hästen nu inte längre var halt, säger Lina.
Besviken på veterinären
Hästen mådde bra och tävlades framgångsrikt i unghästchampionat med fina resultat upp till 1,20 hoppning. Men i maj 2020 fick Lina ett telefonsamtal från köparen som då hade uppsökt veterinär på nytt eftersom de upplevt att något inte stod rätt till med hästen.
– Det visade sig att hästen nu var halt på samma ben som vid den första besiktningen. De hade tagit nya röntgenbilder som de, på veterinärens inrådan, hade jämfört med de gamla. Denna veterinär menade då att man kunde se en indikation på röntgenfynden redan på de första bilderna, trots allt, säger Lina.
Köparen förklarar att de endast ville upplysa säljaren om läget. Då menade de att de var besvikna på veterinären som utfört den första besiktningen, och inte Lina som de då ansåg inte hade gjort något fel.
– Jag rådde dem då att få ett andra utlåtande av en annan veterinär innan de fattade något beslut, säger Lina.
Svårt att vinna mot veterinär i rätten
Men efter ett par dagar fick hon ett nytt telefonsamtal.
– De berättade då att de hade kontaktat en jurist och att de ändå ansåg att de var berättigade till någon form av kompensation eller ersättning. Jag blev helt ställd och framförde att det var ju inte mig som de var missnöjda med, utan veterinären vid besiktningen, säger Lina.
Enligt köparens ombud skulle det aldrig gå att vinna mot en veterinär i rätten, vilket gör att kravet därför istället riktas mot säljaren.
– Min första reaktion var att det här inte känns rätt. Jag har inte ansvar för det här, säger Lina.
En månad senare får hon ta del av en officiell reklamation. Köparen vill behålla hästen men samtidigt ha pengar tillbaka som kompensation. Lina bestrider reklamationen och en tid går utan att hon hör något nytt. Men två dagar innan julafton får hon en stämning i brevlådan och kontaktar därmed sitt eget ombud.
”Dörren känns stängd för förståelsen kring företagandet”
– Jag kände att nu får det räcka. Jag vet flera som råkat ut för samma sak och det går väldigt orättvist till. Jag vet att missnöjet från säljare är massivt och det måste synliggöras.
Just nu ingår hästar under konsumentköplagen, men Lina menar att köplagen skulle passa bättre. Namninsamlingen på nätet startade hon med syfte att få till en eventuell lagändring.
– Vi kan inte acceptera att den här lagändringen som vi alla väntar på inte blir av. När jag började undersöka mer kring det hela kom jag i kontakt med en politiker som driver frågan i riksdagen. Hon menade att som det ser ut just nu så ger inte politikerna något gehör för näringsidkarna inom hästbranschen. Dörren känns stängd för förståelsen kring företagandet.
Vågar inte sälja till privatperson
Lina menar att hennes fall i sig inte är det viktiga, utan själva lagändringen är det centrala.
– För att folk ska förstå hur skevt den här lagen utspelar sig så tror jag att man behöver visa ett exempel. Men det är viktigt för mig att få fram att det inte är mitt specifika fall som detta handlar om, utan snarare framtiden, säger hon.
Hon menar att hästföretagare inte kommer våga sälja till privatpersoner om inte en lagändring sker.
– Jag har redan fått indikation från flera som bojkottar försäljning till privatpersoner. Om inte en förändring sker, var ska då privatpersonerna köpa sina hästar? Då tvingar vi dem utomlands, vilket gör det ännu svårare för dem att veta vad de får vid ett köp, säger Lina och fortsätter:
– Givetvis ska köparen ha en trygghet, men det måste gå en gräns när det har gått så pass lång tid. Det gäller levande djur och i det här fallet har det gått tre år, då kan inte bevisbördan ligga enbart på säljaren.
Till namninsamlingen
Idag (4/3) kan du köpa bokserien Ridinspiration med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
I dessa tider behöver vi alla sprida lite extra kärlek. Dessa fyrbenta kompisar behöver inte hålla social distans, utan njuter istället av varandras sällskap.
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
Många väljer i dag att köpa en begagnad sadel via nätet – bland annat via Hippson Market. Men hur vet du att sadeln du köper är i bra skick?
Favorit i repris: Frida Lantz ger tips kring att köpa och sälja begagnat
Djurrättsorganisationen PETA har anmält en tysk hoppryttare efter att han piskade sin häst hårt upprepade gånger vid en tävlingsstart i Kalifornien.
Se filmklipp av händelsen här – ryttaren tilldelades varning och gult kort
Ett par hästar som tävlat i EHV-1-drabbade Valencia har flugits direkt till Doha där de isolerats efter att ha testats positivt för sjukdomen.
Flera av världens bästa hoppryttare på plats för att rida GCT
När Svenska ridsportförbundets ordförande Ulf Brömster ska sammanfatta pandemiåret 2020 blir det vid en digital pressträff.
12,4 miljoner kronor mindre än planerat gick till möten och besöksverksamhet
Hoppryttaren Erica Swartz befinner sig i karantän med totalt 16 hästar i det virusdrabbade Valencia. För Hippson berättar hon hur läget ser ut.
Klipparbetet på Trolle Ljungby krävde två grönytemaskiner, men nu används bara en: Amazone Profihopper 1500 – en mångsidig, högpresterande åkgräsklippare.
Trädgårdsmästaren: "Maskinen ger gräsmattor av golfbanekvalitet"
Russet Hasse mådde inte riktigt som vanligt en dag i december 2019. Till slut kom veterinär fram till att han troligtvis hade epilepsi och han fick somna in.
Veterinären: "Symtomen kan likna de vid sömnbrist eller hjärtproblematik"
TV4 Nyhetsmorgon har pratat med Carl-Walter Fox som befinner sig på hopptouren i spanska Valencia, mitt i utbrottet av det dödliga viruset EHV-1.
Alla hans fem hästar har insjuknat varav en vårdas på klinik
Idag (3/3) kan du köpa övningsboken Träna hästen från marken 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Vecka 9 är det dags för sadelvecka hos Hippson. Det innebär att sadelannonser från Hippson Market kommer att lyftas fram lite extra.
Strax utanför Kristianstad finns en hästgård med hela 359 kvadratmeter total boyta, stall med åtta boxar, ridhus och utebana med fibersand.
Hur påverkar smittoläget i Europa svenska hästar och ryttare? Hur blir det med Gothenburg Horse Show? Hur påverkas svenska tävlingar?
Hippocrates Academy lovar att vara ridskolans bästa vän. Och flera ridskolor bekräftar att de faktiskt har järnkoll sedan de började med systemet.
Mitt i tävlingsstoppet kan storslagna evenemang kännas långt borta. Men i dag öppnar biljettförsäljningen till VM i danska Herning år 2022.
Samlat mästerskap i hoppning, dressyr, paradressyr och voltige
FEI har ställt in tävlingar i Europa till och med den 28 mars för att begränsa smittan av EHV-1. Men hur påverkar detta Gothenburg Horse Show?
Tävlingsledare Tomas Torgersen: "Har följt utvecklingen av situationen"
Den franske veterinären Christophe Schlotty vill visa allvaret kring situationen gällande utbrottet av EHV-1 med ett filmklipp som visar en sjuk häst.
Sjuk efter hemkomst från Valencia – se klippet – Obs varning för obehagliga bilder
FEI ställer nu in alla internationella tävlingar i 10 europeiska länder. Detta för att förhindra spridningen av EHV-1-viruset som utbrutit i spanska Valencia.
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!