Reportage
Publicerad: 2023-03-28
Vill varna hästköpare: ”Kolla upp hästens historik”
Pernilla trodde att hon köpte en frisk tävlingshäst – men det visade sig att hästen redan var utdömd. Nu vill hon berätta sin historia, där hon låter andra hästägare ta lärdom av det som hon varit med om.
– Försök att få veta så mycket som möjligt om hästen, vi borde ha gjort det tidigare, säger hon.
Text: Linnea Lindahl
Foto: Privat
I oktober år 2021 hittade Pernilla och hennes dotter vad de trodde var den perfekta hästen. Tanken var att dottern skulle gå över från ponny till stor häst och att även Pernilla skulle kunna rida och ta hand om hästen en del. De fick kontakt med ett försäljningsstall där de fick provrida ett tioårigt sto.
– Vid provridningen fick vi veta att hon hade befunnit sig i Sverige i 14 dagar och att hon hade kommit hit från Belgien. Egentligen gjorde det mig fundersam redan där, gällande att vi inte visste något om hennes bakgrund. Men vi blev så förtjusta i henne. Men såhär i efterhand förstår jag att vi var för snabba att agera, säger Pernilla.
Fungerade bra till en början
Säljaren ordnade besiktning hemma på gården och hästen gick igenom.
– Vi fick hem henne och allt rullade på bra. Vi trivdes ihop, trots att det fanns vissa utmaningar, men det såg vi som normalt när man har en ny häst och behöver lära känna varandra. Vi tränade regelbundet och min dotter gjorde några starter i fälttävlan och det gick väldigt bra, säger Pernilla.
Men under sommaren 2022 tyckte de att hästen kändes stel och ovillig att fatta galopp. De beslöt sig för att kolla upp hästen hos en veterinär.
– Det visade sig att hon var halt på båda frambenen och väldigt stel i både rygg och hals. Veterinären började behandla henne i hals och rygg, men det var svårt att lokalisera exakt varifrån hältorna kom. Efter ett ultraljud såg vi att hon hade ganska mycket artros i ett av frambenen.
Kontakt med uppfödaren – utdömd två gånger
Pernillas dotter började göra rejäla efterforskningar om hästens bakgrund och lyckades hitta stoets uppfödare i Schweiz. När hon berättade för uppfödaren att hästen fanns i Sverige hade han blivit mycket förvånad.
– Vi hade en dialog med uppfödaren, som verkar väldigt seriös. Han berättade att hästen hade skadat sig i hagen år 2020 och att han hade försökt rehabilitera henne efter det. Han hade sedan sålt henne som avelssto och skickade även över gamla röntgenbilder till oss, säger Pernilla.
Samtidigt svarar stoet fint på behandlingen hos veterinären och börjar bli bättre hemma i Sverige.
– Min dotter älskade den här hästen så mycket, så när hon blev bättre fick vi hopp om att det kanske ändå skulle gå att rehabilitera henne.
Men så en dag i januari 2023 ringde de från stallet.
– Då var hästen akut halt och vi åkte in till klinik. När de får se de gamla röntgenbilderna som vi fått av uppfödaren och jämför de med nya röntgenbilder som tas så konstaterar de att hästen är utdömd, och att den varit utdömd en gång tidigare.
”Otroligt dåligt samvete”
Pernilla kontaktar då försäljningsstallet som hon köpte hästen ifrån. Personen föreslog då att de skulle lämna tillbaka hästen till honom och att han skulle hitta en annan till dem.
– Jag skulle aldrig någonsin lämna ifrån mig henne igen. Hon har varit med om tillräckligt och mitt förtroende finns inte kvar där, säger Pernilla.
Hon menar att hon bör få någon form av ekonomisk ersättning, eftersom hon köpt en häst som redan varit utdömd en gång utan att någon av dem visste om det.
– Vi kontaktade uppfödaren och fick en kopia på veterinärutlåtandet från Schweiz där det står att hästen enbart ska gå i hage och användas i avel. Vi får även ett kvitto på det köpekontrakt mellan uppfödaren och den första köparen, där det också tydligt står att hästen inte ska ridas. Vi fick veta att hästen haft flera köpare innan oss.
Stoet avlivades i februari. Pernilla menar att det finns flera tråkiga delar med historien, men främst är det hästen som har kommit i kläm.
– För mig är hästens välbefinnande nummer ett. Hästen blev utdömd två gånger, så det här känns ju som djurplågeri och vi har givetvis haft otroligt dåligt samvete. Min dotter tog det här väldigt hårt. Sedan är det den ekonomiska biten. Vi har betalat väldigt mycket för det här, men jag orkar inte driva det vidare. Vi kommer inte få några pengar tillbaka, säger Pernilla.
Undvik att fatta ett stressat beslut
Hon menar att man inte alltid kan lita på att försäljaren har koll på hästens bakgrund.
– Min dotter kunde efter en del efterforskningar hitta uppfödaren, vilket vi borde ha kollat upp mycket tidigare. Men som seriös hästförsäljare borde man väl kolla upp sådant i förväg också?, frågar hon sig.
När Pernilla blickar tillbaka upptäcker hon flera saker som hon önskar att de hade gjort annorlunda och hon vill hindra andra från att begå samma misstag.
– Visst gjordes en besiktning, men jag skulle kanske ha tagit hästen till klinik för en mer ordentlig undersökning, eftersom vi inte visste något om henne.
Hon råder också till att vara kritisk och undersöka hästens historik, speciellt om man vet att hästen varit utomlands och inte befunnit sig i Sverige speciellt länge.
– Försök få veta så mycket som möjligt om hästen, vi borde ha gjort det tidigare. Vi borde även ha kollat upp försäljningsstallet och tagit referenser från andra som hade köpt häst därifrån.
I efterhand känner Pernilla att de även var något förhastade i sitt beslut att köpa, eftersom de var rädda att någon annan skulle hinna köpa hästen före dem.
– Han sa att det skulle vara provridningar hela helgen och då tog vi ett snabbt och forcerat beslut. Det är så lätt att ryckas med i känslor och den här hästen var, där och då, precis allt som vi letade efter, säger Pernilla och sammanfattar:
– Så mina viktigaste tips är att undersöka hästens historik, ta referenser av andra och kolla upp säljaren samt att inte låta dig påverkas av att det är många provridningar inbokade. Ta dig tiden att fatta rätt beslut.
Liknande webbartiklar
- ”Köparen har en skyldighet att vårda varan (hästen)”
- Tillit och grundarbete botade ridrädslan: ”Fick panikkänslor”
- Betalade handpenning men fick ingen häst
- Debatt: Tålamod måste till med en ny häst
- Veterinär Anne Haglund om att köpa häst: "Ta av dig de rosa glasögonen"
- Stämde säljaren – får betala rättegångskostnaderna
- Det finns alltid två sidor i en tvist
- Uddevalla kommun sålde oridbar ponny
- Hästaffär slutade med förlikning
- Stal sadel med hjälp av en hundbur

Sophie Jahn vill riva den tysta muren
Sophie Jahn överlevde pappans terrorvälde på "hästgården". I dag föreläser hon om sin uppväxt för att ge mod, styrka och hopp.

Är det lätt att missa att synen försämrats?
Blindhet hos häst är lätt att upptäcka. Ändå är det relativt vanligt att hästägare missar det. Tina Holberg-Pihl, lektor i internmedicin, förklarar varför.
"Efter en operation kan ägarna ofta märka att hästen blir gladare"

Få koll på sommarhagens staket
Sommaren närmar sig och även det härliga sommarbetet och nu är en bra tid att se över staketen. Ta del av en praktiskt checklista och många tips.

Serier skapar fokus på ryttarens sits
När man hoppar serier kan man verkligen öva på sin sits över hinder. Ta del av en givande övning från tränaren Lena Berggren Wenderyd.
Övningen är styrketräning för hästen, så håll inte på för länge

Ponnysläpp? Då är sommaren nära!
Vi kan inte låta bli att dela Kristian von Krusenstiernas klipp från Ågesta ridskola. En härlig tradition som vittnar om att sommaren nästan är här.

Henrik Johnsson skriver bok om OS-guldet
Alla som följde det svenska lagets väg till OS-guld vet hur spännande det var. I höst kan du läsa en bok som utspelar sig under de kritiska timmarna.
"Jag vill placera den någonstans mellan thriller, historia och idrott"

Köparen har en skyldighet att vårda varan
Du säljer en häst och en tid senare hör köparen av sig och vill reklamera köpet. Vad gör du? Advokat Frida Treschow berättar vad lagen säger.
"Man kan inte hantera hästen hur som helst och sen häva köpet"

Elsa Berggren flyttar till Johanna Lassnack
I veckans poddavsnitt avslöjade duon att de inom snar framtid inte bara kommer vara poddkollegor utan även stallkamrater. Elsa flyttar söderut.
Byter Falun mot Skåne: "Jag längtar efter att ha nära till allt"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

"Kaninpuls" och framgångar i Windsor
Det krävs en hel del pappersarbete när man åker till länder utanför EU och man åker på "världens smalaste tåg" med en stor lastbil.
Lovisa Munter: "Till slut kom vi i alla fall till rätt parkering"

Jens och "Cosmo" GP-tvåa i Rom
Jens Fredricson och Markan Cosmopolit tog en prestigefull andraplats i Rolex Grand Prix i Piazza di Sienna, Rom, på söndagen.

Han tränade hästarna till serien om Ronja
Henrik Steiner har hjälpt skådespelare med ridningen och gjort "filmhästar" av quarterhästar. Här berättar han om den nya serien.

Så sätter du nollan på tävling
Du är väl förberedd, hästen känns fin men mot slutet av banan kommer ändå en rivning. Varför? Cornelia Rylén bjuder på tips och övningar för att slippa nedslag.
»Börja inte höja så fort det känns bra, hoppa lätta grejer tills du spyr på det.«

Shetlandsponny livar upp med "kli-dansen"
Har ni sett en dansande shetlandsponny någon gång? 23-årige Atlas har hittat den perfekta pinnen att klia sig på i hagen.
Se flera klipp: "Brötig och envis med norra Europas mjukaste mule"

Gästblogg: "På grund av våra mammor"
En satsning inom ridsporten kräver en hel del från ryttaren och dess närstående. Emilia Slättås Karlsson vill hylla föräldrarna i sin krönika.

Fem tips för säsongens meetings
Att åka på träning-, eller tävlingshelg kräver en hel del planering. Här är en praktiskt lista som hjälper till att skapa ordning och reda i förberedelserna.
Är det en ny eller lånad transport se till att lastträna innan

Grand Prix-seger för Rolf-Göran
Rolf-Göran Bengtsson och Zuccero är i toppform. På söndagen blev det vinst i Grand Prix över 1,55-hinder i danska Uggerhalne.

SvRF vill se förändring snabbare
Vid Riksidrottsmötet, som pågår den här helgen, har SvRF närvarat. De konstaterar att de hade önskat större förändringar i trygghetsfrågorna.

En hyllning till ridsportens alla mammor
De mockar, packar, kör, betalar, tvättar, peppar och stöttar. Hippson-redaktionen bad läsarna att skicka in hyllningar inför Mors dag.

Vinst för Peder och Hansson WL i Danmark
Genom åren har de kammat hem flera vinster och tidigare även blivit rankade som det bästa hoppekipaget år 2018. Nu har de vunnit igen.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!