Sport
Publicerad: 2018-10-27
Till vänster Magnús på clinicen, till höger arkivbild från tävling.
Magnús Skúlason höll clinic: ”Hästens bog måste kunna röra sig fritt”
Under Elmia Icelandic Power Show i mitten på oktober höll islandshästproffset Magnús Skúlason, som har tagit otaliga medaljer både nationellt och internationellt, en uppskattad clinic om det ack så viktiga grundarbetet.
Text & foto: Linn Winberg
Magnús Skúlason inleder clinicen med att visa upp den 19-åriga hingsten Hraunar frá Efri-Raudalaek. Tillsammans med Magnús har hingsten blivit världsmästare två gånger. Hranuar visas till en början utan sadel för att Skúlason ska kunna förklara hur viktigt det är med sadelns position, samt hur hästen är byggd.
– Det är av yttersta vikt att bogen kan röra sig fritt, säger han.
Toppryttaren demonstrerar genom att föra Hranuars ben så långt framåt och så långt bakåt det går, för att visa hur benet och därmed bogen kan komma att röra sig. Att sadeln ligger rätt är alltså en förutsättning för att hästen ska kunna arbeta korrekt och kunna utföra sina rörelser så obehindrat som möjligt.
Innan Magnús sitter upp får publiken en genomgång av hästens utrustning och dess betydelse. Han påpekar hur viktigt det är hur din häst skos, vilken utrustning den har och vilket bett du väljer – allt bör anpassas efter individen.
– Det gäller att titta på hur hästen är byggd och att utifrån det avgöra vilka förutsättningar den har, säger han.
Magnús spänner alltid alla nosgrimmor löst, de får inte spänna över käkarna. Hästen ska ha möjlighet att suga på bettet och att vara avslappnad.
Rider med pulsklocka
Hranuar har en pulsklocka runt magen, detta för att Magnús ska veta vilken kondition han är i och vilken puls han har när han arbetar. Hingsten sysselsätts från första steget – fokus är bärighet i varje övning och gångart. Hranuar får tölta för att sedan tölta på långa tyglar, galoppera samlat och övergå till galopp på lös tygel. Allt för att illustrera hur väl han bibehåller sin bärighet.
– Rid med mindre hand, upprepar Magnús, medan han visar upp sin fina och samstämmiga ridning på en mjuk och följsam häst.
A och O är nämligen, som vid all ridning, att inte fastna i en hård hand. I stället för på hästens mun koncentrerar Magnús sig på var Hranuar har energin. Skrittar hästen på framåt, går energin uppåt eller nedåt? Det är ryttaren som avgör vart energiflödet ska gå.
– Ska hästen ridas i trav kan energin gå framåt och avslappnat nedåt. Ska den ridas i pass behöver energin gå framåt, förklarar han.
Liksidighet är grundläggande
Ryttaren visar upp Hranuars stora gångartsregister och förklarar systematiskt vilka grunder och styrkor som krävs i de olika gångarterna.
– I lättridningen behövs balans hos häst och ryttare, i passen behövs fart och att hästen tänker framåt. Hastigheten i pass kan i dag gå upp emot 40 kilometer i timmen.
Magnús påpekar hur viktigt det är att övningarna går lika bra att göra i vänster varv som i höger, det vill säga att hästen är liksidig. För publiken blir det tydligt att det är de små detaljerna och finkänsligheten som har tagit Skúlason så långt.
I slutet av varje ridpass går Magnús tillbaka till grunden, att de övningar han använde för att värma upp fortfarande fungerar och att de blir lika jämna och väl genomförda efter arbetspasset.
– Och vi får aldrig glömma att hästar inte är maskiner, att de också kan ha en dålig dag, avslutar han.
Liknande webbartiklar
- Dressyr- och hoppryttare möttes i fartfylld duell på islandshäst
- Webbradio: Magnús Skúlason låter aldrig ridningen gå på rutin
- Premiär för islandshästtävlingar på Falsterbo Horse Show: "Stort lyft för sporten"
- VM-ryttare kommer till Friends arena
- Se premiären live – SVT sänder världscupen i tölt
- Islands- och dressyrhäst på samma clinic: "Kärleken till hästen enar oss"
- Flerfaldiga mästaren: ”Du behöver kunna variera tempo med din islandshäst”
- Krönika: ”Har du skaffat en klimakteriehäst?”
- Islandshästarna intar Kungsbacka ishall
- Islandshästarna intar Flyinges stora ridhus

Välskött hästgård med 14 boxar
Mellan Enköping och Västerås ligger en välskött hästgård med fint bostadshus, stall för 14 hästar, ridbana och skrittmaskin.

Julpynta i stallet – men med förstånd
Självklart vill man ha julstämning även i stallet, men det gäller att pynta med förstånd. Var rädd om hästarna och tänk på brandrisken.

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Hästar utsläppta och borta: "Fruktansvärt"
Under natten till tisdagen var det någon som tog sig in i Malena Mandelholms stall och släppte ut hennes hästar. På morgonen var de borta.

Supercup blev en berg-och dalbana
I hästskötarbloggen summerar Lovisa Munter tävlingarna i Prag. Efter en stolpe ut i lagtävlingen, laddade Bertram Allen om och levererade i GP.

A-tränaren om hästhandeln: "Vansinnigt"
Liane Wachtmeister menar att eftersom utbildningen ska gå så fort som möjligt för att hästarna ska säljas, är det hästarna själva som blir lidande.

Stephanie Holmén om hopphästens grunder
Genomtänkt uppvärmning, taktisk hinderhöjning och väl förberedda byten – det är några av nycklarna till en lyckad träning.

Lucka 5: Vinn produkter från Ullmax
I dagens lucka har du möjlighet att vinna fyra ”kit” med valfria underställ, mössor och strumpor – till hela familjen värde cirka 3500 kronor.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

Övning som ger rak och elastisk häst
Glöm det där med var hästen har huvudet. Den här uppvärmningsövningen med bommar ger galoppkänsla och bakbensaktion.

Kevin Staut red Matildas hästar i Friends
Fransmannen Kevin Staut tog med sig flickvännens hästar Chloe F och Head over Hills till start under Sweden International Horse Show.

Fyrverkeri – kolik och total panik
Det är över tio år sedan senaste kolikfallet i hästfamiljen men i torsdags var det dags. Maria tar oss igenom skräckfyllda och sömnlösa dygn.

Halland: Häst gick genom isen
En häst gick under förmiddagen genom isen på en sjö i Ästad, Hallands län. Räddningstjänsten fick rycka ut och dra upp hästen på fast mark.

Helgstrand installerar videoövervakning
Efter Operation X avslöjande om Helgstrand Dressage träningsmetoder meddelas att de ska sätta upp övervakning i samtliga ridhus.
Kameror i samtliga ridhus för att kunna uppmärksamma dålig ridning

Avslöjade vad som pågick hos Helgstrand
Rebekka Klubien är journalisten som tog anställning som hästskötare hos Helgstrand Dressage. Här berättar hon om sina upplevelser.

Komplett ridsportanläggning till salu
Mellan Oslo och Göteborg ligger en anläggning med allt som behövs för att driva ridsportverksamhet. Bland annat 15 boxar, ridhus och ridbana.

Hålla häst enligt forskningen
Få frågor möts av så mycket åsikter som hur man »ska« hålla och utfodra sin häst. Gränsen mellan tro, tradition och vetande är hårfin. Läs professorns förklaring.

Livio och Andersen på pallen igen
Frida Andersen trodde inte att det skulle räcka till en ny pallplats i årets inomhusfälttävlan – men hon slutade trea. Segrade gjorde fiolårsvinnaren.
Box Compris pensioneras: "För oss blev det nästan som en avtackning"

Dubbelt svenskt på podiet i Sweden GP
Det var spännande in i det sista när Grand Prix avgjordes. Två svenskar var till omhoppning – och publiken ville aldrig tystna när det blev svensk seger.
Vinnaren Petronella Andersson: "Det är inte över förrän det är över"

Brittisk seger i helgens världscupsomgång
Det tog elva ekipage innan första dubbelnollan kom i världscupsomgången i La Coruña. Snabbast var brittiske Harry Charles.
Henrik von Eckermann bästa svensk på en femteplats
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!