Veterinär & Hästvård
Publicerad: 2023-11-21
Hur farligt är ett blåsljud på hjärtat?
Din häst är till synes fullt frisk, men vid en besiktning upptäcker veterinären plötsligt ett blåsljud på hjärtat. Hur orolig bör du bli och vad händer nu? Veterinär Katarina Nostell på Mälaren hästklinik reder ut och berättar vad ett blåsljud egentligen innebär.
Text: Natalie Lindholm
Foto: Privat (porträtt), Adobe Stock
Hjärtrytmrubbningar (arytmier) och blåsljud på hjärtat är vanligt förekommande och inget som behöver skapa oro, lugnar veterinär Katarina Nostell och förklarar;
– Blåsljud uppstår när blodflödet inte löper parallellt med kärlen så att det av någon anledning uppstår virvelbildningar i blodflödet. Fysiologiska blåsljud uppstår lättare hos häst än hos andra djur då hästens hjärta pumpar runt stora volymer blod med stor kraft vilket ger upphov till turbulens eller virvelbildning i blodflödet.
Behöver inte innebära problem
Blåsljud kan uppstå av många olika anledningar. Alla tillstånd som förändrar blodets sammansättning, eller ökar flödeshastigheten i blodet, kan ge upphov till blåsljud. Hästen kan alltså ha blåsljud utan att ha några som helst problem av det. Blåsljud kan också vara tillfälliga och bero på att hästen lider av blodbrist eller är antingen uttorkad eller övervätskad. Kraftig kolik som gör att vätskebalansen påverkas kan till exempel ge upphov till blåsljud.
– Den här typen av blåsljud försvinner när den bakomliggande sjukdomen korrigeras. När koliken går över eller när hästen inte är uttorkad längre, berättar Katarina och fortsätter;
– Det är först när hästen har klaffar mellan hjärtats hålrum som inte sluter tätt som det kallas för sjukligt blåsljud. Det här kan orsakas av åldersmässiga förändringar, träning eller att fästanordningarna till klaffarna gått sönder.
Inte alltid som det märks på hästen
I regel går även klafförändringarna så långsamt att hjärtat kan kompensera för klaffläckaget som uppstår och då är det sällan vi som hästägare märker några som helst symptom. Om du upptäcker akuta tecken på hjärtsvikt, till exempel nedsatt prestation och vätskeansamlingar (ödem) under mage och på ben, kan det handlar om att klaffen lossnat från sin infästning och att hjärtat inte hunnit kompensera för det.
– Generellt kan vi säga att ju kraftigare blåsljud desto större risk är det att hästens prestation påverkas. Ett blåsljud som hörs väldigt tydligt, och framförallt på vänster sida, är mer oroande. Anledningen är att vänster sida av hjärtat är den som pumpar ut blodet i kroppen och därför blir tryckförändringarna starkare än på höger sida, där trycket är lägre.
Ultraljud på hjärtat
Är blåsljudet kraftigt eller om det sitter på ett ställe som oroar veterinären skickas hästen för fortsatt utredning på klinik.
– På kliniken lyssnar vi först på blåsljudet och redan då kan vi ana vad som orsakar ljudet. Nästa steg är att göra ett ultraljud på hjärtat och se om det finns tecken på klaffläckage. På vänster sida kan det läcka från stora kroppspulsådern ner till vänster kammare och från vänster kammare till vänster förmak. Man tittar på hur mycket det läcker och om det läcker så mycket att hjärtat blivit större.
Ett förstorat hjärta är ett tecken på att hjärtat inte kan kompensera för läckaget. Ultraljudet kan också visa att hästen har medfödda hålrum i kammaren. Det är en vanlig missbildning och behöver inte innebära något som helst problem för hästen.
De flesta hästar visar aldrig några symptom
Hästar med blåsljud på hjärtat visar sällan några yttre symptom och oftast upptäcks tillståndet av en ren slump.
– När hästarna väl visar symptom har det gått ganska långt. Du kan upptäcka en snabbt övergående hosta, halsvener som är helt utspända och pulsationer som slår hela vägen upp i halsvenen. Ödem under magen är också ett vanligt tecken. Men, de flesta hästar är helt symptomlösa.
Katarina vill lugna oroliga hästägare och förklarar att de allra flesta hästar med blåsljud på hjärtat aldrig får några problem av det. För den som är spekulant på en häst som har blåsljud orsakat av klaffläckage kan det dock vara bra att veta att tillståndet troligtvis kommer ge reservation på försäkringen.
– Vill du köpa en häst som har blåsljud bör du undersöka för att se vad som orsakar blåsljudet.
Utifrån det kan du avgöra om du vill gå vidare med köpet. I de flesta fall är det här väldigt långsamma processer som inte har någon betydelse för hästen. Men jag vet att många blir väldigt oroliga när man pratar om blåsljud på hjärtat.
Tre kategorier blåsljud
Man brukar dela in blåsljud i tre olika kategorier baserat på varför de uppstår:
- Ökat blodflöde till följd av att hjärtat pumpar hårt.
- Ändringar i blodets sammansättning till följd av blodbrist eller förändringar i vätskestatus.
- Att klaffarna mellan hjärtats hålrum inte sluter tätt.
Katarina förklarar hur hjärtat fungerar:
"Hjärtat består av fyra hålrum (två förmak, två kammare). Dessa skiljs åt av en innervägg som delar in hjärtat i en vänster och en höger sida. Mellan förmak och kammare sitter segelklaffarna. Från vänster kammare utgår stora kroppspulsådern (aorta) medan lungartären (pulmonalis) utgår från höger kammare. I dessa artärer finns det så kallade fickklaffar. Syrerikt blod pumpas ut från vänster kammare via aorta som sedan förgrenar sig och syresätter kroppens olika delar. Syrefattigt blod kommer sedan tillbaka till höger förmak och kammare för att sedan lämna höger sida via lungartären. Lungartären forslar blodet till lungan där det syresätts och sedan transporteras tillbaka till hjärtats vänstra sida via lungvenerna som tömmer sig i vänster förmak."
Liknande webbartiklar
- Råd om rehab – veterinären och sjukgymnasten tipsar
- Akupunktur på häst, hur fungerar det?
- Så undviker du mugg i vinter: ”Bakterierna trivs under sårskorporna”
- Feber – en viktig del av hästens immunförsvar
- Oftast händer ingenting när hästar får fästingar
- Webinar med råd och tips inför hästköpet
- Fem veckor efter bukoperationen fölade Lilly Sånna: ”Hon är en duktig mamma”
- Lyckligt slut trots dramatisk start – fölet fick en amma: "Det blev hundraprocentigt lyckat"
- Öroninflammation hos häst kan ha samband med allergi
- De lämnade hästskötarlivet för hästkliniken: ”Ingen av oss ville sluta jobba med hästar”

SIHS: Det händer i dag – torsdag
I dag drar Sweden international horse show igång. Det blir hoppning, dressyr, tölt och inomhusfälttävlan den första dagen.

Se upp med vinterns faror
Hästar råkar illa ut året om – men vissa problem är vanligare vintertid. Veterinär Izabella Granswed beskriver hur några av dem kan förebyggas.

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

Och priset går till …
Medan gästerna äter trerätters middag så delas priser ut till alla de som gjort bra inom ridsporten 2023. Som lilla russet Fonny från Bulycke RF.

Ryttareliten intog röda mattan
Ryttargalan pågår för fullt inne på Grand hôtel. Hippsons reporter och fotograf Jennie Börs var på plats och fångade gästerna när de anlände.

Kristin G. Andresen vill se mer åtgärder
Kristin G. Andresen saknar åtgärder från de nationella förbunden för ridsport. Varför väntade det danska Ridsportförbundet (DRF) med att utesluta Helgstrand?
"Visar en undvikande inställning och en skrämmande attityd till djurskyddet"

Ibiza räddade kompisen i hagen
Det är dags att utse Årets ridskolehäst och en av de nominerade är stoet Ibiza. Hon jobbar till vardags hos Hudiksvalls rid- och ponnyklubb.
Ridläraren: "Jag har aldrig hört talas om en häst som gjort så"

Operation X kommer att sändas på TV4
Den danska dokumentären "Operation X: Hästmiljardärens hemligheter" kommer visas i Sverige då TV4 har köpt in båda avsnitten.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Hästsäker julstämning i stallet
Många vill göra fint i stallet inför julen och skapa en speciell och hästvänlig julstämning bland hästar, halm, granris och rimfrost på fönstren.

Större yta gör att hästar sover längre
Hur ska vi hålla våra hästar för att de ska ha så hög välfärd som möjligt? Varför visar tamhästar oftare upp aggressiva beteenden än vildhästar?

Många spår efter svenska arméns hästar
Ståtliga gamla stallar, rustika ridhus och en sfär som andas häst. I många svenska städer finns spår från när hästen var en betydande del av armén.
»En del stallar har blivit parkeringshus och andra är bostadsområden«

Professionell hästanläggning i Skåne
På Lottentorp Gård utanför Sjöbo finns det mesta att önska av en hästanläggning. Totalt 66 boxar, ridhus, ridbana och 19 hektar mark.

Lövsta Stuteri stöttar Pippi of Today
I ett nytt initiativ vill Lövsta Stuteri samla in pengar till Pippi of Today – som syftar till att hjälpa och stötta flickor på flykt till en bättre framtid.

”Fler kommer att våga säga ifrån”
Dressyrens förbundskapten Bo Jenå står fast vid att han aldrig sett metoder likt de som syns i Helgstrand-dokumentären hos svenska ryttare.

Ponnyklubb vann ATG Drömfond
Hos Storvreta Ponnyklubb finns framtidsvisioner om en individanpassad må bra-zon och att alla ska kunna delta efter deras egna villkor.

Hjärnskakning i fokus för ny forskning
Det faktum att män och kvinnor på precis samma villkor inom ridsporten gör att de är ett bra underlag för ett nytt forskningsprojekt.
"Hjärnskakning är den absolut vanligaste personskadan bland ryttare"

Bill och Marco flyger över 1,30 på tävling
Sara har haft några häftiga tävlingshelger. Felfritt och placering i 1,30 med Bill. Marco är tillbaka i gammal god form och hoppar minst lika bra.

”Tävling är inte ett mål i sig”
Han är portugisen i Sverige som kombinerar klassisk dressyr med WE. Paulo Bastos håller clinics och lektioner i Europa samt föder upp lusitanos.

Delad häst – delad glädje?
Att äga en häst ihop med en vän kan vara både roligt och praktiskt, men det krävs att ni är överens om såväl vardagssysslor som ekonomi.
Två hästägarna om hur de får det att fungera samt juristens tips
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!