Veterinär & Hästvård
Publicerad: 2018-07-18
Foto: Adobe Stock och Frida Bank
Kolik hos häst – vad varje hästägare bör veta
Var femte häst i Sverige får kolik under ett år. Kolik kan ha många olika orsaker och för hästägaren gäller det att vara observant och att veta när hästens beteende avviker från det normala – samt när läget börjar bli akut. Veterinär Anna Eriksson delar med sig av kunskap som varje hästägare bör ha koll på.
Text: Frida Bank
Under Falsterbo Horse Show arrangerade Folksam ett frukostseminarium på temat kolik hos häst, veterinär Anna Eriksson gick igenom vad varje hästägare behöver känna till. Hon har arbetat som veterinär i elva år och är specialist på hästens sjukdomar. Till vardags arbetar Anna på Evidensia Specialisthästsjukhuset i Helsingborg.
Som hästägare är det så klart viktigt att känna till hur hästen beter sig när den är frisk, så att man vet när något är fel. Saker som att den är pigg, äter och dricker normalt, att den reagerar på omgivningen, har ljusrosa och fuktiga slemhinnor, att hjärtfrekvensen samt kroppstemperaturen är normal och att det hörs bukljud i höger och vänster flank.
– Det är viktigt att man lär sig känna igen hur magen brukar låta, att man lär sig ta pulsen och att man helt enkelt lär sig att känna igen sin egen häst. Då kan man också avgöra när den inte är frisk, säger Anna.
Stora individuella skillnader
Kolik är ett brett begrepp, men i korthet betyder det att hästen känner smärta från buken. När en häst får kolik är det vanligast att det härrör från tarmarna.
– Var femte häst i Sverige får kolik under ett år. Det är många och det finns väldigt mycket som kan vara fel. Symtomen kan vara rätt så ospecifika och det är stora individuella skillnader på hur hästar visar smärtsymtom. En islänning kanske inte visar så tydligt att den har ont, även om det är allvarligt.
"De flesta blir friska utan behandling"
Vanliga symtom på kolik är att hästens aptit påverkas, att den tittar mot magen, visar ett oroligt och rastlöst beteende och har en upphörd eller ändrad avföring. Kolikdiagnoserna delas in i två grupper. Medicinsk kolik innebär att veterinären tror att hästen kan bli frisk av medicinsk behandling.
– Det är vanligast, ofta handlar det om att hästen har en ökad gasproduktion eller att den är förstoppad. Här innefattas även sandkolik, parasitär kolik, magsår, de flesta grovtarmsfellägena, bukhåleinflammation och leversjukdom.
Kirurgisk kolik innebär att hästen behöver operation. Då kan det röra sig om olika tarmfellägen, livmoderomvridning på dräktiga ston eller pungbråck.
– De allra flesta hästar blir friska utan någon som helst veterinärbehandling, slår Anna fast.
Få behöver buköppnas
Eftersom kliniken i Helsingborg oftast får in mer allvarliga fall av kolik är inte siffrorna därifrån helt representativa.
– Men av alla hästar med kolik vi får in, cirka 500 per år, är det 40 av dem som behöver kirurgi. Det är bara åtta procent. Även i de mer allvarliga fallen är det inte så många som behöver buköppnas, de flesta hästarna blir friska av medicinsk behandling. Däremot är det viktigt som djurägare att ha tänkt igenom huruvida hästen ska buköppnas om det blir aktuellt. Handlar det om allvarlig kolik är det ofta bråttom att fatta beslut.
Slemhinnor ljuger inte
Som hästägare är det avgörande att veta när en häst med kolik behöver veterinärtillsyn, så att det inte går för lång tid och läget blir akut. Det är aldrig fel att rådfråga en veterinär i ett tidigt skede.
– Slemhinnorna i munnen ljuger inte. Tryck på dem. Får de snabbt färg igen är det bra. Om hjärtfrekvensen går upp mot 50 och över rör det sig antagligen om en mer allvarlig kolik. Det kan det även göra om buken är tyst, eller om det låter väldigt mycket. Då kan det vara en inflammatorisk kolik på gång.
Om hästen har feber, eller en väldigt låg temperatur, i samband med koliken ska man också rådfråga veterinär.
Promenera och vila
Anna visar upp ett diagram som delar in kolik i lindrig, måttlig och kraftig. Om hästen har lindrig kolik ska du promenera den för hand i 30 minuter och sedan utvärdera. Ge ingen mat, men gärna vatten i en spann. Låt hästen vila mellan promenaderna.
– Vi får ofta in hästar som är sjuka och som sedan har promenerat i timmar. De är helt färdiga. Då är det mycket svårare att komma till rätta med dem.
Om hästen visar fler än två symtom på måttlig kolik, till exempel en hjärtfrekvens på 60 till 80 slag i minuten och nedsatta bukljud, ska du rådgöra med en veterinär direkt.
Olja kan hamna i luftvägarna
Anna tar även upp vad du som hästägare absolut inte ska göra.
– Spruta inte olja eller annat i munnen. Det händer att ägaren vill underlätta för en häst med förstoppning och sprutar in paraffinolja. För det första ger det inte tillräcklig effekt och för det andra finns det risk att oljan hamnar i luftvägarna i stället. Då har vi inte bara en häst med kolik utan även annalkande luftvägsproblem.
Ge aldrig läkemedel utan att först ha pratat med en veterinär.
– Det är omöjligt att veta om läkemedel maskerar symtomen och att hästen därmed kanske fortfarande är sjuk. Risken är att din häst blir för sjuk innan den får hjälp, säger Anna och fortsätter:
– Trötta inte ut din häst. Låt den vila. Och låt den ligga ner en stund om den är lugn, det är inte farligt. Men den ska inte rulla eller kasta sig. Lämna inte heller en häst med kolik. Håll koll på den tills både avföring och aptit har kommit i gång igen.Om man är helt säker på att det är förstoppning som orsakar problemen kan man låta hästen jogga i lina.
– Om du inte vet diagnosen kan hästens mående förvärras, till exempel vid tarmvred. Jag tycker inte att man ska göra så mycket mer än att gå med den innan man vet säkert.
Grovfoderdiet och lösdrift
Det viktigaste är att förebygga att hästen får kolik. Att byta miljö och foder är två riskfaktorer.
– Tänk på vad som är normalt för en häst. Deras magar är gjorda för att de ska beta torrt stäppgräs 18 till 20 timmar per dygn. Vi har placerat dem i en artificiell miljö. Det är viktigt att tänka på vad man kan ändra på i hästens liv för att minimera risken för kolik.
Anna förtydligar:
– Det optimala är om hästen har tillgång till grovfoder, halm inräknat, större delen av dygnet. De ska inte stå och vara tomma i magen.
Hästar på strikta grovfoderdieter med fint hygieniskt foder har mycket mindre kolik än de som har en diet baserad på mycket kraftfoder.
– Det har också börjat komma forskning på olika lösdriftssystem. Hästflockar där de rör sig fritt har betydligt färre fall av kolik, men den största skillnaden är fodret.
Om kvistar och löv
Under den rådande fodersituationen efter torkan får Anna frågan om det går att dryga ut hästens diet med löv och kvistar, eller om det ökar risken för kolik?
– Man kan absolut dryga ut fodret på det sättet, så länge man inte ger dem något giftigt som ek. Men du kommer inte att få ihop sådana mängder att de kan livnära sig på det. Du bör snarare gå över till halm och lusern. Men vi vet faktiskt inte riktigt hur stor krisen blir i år ännu.
Anna tipsar om sajten Hästsverige.se, som sammanställer forskning och vetenskap om allt som rör hästar.
– Det finns mycket information på nätet och tyvärr är mycket felaktigt. Hästsverige är oberoende forskning, det är korrekt och stämmer. Evidensia driver också Djurvårdguiden som är under uppbyggnad, den är tänkt att fungera som 1177 gör för människor.
- Hästar ska äta en grovfoderdiet av hög kvalitet. Det är viktigt att analysera grovfodret för att få veta innehållet. "För ögat kan det se ut som en grönsallad, men i verkligheten kanske det är mer som en Big Mac."
- Ge kraftfoder som komplement.
- Undvik stärkelserika fodermedel.
- Foderbyten bör göras under en längre tid, mellan två till tre veckor, för att hästens tarmflora ska kunna anpassa sig.
- Låt hästen ha tillgång till grovfoder större delen av dygnet eller gör många utfodringar. "Slow feed-konstruktioner är utmärkt."
- Ha vatten i hagen året runt.
- Gör regelmässiga träckprovskontroller och munhåleundersökningar.
Om olyckan är framme:
Information om din häst, samt hästens pass, ska finnas där hästen är. Ha en pärm i stallet med hälsokort. Ha uppdaterade kontaktuppgifter till hästens ägare och skriv upp vem som får fatta beslut om den om ägaren inte går att nå. Skriv en fullmakt.
Ha även uppgifter till veterinär, jourhavande veterinär, djursjukhus och djurambulans tillgängliga – samt försäkringsuppgifter och information om hästens mediciner, vaccinationer och avmaskningar.
Tänk igenom hur en eventuell transport till ett djursjukhus ska gå till och hur du förhåller dig till olika behandlingar, och i värsta fall även till avlivning.
Liknande webbartiklar
- Tvingades åka 28 mil med skadad häst för akut operation
- Kolikfall = påminnelse om vinterns faror
- Veterinär Henrietta Talts: ”Låt hästen få tid att vila när den har kolik”
- Polis fångade in hästen Eeyore som fick avlivas: ”Sorgligt att han haft så ont”
- Milda vintrar gör att fler hästar drabbas av sandkolik
- Antalet fall ökar på hösten – så förebyggs kolik
- Norges ridsportförbund: "Hästarnas välfärd är alltid det viktigaste"
- Kyra: "Hade jag lyssnat på alla experter hade jag aldrig haft en enda Grand Prix-häst"
- Svenska laget om Nations Cup: ”Vi vill vinna, vi vill inte vara trea”
- Norska tilldelad en varning: "Använde spöt alldeles för mycket"
relaterade artiklar

Njut av maten och tvätta dig sen
När maten är god gör det ju inget om man kladdar lite. Men när hela ansiktet är täckt av rester kan det vara en idé att tvätta sig – och matte!

Irma Karlsson Grand Prix-vinnare i Tyskland
Det pågår fyrstjärniga hopptävlingar i Gross Viegeln, Tyskland, den här helgen. Irma Karlsson och Chacconu vann söndagens stora Grand Prix.

Video: Gör hästen klar för tävling
Se hur hästskötaren till Grand Prix-ryttaren Martin Ågevall gör iordning hästarna inför tävling. De tipsar också om sina absoluta favoritprodukter.

Sverige vinnare i Nations Cup
De svenska framgångarna fortsätter när Patrik Kittel, Antonia Ramel och Juliette Ramel vinner Nations Cup i Frankrike.

Hästarnas päls blir bädd i fågelbo
Det lossnar en hel del päls när hästarna fäller såhär års. Men var ska man göra av allt hår? Britt-Marie Berg använder det till att bädda fågelholkar.

"Viktigt att hålla föl i en grupp"
Sommar betyder föltider. Kanske är du själv uppfödare eller planerar att köpa ett föl? Antoon Dekkers har mångårig erfarenhet.
Horse Auctions Europe har ställt frågor om föl- och unghästars uppväxt

Systrarna ska på ny långritt i Tiveden
Förra året tog Madeleine och Elin Silverbratt med sig sina hästar till Tiveden för en tre dagars långritt i naturen. I år blir det en favorit i repris.

Mental träning för ponnyföräldrar
Att ryttare tjänar på att träna mentalt är knappast någon nyhet. Men även föräldrar som agerar medhjälpare på tävling kan ha behov av detsamma.
Nina Fox Stark: "På tävlingsplatsen är det en positiv attityd som gäller"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Många fördelar med enhästarstransport
Ska man transportera sitt sto med föl är en enhästarstransport att föredra. Den ger hästarna bra med utrymme samt en säker åktur till betet.

Se supersnabba Indiana i omhoppningen
Malin Baryard Johnsson och H&M Indiana var ostoppbara i St Tropez och vann den stora Global Champions Tour Grand Prix.

Malin och Indiana oslagbara – vinner GCT GP
Ingen är snabbare än Malin Baryard Johnsson och Indiana, som har hoppat felfritt hela helgen. De vann Global Champions Tour Grand Prix.

Sverige i ledning i Nations Cup
När säsongspremiären av Nations Cup drog igång i franska Compiégne var det de svenska ekipagen som inledde starkast.

Malin och Peders lag tvåa i GCL
Det blev en pallplats för Malin Baryard Johnsson och Peder Fredricson i Global Champions League efter en spännande tidshoppning.

Fjordingarna spred glädje på äldreboendet
Fjordhästarna Diwa och Indira besöker äldreboendet i Mjölby varje år. De uppskattade besöken är ett populärt inslag i vardagen för de boende.
Klappade hästar och fikade på hästsko-kakor: "Väcker många minnen"

Kom tillbaka från skadan mot alla odds
Veterinärerna trodde aldrig att Absolute Love skulle återställa sig efter sin skadehistorik. Lång vila och genomtänkt träning gjorde dock susen.
Tillbaka på terrängbanan som 17-åring: "Vi tar allt dag för dag"

Säkerheten i stallet är A och O
På en hästgård är det viktigt att känna sig trygg med säkerheten på gården och i stallet. Om olyckan skulle vara framme är det lätt att vara efterklok.

Pallplats för Peder och All In i St Tropez
Peder Fredricson och All In visade på fin form när de kammade hem bronsplatsen i fredagens 1,50-hoppning i franska St Tropez.

Få resultat utan att stressa
Hitta takten i sadeln och få ut maximalt av träningen, utan att sätta onödig press. Så lyder Roberto Cristofolettis råd – missa inte hans tekniska hoppövning.

Indiana kallar på uppmärksamhet
H&M Indiana verkar tycka att förberedelserna inför tvätten i St Tropez tar alldeles för lång tid. Hon gör helt enkelt allt för att få blicken tills sig.
Se klippet på topphästen och hennes hästskötare Lina Andersson

Skapar unika minneshästar med tagel
Ida Käck har under många år haft sparat tagel från hästar som betytt mycket. En idé väcktes och i hennes produkt produkt får taglet glänsa.
Att gå från idé till en färdig grej är en väldigt spännande process"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Från idé till drömstall
– Porträtt: Lina Dolk
– Hitta dragspelskänslan
– Nå målet med vinnande vanor
– Muskelsjukdomar hos häst
– Konditionsträna i naturen
...och mycket, mycket mer!