Foto: Julia Brente (porträtt av Karolina Dahlqvist) och Anki Yngve (höger)
Det är dags att rida, du tränsar och går ut till banan men hästen gapar och verkar obekväm. Då kan det vara dags att rannsaka dig själv, vad har du egentligen för bett till din häst? Är utrustningen verkligen optimalt inpassad?
Text och porträttfoto: Julia Brente
I slutet på oktober höll Distriktsveterinärerna i Halmstad och Laholm en föreläsningskväll om hästens tänder, samt om de bett vi använder till våra hästar. Veterinär Karolina Dahlqvist var där för att prata om olika betslingar och för att förklara vad det egentligen är som händer när vi tar tygeln.
– Hästen är inte gjord för att ha bett i munnen, så inget bett kommer att vara helt bekvämt för en häst. Det du kan göra är att försöka hitta den betsling som passar bäst och vara lyhörd för vad din häst tycker om, förklarar hon.
Med sig har Karolina ett flertal olika bett som är vanliga inom ridsporten. Bland annat två- och tredelade, bett med kopparringar, kulbett, pessoabett och några andra varianter. För att demonstrera hur de olika betten fungerar i munnen använder hon sig av en modell av ett hästhuvud.
Ska vara bekväm med bettet
När du lägger in bettet vill du att hästen ska stå lugnt utan att tugga. Ett bett får inte slå i canintänderna och ska inte pressas mot mungiporna. Om en häst står och tuggar mycket när du precis har tränsat kan det enligt Karolina bero på av att bettet retar en av tungans reflexer. Nämligen den som säger åt hästen att den ska få bak maten mot svalget, trots att det som retar reflexen är bettet och inte en tugga gräs.
Reagerar din häst med att börja tugga ligger bettet med största sannolikhet fel. Då bör du fundera på vad som ska justeras för att det inte ska dra i gång den där tungreflexen.
För stora bett är vanligt
– Det största misstaget många gör är att de sätter in ett för stort bett i munnen på hästen. Man mäter inte ordentligt och bettet blir för långt. Vad gör vi då? Jo då tycker vi att det ser konstigt ut och drar åt sidostyckena lite, förklarar Karolina.
Det som händer i sådana fall är att bettet dras uppåt, vilket gör att det ligger alldeles för tajt mot hästen mungipor.
– Om du trycker ditt finger mot handflatan kan du se att det blir som en vit fläck. Skulle du trycka på det sättet tillräckligt länge kommer du till slut att få trycksår. Och det är precis vad som händer i hästens mungipor när bettet alltid ligger an och trycker, säger Karolina och fortsätter:
– Man vill ha bettet så långt ner som möjligt, för så fort ni tar i tygeln kommer ni att få ett tryck uppåt i mungipan på hästen. Problemet är som sagt att många köper ett för stort bett och drar åt sidostyckena, då ligger bettet och trycker i mungiporna hela tiden.
Nosgrimma inte alltid nödvändigt
Något Karolina anser att vi måste rannsaka oss själva kring mycket mer är varför vi använder olika nosgrimmor. Den vanligaste nosgrimman i dag är den engelska med en aachenrem. Problemet med den modellen är, enligt Karolina, att den hamnar vid väldigt känsliga punkter på huvudet. Och att många ryttare använder sig av av nosgrimman för att hästen gapar – eller för att man tycker att själva modellen är snygg.
Oftast handlar det egentliga problemet inte om att hästen vill gapa, det har inte så sällan en annan grund. Karolina menar exempelvis att det finns ett samband mellan faktumet att många hästar har för stora bett och användningen av nosgrimma.
Ibland förekommer det att hästägare köper för stora bett, drar åt sidostyckena och därmed lägger tryck både i nacken och på mungiporna. Resultatet blir att hästen gapar. Det många då väljer att göra är att sätta på en nosgrimma som stänger igen munnen på hästen, i stället för att gå till botten med problemet.
– Man behöver fundera lite grann. Vad ska du ha nosgrimman till? Behöver du ha den eller inte? säger Karolina.
Föredrar remontnosgrimma
Kommer du fram till att du egentligen inte behöver nosgrimman, men att du tycker att den "hör till" eller hjälper till en aning med att stabilisera tränset, spänn då inte så hårt. I så fall kan nosgrimman mer eller mindre bara sitta där, om det nu är så att du vill att det ska se snyggt ut.
Enligt Karolina är remontnosgrimman oftast den mest fördelaktiga. Man har sett att den skadar minst, hästar som har remontnosgrimmor upplevs inte ha lika mycket bitskador i kinderna som andra individer. Men alla modeller har sina för- och nackdelar.
– Det man kan ta med sig är att man självklart får använda vilken nosgrimma man vill. Men det är tråkigt om du gör det för att stänga hästens mun, säger hon.
Hästar som upplevs som väldigt starka och pigga – eller tunga i handen – är ibland detta för att de biter tag i bettet och drar. Det gör de enligt Karolina för att de tycker att det gör ont i munnen, beteendet är deras sätt att slippa smärtan bettet bidrar till.
Idag (4/3) kan du köpa bokserien Ridinspiration med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
I dessa tider behöver vi alla sprida lite extra kärlek. Dessa fyrbenta kompisar behöver inte hålla social distans, utan njuter istället av varandras sällskap.
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
Många väljer i dag att köpa en begagnad sadel via nätet – bland annat via Hippson Market. Men hur vet du att sadeln du köper är i bra skick?
Favorit i repris: Frida Lantz ger tips kring att köpa och sälja begagnat
Djurrättsorganisationen PETA har anmält en tysk hoppryttare efter att han piskade sin häst hårt upprepade gånger vid en tävlingsstart i Kalifornien.
Se filmklipp av händelsen här – ryttaren tilldelades varning och gult kort
Ett par hästar som tävlat i EHV-1-drabbade Valencia har flugits direkt till Doha där de isolerats efter att ha testats positivt för sjukdomen.
Flera av världens bästa hoppryttare på plats för att rida GCT
När Svenska ridsportförbundets ordförande Ulf Brömster ska sammanfatta pandemiåret 2020 blir det vid en digital pressträff.
12,4 miljoner kronor mindre än planerat gick till möten och besöksverksamhet
Hoppryttaren Erica Swartz befinner sig i karantän med totalt 16 hästar i det virusdrabbade Valencia. För Hippson berättar hon hur läget ser ut.
Hippocrates Academy lovar att vara ridskolans bästa vän. Och flera ridskolor bekräftar att de faktiskt har järnkoll sedan de började med systemet.
Russet Hasse mådde inte riktigt som vanligt en dag i december 2019. Till slut kom veterinär fram till att han troligtvis hade epilepsi och han fick somna in.
Veterinären: "Symtomen kan likna de vid sömnbrist eller hjärtproblematik"
TV4 Nyhetsmorgon har pratat med Carl-Walter Fox som befinner sig på hopptouren i spanska Valencia, mitt i utbrottet av det dödliga viruset EHV-1.
Alla hans fem hästar har insjuknat varav en vårdas på klinik
Idag (3/3) kan du köpa övningsboken Träna hästen från marken 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Vecka 9 är det dags för sadelvecka hos Hippson. Det innebär att sadelannonser från Hippson Market kommer att lyftas fram lite extra.
Strax utanför Kristianstad finns en hästgård med hela 359 kvadratmeter total boyta, stall med åtta boxar, ridhus och utebana med fibersand.
Hur påverkar smittoläget i Europa svenska hästar och ryttare? Hur blir det med Gothenburg Horse Show? Hur påverkas svenska tävlingar?
Klipparbetet på Trolle Ljungby krävde två grönytemaskiner, men nu används bara en: Amazone Profihopper 1500 – en mångsidig, högpresterande åkgräsklippare.
Trädgårdsmästaren: "Maskinen ger gräsmattor av golfbanekvalitet"
Mitt i tävlingsstoppet kan storslagna evenemang kännas långt borta. Men i dag öppnar biljettförsäljningen till VM i danska Herning år 2022.
Samlat mästerskap i hoppning, dressyr, paradressyr och voltige
FEI har ställt in tävlingar i Europa till och med den 28 mars för att begränsa smittan av EHV-1. Men hur påverkar detta Gothenburg Horse Show?
Tävlingsledare Tomas Torgersen: "Har följt utvecklingen av situationen"
Den franske veterinären Christophe Schlotty vill visa allvaret kring situationen gällande utbrottet av EHV-1 med ett filmklipp som visar en sjuk häst.
Sjuk efter hemkomst från Valencia – se klippet – Obs varning för obehagliga bilder
FEI ställer nu in alla internationella tävlingar i 10 europeiska länder. Detta för att förhindra spridningen av EHV-1-viruset som utbrutit i spanska Valencia.
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!