Veterinär & Hästvård
Publicerad: 2018-01-02
Foto: Adobe Stock
Veterinär får erinran – behandling av sto med livmoderframfall fördröjdes
En veterinär i beredskap larmades om ett sto som hade drabbats av livmoderframfall. Veterinären ansåg att en kollega, som skulle påbörja sitt skift, skulle vara snabbare på plats och åkte därför inte ut till hästen. Nu får veterinären en erinran av Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård.
Det var under våren 2016 som stoet fölade. Fölningen var normal och fölet diade flera gånger direkt efteråt. Men efter två timmar fick stoet kraftiga eftervärkar. Hästägaren ringde då till veterinärens jourtelefon men fick inget svar.
Jourhavande veterinär ringde upp några minuter senare och hästägaren berättade att läget var akut, stoets livmoder var på väg att komma ut. Veterinären svarade att denne inte ville komma utan skulle lämna över till nästa veterinär som började arbeta klockan 08.00.
Veterinären hade då cirka en timme kvar på sin jourtid och beräknade att kollegan skulle komma fram till stoet fortare än vad hen skulle ha möjlighet till.
Stoet avled
Mellan klockan 07.00 och 08.00 ringde hästägaren till jourtelefonen flera gånger för att påtala att situationen var mycket plågsam för hästen. Kollegan som tog över ärendet åkte först till sin arbetsplats för att diskutera fallet med andra kollegor, och för att kontrollera utrustning och mediciner att ta med sig. Veterinären var på plats och påbörjade behandling av stoet först runt klockan 09.00. Drygt två timmar senare avled hästen.
Veterinär i beredskap får erinran
Ansvarsnämnden anser att veterinären som gav hästen vård har agerat korrekt utifrån sina förutsättningar, men att det hade varit lämpligt om hen prioriterat att åka ut till hästen och i stället hade sökt stöd hos kollegor per telefon under resan dit.
Veterinären som hade beredskap, och som först tog emot larmet, får en erinran. Ansvarsnämnden menar att veterinären borde ha åkt till stoet och att behandlingen av den akut sjuka hästen fördröjdes.
Liknande webbartiklar
- Veterinär ställde fel diagnos på halt häst – får erinran
- Veterinär får erinran efter misskött tandoperation
- Hovslagare får erinran efter vredesutbrott på häst i samband med skoning
- Hovslagare får erinran för verkning av fånghäst
- Veterinär sköljde stoets livmoder med virkon
- Veterinär får erinran – dömde ut häst på otillräcklig grund
- Veterinär misstänks ha spridit resistenta bakterier – tre hästar smittade
- Sommarbetet slutade i förskräckelse
- Fel att behandla häst med ”bränning” – veterinär får erinran
- Behandling med otillåtet medel och brister i journalföring – tre veterinärer får erinran

Ont, det gör ont
Olika typer av hältor är det vanligaste skadeorsaken hos våra ridhästar. Med ett genomtänkt träningsupplägg kan vi få hållbarare och mer friska fyrbenta atleter.
»Många gånger är hälta ett resultat av hästens träning«

Bommar som ger bättre hörnpasseringar
När Nina Hofmann Küppers tränade hoppryttare i Tyskland lade hon ibland in bommar i övningen. Detta för att fånga deras fokus.
Dressyrryttaren: "Det är lika viktigt att rakrikta som att runda"

Guide: Välj rätt vindskydd för din hage
Ett väderskydd i hagen gör att hästarna kan söka skydd när vädret inte är idealiskt. Det finns en del att tänka på vid val av skydd – ta del av tipsen här.

Svenska medaljer vid NM i Flyinge
Den här veckan pågår Nordiska mästerskapen, NM, på hemmaplan i skånska Flyinge. Några svenska medaljörer har redan korats.

Louise Romeike visade formen i Polen
Det blev en lyckad fälttävlanshelg för Louise Romeike i Strzegom, med två vinster och en andraplats. För Nation Cup-laget blev det stolpe ut.

Upptäckten av en hästsko på marken
Känslan av att vara riktigt taggad på ett ridpass kan nog alla relatera till, men så kommer man ut till hagen: en tappad hästsko.

Gustavsbergs ridskola till salu
100 miljoner är prislappen för Gustavsbergs ridskola. Om inte Värmdö kommun vill köpa ridskolan, menar ägaren att nedläggning riskeras.

Regeln är att det finns inga regler
Sex år har gått sedan Ewelina Wettergren Unger lämnade Sverige för Portugal. I dag tränare hos Luis Valenca utanför Lissabon.
"Vi har inga förutbestämda begränsningar för hur vi tränar hästarna"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Arthur bytte Frankrike mot Sverige
Hästskötaren Arthur Leportier är en 27-årig fransman som varje morgon går upp klockan halv sex för att ta hand om en av Sveriges bästa travhästar.

Bästa sällskapet vid frukosten
Att äta frukost tillsammans ger en härlig start på dagen. I det här fallet är det katten som håller sin bästa hästkompis sällskap – från hästryggen.

Hästen som gnäggar i sömnen: "Livsnjutare"
Tuffe, 29 år, är en avslappnad herre som tar livet med ro. Flera gånger har hans ägare hört honom både snarka högljutt och gnägga i sömnen.

Sommartips – skydda din fyrbenta vän
I den här artikeln har vi samlat både läsartips och fördjupande forskning från arkivet, om hur du får bukt på sommarens irriterande insekter.

Räddningstjänsten hjälpte häst som ramlat
En häst ramlade omkull mellan några träd och kunde inte ta sig upp själv. Räddningstjänsten tillkallades till platsen för att hjälpa hästen.

Gräsbrand uppstod – hästar evakuerades
En gräsbrand bröt ut på en åker i Kävlinge kommun, Skåne. I närheten befann sig hästar som fick evakueras från platsen.
Markägare hjälpte till att hindra branden från att sprida sig

Marielle omskolar två travare i sommar
I projektet "Vidare från travbanan" ska tio travhästar omskolas till ridhästar och sedan säljas. Beridaren Marielle Eriksson har tagit emot två.
"Det är jättekul att se hur de utvecklas och båda är lätta att hantera"

Klimatsmart helhetskoncept
Bakom idén om en helhetslösning för hästägare står en hästintresserad lantbrukspionjär och ingenjör. Här berättar hon mer.
"Syftet är att både kunden och lantbrukarna ska känna sig trygga"

Dynamiken i flocken är viktig för välfärden
Hästen är ett flockdjur i behov av relationer, gruppen ger trygghet och utvecklar beteendet. Men ny forskning visar att det inte finns någon "ledarhäst".

Planering är A och O
Oavsett om du ska bygga om eller bygga nytt finns det ett par saker att tänka på, innan du sätter i gång med din lösdriftsanläggning.

Sverige trea i Nations Cup i Rotterdam
Under lördagen avgjordes Nations Cup i dressyr i Rotterdam, Nederländerna. Det svenska laget var med och knep en pallplats.

Den nya skrivningen i konsumentköplagen
För alla köp som har ingåtts efter den 1 maj 2022 finns det en ny skrivning i konsumenköplagen att förhålla sig till. Men vad innebär den?
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Förebygg skadorna
– Porträtt: Jessica von Bredow-Werndl
– Bli en stjärna på rakriktning
– Som gymträning för hästar
– Skydda din häst mot fästingar
– Stallmaskiner som underlättar
...och mycket, mycket mer!