Under hösten och vintern drabbas hästar i större utsträckning av kolik, något som bland annat märks på Universitetsdjursjukhuset (UDS) vid SLU i Uppsala. Därför bjöd man in till en informationskväll – och delade med sig av sina erfarenheter.
Text: Annelie Lundkvist
Arkivfoto: Dollar Photo Club
Till kliniken i Uppsala kommer det drygt 350 kolikhästar om året, det ger ett snitt på nästan en häst om dagen som har drabbats av magbesvär. För några helger sedan hade man 20 hästar incheckade på UDS för just kolik och numera går 95 procent av dem som kommer till sjukhuset att rädda.
– Det är bättre nu än för 20 år sedan, då kom ägarna in sent och önskade sig mirakel, minns veterinär Susanne Demmers.
Tarmarnas arbetsplatsolycka
Det finns inte bara en orsak till att en häst drabbas av kolik. De yttre faktorerna såsom foderkvalitet och tillgång till vatten samt sådant som plötslig avställning – till exempel boxvila – spelar stor roll. Samtliga veterinärer under kvällen var dock överens om en sak, när en häst drabbas av tarmvred är det ofta ett olycksfall i arbetet.
Linda Perttula arbetar som avdelningschef på klinikens vårdavdelning och visade under kvällen klipp på tarmarnas sammansättning i magen. Det är upp till 30 meter tarm som ska få plats i hästens buk – det betyder att när en tarm fastnar är det bråttom att komma till veterinären för att rädda livet på hästen.
Vätska upp när kylan kommer
Kolik behöver inte betyda att hästens tarmar har rört på sig och har hamnat omlott, det kan exempelvis var en förstoppning som orsakar magsmärtan. När hösten övergår till vinter, och kylan tar grepp om landet, är det nämligen många som slutar att ge hästarna vatten i hagen. En del hästar kan även bli sämre på att dricka under de kalla månaderna, trots tillgång.
I och med detta försvinner en av byggstenarna i hästens foderstat, då ökar risken för kolik. Även om hästen enbart gå ute några timmar är det viktigt att den har tillgång till vatten. Att lägga till lite extra blöt betfor med olja i den dagliga kosten, eller vid till exempel boxvila, är annars ett sätt att förebygga magproblem.
Sju viktiga råd vid symtom
Nedan listar vi viktiga uppmaningar från veterinärerna på Universitetsdjursjukhuset, om din häst skulle drabbas av kolik.
1. Ta bort allt foder
Även om hästen är intresserad av maten ska allt foder genast tas bort. Dock kan du gärna ha en hötuss i närheten som du kan sträcka fram till hästen, för att se om den fortfarande är sugen på mat eller om tillståndet har förvärrats och den ratar fodret. Men var noga med att inte ge hästen maten, om det är stopp i tarmen kan det förvärras vid påfyllnad.
2. Ströa upp boxen
Att hästen inte får lägga sig ner och rulla är något som veterinärerna dementerar, vill hästen lägga sig ner ska den få göra det.
– Jag tror att hästen själv vet hur den ska försöka avlasta koliken, säger Tamás Tóth, avdelningschef för hästkirurgin på UDS.
Anledningen till att man ska ströa upp ordentligt i boxen är alltså för att minska skaderisken när hästen lägger sig ner och rullar kraftigt.
3. Vattna
Hur reagerar hästen på en hink vatten? Om den visar ett milt intresse kan du, som i förslaget ovan, blanda betforvatten med paraffinolja i ett försök att få i hästen vätska samt "smörja" tarmen. Kommer hästen direkt in från en kall hage kan en del individer föredra ljummet vatten.
4. Promenera
Att låta hästen röra på sig kan vara ett knep för att få en mildare kolik eller förstoppning att släppa. I ett tidigt stadium är det dock svårt att bedöma vilken typ av magont hästen har drabbats av, om den försöker slänga sig mot backen även under promenaden gör du klokt i att kontakta veterinären.
– På hästarna som kommer in till kliniken ser vi sällan ett enda tecken som direkt visar vad det är för typ av kolik de har. Det är ett pussel som veterinären lägger, säger Sara Larsdotter Davey.
5. Kontakta veterinären
Samtliga representanter från kliniken tycker att en hästägare hellre får ringa en gång för mycket än en gång för lite. Oavsett om samtalet går till den lokala veterinären, till hästsjukhuset eller till distriktsveterinären är det mycket bättre att bli kontaktad i god tid om att akut hjälp kan behövas. Många gånger kan det även kännas tryggt för hästägaren att få bolla hästens beteende med veterinären, det är inte lätt att själv försöka ställa diagnos.
6. Lasta hästen på transporten
Även om symtomen inte är så allvarliga att du i samråd med veterinär känner att det är dags att köra in till kliniken, kan du ändå koppla på hästtransporten och köra fram den utanför stallet. Vid en eventuell förstoppning är det många hästar som reagerar på släpet och börjar bajsa. Vid annan orsak till koliken kan det var värt att lasta och köra en sväng, då skakningarna i golvet kan hjälpa hästen med besväret.
– Jag har under många år lastat våra hästar hemma på stuteriet om de har fått besvär med magen. En bra investering till kliniken skulle kanske vara ett skakgolv som simulerar transporten, så mycket vet jag att det hjälper, säger Susanne Demmers.
7. Övervakning, övervakning, övervakning
Släpper koliken på hästen betyder det inte att faran direkt är över. Du bör fortsätta att hålla fodret borta, om det till exempel är dags för kvällsfodring får hästen vänta till frukosten innan första målet mat serveras. Hästägaren bör inte heller direkt åka hem från stallet och lämna hästen obevakad.
– En stabil kolikhäst kan snabbt bli akut, det måste man ha i åtanke. Det är inte acceptabelt att hästen har ont, då kan vi hjälpa den med smärtstillande inne på kliniken, säger Sara Larsdotter Davey.
Det kom in massor av bidrag när Norra Skånes fjordhästförening ordnade en digital maskerad. Träffa Pippi, Luigi, Snögubben och Dartanjang.
Stort bildspel: "Det enda som begränsade var den egna fantasin"
Att hitta var problemet sitter när en häst är diffust halt kan vara svårt. Kajsa funderar också på begreppet smärtminne – har hästar det eller inte?
"Det är nedärvt i generna att hästen behöver kunna springa fort och se frisk ut"
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
För sjätte gången kommer Christina Sääfs minnesstipendium att delas ut till en unghästutbildare. Det delas ut under Billdal Horse Show i slutet av mars.
2019 fick Jüri Sokolovski stipendiet – pausades 2020 på grund av pandemin
På lördagsmorgonen hittades en häst nedkyld i ett dike i Kungälvs kommun. Innan räddningstjänsten hann fram hade hästen kunnat ta sig upp.
Det är nästan mer regel än undantag att hästar trippar runt vid uppsittning. Och experterna är ense om orsaken, vi ryttare är för inkonsekventa.
På onsdag den 20 januari öppnar anmälan till de första tävlingarna efter tävlingsstoppet på grund av pandemin, som äger rum från och med vecka 4.
Tävlingar bland annat på Strömsholm, Lund och på Grevagården.
Här delar Annika Strömberg med sig att ett smart tips för alla er som inte har satt snösulor på era hästar. Snabbt, enkelt och klampfritt blir resultatet.
Se klippen där Annika delar med sig av sitt smarta tips för snöfria hovar
Folkkäre Järvsöfaks lämnade jordelivet i höstas. Kallblodskungen är ett fantastiskt exempel på en travhäst som verkligen fick ett värdigt liv. Från start till mål.
Radiodokumentären ”Hästgården” handlar om sexuella övergrepp vid ett ridcenter där en man sedan dömdes. Nu berättar mannens dotter sin historia.
Se klipp och länk till programmet – berättelsen ska även bli tv-serie i TV4
Lars Panzar, ordförande i Ronneby ryttarförening, säger till Hippson att man backar vad gäller tolkningen av den nya pandemilagen.
"Vi har backat, från och med i dag gäller åter två ekipage i ridhuset åt gången"
För tionde året delas stipendiet "Årets uppfödare" ut av Agria i samarbete med SWB. Vinnaren får ett stipendium om 30 000 kronor.
Mikael Theorén, Agria: "Vi vill bidra till att lyfta goda exempel på hållbar hästavel"
Det fanns ett världscupkval kvar inför den planerade finalen i Göteborg. Men nu ställer även Leipzig in sina tävlingar i mars på grund av pandemin.
Sidvärtsrörelser är lösgörande för hästen och hjälper dessutom ryttaren att få koll på sina ytterhjälper. För Lina Dolk är skänkelvikning en favorit.
Lina Dolk: "Blir en tydlig avstämning som visar vad man behöver öva på"
Vintern är här och när vattnet fryser är det inte helt lätt att få hästarna att dricka tillräckligt. Såhär bygger du ett frostsäkert vattenkar till hagen.
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
I detta klipp från SVT får vi återuppleva när den tyske hoppryttaren Franke Sloothaak tävlar med sitt åttaåriga sto Leandra år 1988. Hög nostalgi här!
Ett larm om en olycka där häst och människa ska ha gått genom isen har kommit i Norberg, det rapporterar VLT. Det är oklart om någon är skadad.
Pontus Hugosson fortsätter att utmana sina ryttarkollegor. Den här gången har han vidareutvecklat sockerbitsutmaningen på bredden, fast tvärtom.
Klipp + kommentar: "Positivt överraskad och riktigt imponerad av hästen"
Sara Ekman är inte lika glad över snön som hästarna. Det blir isigt, besvärligt och kräver brodd. Men det finns saker som lyser upp – som vetcheck ua.
Till bloggen med filmklipp från snöbus i hagen och rapport från vetcheck
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!