Reportage
Publicerad: 2023-11-18
Rocco tävlas i hoppning mot alla odds: "Försöker tänka på det varje gång jag rider"
För fyra år sedan diagnostiserades Sanna Frödins ena häst med en cysta i bakbenet. Prognosen som ridhäst var osäker, men i dag har han debuterat 1,30-hoppning.
– Det är inget man ska ta för givet, säger hon.
Text: Jennie Börs
Foto: Privat
Sanna Frödin köpte Explosive Vicious (SWB född 2015, e. Balou de Rouet – Lemon), till vardags kallad "Rocco", i februari 2019. Träningen flöt på under året och de tävlade även upp till en meter i hoppning. I slutet av november blev han däremot plötsligt halt.
– Han var i full gång men stod inför planerad vintervila när hältan kom, så vi åkte in till Universitetsdjursjukhuset med honom. Där visade han en tregradig hälta vänster bak i trav och det syntes även i skritt. Inledningsvis misstänktes hovböld och det var också vad vi hoppades på, säger Sanna.
En röntgenundersökning gjordes och veterinären hittade då en cirka en centimeter stor cystlikande förändring i strålbenet. För att kunna undersöka närmre om fler skador också förelåg, krävdes även att en MR gjordes. I väntan på vidare undersökning ordinerades vila i sjukhage och metacam.
– I början av december lämnade vi honom på kliniken för magnetröntgen. För mig är det här en ganska luddig tid, då min pappa varit cancersjuk under en lång tid och just i den här perioden låg för döden. Pappa dog samma vecka som vi gjorde MR, säger Sanna.
En ovanlig diagnos
Siri Morén, veterinär vid Universitetsdjurssjukhuset i Uppsala och den som behandlat Rocco, förklarar utfallet av MR-undersökningen.
– Vi ville utesluta att det inte fanns fler mjukdelsskador i hoven utöver den cystliknande förändringen. Det hade kunnat förlänga konvalescensen samt ändrat vald behandlingsmetod. Sannolikt hade det också försämrat prognosen ytterligare, säger hon.
Prognosen för en häst med cystliknationer i strålbenet är avvaktande. Siri menar att diagnosen är relativt ovanlig.
– Ser vi till cystliknationer i benets nedre del är det betydligt vanligare i frambenen, statistiskt sett sitter endast ungefär 20 procent bak. Generellt skulle jag också säga att det är väldigt ovanligt att bakbenshältor sitter i hov- eller strålben, säger hon.
Fick tre alternativ
Efter diskussioner slutade det med att Sanna fick tre alternativ för att gå vidare: behandling med osphos, operation eller avlivning.
– I den bubblan vi befann oss i med pappa var det så klart svårt att ta ett beslut. Att låta honom genomgå en operation med allt vad det innebär eller att avliva, kändes som det blev för mycket där och då. Vi valde därför att prova behandla, även om vi fick veta att en kirurgisk åtgärd gav lite högre chanser för att han skulle bli bra, säger hon.
Enligt Siri fanns det i Roccos fall en risk att strålbenet kunde fraktureras, oavsett vald behandlingsmetod.
– Normalt sett är operation ett bra alternativ vid cystliknande förändringar, men i hans fall var risken att orsaka en fraktur vid ingreppet stor. Samtidigt fanns det också hela tiden en risk med frakturering i samband med igångsättning. Cystans placering vid djupa böjsenan hade nämligen kunnat orsaka en fraktur när ansträngningen blev större, genom ett ökat drag på strålbenet, säger hon.
Friskförklarades i mars
Den valda behandlingsmetoden med osphos innebär en intramuskulär injektion som används vid nedbrytande processer i strålbenet hos hästar. Preparatet har även en antiinflammatorisk och smärtlindrande effekt.
– Skelettet är modellerat så att det byggs upp av celler som kallas osteoblaster och bryts ner celler som kallas av osteoklaster. Cystliknationer är en inflammation med en för stor nedbrytningsprocess i strålbenet, så det vi ville åt genom osphos var att minska den aktiviteten i skelettet, förklarar Siri.
Förutom att behandlas med osphos vid flera tillfällen skoddes Rocco även med kilskor, i hopp om att minska risken för fraktur samt smärtan ytterligare. Redan vid återbesöket i början av januari 2020 sågs en stor förbättring.
– Då var han ohalt i skritt och bara en halv grad halt i trav. Jag fick börja sätta i gång honom lite smått och vid nästa koll två månader senare friskförklarades han, säger Sanna.
Genom att höja upp trakten avlastas området över djupa böjsenan där cystan sitter. Åtgärden sattes in för att fraktureringsrisken skulle minska.
Är i dag opåverkad
Även om prognosen inledningsvis var oviss, har Rocco fungerat vidare som ridhäst och cystan är inget som påverkar honom i dag. I dagsläget tävlar han på 1,20-nivå och har även debuterat 1,30.
– Kilskorna har vi behållit, vi har helt enkelt inte vågat chansa utan. Det känns som en ganska enkel åtgärd om det hjälper honom att vara hel. Men annars gör vi i dag inget annorlunda för att han ska fungera på den nivån han är, säger Sanna.
Under hösten gjordes en uppföljande slätröntgen hos Universitetsdjurssjukhuset. Det visade sig då att cystan blivit markant mindre genom en minskning om cirka 50 procent.
– Det känns jättebra och är inget man ska ta för givet, jag försöker tänka på det varje gång jag rider. Att det skulle gå så pass bra som det gjort är ingen självklarhet. Hästarna var också det som fick mig upp ur sängen i allt det som hände med pappa. Jag var verkligen nere på botten, men hästarna betydde otroligt mycket, säger Sanna.
"Häftigt att se"
Även Siri gläds åt det resultat den nya röntgenbilden visar.
– Det är helt fantastiskt. Här kan vi se att vi lyckats hämma skelettnedbrytningen, ta hand om de negativa processerna och modellera för att bygga upp med normal skelettstruktur. Det är väldigt häftigt att se, säger hon och fyller i:
– Många gånger släpper man den uppföljande röntgenbilden när hästen svarar på behandlingen och fungerar, så att få en förbättring så här svart på vitt var jättekul.
Liknande webbartiklar
- Trodde cancern skulle stoppa – blev en segeryra: "Viktigt för mitt tillfrisknande"
- Stoet Lillan kom tillbaka från skadan mot alla odds: "Vi tar allt dag för dag"
- Bessie klarade sig mot alla odds – uppfödaren: "Med henne är varje dag en bonus"
- Hästklinik drar ner på verksamheten
- IMMK – en kronisk inflammation i hornhinnan
- UDS:s hästklinik stänger akutintag på grund av MRSA-smitta
- Skånsta ryttare vill ha upprättelse efter EHV-katastrofen: "Det har skett felaktigheter"
- Ytterligare tre veckors karens för Skånsta
- UDS:s klinikchef: ”Det är en helt exceptionell situation”
- Halmfoder ger inte hästar magsår

Fyrverkeri – kolik och total panik
Det är över tio år sedan senaste kolikfallet i hästfamiljen men i torsdags var det dags. Maria tar oss igenom skräckfyllda och sömnlösa dygn.

Halland: Häst gick genom isen
En häst gick under förmiddagen genom isen på en sjö i Ästad, Hallands län. Räddningstjänsten fick rycka ut och dra upp hästen på fast mark.

Komplett ridsportanläggning till salu
Mellan Oslo och Göteborg ligger en anläggning med allt som behövs för att driva ridsportverksamhet. Bland annat 15 boxar, ridhus och ridbana.

Helgstrand installerar videoövervakning
Efter Operation X avslöjande om Helgstrand Dressage träningsmetoder meddelas att de ska sätta upp övervakning i samtliga ridhus.
Kameror i samtliga ridhus för att kunna uppmärksamma dålig ridning

Avslöjade vad som pågick hos Helgstrand
Rebekka Klubien är journalisten som tog anställning som hästskötare hos Helgstrand Dressage. Här berättar hon om sina upplevelser.

Hålla häst enligt forskningen
Få frågor möts av så mycket åsikter som hur man »ska« hålla och utfodra sin häst. Gränsen mellan tro, tradition och vetande är hårfin. Läs professorns förklaring.

Livio och Andersen på pallen igen
Frida Andersen trodde inte att det skulle räcka till en ny pallplats i årets inomhusfälttävlan – men hon slutade trea. Segrade gjorde fiolårsvinnaren.
Box Compris pensioneras: "För oss blev det nästan som en avtackning"

Dubbelt svenskt på podiet i Sweden GP
Det var spännande in i det sista när Grand Prix avgjordes. Två svenskar var till omhoppning – och publiken ville aldrig tystna när det blev svensk seger.
Vinnaren Petronella Andersson: "Det är inte över förrän det är över"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

Brittisk seger i helgens världscupsomgång
Det tog elva ekipage innan första dubbelnollan kom i världscupsomgången i La Coruña. Snabbast var brittiske Harry Charles.
Henrik von Eckermann bästa svensk på en femteplats

Selma Gustafsson Thelin fick pris av prinsen
Som sista ryttare gick Selma Gustafsson Thelin in i finalen av Prins Carl Philips Pris. Det höll hela vägen till vinst, före lördagsvinnaren Hanna Blomberg.

Favorit i repris för von Bredow-Werndl
Världsettan bjöd på ännu en vinst inför publiken i Friends arena. Tvåan Nanna Skoldborg Merrald red ihop ett personbästa med sin nya kür.

Kürseger till Tilda André Hokfelt
I SIHS Ponnykür gjorde Tilda André Hokfelt sin sista start med Hamiltons I did it My Way. De avslutade sin tid på tävlingsbanan med flaggan i topp.

Lucka 3: Fri frakt hos Börjes Tingsryd
I den tredje luckan hittar vi ett erbjudande från Börjes Tingsryd. Under hela dagen erbjuder de fri frakt på köp från deras webbshop.

Galoppbandage i sex enkla steg
Vintertid är det inte ovanligt att hästarna får broddtramp i kronranden. Här visar leg veterinär Izabella Granswed hur ett sådant läggs om.

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Exells segertåg brutet – Chardon vann
Varje gång Boyd Exell kört i Friends arena har han stått som vinnare. I lördagens världscupomgång fick han se sig slagen när han slutade han trea.

Bildspel: Hopplaget vann ryttaragillityn
Traditionsenligt bjöds det på ryttaragility i Friends. I vanlig ordning ställdes ett hopplag mot ett dressyrlag – och de svenska ryttarna var taggade.

"Hon är absolut min framtidshäst"
Emma Jönsson vann finalen för unga hästar med Date Me i Friends arena och satsar vidare med målet stora mästerskap.
Jennifer Lindvall segrande ung ryttare: "Roligt att avsluta på topp"

Lucka 2: Rabatt hos Pamoja Equestrian™
I dagens lucka gömmer sig en rabattkod hos Pamoja Equestrian™ som ger 30 % rabatt på en hel order och kan kombineras med andra erbjudanden.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!