Jan Brink har länge varit Sveriges främsta dressyrprofil. Nu tar han steget vidare och nysatsar genom att knyta samman fyra anläggningar, för utbildning av hästar och ryttare mot toppsporten.
Text: Ida Röök
Foto: Anders Andersson (där inget annat anges)
Förra året kom nyheten om att Jan Brink inte längre skulle syssla med avelshingstar i samma utsträckning som tidigare. Sedan dess har han arbetat för att landa i ett nytt koncept. Nu lanseras en ny satsning som innebär att Tullstorp Dressage samarbetar med tre andra anläggningar – för att tydligare visa att det nu är utbildning av både hästar och ryttare mot toppsporten som gäller.
– Jag brinner för att utbilda hästar och ryttare och genom den här nysatsningen kommer mitt fokus att bli ännu tydligare, säger Jan Brink till Hippson.
Stor kapacitet
Förra året bestämde sig Jan Brink för att hingststationen skulle avvecklas.
– Träning av elever och utbildningen av hästar, samt att leta hästar för kunder, tog allt mer av min tid. Det är där jag har landat nu och det är den biten jag vill fortsätta utveckla.
Jan samarbetar med Hannell Dressage Stable i Falkenberg, med Anna Zibrandtsen i Köpenhamn och med familjen Jönsson på Särö Dressage Stable.
– Vi har fyra anläggningar med en kapacitet om att ha ungefär 100 hästar i träning tillsammans. Dessutom med ryttare knutna till varje anläggning som är riktigt bra på det här med förädling av sporthästar, säger Jan.
Viktigt med familjetid
Han rider fortfarande tre–fyra hästar om dagen, men att börja tävla igen är inte aktuellt.
– Jag kommer fortsätta rida hela mitt liv, den delen vill jag inte släppa. Men skulle jag tävla skulle jag vilja gå "all in", och det är inte möjligt eftersom det kräver så otroligt mycket. Jag flänger och far som det är nu ändå, med träning på olika anläggningar och när jag letar hästar för såväl oss som för kunder. Jag har också en familj som jag vill ha tid för, den är otroligt viktig för mig så klart.
Tanken är alltså att det är utbildning mot toppsport som nu ska ligga i grunden för Tullstorp Dressage.
– Jag letar hästar hela tiden, men det är svårt nu. Nedgången i aveln som var för fem–sex år sedan märks tydligt och det är inte bara i Sverige utan i hela Europa.
Ny hemsida
Jan är stolt över det han har byggt upp på Tullstorp.
– Det här är ju mitt livsverk, min passion. Varje dag när jag kommer ut på gården är jag tacksam för att vi har lyckats skapa den här anläggningen och att vi nu kan skapa ett företag som blir ännu mer nishat och specialiserat för det jag brinner för – att utbilda hästar och ryttare.
I samband med nysatsningen lanserar Tullstorp en ny hemsida, där man ska kunna hänga med i verksamheten via nyheter och annat. Dessutom lanseras en ny logotyp för företaget som de hoppas ska ge en mer högklassig, tidsenlig och internationell look.
Du har väl inte missat att vi i nummer 6 av tidningen Hippson porträtterar Kyra Kyrklund? Vi besökte Tullstorp under en av Knytkalasets träningar:
Missa inte Hippson nr 6 – vårt stora julnummerI vårt splitternya decembernummer porträtteras Kyra Kyrklund och den matiga tema-artikeln handlar om att hålla hästar i lösdrift. Dessutom kavalettiövningar, banhoppning med Lisen Bratt Fredricson, julklappstips, lastningsträning, longering och massor av annat.
Läs mer om tidningsnumret
JULSPECIAL: Prenumerera och få hel bokserie på köpet!
Tecknar du en prenumeration får du, förutom Hippson nr 6, även en hel bokserie på köpet. Detta erbjudande gäller fram till den 24/12 2019. Vi skickar det senaste numret och böckerna direkt. Du har det i din brevlåda om bara några dagar.
Teckna prenumerationen här
Trots att man är ung kan man ha en stor karaktär och en stark vilja. Det visar det här fölet, som inte tänker släppa fram någon annan till maten.
Betfor består av torkad betfiber och melass och kommer från sockerbetan. Det är en råvara som säljs utan några andra tillsatser, men hur är det med mash?
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
En ny studie visar att på relativt få generationer har den specialiserade aveln av SWB-hästar lett till en genetisk uppdelning mellan hopp- och dressyrhästar.
På torsdagkväll är det dags att sitta redo i soffan. Då sänds Ryttargalan från studion i Stockholm och en rad fina priser ska delas ut.
Nu har du chansen att köpa en utvald bokserie och få en av våra populära böcker på köpet (värde 199 kronor). Erbjudandet gäller endast över helgen.
Hur kan ridsporten komma att förändras? Flera proffs svarar på hur de ser på framtiden med våra hästar – utifrån sina specifika expertområden.
I skånska Klippan finns en fin liten gård med vackert boningshus, stall med sex boxar, uppvärmd pool, orangeri och ett växthus.
Ett av hästlivets största problem: Hur löser man fodring mitt på dagen? Jo, med hjälp av en höautomat från Dayfeed.
En familj som köpt en gård i Jämtland fick en chock när de öppnade stalldörren. Där inne låg två döda hästar som gårdens tidigare ägare lämnat kvar.
Hästar förstår fler ord än vi tror. Det, och mycket mer, får vi höra om i ett avsnitt av Sveriges Radio P1 och programmet Språket.
Ska man kyla eller värma en febrig häst? När har febern blivit skadligt hög? Kan man ge hästar febernedsättande? Varför får hästar feber?
Karin Öljemarks uppfödning DeFino, fem år, och är tänkt att bli en framtida dressyrstjärna. Här tar han sig an en bomövning med en alldeles egen stil.
Se klippet i Hippson-TV: "Det är tur att han ska bli dressyrstjärna"
I somras ramlade lusitanon Iberico i hagen och skadade sig så illa att han bröt sju tornutskott. Efter månader av rehabilitering är han nästan återställd.
Ägaren: "Lärt mig hur viktigt det är med ett genomtänkt rehabiliteringsprogram"
Något så enkelt som en upphöjd bom i ett hörn kan göra att hästen lär sig att byta galopp. Det gäller dock att ryttaren är följsam över bommen.
Volt tillbaka mot bommen: "Ryttarens blick och följsamhet är viktig"
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, om uppdraget.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Det är inte svårt att förstå att det kan vara svårt för Evelyn Banffy att komma igång med mockningen av hagen när hon får så fint sällskap.
Peder Fredricson inledde veckan starkt tillsammans med Hansson WL. Tillsammans vann de en 1,45-klass i Oliva, Spanien.
Trots att länsstyrelsen dragit in tillståndet för verksamheten planerar Lena Natt och Dag för fullt för ridläger till sommaren på Akka ridcenter.
Lena Natt och Dag till Skånska Dagbladet: "Det är inte belagt det de påstår"
I helgen genomfördes den första träffen för den svenska European Cup-truppen i fälttävlan. Syftet var att sätta den kadrilj som inleder mästerskapet.
Hans Viebke: "Det är ett bra gäng som har potential att lyckas väl i Lausanne"
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!