Sportkollen - Angående "kuppandet" för Jerringpriset

Sportkollen

JAN
16
2013

Angående "kuppandet" för Jerringpriset

Efter förra årets storseger på Idrottsgalan när Rolf-Göran Bengtsson tog hem Jerringpriset så börjades det. Ridsportens utövare kampanjar och gör en kupp för att få hem Jerringpriset till stallet. Så skriver medier, journalister och krönikörer som inte sätter foten i stallet varje dag.

 

Jag funderar här i mitt stilla sinne hur det kommer sig att sportsverige reagerar som de gör och går emot ridsporten på detta vis om och om igen?

Enligt statisktik hämtad från Svenska Ridsportsförbundets hemsida får man följande information:

 


 

Ridsporten är en fritids- och tävlingsaktivitet för en halv miljon svenskar. Det gör den till Sveriges näst största ungdomsidrott, bara fotbollen är större, räknat på antal sammankomster för utbetalat LOK-stöd (RF 2009).

Det är den andra största idrotten bland tjejer 13-20 år, räknat på antal utövare. Bara fotbollen är större (SCB 2010).


Cirka 5 miljoner ridtimmar genomförs varje år på landets ridskolor (2011).


Svenska Ridsportförbundet har 154 000 medlemmar, varav 55% är under 21 år (2011).


125 000 av dessa är motions- och lektionsryttare och utöver detta 4 000 ryttare med funktionsnedsättning.

I Sverige fanns 2011 913 klubbar där drygt 450 av klubbarna drev ridskola.


Inom alla grenar utom voltige tävlar män och kvinnor - pojkar och flickor - mot varandra på samma villkor.

 


 

 

SvRF skriver här att fotbollen är en större sport, vi går då in på deras förbund och tittar på den statistiken:

 

Då får man veta att under 2011 fanns det 3.291 föreningar, en dryg miljon medlemmar.

Det var samma år 311.960 registrerade spelare (över 15 år) varav 81.851 damer och totalt 240.000 ungdomsspelare (källa SCB:s anläggningsenkät)

Antalet fotbollslag kom upp till imponerande 8.700 lag med 104.000 spelare i Korpen. Dessa utövare hade 5.693 stycken fotbollsplaner att röra sig på.

Under år 2011 var det även 2,46 miljoner åskådare på svensk elitfotboll. 

Deras motto är: "En förening i varje by, fotboll för alla"

 


 

 

Noterade ni siffran? Det var under 2011 2,46 miljoner åskådare på svensk elitfotboll. Om dessa åskådare skulle rösta på en fotbollsspelare till Jerringpriset så skulle ingen annan ha en chans.

Men skulle det anses som en kupp?

 

När Zlatan smäller in coola mål i landslagsmatcher eller i Paris så tror jag att det är ytterst få av åskådarna som själva drar på sig fotbollskläderna när matchen är slut för att bege sig till sin hemmaplan.

Det handlar om att år ut och år in springa på fotbollsplanen i hemmakommunen och nöta detaljer, teknik och uthållighet med hopp om att en dag kunna göra det där snygga cykelmålet i just den där viktiga matchen.

Istället tror jag att man sitter kvar hemma i sin soffa och ändrar till nästa match eller tv-kanal.

 

 

När en hästmänniska sett en tv-sändning med svenskt deltagande ute i världen så drar vi på oss stallkläderna när den är över.

Vi ger oss ut i stallet oavsett vilket väder det är för vi är engagerade, vet hur mycket tid som krävs och vilka uppoffringar man får göra för att nå sitt mål oavsett nivå.

 

Fotboll på Korpen-nivå anses väl ändå som en hobby? Ridning på amatörnivå är en livsstil.

 

Är det då så konstigt att vi utövare som spenderar ofantligt många timmar i stallet och på tävlingar tillsammans har en stöttande kamratskap mot våra elitryttare som visar övriga världen att Sverige är ett land att räkna med när det kommer till ridsport?

 

Fast jag förstår att vi anklagas för kampanjer. När det kommer till fotbollen så finns det nog inte lika stor sammanhållning. Olika lag samlas på matcher för att bråka, förstöra och visa hur balla de är. De som inte är på plats ute på arenorna med sina bengaler sitter hemma i sofforna med en öl och en skål chips. - det är ju sportsligt och anses som friskvård.

 

 

Yes, det är min slutsats. Mer om fotbollen kommer jag inte lägga ner tid på att lära mig, ovanstående är ju svart på vitt och jag har ju rätt så varför ens bry mig om sporten på riktigt?

Fotbollen har ingen sammanhållning de är bara ett gäng slöa män som halvligger i sofforna med öl och chips för att använda all sin kraft till att skrika "JAAA" när ett mål görs och sedan inte kunna andas på två minuter. Troligtvis alla sportjournalister och krönikörer är fotbollsfans och orkar därför inte ens engagera sig i ridsporten. Det är lättare att hävda att det är ett gäng tjejer som leker runt i stallet och planerar nästa kupp för att sno ett pris från någon annan sport.

 

 

Dessa jornalister och krönikörer verkar vara felfria mot ridsportens utövare, för vi har inte tid med deras trams. Vi är faktiskt är ute och motionerar på kvällarna.

 

 

För det är väl ändå det idrotten går ut på? Att man ska ut och röra på sig?

 

Så lägg av med tramset nu, jag är trött på nedtryckningen av en sport som har sammanhållning och engagerade medlemmar.

 

 

/Annelie LundkvistLäst 32908 ggr


Mer från sportkollen

JUN
21
2016


Foto: Tomas Holcbecher
  
FEI har släppt den långa listan med namn på de som har kvalificerat sig till OS och Paralympics i Rio. Det återstår för varje land att plocka ut de slutgiltiga lagen bland de kvalificerade. Deadline för OS är den 18 juli och för Paralympics den 15 augusti.
  
Här följer de svenska ryttare och hästar som har klarat kvalgränsen.

Hoppning:
Malin Baryard Johnsson/H&M Cue Channa, H&M Corporal
Rolf-Göran Bengtsson/Unita Ask, Clarimo Ask
Peder Fredricson/H&M All In, H&M Flip's Little Sparrow
Douglas Lindelöw/Udermus, Zacramento
Charlotte Mordasini/Romane du Thell, Miebello
Helena Persson/Bonzai H
Henrik von Eckermann/Yajamila, Gotha, Sansibar
Angelie von Essen/Newton Abbot

Lista samtliga länder hoppning

Dressyr:
Patrik Kittel/Déjà, Delaunay
Emilie Nyreröd/Miata
Jennie Larsson/Zircoon Spring Flower
Juliette Ramel/Buriel K.H
Mads Hendeliowitz/Jimmie Choo SEQ
Paulinda Friberg/Di Lapponia
Therese Nilshagen/Dante Weltino
Tinne Vilhelmson Silfvén/Don Auriello, Paridon Magi
Rose Mathisen/Zuidenwind

Lista samtliga länder dressyr

Fälttävlan:
Ludwig Svennerstål/King Bob, Aspe, Franzipan
Sara Algotsson Ostholt/Reality 39
Frida Andersén/Herta
Linda Algotsson/Fairnet, Fairnando
Niklas Lindbäck/Cendrillon, Focus Filiocus
Johan Lundh/Johnny Cash
Anna Nilsson/Luron

Lista samtliga länder fälttävlan

Paralympics:
Louise Etzner Jakobsson/Zernard

Lista samtliga länder Paralympics


Annika GrundbergLäst 3379746 ggr Kommentarer Kommentera

JUN
21
2016


Arkivfoto: Tomas Holcbecher
  
En ponnyägare förfalskade ett veterinärintyg i samband med att ponnyn ströks från en tävling. Svenska Ridsportförbundets disciplinnämnd dömer ponnyägaren att betala 1 000 kronor i böter.
  
Det var i samband med Mantorpsryttarnas fälttävlan i april i år som ponnyn och dess ryttare inte kom till start. Ett par dagar senare fick arrangören ett veterinärintyg där det stod att ponnyn var konvalescent på grund av sjukdom. Personen som tog emot mejlet såg att intyget var skrivet med två olika pennor, och att det liknade ett intyg som samma ponnyägare hade lämnat in i samband med tävling ett år tidigare. Vid kontakt med den aktuella veterinären framgick det att intyget var förfalskat.
  
Har erkänt
Ponnyägaren har erkänt att intyget är förfalskat och har bett så mycket om ursäkt. Disciplinnämnden skriver i sitt beslut att om förfalskningen inte uppdagats hade följden blivit att ponnyägaren sluppit betala anmälningsavgift, därmed ska bötesbeloppets storlek stå i relation till anmälningsavgiften och inte vara lägre än den dubbla anmälningsavgiften. Därför blev bötesbeloppet 1 000 kronor.

Länk till disciplinnämndens beslut


Annika GrundbergLäst 3380859 ggr Kommentarer Kommentera

JUN
21
2016


Comfortuna VDL blev bästa sexåring i Falsterbo förra året.
Foto: Hippson
  
Nu är kvalreglerna klara för Elmia Scandinavian Horse Show, både för hoppningen och för dressyren. Det är också öppet att anmäla sig till tävlingarna.
  
– Det är så roligt att vi äntligen kan komma ut med vad som gäller för att rida. Det känns mycket bra att ordna tävlingar på Elmia som är en strålande ridsportanläggning, säger Anna Bråkenhielm, en av arrangörerna bakom det nya stora hästevenemanget på Elmia i Jönköping i ett pressmeddelande.
  
Så här ser kvalreglerna ut för hoppningen
4-åringar: De åtta bäst placerade från Falsterbo Horse Show och de åtta bäst placerade från Champion of the Youngsters bjuds in. Totalt 16 hästar.
5-åringar: De 23 bäst placerade 5-åriga hästarna från Falsterbo Horse Show och de 22 bäst placerade 5-åriga hästarna från Champion of the Youngsters bjuds in. 5 wildcards. Totalt 50 hästar.
6-åringar: De 23 bäst placerade 6-åriga hästarna från Falsterbo Horse Show och de 22 bäst placerade 6-åriga hästarna från Champion of the Youngsters bjuds in. 5 wildcards. Totalt 50 hästar.
7-åringar: De tio högst rankade 7-åriga hästarna i 1,40-hoppning den 1 september bjuds in. De tio högst rankade seniorerna får även ta med sig en 7-åring vardera. De tre högst rankade unga ryttarna får även ta med sig en 7-åring vardera. 2 wildcards. Totalt 25 hästar.
Inbjudna ryttare – seniorer: De 23 högst rankade seniorerna enligt Svenska Ridsportförbundets ranking i 1,45-hoppning och högre den 1 september, samt de fem bästa svenska ryttarna på FEI:s världsranking den 1 september, bjuds in. 2 wildcards. Dessa 30 ryttare får ta med sig tre hästar vardera. Totalt 90 ekipage.
Inbjudna ryttare – unga ryttare 16 till 21år: De 18 högst rankade unga ryttarna enligt SvRF:s ranking i 1,40-hoppning och högre per den 1 september bjuds in. 2 wildcards. Dessa 20 ryttare får ta med sig två hästar vardera. Totalt 40 ekipage.
Volkswagen Grand Prix: Öppen för de 15 högst rankade ryttarna på SvRF:s ranking i 1,50-hoppning och högre per den 1 september. Öppen för de fem bästa svenska ryttarna på FEI:s världsranking per den 1 september. Fylls på från SvRF:s ranking om det blir dubbletter. 10 wildcards. Totalt 30 ryttare.
Children och D-ponny – öppen för ryttare i åldern 12 till 14 år: Kval öppna för barn i åldern 12 till 14 år på både D-ponny och häst. Kvaltävling hos Jump Club vecka 35. Kvaltävling i Ljungby vecka 38. Från kvalen är de tre bästa D-ponnyekipagen och de tre bästa Children-ekipagen från respektive tävling välkomna att rida på Elmia. Ponny hoppar LA och Children hoppar 1,15 till 1,20. Kvalen genomförs med en omgång i inverkansridning och de 50 procent bästa (minst 10) rider en andra omgång, samma dag, i A1:a. På Elmia rider de 12 ekipagen en klass på lördagen och en klass på söndagen.

Så här ser kvalreglerna ut för dressyren
4-åringar: De 16 hästar med bäst resultat från de sex kvaltävlingar som anordnas av Swede Horse under augusti och september bjuds in. Alla 4-åriga hästar är välkomna att rida på dessa tävlingar, oavsett stambok. 4 wildcards. Totalt 20 hästar.
5-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 15 hästar.
6-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 15 hästar.
7-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 10 hästar.

Lövsta Future Challenge rids också under tävlingarna, liksom Grand Prix-dressyr samt Grand Prix kür.

Här anmäler du dig till tävlingarna
Arrangörens hemsida


Ida RöökLäst 3383903 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Sportkollen »