Sportkollen - Att sälja häst till USA

Sportkollen

MAR
22
2013

Att sälja häst till USA


FOTO: Arkivbild
  
Den senaste tiden har vi sett att fler och fler svenska hästar når framgång i USA - och då menar vi inte med bara svenska ryttare i sadlarna. Det finns ett växande intresse från den internationella marknaden att köpa svenska hästar, men frågan är om det är komplicerat för en vanlig privatperson att sälja till exempelvis USA?
  
Sportkollen fick chansen att sätta sig ner och prata med Erik Jerneld, en av grundarna till Sporthorses.se. Erik kan branschen mycket väl och driver utöver hemsidan, som riktar in sig på försäljning och förmedling av sporthästar, även ett utbildnings- och försäljningsstall i Motala. Hans meriter sträcker sig upp till svår klass i hoppning och han har utbildat ett antal hästar till 1,30-1,40-nivå.
På senare år har fokus mest legat på unghästar. I finalerna för Breeders Trophy och Scandinavian Open har han blivit högt placerad, även unghäst-VM i Lanaken har varit en höjdpunkt.
  
Vi undrar så klart varför intresset har ökat för att sälja hästarna till USA?
Jag tycker alltid att intresset för att sälja hästar till utlandet, och då framför allt kanske USA, har varit högt. Jag tycker dock att fler och fler börjar få klart för sig ungefär vilken typ av hästar som efterfrågas i USA, speciellt när det gäller deras egna discipliner som hunters och equitation. Fler och fler har också fått upp ögonen för de stora tävlingar som arrangeras i USA varje vinter och åker över för att uppleva den amerikanska hästsporten på plats. Detta sprider sig sedan när de kommer tillbaka till Sverige.
  
Vad är egentligen hunter- respektive equitationklasser?
Kort kan man säga att i hunterklasser är det hästen som blir bedömd, hur den rör sig och hur den hoppar hindren. Hindren är oftast väl ifyllda och har naturkaraktär. Hästen ska vara välbalanserad och hoppa med mycket god frambensteknik, alltså höga knän. En tilltalande exteriör är ett stort plus. I equitationklasser bedöms ryttaren, det påminner alltså om vår stilbedömning men banan kan även ha inslag av enklare dressyrarbete.
- Hästen ska ge ryttaren möjlighet att visa upp sig på ett bra sätt och här är det därför inte riktigt lika viktigt med tekniken, utan en bra mentalitet och en stor vägvinnande galopp prioriteras. I båda fallen gäller att hästarna ska ha ett stabilt psyke och kunna hoppa "tittiga" hinder utan att spänna sig. Galoppombyten är också något som är väldigt viktigt i båda fallen, hästarna ska gärna byta galopp "automatiskt". Det händer ofta att vi ser hästar som i övrigt skulle kunna fungera som antingen hunter- eller equitationhästar men som faller på sina galoppombyten.
  
Är det svårare att sälja en häst till utlandet?
Jag tycker inte att det behöver vara svårare. De utländska kunder jag kommer i kontakt med vet ofta precis vad de vill ha för typ av hästar och det kan så klart vara svårt att hitta just den typen av häst, men har de väl hittat en häst som passar så har de också lätt att fatta beslut om köp.
- I många fall kanske även en häst kan värderas för andra kvaliteter än de rena tävlingsresultaten. Den kanske inte har tagit så många placeringar på tävling i Sverige men gör sitt jobb på ett bra sätt och är välutbildad. En sådan häst tycker jag ofta värderas högre som "läromästare" i utlandet.
  
Vad bör man tänka på rent veterinärt vid en försäljning till USA?
Alla hästar som jag förmedlar eller säljer till USA veterinärbesiktigas och röntgas. Röntgen kan självklart variera, men är nästan alltid mer omfattande än en svensk exportröntgen. Blodprov tas på alla hästar och det testas för Piroplasmosis och Coggins.
- En veterinärbesiktning och röntgen görs vid alla hästaffärer, oavsett om hästen säljs utomlands eller inte, så egentligen är det inget som är annorlunda. Vid all försäljning rekommenderar jag dock att man har en relativt aktuell röntgen på hästen, men det gäller som sagt inte bara försäljning till utlandet. Även vi svenskar är väldigt noggranna med röntgen när vi köper häst.
  
När affären är klar och hästen ska flyttas, hur går det då till?
Själva transporterna sköts av transportföretag som är otroligt rutinerade på långa resor och vet vad som krävs. Hästarna brukar klara av resan mycket bra och alla hästar står i karantän när de kommer fram till USA. Hingstar och ston står längre tid i karantän än valacker vilket gör att kostnaden för att transportera ett sto eller en hingst till USA är betydligt högre än för en valack. Men själva fraktkostnaden behöver inte säljaren tänka på, det vanliga är nämligen att köparen står för frakten till USA.


taggar


liknande webbartiklar


Läst 34620 ggrMer från sportkollen

JUN
21
2016


Foto: Tomas Holcbecher
  
FEI har släppt den långa listan med namn på de som har kvalificerat sig till OS och Paralympics i Rio. Det återstår för varje land att plocka ut de slutgiltiga lagen bland de kvalificerade. Deadline för OS är den 18 juli och för Paralympics den 15 augusti.
  
Här följer de svenska ryttare och hästar som har klarat kvalgränsen.

Hoppning:
Malin Baryard Johnsson/H&M Cue Channa, H&M Corporal
Rolf-Göran Bengtsson/Unita Ask, Clarimo Ask
Peder Fredricson/H&M All In, H&M Flip's Little Sparrow
Douglas Lindelöw/Udermus, Zacramento
Charlotte Mordasini/Romane du Thell, Miebello
Helena Persson/Bonzai H
Henrik von Eckermann/Yajamila, Gotha, Sansibar
Angelie von Essen/Newton Abbot

Lista samtliga länder hoppning

Dressyr:
Patrik Kittel/Déjà, Delaunay
Emilie Nyreröd/Miata
Jennie Larsson/Zircoon Spring Flower
Juliette Ramel/Buriel K.H
Mads Hendeliowitz/Jimmie Choo SEQ
Paulinda Friberg/Di Lapponia
Therese Nilshagen/Dante Weltino
Tinne Vilhelmson Silfvén/Don Auriello, Paridon Magi
Rose Mathisen/Zuidenwind

Lista samtliga länder dressyr

Fälttävlan:
Ludwig Svennerstål/King Bob, Aspe, Franzipan
Sara Algotsson Ostholt/Reality 39
Frida Andersén/Herta
Linda Algotsson/Fairnet, Fairnando
Niklas Lindbäck/Cendrillon, Focus Filiocus
Johan Lundh/Johnny Cash
Anna Nilsson/Luron

Lista samtliga länder fälttävlan

Paralympics:
Louise Etzner Jakobsson/Zernard

Lista samtliga länder Paralympics


Annika GrundbergLäst 3070327 ggr Kommentarer Kommentera

JUN
21
2016


Arkivfoto: Tomas Holcbecher
  
En ponnyägare förfalskade ett veterinärintyg i samband med att ponnyn ströks från en tävling. Svenska Ridsportförbundets disciplinnämnd dömer ponnyägaren att betala 1 000 kronor i böter.
  
Det var i samband med Mantorpsryttarnas fälttävlan i april i år som ponnyn och dess ryttare inte kom till start. Ett par dagar senare fick arrangören ett veterinärintyg där det stod att ponnyn var konvalescent på grund av sjukdom. Personen som tog emot mejlet såg att intyget var skrivet med två olika pennor, och att det liknade ett intyg som samma ponnyägare hade lämnat in i samband med tävling ett år tidigare. Vid kontakt med den aktuella veterinären framgick det att intyget var förfalskat.
  
Har erkänt
Ponnyägaren har erkänt att intyget är förfalskat och har bett så mycket om ursäkt. Disciplinnämnden skriver i sitt beslut att om förfalskningen inte uppdagats hade följden blivit att ponnyägaren sluppit betala anmälningsavgift, därmed ska bötesbeloppets storlek stå i relation till anmälningsavgiften och inte vara lägre än den dubbla anmälningsavgiften. Därför blev bötesbeloppet 1 000 kronor.

Länk till disciplinnämndens beslut


Annika GrundbergLäst 3071440 ggr Kommentarer Kommentera

JUN
21
2016


Comfortuna VDL blev bästa sexåring i Falsterbo förra året.
Foto: Hippson
  
Nu är kvalreglerna klara för Elmia Scandinavian Horse Show, både för hoppningen och för dressyren. Det är också öppet att anmäla sig till tävlingarna.
  
– Det är så roligt att vi äntligen kan komma ut med vad som gäller för att rida. Det känns mycket bra att ordna tävlingar på Elmia som är en strålande ridsportanläggning, säger Anna Bråkenhielm, en av arrangörerna bakom det nya stora hästevenemanget på Elmia i Jönköping i ett pressmeddelande.
  
Så här ser kvalreglerna ut för hoppningen
4-åringar: De åtta bäst placerade från Falsterbo Horse Show och de åtta bäst placerade från Champion of the Youngsters bjuds in. Totalt 16 hästar.
5-åringar: De 23 bäst placerade 5-åriga hästarna från Falsterbo Horse Show och de 22 bäst placerade 5-åriga hästarna från Champion of the Youngsters bjuds in. 5 wildcards. Totalt 50 hästar.
6-åringar: De 23 bäst placerade 6-åriga hästarna från Falsterbo Horse Show och de 22 bäst placerade 6-åriga hästarna från Champion of the Youngsters bjuds in. 5 wildcards. Totalt 50 hästar.
7-åringar: De tio högst rankade 7-åriga hästarna i 1,40-hoppning den 1 september bjuds in. De tio högst rankade seniorerna får även ta med sig en 7-åring vardera. De tre högst rankade unga ryttarna får även ta med sig en 7-åring vardera. 2 wildcards. Totalt 25 hästar.
Inbjudna ryttare – seniorer: De 23 högst rankade seniorerna enligt Svenska Ridsportförbundets ranking i 1,45-hoppning och högre den 1 september, samt de fem bästa svenska ryttarna på FEI:s världsranking den 1 september, bjuds in. 2 wildcards. Dessa 30 ryttare får ta med sig tre hästar vardera. Totalt 90 ekipage.
Inbjudna ryttare – unga ryttare 16 till 21år: De 18 högst rankade unga ryttarna enligt SvRF:s ranking i 1,40-hoppning och högre per den 1 september bjuds in. 2 wildcards. Dessa 20 ryttare får ta med sig två hästar vardera. Totalt 40 ekipage.
Volkswagen Grand Prix: Öppen för de 15 högst rankade ryttarna på SvRF:s ranking i 1,50-hoppning och högre per den 1 september. Öppen för de fem bästa svenska ryttarna på FEI:s världsranking per den 1 september. Fylls på från SvRF:s ranking om det blir dubbletter. 10 wildcards. Totalt 30 ryttare.
Children och D-ponny – öppen för ryttare i åldern 12 till 14 år: Kval öppna för barn i åldern 12 till 14 år på både D-ponny och häst. Kvaltävling hos Jump Club vecka 35. Kvaltävling i Ljungby vecka 38. Från kvalen är de tre bästa D-ponnyekipagen och de tre bästa Children-ekipagen från respektive tävling välkomna att rida på Elmia. Ponny hoppar LA och Children hoppar 1,15 till 1,20. Kvalen genomförs med en omgång i inverkansridning och de 50 procent bästa (minst 10) rider en andra omgång, samma dag, i A1:a. På Elmia rider de 12 ekipagen en klass på lördagen och en klass på söndagen.

Så här ser kvalreglerna ut för dressyren
4-åringar: De 16 hästar med bäst resultat från de sex kvaltävlingar som anordnas av Swede Horse under augusti och september bjuds in. Alla 4-åriga hästar är välkomna att rida på dessa tävlingar, oavsett stambok. 4 wildcards. Totalt 20 hästar.
5-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 15 hästar.
6-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 15 hästar.
7-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 10 hästar.

Lövsta Future Challenge rids också under tävlingarna, liksom Grand Prix-dressyr samt Grand Prix kür.

Här anmäler du dig till tävlingarna
Arrangörens hemsida


Ida RöökLäst 3074484 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Sportkollen »