Sportkollen - Brash kan bli historisk – jättebonus står på spel

Sportkollen

SEP
12
2015

Brash kan bli historisk – jättebonus står på spel


Scott Brash och Hello Sanctos kan bli först i världen att ta hem Rolex Grand Slam. FOTO: Tomas Holcbecher
  
Världsettan Scott Brash befinner sig just nu i kanadensiska Calgary, för att tillsammans med Hello Sanctos försöka rida hem åtråvärda "Rolex Grand Slam". En titel som i så fall gör honom historisk. 
  
För Scotts flickvän och hästskötare Hannah Coleman började resan tidigare i veckan, när hon flög över till Kanada med hästarna Sanctos och Forever. (Se bilder från flygningen här.)
Väl på plats kunde hon fokusera helt på att få båda hästarna redo för de kommande utmaningarna.
– Sanctos reste över till Kanada riktigt bra. Men jag hörde av Hanna att han var lite trött efter flygningen, hon lät honom vila när de kom fram och han bara promenerade lite dagen efter, berättar Scott.
  
Målmedvetenheten kan ge seger
Ryttaren själv flög in några dagar senare, redo att anta utmaningen att vinna även den sista delomgången och därmed den jättelika bonusen på en miljon euro. Tävlingarna vid Spruce Meadows rids på en stor gräsbana, liknande den i Aachen, det har Scott haft i åtanke under uppladdningen.
– Jag har haft den här tävlingen som mål sedan Aachen, så jag har fokuserat på att få Sanctos i bästa skick. Bland annat genom att fortsätta tävla på gräs, vilket har gett resultat och ännu en GP-seger. Nu är han i riktigt bra form och redo för söndagens Grand Prix, säger ryttaren.
Scott måste dock kvala in till den avslutande finalklassen, något som kanske inte ger den bästa uppladdningen men som ändå är rättvist.
– I en drömvärld hade man självklart redan velat vara klar för Grand Prix-klassen och låtit honom hoppa en lägre klass innan. Men nu är det inte så, och det påverkar oss inte nämnvärt.
  
Bonuspengar – ett välkommen tillskott
Det är inte första gången Scott och hans team är i Spruce Meadows och tävlar, senast var direkt efter OS i London 2012. Och minnena från tävlingen gör att han gärna återvänder.
– Det är en bra tävlingsplats med stor bana och fina uppstallningsmöjligheter för hästarna.
Om han skulle vinna bonuspengen på en miljon euro, som "Rolex Grand Slam" handlar om, finns det inga drömplaner för en lyxig semesterresa eller liknande. Scott är realist och har precis köpt en gård.
– Jag har ett stort lån att betala av, så jag tror att pengarna i så fall går dit. Det blir väldigt väldigt svårt att vinna, så jag försöker vara realistisk, även om det vore väldigt kul att klara det.
  
Pappa tar ledigt från jobbet
Även om familjen stöttar Scott i ridningen är det inte alltid lätt för dem att ta ledigt från jobbet för att se honom tävla. Flickvännen Hannah är alltid med, men hon är ju även hästarnas skötare, så det blir naturligt. Inför tävlingarna i Kanada har dock pappa Stanley tagit ledigt från arbetet för att se sin son tävla.
– Min pappa, som alltid har mycket att göra på sin egen firma och som enbart kommer till några få tävlingar om året, är på plats i helgen. Även hästägarna och min hovslagare flyger över. Det är många som kommer till Spruce Meadows för att stötta mig, det gör att jag vill vinna ännu mer.
Känner du inte att det är en väldig press på dig?
– Nej, det gör mig snarare mer fokuserad på det jag vill göra – det är riktigt bra med ett mål. Det blir absolut större press både i media och med tanke på bonusen, men det stör mig inte. Snarare tvärtom, säger Scott.
  Läst 17707 ggr


Mer från sportkollen


Foto: Tomas Holcbecher
  
FEI har släppt den långa listan med namn på de som har kvalificerat sig till OS och Paralympics i Rio. Det återstår för varje land att plocka ut de slutgiltiga lagen bland de kvalificerade. Deadline för OS är den 18 juli och för Paralympics den 15 augusti.
  
Här följer de svenska ryttare och hästar som har klarat kvalgränsen.

Hoppning:
Malin Baryard Johnsson/H&M Cue Channa, H&M Corporal
Rolf-Göran Bengtsson/Unita Ask, Clarimo Ask
Peder Fredricson/H&M All In, H&M Flip's Little Sparrow
Douglas Lindelöw/Udermus, Zacramento
Charlotte Mordasini/Romane du Thell, Miebello
Helena Persson/Bonzai H
Henrik von Eckermann/Yajamila, Gotha, Sansibar
Angelie von Essen/Newton Abbot

Lista samtliga länder hoppning

Dressyr:
Patrik Kittel/Déjà, Delaunay
Emilie Nyreröd/Miata
Jennie Larsson/Zircoon Spring Flower
Juliette Ramel/Buriel K.H
Mads Hendeliowitz/Jimmie Choo SEQ
Paulinda Friberg/Di Lapponia
Therese Nilshagen/Dante Weltino
Tinne Vilhelmson Silfvén/Don Auriello, Paridon Magi
Rose Mathisen/Zuidenwind

Lista samtliga länder dressyr

Fälttävlan:
Ludwig Svennerstål/King Bob, Aspe, Franzipan
Sara Algotsson Ostholt/Reality 39
Frida Andersén/Herta
Linda Algotsson/Fairnet, Fairnando
Niklas Lindbäck/Cendrillon, Focus Filiocus
Johan Lundh/Johnny Cash
Anna Nilsson/Luron

Lista samtliga länder fälttävlan

Paralympics:
Louise Etzner Jakobsson/Zernard

Lista samtliga länder Paralympics


Annika Grundberg

Annika GrundbergLäst 4574356 ggr Kommentarer Kommentera


Arkivfoto: Tomas Holcbecher
  
En ponnyägare förfalskade ett veterinärintyg i samband med att ponnyn ströks från en tävling. Svenska Ridsportförbundets disciplinnämnd dömer ponnyägaren att betala 1 000 kronor i böter.
  
Det var i samband med Mantorpsryttarnas fälttävlan i april i år som ponnyn och dess ryttare inte kom till start. Ett par dagar senare fick arrangören ett veterinärintyg där det stod att ponnyn var konvalescent på grund av sjukdom. Personen som tog emot mejlet såg att intyget var skrivet med två olika pennor, och att det liknade ett intyg som samma ponnyägare hade lämnat in i samband med tävling ett år tidigare. Vid kontakt med den aktuella veterinären framgick det att intyget var förfalskat.
  
Har erkänt
Ponnyägaren har erkänt att intyget är förfalskat och har bett så mycket om ursäkt. Disciplinnämnden skriver i sitt beslut att om förfalskningen inte uppdagats hade följden blivit att ponnyägaren sluppit betala anmälningsavgift, därmed ska bötesbeloppets storlek stå i relation till anmälningsavgiften och inte vara lägre än den dubbla anmälningsavgiften. Därför blev bötesbeloppet 1 000 kronor.

Länk till disciplinnämndens beslut


Annika Grundberg

Annika GrundbergLäst 4575480 ggr Kommentarer Kommentera


Comfortuna VDL blev bästa sexåring i Falsterbo förra året.
Foto: Hippson
  
Nu är kvalreglerna klara för Elmia Scandinavian Horse Show, både för hoppningen och för dressyren. Det är också öppet att anmäla sig till tävlingarna.
  
– Det är så roligt att vi äntligen kan komma ut med vad som gäller för att rida. Det känns mycket bra att ordna tävlingar på Elmia som är en strålande ridsportanläggning, säger Anna Bråkenhielm, en av arrangörerna bakom det nya stora hästevenemanget på Elmia i Jönköping i ett pressmeddelande.
  
Så här ser kvalreglerna ut för hoppningen
4-åringar: De åtta bäst placerade från Falsterbo Horse Show och de åtta bäst placerade från Champion of the Youngsters bjuds in. Totalt 16 hästar.
5-åringar: De 23 bäst placerade 5-åriga hästarna från Falsterbo Horse Show och de 22 bäst placerade 5-åriga hästarna från Champion of the Youngsters bjuds in. 5 wildcards. Totalt 50 hästar.
6-åringar: De 23 bäst placerade 6-åriga hästarna från Falsterbo Horse Show och de 22 bäst placerade 6-åriga hästarna från Champion of the Youngsters bjuds in. 5 wildcards. Totalt 50 hästar.
7-åringar: De tio högst rankade 7-åriga hästarna i 1,40-hoppning den 1 september bjuds in. De tio högst rankade seniorerna får även ta med sig en 7-åring vardera. De tre högst rankade unga ryttarna får även ta med sig en 7-åring vardera. 2 wildcards. Totalt 25 hästar.
Inbjudna ryttare – seniorer: De 23 högst rankade seniorerna enligt Svenska Ridsportförbundets ranking i 1,45-hoppning och högre den 1 september, samt de fem bästa svenska ryttarna på FEI:s världsranking den 1 september, bjuds in. 2 wildcards. Dessa 30 ryttare får ta med sig tre hästar vardera. Totalt 90 ekipage.
Inbjudna ryttare – unga ryttare 16 till 21år: De 18 högst rankade unga ryttarna enligt SvRF:s ranking i 1,40-hoppning och högre per den 1 september bjuds in. 2 wildcards. Dessa 20 ryttare får ta med sig två hästar vardera. Totalt 40 ekipage.
Volkswagen Grand Prix: Öppen för de 15 högst rankade ryttarna på SvRF:s ranking i 1,50-hoppning och högre per den 1 september. Öppen för de fem bästa svenska ryttarna på FEI:s världsranking per den 1 september. Fylls på från SvRF:s ranking om det blir dubbletter. 10 wildcards. Totalt 30 ryttare.
Children och D-ponny – öppen för ryttare i åldern 12 till 14 år: Kval öppna för barn i åldern 12 till 14 år på både D-ponny och häst. Kvaltävling hos Jump Club vecka 35. Kvaltävling i Ljungby vecka 38. Från kvalen är de tre bästa D-ponnyekipagen och de tre bästa Children-ekipagen från respektive tävling välkomna att rida på Elmia. Ponny hoppar LA och Children hoppar 1,15 till 1,20. Kvalen genomförs med en omgång i inverkansridning och de 50 procent bästa (minst 10) rider en andra omgång, samma dag, i A1:a. På Elmia rider de 12 ekipagen en klass på lördagen och en klass på söndagen.

Så här ser kvalreglerna ut för dressyren
4-åringar: De 16 hästar med bäst resultat från de sex kvaltävlingar som anordnas av Swede Horse under augusti och september bjuds in. Alla 4-åriga hästar är välkomna att rida på dessa tävlingar, oavsett stambok. 4 wildcards. Totalt 20 hästar.
5-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 15 hästar.
6-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 15 hästar.
7-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 10 hästar.

Lövsta Future Challenge rids också under tävlingarna, liksom Grand Prix-dressyr samt Grand Prix kür.

Här anmäler du dig till tävlingarna
Arrangörens hemsida


Ida Röök

Ida RöökLäst 4578528 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Sportkollen »Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Hippson AB Vallgatan 16, 302 42 Halmstad

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.