Sportkollen - Debatt: Är det dags att sluta vara domare?

Sportkollen

OKT
31
2013

Debatt: Är det dags att sluta vara domare?


Är det rimligt att betala 750 kronor om året för att få jobba med att döma tävlingar? FOTO: Tomas Holcbecher
  
  
För att våra tävlingar ska kunna hållas ute på ridklubbarna i Sverige är det otroligt viktigt att vi har eldsjälar som ställer upp i ur och skur. Det är allt från parkeringsvakten till cafeteriaansvarig och ansvarig på framridningen, men det finns även funktionärer som måste vara utbildade.
  
För att vara domare och överdomare krävs en så kallad funktionärslegitimation, ett bevis på att personen utbildat sig hos Svenska Ridsportförbundet och har rätt behörighet att döma tävlingen.
Totalt finns det 1003 personer med denna egenfinansierade funktionärslegitimation, där merparten är verksamma på helgerna ute i landet.
  
Det är inte pengarna som lockar dessa funktionärer till att sitta hela dagar och döma klasser, det är passionen för ridsporten och hästen. För att säkerställa detta beslutade Svenska Ridsportförbundet i början på året om ett system med maxersättning vid domaruppdrag på olika nivåer, då detta är standard inom andra idrottsförbund. En maxsumma ger också föreningarna möjlighet att lägga budget redan vid ansökan om tävling.
  
Ersättningen beror på statusen på tävlingen och ser för närvarande ut så här:
Nivå I, vid tävling med högsta status Regional, utgår en domarersättning om 200 kr/timme.
Nivå II, vid tävling med högsta status Nationell, utgår en domarersättning om 225 kr/timme.
Nivå III, vid tävling med högsta status Elit, utgår en domarersättning om 250 kr/timme.
  
Som jag nämnde ovan är utbildningen till att bli domare och överdomare något varje enskild person finansierar själv, men de måste alltså även betala en årspremie varje år till Svenska Ridsportförbundet.
  
”I Svenska Ridsportförbundets organisation finns stor kår funktionärer som gör ett jättejobb för att se till att verksamheten snurrar på våra tävlingsplatser.”
Så skriver Svenska Ridsportförbundet själva på sin hemsida, för att uttrycka sin tacksamhet. Men i samma textstycke informerar man även om att funktionärslegitimationen från och med 2014 kostar 750 kronor per år.
  
”I priset ingår kurskostnaden (för repetition, reds anm.) oavsett gren eller uppdrag. I funktionärslegitimationen ingår också TR vid nytryck. För 2014 görs inget nytt, men de som är nytillkomna funktionärer får ett gällande TR (gemensamma + grenspecifikt).”
   
Om jag tolkar förbundet rätt kommer dessa 1.003 funktionärer att få en repetitionskurs för de 752.250 kronor de tillsammans betalar om året från och med nu? Plus vissa år tryckta TR, som redan går att ladda ner gratis från nätet?

   

Att våra funktionärer ska få en repetitionskurs är ingen nyhet, det är ett bra initiativ från förbundets sida för att säkerhetsställa kvaliteten på domarna. Varje domare måste även döma minst fem tävlingar per år för att få ha kvar sin legitimation – även det ett bra initiativ så att vi håller en hög standard i Sverige.
Men år 2011 och 2012 var detta avgiftsfritt, för att 2013 kosta 250 kronor. Nu chockhöjs avgiften till 750 kronor - utan förklaring.
  
Många personer med funktionärslegitimation är missnöjda i dag. Det har bland annat synts reaktioner i sociala medier, men få vågar träda fram och klaga offentligt. Vilket också visar att kommunikationen mellan förbundet centralt och de verksamma domarna inte fungerar som den ska. På exempelvis Facebook har vissa ställt sig frågan om de borde sluta vara domare? Är det verkligen värt det?
  
Jag som tävlingsryttare reagerar starkt på detta och vet att vi inte kan genomföra tävlingarna om domarna inte är där.
Vad anser ni läsare? Känns det som en skälig höjning från 250 till 750 kronor om året?
  
Mina frågor till Svenska Ridsportförbundet blir:
- Vad är syftet med att höja den årliga avgiften för funktionärslegitimationerna?
- Vart går totalsumman på 752.250 kronor (om nu alla skulle betala)?
- Och varför skiljer man på domarens maxersättning beroende på tävlingens status?
  
/Annelie Lundkvist, bloggare och tävlingsryttare


taggar


liknande webbartiklar


Läst 30288 ggr


Mer från sportkollen

JUN
21
2016


Foto: Tomas Holcbecher
  
FEI har släppt den långa listan med namn på de som har kvalificerat sig till OS och Paralympics i Rio. Det återstår för varje land att plocka ut de slutgiltiga lagen bland de kvalificerade. Deadline för OS är den 18 juli och för Paralympics den 15 augusti.
  
Här följer de svenska ryttare och hästar som har klarat kvalgränsen.

Hoppning:
Malin Baryard Johnsson/H&M Cue Channa, H&M Corporal
Rolf-Göran Bengtsson/Unita Ask, Clarimo Ask
Peder Fredricson/H&M All In, H&M Flip's Little Sparrow
Douglas Lindelöw/Udermus, Zacramento
Charlotte Mordasini/Romane du Thell, Miebello
Helena Persson/Bonzai H
Henrik von Eckermann/Yajamila, Gotha, Sansibar
Angelie von Essen/Newton Abbot

Lista samtliga länder hoppning

Dressyr:
Patrik Kittel/Déjà, Delaunay
Emilie Nyreröd/Miata
Jennie Larsson/Zircoon Spring Flower
Juliette Ramel/Buriel K.H
Mads Hendeliowitz/Jimmie Choo SEQ
Paulinda Friberg/Di Lapponia
Therese Nilshagen/Dante Weltino
Tinne Vilhelmson Silfvén/Don Auriello, Paridon Magi
Rose Mathisen/Zuidenwind

Lista samtliga länder dressyr

Fälttävlan:
Ludwig Svennerstål/King Bob, Aspe, Franzipan
Sara Algotsson Ostholt/Reality 39
Frida Andersén/Herta
Linda Algotsson/Fairnet, Fairnando
Niklas Lindbäck/Cendrillon, Focus Filiocus
Johan Lundh/Johnny Cash
Anna Nilsson/Luron

Lista samtliga länder fälttävlan

Paralympics:
Louise Etzner Jakobsson/Zernard

Lista samtliga länder Paralympics


Annika Grundberg

Annika GrundbergLäst 3887333 ggr Kommentarer Kommentera

JUN
21
2016


Arkivfoto: Tomas Holcbecher
  
En ponnyägare förfalskade ett veterinärintyg i samband med att ponnyn ströks från en tävling. Svenska Ridsportförbundets disciplinnämnd dömer ponnyägaren att betala 1 000 kronor i böter.
  
Det var i samband med Mantorpsryttarnas fälttävlan i april i år som ponnyn och dess ryttare inte kom till start. Ett par dagar senare fick arrangören ett veterinärintyg där det stod att ponnyn var konvalescent på grund av sjukdom. Personen som tog emot mejlet såg att intyget var skrivet med två olika pennor, och att det liknade ett intyg som samma ponnyägare hade lämnat in i samband med tävling ett år tidigare. Vid kontakt med den aktuella veterinären framgick det att intyget var förfalskat.
  
Har erkänt
Ponnyägaren har erkänt att intyget är förfalskat och har bett så mycket om ursäkt. Disciplinnämnden skriver i sitt beslut att om förfalskningen inte uppdagats hade följden blivit att ponnyägaren sluppit betala anmälningsavgift, därmed ska bötesbeloppets storlek stå i relation till anmälningsavgiften och inte vara lägre än den dubbla anmälningsavgiften. Därför blev bötesbeloppet 1 000 kronor.

Länk till disciplinnämndens beslut


Annika Grundberg

Annika GrundbergLäst 3888452 ggr Kommentarer Kommentera

JUN
21
2016


Comfortuna VDL blev bästa sexåring i Falsterbo förra året.
Foto: Hippson
  
Nu är kvalreglerna klara för Elmia Scandinavian Horse Show, både för hoppningen och för dressyren. Det är också öppet att anmäla sig till tävlingarna.
  
– Det är så roligt att vi äntligen kan komma ut med vad som gäller för att rida. Det känns mycket bra att ordna tävlingar på Elmia som är en strålande ridsportanläggning, säger Anna Bråkenhielm, en av arrangörerna bakom det nya stora hästevenemanget på Elmia i Jönköping i ett pressmeddelande.
  
Så här ser kvalreglerna ut för hoppningen
4-åringar: De åtta bäst placerade från Falsterbo Horse Show och de åtta bäst placerade från Champion of the Youngsters bjuds in. Totalt 16 hästar.
5-åringar: De 23 bäst placerade 5-åriga hästarna från Falsterbo Horse Show och de 22 bäst placerade 5-åriga hästarna från Champion of the Youngsters bjuds in. 5 wildcards. Totalt 50 hästar.
6-åringar: De 23 bäst placerade 6-åriga hästarna från Falsterbo Horse Show och de 22 bäst placerade 6-åriga hästarna från Champion of the Youngsters bjuds in. 5 wildcards. Totalt 50 hästar.
7-åringar: De tio högst rankade 7-åriga hästarna i 1,40-hoppning den 1 september bjuds in. De tio högst rankade seniorerna får även ta med sig en 7-åring vardera. De tre högst rankade unga ryttarna får även ta med sig en 7-åring vardera. 2 wildcards. Totalt 25 hästar.
Inbjudna ryttare – seniorer: De 23 högst rankade seniorerna enligt Svenska Ridsportförbundets ranking i 1,45-hoppning och högre den 1 september, samt de fem bästa svenska ryttarna på FEI:s världsranking den 1 september, bjuds in. 2 wildcards. Dessa 30 ryttare får ta med sig tre hästar vardera. Totalt 90 ekipage.
Inbjudna ryttare – unga ryttare 16 till 21år: De 18 högst rankade unga ryttarna enligt SvRF:s ranking i 1,40-hoppning och högre per den 1 september bjuds in. 2 wildcards. Dessa 20 ryttare får ta med sig två hästar vardera. Totalt 40 ekipage.
Volkswagen Grand Prix: Öppen för de 15 högst rankade ryttarna på SvRF:s ranking i 1,50-hoppning och högre per den 1 september. Öppen för de fem bästa svenska ryttarna på FEI:s världsranking per den 1 september. Fylls på från SvRF:s ranking om det blir dubbletter. 10 wildcards. Totalt 30 ryttare.
Children och D-ponny – öppen för ryttare i åldern 12 till 14 år: Kval öppna för barn i åldern 12 till 14 år på både D-ponny och häst. Kvaltävling hos Jump Club vecka 35. Kvaltävling i Ljungby vecka 38. Från kvalen är de tre bästa D-ponnyekipagen och de tre bästa Children-ekipagen från respektive tävling välkomna att rida på Elmia. Ponny hoppar LA och Children hoppar 1,15 till 1,20. Kvalen genomförs med en omgång i inverkansridning och de 50 procent bästa (minst 10) rider en andra omgång, samma dag, i A1:a. På Elmia rider de 12 ekipagen en klass på lördagen och en klass på söndagen.

Så här ser kvalreglerna ut för dressyren
4-åringar: De 16 hästar med bäst resultat från de sex kvaltävlingar som anordnas av Swede Horse under augusti och september bjuds in. Alla 4-åriga hästar är välkomna att rida på dessa tävlingar, oavsett stambok. 4 wildcards. Totalt 20 hästar.
5-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 15 hästar.
6-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 15 hästar.
7-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 10 hästar.

Lövsta Future Challenge rids också under tävlingarna, liksom Grand Prix-dressyr samt Grand Prix kür.

Här anmäler du dig till tävlingarna
Arrangörens hemsida


Ida Röök

Ida RöökLäst 3891499 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Sportkollen »
Aktuella samarbeten

Foderspalten
I hästhälsans tjänst
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen

Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 6

– TEMA: Kom längre med tekniken
– Porträtt: Louise Romeike
– Hjärngympa för ryttaren

– Tips från fotografen
– När är hästens karriär över?
– Sissela Smiths favoritövning
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajtenSenaste expertsvaren

När är vaccinet mot eksem på marknaden?
Mälaren Hästklinik svarar
Är det farligt att spruta igång stoets brunst?
Mälaren Hästklinik svarar
Rutinerad häst som plötsligt vägrar hoppa vattengrav
Lennart Lindelöw svarar


Tipsa oss

Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.