Sportkollen - Åttondeplats för Douglas i Las Vegas

Sportkollen

APR
18
2015

Åttondeplats för Douglas i Las Vegas


Douglas och Casello låg på 17:e plats efter tidshoppningen. 
Foto: Haide Westring
 

Summering av nattens klass
Det var ingen lätt bana som väntade på ryttarna i The Tomas & Mack Arena i Las Vegas. För att ta sig till söndagens stora final gällde det att vara fokuserad och kvick i svängarna inne på den trånga arenan.
Endast sex ryttare klarade uppgiften felfritt och välkomnades till omhoppningen. Douglas Lindelöw fick en rivning med Casello, precis som för många andra föll en bom i trekombinationen för ekipaget. 

Flera "favorit-tippade" ryttare har fallit i andra omgången – bland annat Patrice Delaveau, silvermedaljör från VM i somras, som blev utesluten efter två stopp. Även Kevin Staut fick ett stopp med Silvana, något som gjorde att han föll ner i resultatlistan.

Douglas ligger på tolfte plats inför den stora finalen på söndag.

Resultat

Ställningen inför söndag:


_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Omhoppning:

Geir Gulliksen och Lucy Davis satsade allt i omhoppningen, tyvärr blev det 4 fel för båda ekipagen. Elizabeth Madden och Simon gick in som tredje ekipage med en felfri runda och tiden 33,31 sekunder. McLain Ward fick ett stopp i omhoppningen och rivningar, det ger ett resultat på 18 fel. Steve Guerdat går upp i ledningen efter en snabb omhoppning med en gnutta tur. En av bommarna var uppe och vände i luften, men landade i hållaren igen. Sist ut var Richard Fellers med Flexible, men en bom föll - och vinsten gick till Steve Guerdat.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 05.55:
19-årige Bertram Allen river c-hindret med Molly Malone V. Det gör att han slutar på en sjundeplats och Douglas Lindelöw slutar på en åttondeplats – och är med till söndagens final!
Klassen är dock inte klar ännu, nu väntar omhoppning för sex ryttare.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 05.52:
Rich Fellers
och Flexible är med till omhoppning efter en riktigt snygg runda.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 05.49:
Jur Vrieling
slutar på 6 fel med VDL Zirocco Blue N.O.P, det såg länge ut att bli en felfri runda, men c-hindret i kombinationen blev en för tuff utmaning. Det är nu två ryttare kvar i klassen.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 05.46:
Patrice Delaveau
blir utesluten efter två stopp på banan. Ett missförstånd på ett av banans räcken ledde till första stoppet, därefter kom de inte optimalt in i trekombinationen, så Orient Express stannade på b-hindret.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 05.43:
Steve Guerdat
sätter den sjätte felfria rundan i klassen. Albfuehren's Paille hoppade verkligen med hjärtat under denna runda.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 05.38:
Unga Martin Fuchs får en rivning på b-hindret under sin runda med PSG Future, precis som Penelope Leprevost och Vagabond de la Pomme. De tre senaste ryttarna har rivit samma hinder.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 05.36:
Även Jos Verlooy river ett hinder med Domino och går in strax efter Douglas i resultatlistan.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 05.34:
Maikel van der Vleuten
får ett nedslag med  VDL Groep Verdi Tn N.O.P. och går in på sjätteplats – efter Douglas Lindelöw och Casello som fortfarande ligger femma.

 _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 05.30:
Cornet d'Amour
och Daniel Deusser river två hinder, och kommer inte längre kunna försvara förra årets seger.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 05.26:
Sergio Alvarez Moya
och Carlo 273 får två nedslag, även Bassem Hassan Mohammed river inne på den tuffa banan och slutar på 8 fel. Det betyder att med 10 startande kvar ligger Douglas femma – oavsett placering är han klar för söndagens final! 
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _  

Uppdatering klockan 05.23:
McLain Ward
rider även han en felfri ritt! Nu är det fyra ekipage till omhoppning, tre av dem är från hemmanationen USA.
_ _ _ _ _ __ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 05.21:
När Kevin Staut säger "hoppa", då vill inte alltid Silvana. Det var länge sen vi såg ett stopp från den hästen, men det har hänt innan – och det hände på hinder nummer två i dag. Ekipaget fick även en rivning och slutar på 9 fel.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 05.18:
Vi lägger till Elizabeth Madden och Simon på omhoppningslistan efter en snygg och felfri runda.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 05.16:
Där kom klassens andra nolla! Äntligen – nu blir det omhoppning. Just nu står det mellan Geir Gulliksen och Lucy Davis med Barron.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 05.13:
VILKEN RUNDA!!! Douglas
och Casello bjuder på hoppning av högsta klass! Tyvärr faller c-hindret i trekombinationen, ekipaget slutar på 4 fel. Men vi kan nog med säkerhet säga att ekipaget är med till söndagens final.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 


Uppdatering klockan 05.10:
Gerco Schröder
kommer runt med ett nedslag och ett tidsfel. Nu Douglas!
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 04.59:
Amerikanska Kirsten Coe red svenskägda hingsten Czardas 30 – som hoppade felfritt i går. I dag blir det 17 fel.
Nu blir det en kort sladdpaus, därefter är det dags för Gerco Schröder – sen Douglas Lindelöw
   


Douglas och Casello på framhoppningen.
Foto: Skärmdump FEI-TV
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 04.55:
Jack Towell
från USA utgick med Jennifer Gates Lucifer V efter att Lucifer fått det riktigt utmanande i båda kombinationerna. I den inledande tvåkombinationen slog han ner bommen på a-hindret, snubblade nästan på den, men klarade ändå b-hindret! Imponerande. Dock skrämde det nog hästen lite för in i trekombinationen var han väldigt försiktig – något som inte går i den utmaningen. Han satte sig på rumpan i b-hindret och där var ritten slut.

Geir Gulliksen är fortfarande den enda felfria efter 16 ryttare. 
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Uppdatering klockan 04.49:
Wow, när man se rundor som Hans-Dieter Drehers känns det inte som att klockan är strax innan 05.00 på morgonen. Det var ridning av högsta klass! Tyvärr föll den där bakbommen på oxern i trekombinationen – som för så många andra. Hans-Dieter klappar om Cool and Easy på vägen ut och ser ändå nöjd ut med sina 5 fel.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 04.46:
Både Laura Kraut och Pius Schwizer får 8 fel, men riktigt fina rundor. Tyvärr går man inte vidare till omhoppning då, men ryttarna ser ändå nöjda ut efter sina ritter – speciellt Laura som klappar om Nouvelle hela vägen ut.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 04.43:
Det är kombinationerna som skapar problem i dagens klass, det kan vi med säkerhet säga nu efter 11 ekipage där alla utom två fått nedslag i den stora trekombinationen. Endast Geir Gulliksen är felfri just nu.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _
 
Uppdatering klockan 04.41:
Nya Zeelands Katie Laurie får problem i trekombinationen och rider på igen, men Kiwi Iron Mark är redan lite uppskrämd från första försöket. Hästen hoppar c-hindret - ett 1,50-räcke stillastående. Då väljer Katie att inte hoppa banans sista hinder, utan utgår.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 04.35:
Amerikanska Karl Cook kommer ut från banan med 8 fel, efter en ganska bra runda. Men undrar hur dyr den hästen är med skoningen? Jonkheer Z drog nämligen av sig ena skon inne på banan – precis som i går.

Samtidigt som jag funderar över skoningen håller amerikanske Todd Minikus på att flyga av sin Babalou. Hon hoppade helt otroligt över ett räcke – något som fick Todd att tappa balansen. Men hans hobby är tydligen att rida på tjurar, så han satt kvar, men utgick efter några rivningar.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 04.30:
Det såg länge ut att bli en felfri ritt av Luca Maria Moneta och Connery, men tyvärr faller två bommar mot slutet av banan. Moneta har verkligen förmågan att låta Connery galoppera på och hoppa banan i ett imponerande flyt. Synd att sista bommen föll och den lätta touchen på en av oxrarnas frambommar.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 04.25:
Klassens yngsta häst är KS Coradina, efter Corlensky G och Cardento. Hon antar utmaningen med Lettlands Andis Varna och gör sitt bästa, men banan blir för tuff. Ekipaget slutar på 25 fel och FEI-kommentatorerna tycker att hon inte borde vara i Las Vegas och hoppa den tuffa banan.

_ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 04.22:
Shejk Ali Bin Khalid Al Thani
fick en mycket bättre runda i dag med First Devision, mot gårdagen. Ekipaget får tyvärr med sig den stora oxern mitt i trekombinationen och slutar på 4 fel.
Ryska Vladimir Beletskiy väljer att utgå efter fyra rivningar. 

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 04.20:
YES! Geir Gulliksen sätter en felfri ritt! Visst får vi heja lite extra på vår norske granne! Edesa S Banjan såg riktigt fin ut, även om det blev ett missförstånd mot trekombinationen – Banjan ville höger och Geir vänster. Han är klar för omhoppning - kul!

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 04.17:
Joao Eduardo Ferreira de Carvalho
inleder denna 1,60-hoppning med Ragtime Rouge. Ekipaget får 20 fel, det vill säga fem nedslag.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 04.10:
Vad är en hoppklass i Sverige mot en världscupfinal i Las Vegas? Vi startar uppenbarligen samtliga tävlingar i Sverige lite för avslappnat. I Las Vegas startar varje klass med nationalsången och i dag är det även en man inne och snurrar i luften. 


Foto: FEI-TV

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

FÖRHANDSINFORMATION

Fredagens inledande hoppning började bra för Douglas Lindelöw och Casello. Tidshoppningen med ett nedslag på sista hindret placerade ekipaget på en 17:e plats inför den andra omgången.

Tidigt på lördag morgon (svensk tid) är det dags för Douglas och Casello att rida in i The Thomas and Mack Arena igen, denna gång är det en grundomgång plus omhoppning som gäller.
Ekipaget har startnummer 19 av totalt 35 startande.

För att gå vidare till söndagens första omgång krävs det att Douglas och Casello är ett av klassens 30 bästa ekipage.

Startlista
FEI-TV (direktsändning)

Banskisserna är följande:Omhoppningen:Läst 22008 ggr


Mer från sportkollen


Foto: Tomas Holcbecher
  
FEI har släppt den långa listan med namn på de som har kvalificerat sig till OS och Paralympics i Rio. Det återstår för varje land att plocka ut de slutgiltiga lagen bland de kvalificerade. Deadline för OS är den 18 juli och för Paralympics den 15 augusti.
  
Här följer de svenska ryttare och hästar som har klarat kvalgränsen.

Hoppning:
Malin Baryard Johnsson/H&M Cue Channa, H&M Corporal
Rolf-Göran Bengtsson/Unita Ask, Clarimo Ask
Peder Fredricson/H&M All In, H&M Flip's Little Sparrow
Douglas Lindelöw/Udermus, Zacramento
Charlotte Mordasini/Romane du Thell, Miebello
Helena Persson/Bonzai H
Henrik von Eckermann/Yajamila, Gotha, Sansibar
Angelie von Essen/Newton Abbot

Lista samtliga länder hoppning

Dressyr:
Patrik Kittel/Déjà, Delaunay
Emilie Nyreröd/Miata
Jennie Larsson/Zircoon Spring Flower
Juliette Ramel/Buriel K.H
Mads Hendeliowitz/Jimmie Choo SEQ
Paulinda Friberg/Di Lapponia
Therese Nilshagen/Dante Weltino
Tinne Vilhelmson Silfvén/Don Auriello, Paridon Magi
Rose Mathisen/Zuidenwind

Lista samtliga länder dressyr

Fälttävlan:
Ludwig Svennerstål/King Bob, Aspe, Franzipan
Sara Algotsson Ostholt/Reality 39
Frida Andersén/Herta
Linda Algotsson/Fairnet, Fairnando
Niklas Lindbäck/Cendrillon, Focus Filiocus
Johan Lundh/Johnny Cash
Anna Nilsson/Luron

Lista samtliga länder fälttävlan

Paralympics:
Louise Etzner Jakobsson/Zernard

Lista samtliga länder Paralympics


Annika Grundberg

Annika GrundbergLäst 4227189 ggr Kommentarer Kommentera


Arkivfoto: Tomas Holcbecher
  
En ponnyägare förfalskade ett veterinärintyg i samband med att ponnyn ströks från en tävling. Svenska Ridsportförbundets disciplinnämnd dömer ponnyägaren att betala 1 000 kronor i böter.
  
Det var i samband med Mantorpsryttarnas fälttävlan i april i år som ponnyn och dess ryttare inte kom till start. Ett par dagar senare fick arrangören ett veterinärintyg där det stod att ponnyn var konvalescent på grund av sjukdom. Personen som tog emot mejlet såg att intyget var skrivet med två olika pennor, och att det liknade ett intyg som samma ponnyägare hade lämnat in i samband med tävling ett år tidigare. Vid kontakt med den aktuella veterinären framgick det att intyget var förfalskat.
  
Har erkänt
Ponnyägaren har erkänt att intyget är förfalskat och har bett så mycket om ursäkt. Disciplinnämnden skriver i sitt beslut att om förfalskningen inte uppdagats hade följden blivit att ponnyägaren sluppit betala anmälningsavgift, därmed ska bötesbeloppets storlek stå i relation till anmälningsavgiften och inte vara lägre än den dubbla anmälningsavgiften. Därför blev bötesbeloppet 1 000 kronor.

Länk till disciplinnämndens beslut


Annika Grundberg

Annika GrundbergLäst 4228311 ggr Kommentarer Kommentera


Comfortuna VDL blev bästa sexåring i Falsterbo förra året.
Foto: Hippson
  
Nu är kvalreglerna klara för Elmia Scandinavian Horse Show, både för hoppningen och för dressyren. Det är också öppet att anmäla sig till tävlingarna.
  
– Det är så roligt att vi äntligen kan komma ut med vad som gäller för att rida. Det känns mycket bra att ordna tävlingar på Elmia som är en strålande ridsportanläggning, säger Anna Bråkenhielm, en av arrangörerna bakom det nya stora hästevenemanget på Elmia i Jönköping i ett pressmeddelande.
  
Så här ser kvalreglerna ut för hoppningen
4-åringar: De åtta bäst placerade från Falsterbo Horse Show och de åtta bäst placerade från Champion of the Youngsters bjuds in. Totalt 16 hästar.
5-åringar: De 23 bäst placerade 5-åriga hästarna från Falsterbo Horse Show och de 22 bäst placerade 5-åriga hästarna från Champion of the Youngsters bjuds in. 5 wildcards. Totalt 50 hästar.
6-åringar: De 23 bäst placerade 6-åriga hästarna från Falsterbo Horse Show och de 22 bäst placerade 6-åriga hästarna från Champion of the Youngsters bjuds in. 5 wildcards. Totalt 50 hästar.
7-åringar: De tio högst rankade 7-åriga hästarna i 1,40-hoppning den 1 september bjuds in. De tio högst rankade seniorerna får även ta med sig en 7-åring vardera. De tre högst rankade unga ryttarna får även ta med sig en 7-åring vardera. 2 wildcards. Totalt 25 hästar.
Inbjudna ryttare – seniorer: De 23 högst rankade seniorerna enligt Svenska Ridsportförbundets ranking i 1,45-hoppning och högre den 1 september, samt de fem bästa svenska ryttarna på FEI:s världsranking den 1 september, bjuds in. 2 wildcards. Dessa 30 ryttare får ta med sig tre hästar vardera. Totalt 90 ekipage.
Inbjudna ryttare – unga ryttare 16 till 21år: De 18 högst rankade unga ryttarna enligt SvRF:s ranking i 1,40-hoppning och högre per den 1 september bjuds in. 2 wildcards. Dessa 20 ryttare får ta med sig två hästar vardera. Totalt 40 ekipage.
Volkswagen Grand Prix: Öppen för de 15 högst rankade ryttarna på SvRF:s ranking i 1,50-hoppning och högre per den 1 september. Öppen för de fem bästa svenska ryttarna på FEI:s världsranking per den 1 september. Fylls på från SvRF:s ranking om det blir dubbletter. 10 wildcards. Totalt 30 ryttare.
Children och D-ponny – öppen för ryttare i åldern 12 till 14 år: Kval öppna för barn i åldern 12 till 14 år på både D-ponny och häst. Kvaltävling hos Jump Club vecka 35. Kvaltävling i Ljungby vecka 38. Från kvalen är de tre bästa D-ponnyekipagen och de tre bästa Children-ekipagen från respektive tävling välkomna att rida på Elmia. Ponny hoppar LA och Children hoppar 1,15 till 1,20. Kvalen genomförs med en omgång i inverkansridning och de 50 procent bästa (minst 10) rider en andra omgång, samma dag, i A1:a. På Elmia rider de 12 ekipagen en klass på lördagen och en klass på söndagen.

Så här ser kvalreglerna ut för dressyren
4-åringar: De 16 hästar med bäst resultat från de sex kvaltävlingar som anordnas av Swede Horse under augusti och september bjuds in. Alla 4-åriga hästar är välkomna att rida på dessa tävlingar, oavsett stambok. 4 wildcards. Totalt 20 hästar.
5-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 15 hästar.
6-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 15 hästar.
7-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 10 hästar.

Lövsta Future Challenge rids också under tävlingarna, liksom Grand Prix-dressyr samt Grand Prix kür.

Här anmäler du dig till tävlingarna
Arrangörens hemsida


Ida Röök

Ida RöökLäst 4231360 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Sportkollen »Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Hippson AB Vallgatan 16, 302 42 Halmstad

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.