Sportkollen - GHS: 350.000 kronor delas ut i stipendier vid tävlingen

Sportkollen

FEB
12
2014

GHS: 350.000 kronor delas ut i stipendier vid tävlingen


Nicole Holmén är en av ryttarna som får stipendiet i Göteborg, här med sin häst Aernst på ärevarvet av finalen vid Swedish Riders Trophy.

FOTO: Lotta Gyllensten/Lotta Pictures


Stiftelsen Göteborg Horse Show delar varje år ut stipendier till elitsatsande juniorer och unga ryttare. I år får sju talangfulla ungdomsryttare, en ridklubb och ett distrikt ta emot stipendier från stiftelsen.


Det två hoppryttare, två dressyrryttare, två fälttävlansryttare och en distansryttare liksom en ridklubb och ett distrikt som får ta emot stipendier. De sju ryttarna får vardera 30 000 kronor i stipendium, medan föreningen och distriktet får ta emot 70 000 kronor vardera.

Stiftelsen Göteborg Horse Shows stipendium hade i år över hundra ansökningar att gå igenom. Ungdomar till och med 21 år som gör en seriös elitsatsning inom rid- och körsporten kan söka stipendium från Stiftelsen Göteborg Horse Show varje år.

Stipendieutdelningen äger rum i Scandinavium den 1 mars i samband med Gothenburg Horse Show. Ärade mottagare är:

Distrikt
Västerbottens Ridsportförbund

Västerbottens Ridsportförbund vill göra en satsning på ponnydressyr i distriktet. Satsningen görs i två steg och syftet är att få fram och behålla förebilder inom sporten, dvs ponnydressyrryttare på elit- och SM-nivå. Förhoppningen är att kunna få en elitserie i ponnydressyr i Zon Polar för att bland annat underlätta resandet för ponnydressyrryttarna som nu tävlar i Zon Nord. Distriktet har börjat satsningen med att utöka antalet dressyrtävlingar för ponny med nationell status från två till fyra. Målet är att Västerbottens Ridsportförbund ska öka intresset för ponnydressyr bland ponnyryttarna och på sätt få fram fler tävlande ponnyeipage på alla nivåer och att ekipage från Västerbottens Ridsportförbund ska kunna vara representerade såväl i Elitserien/lag-SM som på individuella Ponny-SM.Förening

Allians Team Fälttävlan Skaraborg

I alliansen ingår fem föreningar, Tibro Hästsportklubb, Mariestads ridklubb, Hjo Hästsportklubb, Tidaholmsbygdens Hästklubb och Ljuslingsbackens Fälttävlansförening. I projektet ingår dels att skapa en plattform med träningsmöjligheter för unga fälttävlansryttare i Skaraborg, dels att skapa ett team som kan stötta varandra till vardags och på tävling.
Idag ingår 13 juniorer i projektet men möjlighet finns för fler att komma med. i programmet för ryttarna ingår teori, förberedelser för hästen, tränings- och tävlingsplanering, fysträning, kunskap om kost och matlagning, mental träning kombinerat med träningspass.
Målet är att ge förutsättningar för träning på hemmaplan, öka intresset för fälttävlan som sport och rekrytera nya talanger samt på kort sikt att ha ryttare kvalade till SM.


Hoppning

Wilma Hellström, 20 år, Göteborg, Varbergs Ridklubb. Wilma Hellström har redan en lång och framgångsrik karriär bakom sig med mästerskapsmedaljer både på SM och på internationella mästerskap, senast ett lagbrons på YREM 2012 och två SM-medaljer 2013.
Wilmas kortsiktiga mål är att rida YREM även i år, hennes sista mästerskap som young rider, och på lång sikt bli aktuell för OS i Rio. Stipendiet kommer Wilma Hellström att använda för träning för Pether Markne och Thomas Fuchs med just de här målen i sikte.


Nicole Holmén, 19 år, Vellinge, Flyinge Hästsportklubb. Nicole Holmén vann den första Swedish Riders Trophy-finalen i Helsingborg i slutet av förra året och nu har Nicole Holmén siktet inställt mot YREM. Det är ett delmål på vägen till att nå toppen. Nicole Holmén vill kunna ta sig an alla typer av tävling, rida alla typer av hästar och med hjälp av träning och kunskap kunna plocka fram det bästa i dem. Stipendiet vill Nicole Holmén använda för att träna hos Rolf-Göran Bengtsson i Tyskland och några internationella tävlingar för att matcha mot EM.


Dressyr

Emelie Aldenfalk, 17 år, Kumla, Kumla Ridklubb. Emelie Aldenfalk cyklar med glädje varje dag till stallet där nioårige Winton väntar. Emelie har tillsammans med sina tränare utbildat Winton upp till Grand Prix, men än så länge tävlar ekipaget Intermediaire I och Prix St Georges. Ekipaget tog ett SM-brons förra året och var fyra i sin första internationella start. Emelie satsar på SM i år igen, och hoppas kunna ta en plats i NM- eller EM-trupperna i år. Längre fram vill Emelie Aldenfalk bli en av de ryttare som representerar Sverige på mästerskap. Stipendiet går till träning för att ta henne en bit på den vägen och Emelie skulle vilja åka till Andreas Helgstrand i Danmark och träna .


Beatrice Ivarsson, 16 år, Billeberga, Dagstorpsortens Ryttarförening. Beatrice Ivarsson lämnade karriären på ponny bakom sig för drygt et år sedan och rider nu enbart häst. Beatrice var rankad bästa junior 2013, har kommit med i landslagstruppen och har med framgång tävlat både nationellt och internationellt under det gångna året. Stipendiet kommer Beatrice att använda för att träna mer för olika tränare än hemmatränaren för att få än mer inspiration, och till teoretiska och mentala träningskurser och clinics. Allt för att kunna uppnå årets mål om en start på EM och längre fram fortsatt förtroende från landslagsledning och landslagsplats.


Fälttävlan


Isabelle Lidbrandt, 16 år, Märsta, Stora Wäsby Fältrittklubb. När en framgångsrik tid på ponny var över, Isabelle rankades bland annat etta i tidningen Ridsports årsranking efter2012, var det dags att gå över till häst. Isabelle Lidbrandt tog över sin systers dressyrhäst och utbildade honom till fälttävlanshäst. Och det så bra att hon efter 2013 finns med i det svenska juniorlandslaget i fälttävlan. Nu satsar Isabelle Lidbrandt på SM och NM, i bakhuvudet finns också en dröm om en plats i EM-truppen. Stipendiet ska användas till träning i all de tre disciplinerna som ingår i fälttävlan; dressyr, hoppning och terräng.


Moa Kulle, 20 år, Tyskland, Flyinge Ryttarförening. Moa Kulle är stationerad hos Peter Thomsen, tysk landslagsryttare. 2013 fick hon Svenska Ridsportförbundets championatstecken för unga ryttare i fälttävlan, årets mest framgångsrika young rider med andra ord. Moa Kulle började tidigt på ponny i fälttävlan och kan rada upp en försvarbar räcka medaljer under åren. Nästa år finns en plats på YREM som mål och Moa hoppas också att kunna starta trestjärnig fälttävlan för att kunna komma vidare i seniorklasserna när hennes young rider-tid är över. Stipendiet ska användas för träning med möjlighet att lägga in några extra träningspass.


Distansritt

Sara Henriksson, 20 år, Agunnaryd, Nerikes Distansryttare. Sara Henriksson satsar helhjärtat på distansritt och har ett flertal hästar hemma i stallet. Förstahästen Beautiful Biscaya, som gått både EM och VM, har Sara ridit in och utbildat själv. Sara Henriksson är en av få ryttare i världen som är inbjudna till den prestigefyllda President Cup i Förenade Arabemiraten i år. Stipendiet kommer Sara at använda för tävling internationellt för att få mer rutin men också till att hitta en bra dressyrtränare som både hon och hästarna trivs med.taggar


liknande webbartiklar


Läst 11323 ggrMer från sportkollen

JUN
21
2016


Foto: Tomas Holcbecher
  
FEI har släppt den långa listan med namn på de som har kvalificerat sig till OS och Paralympics i Rio. Det återstår för varje land att plocka ut de slutgiltiga lagen bland de kvalificerade. Deadline för OS är den 18 juli och för Paralympics den 15 augusti.
  
Här följer de svenska ryttare och hästar som har klarat kvalgränsen.

Hoppning:
Malin Baryard Johnsson/H&M Cue Channa, H&M Corporal
Rolf-Göran Bengtsson/Unita Ask, Clarimo Ask
Peder Fredricson/H&M All In, H&M Flip's Little Sparrow
Douglas Lindelöw/Udermus, Zacramento
Charlotte Mordasini/Romane du Thell, Miebello
Helena Persson/Bonzai H
Henrik von Eckermann/Yajamila, Gotha, Sansibar
Angelie von Essen/Newton Abbot

Lista samtliga länder hoppning

Dressyr:
Patrik Kittel/Déjà, Delaunay
Emilie Nyreröd/Miata
Jennie Larsson/Zircoon Spring Flower
Juliette Ramel/Buriel K.H
Mads Hendeliowitz/Jimmie Choo SEQ
Paulinda Friberg/Di Lapponia
Therese Nilshagen/Dante Weltino
Tinne Vilhelmson Silfvén/Don Auriello, Paridon Magi
Rose Mathisen/Zuidenwind

Lista samtliga länder dressyr

Fälttävlan:
Ludwig Svennerstål/King Bob, Aspe, Franzipan
Sara Algotsson Ostholt/Reality 39
Frida Andersén/Herta
Linda Algotsson/Fairnet, Fairnando
Niklas Lindbäck/Cendrillon, Focus Filiocus
Johan Lundh/Johnny Cash
Anna Nilsson/Luron

Lista samtliga länder fälttävlan

Paralympics:
Louise Etzner Jakobsson/Zernard

Lista samtliga länder Paralympics


Annika GrundbergLäst 3230705 ggr Kommentarer Kommentera

JUN
21
2016


Arkivfoto: Tomas Holcbecher
  
En ponnyägare förfalskade ett veterinärintyg i samband med att ponnyn ströks från en tävling. Svenska Ridsportförbundets disciplinnämnd dömer ponnyägaren att betala 1 000 kronor i böter.
  
Det var i samband med Mantorpsryttarnas fälttävlan i april i år som ponnyn och dess ryttare inte kom till start. Ett par dagar senare fick arrangören ett veterinärintyg där det stod att ponnyn var konvalescent på grund av sjukdom. Personen som tog emot mejlet såg att intyget var skrivet med två olika pennor, och att det liknade ett intyg som samma ponnyägare hade lämnat in i samband med tävling ett år tidigare. Vid kontakt med den aktuella veterinären framgick det att intyget var förfalskat.
  
Har erkänt
Ponnyägaren har erkänt att intyget är förfalskat och har bett så mycket om ursäkt. Disciplinnämnden skriver i sitt beslut att om förfalskningen inte uppdagats hade följden blivit att ponnyägaren sluppit betala anmälningsavgift, därmed ska bötesbeloppets storlek stå i relation till anmälningsavgiften och inte vara lägre än den dubbla anmälningsavgiften. Därför blev bötesbeloppet 1 000 kronor.

Länk till disciplinnämndens beslut


Annika GrundbergLäst 3231818 ggr Kommentarer Kommentera

JUN
21
2016


Comfortuna VDL blev bästa sexåring i Falsterbo förra året.
Foto: Hippson
  
Nu är kvalreglerna klara för Elmia Scandinavian Horse Show, både för hoppningen och för dressyren. Det är också öppet att anmäla sig till tävlingarna.
  
– Det är så roligt att vi äntligen kan komma ut med vad som gäller för att rida. Det känns mycket bra att ordna tävlingar på Elmia som är en strålande ridsportanläggning, säger Anna Bråkenhielm, en av arrangörerna bakom det nya stora hästevenemanget på Elmia i Jönköping i ett pressmeddelande.
  
Så här ser kvalreglerna ut för hoppningen
4-åringar: De åtta bäst placerade från Falsterbo Horse Show och de åtta bäst placerade från Champion of the Youngsters bjuds in. Totalt 16 hästar.
5-åringar: De 23 bäst placerade 5-åriga hästarna från Falsterbo Horse Show och de 22 bäst placerade 5-åriga hästarna från Champion of the Youngsters bjuds in. 5 wildcards. Totalt 50 hästar.
6-åringar: De 23 bäst placerade 6-åriga hästarna från Falsterbo Horse Show och de 22 bäst placerade 6-åriga hästarna från Champion of the Youngsters bjuds in. 5 wildcards. Totalt 50 hästar.
7-åringar: De tio högst rankade 7-åriga hästarna i 1,40-hoppning den 1 september bjuds in. De tio högst rankade seniorerna får även ta med sig en 7-åring vardera. De tre högst rankade unga ryttarna får även ta med sig en 7-åring vardera. 2 wildcards. Totalt 25 hästar.
Inbjudna ryttare – seniorer: De 23 högst rankade seniorerna enligt Svenska Ridsportförbundets ranking i 1,45-hoppning och högre den 1 september, samt de fem bästa svenska ryttarna på FEI:s världsranking den 1 september, bjuds in. 2 wildcards. Dessa 30 ryttare får ta med sig tre hästar vardera. Totalt 90 ekipage.
Inbjudna ryttare – unga ryttare 16 till 21år: De 18 högst rankade unga ryttarna enligt SvRF:s ranking i 1,40-hoppning och högre per den 1 september bjuds in. 2 wildcards. Dessa 20 ryttare får ta med sig två hästar vardera. Totalt 40 ekipage.
Volkswagen Grand Prix: Öppen för de 15 högst rankade ryttarna på SvRF:s ranking i 1,50-hoppning och högre per den 1 september. Öppen för de fem bästa svenska ryttarna på FEI:s världsranking per den 1 september. Fylls på från SvRF:s ranking om det blir dubbletter. 10 wildcards. Totalt 30 ryttare.
Children och D-ponny – öppen för ryttare i åldern 12 till 14 år: Kval öppna för barn i åldern 12 till 14 år på både D-ponny och häst. Kvaltävling hos Jump Club vecka 35. Kvaltävling i Ljungby vecka 38. Från kvalen är de tre bästa D-ponnyekipagen och de tre bästa Children-ekipagen från respektive tävling välkomna att rida på Elmia. Ponny hoppar LA och Children hoppar 1,15 till 1,20. Kvalen genomförs med en omgång i inverkansridning och de 50 procent bästa (minst 10) rider en andra omgång, samma dag, i A1:a. På Elmia rider de 12 ekipagen en klass på lördagen och en klass på söndagen.

Så här ser kvalreglerna ut för dressyren
4-åringar: De 16 hästar med bäst resultat från de sex kvaltävlingar som anordnas av Swede Horse under augusti och september bjuds in. Alla 4-åriga hästar är välkomna att rida på dessa tävlingar, oavsett stambok. 4 wildcards. Totalt 20 hästar.
5-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 15 hästar.
6-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 15 hästar.
7-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 10 hästar.

Lövsta Future Challenge rids också under tävlingarna, liksom Grand Prix-dressyr samt Grand Prix kür.

Här anmäler du dig till tävlingarna
Arrangörens hemsida


Ida RöökLäst 3234862 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Sportkollen »