Sportkollen - Starkt svenskt startfält i Scandinavium

Sportkollen

APR
18
2013

Starkt svenskt startfält i Scandinavium


FOTO: Svenska Ridsportförbundet

 

Nästa vecka slår Scandinavium upp portarna för två av ridsportens världscupfinaler. Deltagarlistorna till världscupen i hoppning, Rolex FEI World Cup Final, och dressyrens världscupfinal, Reem Acra FEI World Cup Final, är klara.


Sverige har sju ryttare i finalerna, fyra hoppryttare och tre dressyrryttare.

- Hopplandslaget är för närvarande ett av landets med framgångsrika landslag, säger förbundskapten Sylve Söderstrand.

Av de 18 ryttare som kvalat till finalen i Europaligan är fyra från Sverige.

- Över tjugo procent av de kvalade är från Sverige och det är stort med tanke på hur mycket bra ryttare det finns i Europa, fortsätter Sylve.

 

För Sverige startar Malin Baryard Johnsson, Rolf-Göran Bengtsson, Jens Fredricson och Henrik von Eckermann i världscupfinalen i hoppning. I dressyrens världscupfinal har Sverige Patrik Kittel, Minna Telde och Tinne Vilhelmson Silfvén på startlinjen.

- Vi har haft tre ryttare till final några få gånger förut, men det är jätteroligt att vi just till finalen på hemmaplan kan ha tre ryttare som håller världsklass på startlinjen, säger dressyrens förbundskapten Bo Jenå.

Gothenburg Horse Show inleds på onsdagen klockan 10.00 med hoppklasser - och världscupfinalerna börjar på torsdagen. Först ut är dressyren med Reem Acra FEI World Cup Final Grand Prix, det obligatoriska programmet, och på kvällen har hoppryttarna sitt första finalpass av tre i Rolex FEI World Cup Final.

Till hoppningens världscupfinal kommer 39 ryttare från 17 nationer, till dressyrens final 18 ryttare från 10 nationer.

 

Under Gothenburg Horse Show rids fler internationella hoppklasser än världscupfinalen. Här finns ytterligare platser och totalt rider elva svenska hoppryttare i Scandinavium.

Emma Emanuelsson, Peder Fredricson, Douglas Lindelöw och Royne Zetterman var klara sedan tidigare för de internationella kringklasserna tillsammans med världscupryttarna, liksom tre ryttare från våra nordiska grannländer Danmark, Finland och Norge.

På onsdagen kom besked från arrangören Gothenburg Horse Show att det finns plats för fler svenska ryttare och Alexander Zetterman, Niklas Arvidsson och Malin Trollnäs kommer med till Scandinavium.

 

Nedan följer listorna på deltagarna från respektive länder.
   
Rolex FEI World CupTM Final, hoppning

Australien: Edwina Tops-Alexander
Colombia: Santiago Medina
Egypten: Nayel Nassar
Frankrike: Roger Yves Bost, Penelope Leprevost, Kevin Staut
Hongkong: Raena Leung
Irland: Denis Lynch, Shane Sweetnam
Lettland: Kristaps Neretnieks
Nederländerna: Marc Houtzager
Polen: Jaroslaw Skrzyczynski
Portugal: Luciana Diniz
Qatar: Sheik Ali bin Khaled al Thani, Bassem Hassan Mohammed
Ryssland: Anna Gromzina
Schweiz: Steve Guerdat, Pius Schwizer
Spanien: Segio Alvarez Moya
Sverige: Malin Baryard-Johnsson, Rolf-Göran Bengtsson, Henrik von Eckermann, Jens Fredricson
Tyskland: Christian Ahlmann, Hans-Dieter Dreher, Marcus Ehning, Meredith Michaels Beerbaum
USA: Ashlee Bond, Karl Cook, Lucy Davis, Katherine Dinan, Kent Farrington, Rich Fellers, Charlie Jayne, Reed Kessler, Beezie Madden, Christine McCrea, McLain Ward

 

Internationell hoppning
Danmark: Andreas Schou
Finland: Sebastian Numminen
Norge: Geir Gulliksen
Sverige: Niklas Arvidsson, Emma Emanuelsson, Peder Fredricson, Douglas Lindelöw, Malin Trollnäs, Alexander Zetterman, Royne Zetterman

 

Reem Acra FEI World CupTM Final, dressyr

Danmark: Sidsel Johansen, Anna Kasprzak
Italien: Valentina Truppa
Kanada: Jacqueline Brooks, Jaimey Irwin
Nederländerna: Marlies van Baalen, Adeline Cornelissen Fellers (regerande världscupmästare), Edward gal
Norge: Lillann Jebsen
Ryssland: Tatiana Dorofeeva
Schweiz: Marcela Krinke Susmelj
Sverige. Patrik Kittel, Minna Telde, Tinne Vilhelmson Silfvén
Tyskland: Helen Langehaneberg, Kristina Sprehe, Isabell Werth Tyskland: Helen Langehaneberg, Kristina Sprehe, Isabell Werth
Ukraina: Inna Logutenkova

  
Tidsprogram Rolex FEI World CupTM Final och Reem Acra FEI World CupTM Final


Torsdag 25 april
12:00 Reem Acra FEI World CupTM Final Grand Prix
18:30 Rolex FEI World CupTM Final I


Fredag 26 april
18:00 Rolex FEI World CupTM Final II


Lördag 27 april
13:20 Reem Acra FEI World CupTM Final Grand Prix Kür
16.40 prel tid för prisutdelning


Söndag 28 april
14:00 Rolex FEI World CupTM Final III, två omgångar
16.45 prel tid för prisutdelning

 Läst 15430 ggr


Mer från sportkollen


Foto: Tomas Holcbecher
  
FEI har släppt den långa listan med namn på de som har kvalificerat sig till OS och Paralympics i Rio. Det återstår för varje land att plocka ut de slutgiltiga lagen bland de kvalificerade. Deadline för OS är den 18 juli och för Paralympics den 15 augusti.
  
Här följer de svenska ryttare och hästar som har klarat kvalgränsen.

Hoppning:
Malin Baryard Johnsson/H&M Cue Channa, H&M Corporal
Rolf-Göran Bengtsson/Unita Ask, Clarimo Ask
Peder Fredricson/H&M All In, H&M Flip's Little Sparrow
Douglas Lindelöw/Udermus, Zacramento
Charlotte Mordasini/Romane du Thell, Miebello
Helena Persson/Bonzai H
Henrik von Eckermann/Yajamila, Gotha, Sansibar
Angelie von Essen/Newton Abbot

Lista samtliga länder hoppning

Dressyr:
Patrik Kittel/Déjà, Delaunay
Emilie Nyreröd/Miata
Jennie Larsson/Zircoon Spring Flower
Juliette Ramel/Buriel K.H
Mads Hendeliowitz/Jimmie Choo SEQ
Paulinda Friberg/Di Lapponia
Therese Nilshagen/Dante Weltino
Tinne Vilhelmson Silfvén/Don Auriello, Paridon Magi
Rose Mathisen/Zuidenwind

Lista samtliga länder dressyr

Fälttävlan:
Ludwig Svennerstål/King Bob, Aspe, Franzipan
Sara Algotsson Ostholt/Reality 39
Frida Andersén/Herta
Linda Algotsson/Fairnet, Fairnando
Niklas Lindbäck/Cendrillon, Focus Filiocus
Johan Lundh/Johnny Cash
Anna Nilsson/Luron

Lista samtliga länder fälttävlan

Paralympics:
Louise Etzner Jakobsson/Zernard

Lista samtliga länder Paralympics


Annika Grundberg

Annika GrundbergLäst 5100087 ggr Kommentarer Kommentera


Arkivfoto: Tomas Holcbecher
  
En ponnyägare förfalskade ett veterinärintyg i samband med att ponnyn ströks från en tävling. Svenska Ridsportförbundets disciplinnämnd dömer ponnyägaren att betala 1 000 kronor i böter.
  
Det var i samband med Mantorpsryttarnas fälttävlan i april i år som ponnyn och dess ryttare inte kom till start. Ett par dagar senare fick arrangören ett veterinärintyg där det stod att ponnyn var konvalescent på grund av sjukdom. Personen som tog emot mejlet såg att intyget var skrivet med två olika pennor, och att det liknade ett intyg som samma ponnyägare hade lämnat in i samband med tävling ett år tidigare. Vid kontakt med den aktuella veterinären framgick det att intyget var förfalskat.
  
Har erkänt
Ponnyägaren har erkänt att intyget är förfalskat och har bett så mycket om ursäkt. Disciplinnämnden skriver i sitt beslut att om förfalskningen inte uppdagats hade följden blivit att ponnyägaren sluppit betala anmälningsavgift, därmed ska bötesbeloppets storlek stå i relation till anmälningsavgiften och inte vara lägre än den dubbla anmälningsavgiften. Därför blev bötesbeloppet 1 000 kronor.

Länk till disciplinnämndens beslut


Annika Grundberg

Annika GrundbergLäst 5101212 ggr Kommentarer Kommentera


Comfortuna VDL blev bästa sexåring i Falsterbo förra året.
Foto: Hippson
  
Nu är kvalreglerna klara för Elmia Scandinavian Horse Show, både för hoppningen och för dressyren. Det är också öppet att anmäla sig till tävlingarna.
  
– Det är så roligt att vi äntligen kan komma ut med vad som gäller för att rida. Det känns mycket bra att ordna tävlingar på Elmia som är en strålande ridsportanläggning, säger Anna Bråkenhielm, en av arrangörerna bakom det nya stora hästevenemanget på Elmia i Jönköping i ett pressmeddelande.
  
Så här ser kvalreglerna ut för hoppningen
4-åringar: De åtta bäst placerade från Falsterbo Horse Show och de åtta bäst placerade från Champion of the Youngsters bjuds in. Totalt 16 hästar.
5-åringar: De 23 bäst placerade 5-åriga hästarna från Falsterbo Horse Show och de 22 bäst placerade 5-åriga hästarna från Champion of the Youngsters bjuds in. 5 wildcards. Totalt 50 hästar.
6-åringar: De 23 bäst placerade 6-åriga hästarna från Falsterbo Horse Show och de 22 bäst placerade 6-åriga hästarna från Champion of the Youngsters bjuds in. 5 wildcards. Totalt 50 hästar.
7-åringar: De tio högst rankade 7-åriga hästarna i 1,40-hoppning den 1 september bjuds in. De tio högst rankade seniorerna får även ta med sig en 7-åring vardera. De tre högst rankade unga ryttarna får även ta med sig en 7-åring vardera. 2 wildcards. Totalt 25 hästar.
Inbjudna ryttare – seniorer: De 23 högst rankade seniorerna enligt Svenska Ridsportförbundets ranking i 1,45-hoppning och högre den 1 september, samt de fem bästa svenska ryttarna på FEI:s världsranking den 1 september, bjuds in. 2 wildcards. Dessa 30 ryttare får ta med sig tre hästar vardera. Totalt 90 ekipage.
Inbjudna ryttare – unga ryttare 16 till 21år: De 18 högst rankade unga ryttarna enligt SvRF:s ranking i 1,40-hoppning och högre per den 1 september bjuds in. 2 wildcards. Dessa 20 ryttare får ta med sig två hästar vardera. Totalt 40 ekipage.
Volkswagen Grand Prix: Öppen för de 15 högst rankade ryttarna på SvRF:s ranking i 1,50-hoppning och högre per den 1 september. Öppen för de fem bästa svenska ryttarna på FEI:s världsranking per den 1 september. Fylls på från SvRF:s ranking om det blir dubbletter. 10 wildcards. Totalt 30 ryttare.
Children och D-ponny – öppen för ryttare i åldern 12 till 14 år: Kval öppna för barn i åldern 12 till 14 år på både D-ponny och häst. Kvaltävling hos Jump Club vecka 35. Kvaltävling i Ljungby vecka 38. Från kvalen är de tre bästa D-ponnyekipagen och de tre bästa Children-ekipagen från respektive tävling välkomna att rida på Elmia. Ponny hoppar LA och Children hoppar 1,15 till 1,20. Kvalen genomförs med en omgång i inverkansridning och de 50 procent bästa (minst 10) rider en andra omgång, samma dag, i A1:a. På Elmia rider de 12 ekipagen en klass på lördagen och en klass på söndagen.

Så här ser kvalreglerna ut för dressyren
4-åringar: De 16 hästar med bäst resultat från de sex kvaltävlingar som anordnas av Swede Horse under augusti och september bjuds in. Alla 4-åriga hästar är välkomna att rida på dessa tävlingar, oavsett stambok. 4 wildcards. Totalt 20 hästar.
5-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 15 hästar.
6-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 15 hästar.
7-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 10 hästar.

Lövsta Future Challenge rids också under tävlingarna, liksom Grand Prix-dressyr samt Grand Prix kür.

Här anmäler du dig till tävlingarna
Arrangörens hemsida


Ida RöökLäst 5104261 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Sportkollen »Ansvarig utgivare: Cajsa Ekström Arman

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.