Sportkollen - GCT: Rolf-Göran Bengtsson på andra plats i Monaco

Sportkollen

JUN
28
2014

GCT: Rolf-Göran Bengtsson på andra plats i Monaco


Rolf-Göran Bengtsson satte press i omhoppningen.
Foto: Stefano Grasso/Longines Global Champions Tour
   

Uppdatering klockan 22.13
Rolf-Göran Bengtsson satte press på Bassem Hassan Mohammed genom att inleda omhoppningen med en riktigt snabb runda. Det räckte inte hela vägen till seger i denna sjätte omgång av Global Champions Tour - Bassem Hassan Mohammed satsade verkligen allt på ett kort mot sista hindret. Hans tid blev 77 hundradelar snabbare än Rolf-Göran.

Placeringen gav inte bara Rolf-Göran ännu ett kvitto på Casalls fina form, utan även nya poäng till rankningen. Nu ligger han på andra plats totalt efter Edwina Tops-Alexander. Prispengarna för denna placeringen blev 60 000 euro, motsvarande cirka 550 000 kronor.

Henrik von Eckermann slutade på sjunde plats och får även han poäng till rankningen. Han ligger för närvarande på en tionde plats totalt.

Resultat
Rankningen efter dagens deltävling

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 21.51
Bassem Hassan Mohammed red precis som i första omgången en övertygande felfri ritt - det blir omhopppning!
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 21.41
Rolf-Göran Bengtsson får till ännu en felfri ritt tillsammans med Casall Ask! Det är en fröjd att se ekipaget och bådar riktigt gott inför VM senare i sommar. 
Nu gäller det att hålla tummarna - blir det omhoppning? Just nu är Rolf-Göran ensamt felfri när sju ryttare återstår.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
 
Uppdatering klockan 21.24Henrik von Eckermann på Gotha FRH red en snabb och felfri andra omgång - ekipaget stannar därmed på sina 4 fel från första omgången. Detta kan mycket väl räcka till poäng i dagens tävling, vi håller tummarna.

Rolf-Göran Bengtsson går ut som ryttare nummer 10.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
  
Uppdatering klockan 20.22
MASTERPIECE!! Vi kan inte göra annat än att hålla med kommentatorerna på plats i Monaco - Rolf-Göran Bengtsson avslutade första omgången med att sätta en runda som såg riktigt enkel ut. Casall Ask hoppade fläckfritt - de ligger riktigt bra inför andra omgången.

Även Henrik von Eckermann gick vidare till nästa omgång där han går ut som tredje ryttare.

Startlista, andra omgången
Resultat, första omgången 

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 19.50
Henrik von Eckermann fick ett retligt nedslag på en annars riktigt fin runda tillsammans med Gotha FRH. Ekipaget kommer med till andra rundan, då det endast är fem felfria ryttare när över halva klassen har passerat. Henrik rider enligt kommentatorerna i livesändningen Gotha med ett nytt bett, i några svängar gick det undan - Gotha vill gärna springa fortare än vad Henrik tillåter.

Nästa svenska ekipage är Rolf-Göran Bengtsson med Casall Ask.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
 
Uppdatering klockan 19.22

Nicole Persson
debuterade i Global Champions Tour tillsammans med Wiesielottie och slutade på 12 fel. Lite retligt föll nämligen första hindret - men sedan kom ekipaget igång med galoppen och gjorde en riktigt fin runda. Två bommar till föll under rittens gång, varav ena var inhoppet i trekombinationen.

Direkt efter Nicole kom Meredith Michaels-Beerbaum med Fibonaci (fd. Fendi), ekipaget slutade på fyra fel - och är troligtvis med till andra omgången.


Meredith och Fibonaci över oxern 

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 18.58
Nu är klassen igång, efter elva ryttare har endast två ridit felfritt. Bassem Hassan Mohammed och Yasmin Pinchen har stått för klassens hittills enda felfria ritter.

Just nu väntar vi på Nicole Persson, första svensk ut som startnummer 22. 

Flaminia Straumann från Schweiz med hästen Quote Zavaan fick lite problem inne på banan, då en stor båt skulle lägga till i hamnen. Båten tutade flertalet gånger under hennes ritt så att det ekade hela vägen ut i sändningen. Till slut blev det omöjligt för Flaminia att få sin häst fokuserad - hon valde att utgå.
  
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

FÖRHANDSINFORMATION

Under lördagkvällen rids sjätte omgången av Global Champions Tour, denna gång vid Monacos hamn. Tre svenskar startar, varav en gör debut.

Nicole Persson har aldrig ridit Global Champions Tour, men har efter goda resultat fått följa med Marcus Ehning till tävlingarna, då hans bror Johannes Ehning valde att avstå. Två ryttare som är mer vana vid tävlingen är Henrik von Eckermann och Rolf-Göran Bengtsson, som båda startar sent i starlistan.

För både Rolf-Göran och Henrik kan dagens deltävling betyda värdefulla poäng till rankningslistan, där Rolf-Göran ligger fyra. För Rolf-Göran är dagens startordning till hans fördel - då han går ut sist i startfältet.

Klassen, som rids över två omgångar, direktsänds med början klockan 18.30 svensk tid. Svenskarna startar så här:

22. Nicole Persson - Wiesielottie
32. Henrik von Eckermann - Gotha FRH
46. Rolf-Göran Bengtsson - Casall Ask 

Startlista
Onlineresultat
Arrangörens hemsida
Direktsändning
Rankning, Global Champions Tour


Så här såg det ut när tävlingshästarna anlände till Monaco, med poliseskort, tidigare i veckan:
 


taggar


liknande webbartiklar


Läst 8545 ggrMer från sportkollen

JUN
21
2016


Foto: Tomas Holcbecher
  
FEI har släppt den långa listan med namn på de som har kvalificerat sig till OS och Paralympics i Rio. Det återstår för varje land att plocka ut de slutgiltiga lagen bland de kvalificerade. Deadline för OS är den 18 juli och för Paralympics den 15 augusti.
  
Här följer de svenska ryttare och hästar som har klarat kvalgränsen.

Hoppning:
Malin Baryard Johnsson/H&M Cue Channa, H&M Corporal
Rolf-Göran Bengtsson/Unita Ask, Clarimo Ask
Peder Fredricson/H&M All In, H&M Flip's Little Sparrow
Douglas Lindelöw/Udermus, Zacramento
Charlotte Mordasini/Romane du Thell, Miebello
Helena Persson/Bonzai H
Henrik von Eckermann/Yajamila, Gotha, Sansibar
Angelie von Essen/Newton Abbot

Lista samtliga länder hoppning

Dressyr:
Patrik Kittel/Déjà, Delaunay
Emilie Nyreröd/Miata
Jennie Larsson/Zircoon Spring Flower
Juliette Ramel/Buriel K.H
Mads Hendeliowitz/Jimmie Choo SEQ
Paulinda Friberg/Di Lapponia
Therese Nilshagen/Dante Weltino
Tinne Vilhelmson Silfvén/Don Auriello, Paridon Magi
Rose Mathisen/Zuidenwind

Lista samtliga länder dressyr

Fälttävlan:
Ludwig Svennerstål/King Bob, Aspe, Franzipan
Sara Algotsson Ostholt/Reality 39
Frida Andersén/Herta
Linda Algotsson/Fairnet, Fairnando
Niklas Lindbäck/Cendrillon, Focus Filiocus
Johan Lundh/Johnny Cash
Anna Nilsson/Luron

Lista samtliga länder fälttävlan

Paralympics:
Louise Etzner Jakobsson/Zernard

Lista samtliga länder Paralympics


Annika GrundbergLäst 2904310 ggr Kommentarer Kommentera

JUN
21
2016


Arkivfoto: Tomas Holcbecher
  
En ponnyägare förfalskade ett veterinärintyg i samband med att ponnyn ströks från en tävling. Svenska Ridsportförbundets disciplinnämnd dömer ponnyägaren att betala 1 000 kronor i böter.
  
Det var i samband med Mantorpsryttarnas fälttävlan i april i år som ponnyn och dess ryttare inte kom till start. Ett par dagar senare fick arrangören ett veterinärintyg där det stod att ponnyn var konvalescent på grund av sjukdom. Personen som tog emot mejlet såg att intyget var skrivet med två olika pennor, och att det liknade ett intyg som samma ponnyägare hade lämnat in i samband med tävling ett år tidigare. Vid kontakt med den aktuella veterinären framgick det att intyget var förfalskat.
  
Har erkänt
Ponnyägaren har erkänt att intyget är förfalskat och har bett så mycket om ursäkt. Disciplinnämnden skriver i sitt beslut att om förfalskningen inte uppdagats hade följden blivit att ponnyägaren sluppit betala anmälningsavgift, därmed ska bötesbeloppets storlek stå i relation till anmälningsavgiften och inte vara lägre än den dubbla anmälningsavgiften. Därför blev bötesbeloppet 1 000 kronor.

Länk till disciplinnämndens beslut


Annika GrundbergLäst 2905423 ggr Kommentarer Kommentera

JUN
21
2016


Comfortuna VDL blev bästa sexåring i Falsterbo förra året.
Foto: Hippson
  
Nu är kvalreglerna klara för Elmia Scandinavian Horse Show, både för hoppningen och för dressyren. Det är också öppet att anmäla sig till tävlingarna.
  
– Det är så roligt att vi äntligen kan komma ut med vad som gäller för att rida. Det känns mycket bra att ordna tävlingar på Elmia som är en strålande ridsportanläggning, säger Anna Bråkenhielm, en av arrangörerna bakom det nya stora hästevenemanget på Elmia i Jönköping i ett pressmeddelande.
  
Så här ser kvalreglerna ut för hoppningen
4-åringar: De åtta bäst placerade från Falsterbo Horse Show och de åtta bäst placerade från Champion of the Youngsters bjuds in. Totalt 16 hästar.
5-åringar: De 23 bäst placerade 5-åriga hästarna från Falsterbo Horse Show och de 22 bäst placerade 5-åriga hästarna från Champion of the Youngsters bjuds in. 5 wildcards. Totalt 50 hästar.
6-åringar: De 23 bäst placerade 6-åriga hästarna från Falsterbo Horse Show och de 22 bäst placerade 6-åriga hästarna från Champion of the Youngsters bjuds in. 5 wildcards. Totalt 50 hästar.
7-åringar: De tio högst rankade 7-åriga hästarna i 1,40-hoppning den 1 september bjuds in. De tio högst rankade seniorerna får även ta med sig en 7-åring vardera. De tre högst rankade unga ryttarna får även ta med sig en 7-åring vardera. 2 wildcards. Totalt 25 hästar.
Inbjudna ryttare – seniorer: De 23 högst rankade seniorerna enligt Svenska Ridsportförbundets ranking i 1,45-hoppning och högre den 1 september, samt de fem bästa svenska ryttarna på FEI:s världsranking den 1 september, bjuds in. 2 wildcards. Dessa 30 ryttare får ta med sig tre hästar vardera. Totalt 90 ekipage.
Inbjudna ryttare – unga ryttare 16 till 21år: De 18 högst rankade unga ryttarna enligt SvRF:s ranking i 1,40-hoppning och högre per den 1 september bjuds in. 2 wildcards. Dessa 20 ryttare får ta med sig två hästar vardera. Totalt 40 ekipage.
Volkswagen Grand Prix: Öppen för de 15 högst rankade ryttarna på SvRF:s ranking i 1,50-hoppning och högre per den 1 september. Öppen för de fem bästa svenska ryttarna på FEI:s världsranking per den 1 september. Fylls på från SvRF:s ranking om det blir dubbletter. 10 wildcards. Totalt 30 ryttare.
Children och D-ponny – öppen för ryttare i åldern 12 till 14 år: Kval öppna för barn i åldern 12 till 14 år på både D-ponny och häst. Kvaltävling hos Jump Club vecka 35. Kvaltävling i Ljungby vecka 38. Från kvalen är de tre bästa D-ponnyekipagen och de tre bästa Children-ekipagen från respektive tävling välkomna att rida på Elmia. Ponny hoppar LA och Children hoppar 1,15 till 1,20. Kvalen genomförs med en omgång i inverkansridning och de 50 procent bästa (minst 10) rider en andra omgång, samma dag, i A1:a. På Elmia rider de 12 ekipagen en klass på lördagen och en klass på söndagen.

Så här ser kvalreglerna ut för dressyren
4-åringar: De 16 hästar med bäst resultat från de sex kvaltävlingar som anordnas av Swede Horse under augusti och september bjuds in. Alla 4-åriga hästar är välkomna att rida på dessa tävlingar, oavsett stambok. 4 wildcards. Totalt 20 hästar.
5-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 15 hästar.
6-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 15 hästar.
7-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 10 hästar.

Lövsta Future Challenge rids också under tävlingarna, liksom Grand Prix-dressyr samt Grand Prix kür.

Här anmäler du dig till tävlingarna
Arrangörens hemsida


Ida RöökLäst 2908466 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Sportkollen »
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet