Sportkollen - Vart var alla SM-ryttare?

Sportkollen

SEP
01
2012

Vart var alla SM-ryttare?

Efter årets Hopp-SM blev det diskussion gällande de låga premierna, några ryttare vad inte nöjda med prispengarna, men tyckte annars att tävlingen och arrangören höll hög klass.
Som med alla hästsportevenemang är publiken lika viktig för stämningen som underhållningen på banan.

 

Om SM får en statusstämpel att vara en folkfest kommer publiken och utställarna bli fler, detta gör kanske att arrangören kan få in fler sponsorer och samarbetspartners som i sin tur, förhoppningsvis, gör att prispengarna blir högre.

 

Men vart kan skon då klämma?
Inget klarar sig utan det andra, först måste ryttarna komma till start och de skulle nog känna sig mer sugna om det var 100.000 kronor till vinnaren.
Sportkollen blev nyfiken, vart var alla?

 

Lika bra att göra en kontroll av våra seniorryttare som hade kvalat in till SM. För att vara kvalda till SM krävs följande:

 

"Seniorer
För att få starta SM i hoppning skall ekipage under föregående eller innevarande år, senast helgen före mästerskapet, ha blivit placerad minst en gång i 1.55/1.60 hoppning eller två gånger i 1.50 hoppning.
  
Resultatet skall ha uppnåtts på elit- eller nationell tävling i Sverige eller på internationell tävling.
Som kvalificering gäller också placeringar på av SVRF godkända nationella 1.50 till 1.60 hoppningar utomlands samt 1.45 klasser med FEI ranking poäng."
Regler hittar ni här på förbundets hemsida. 

 

Sportkollen har under förutsättning att alla resultat är korrekt och rätt inrapporterade i tävlingsdatabasen kunnat räkna ihop att 120 ekipage var kvalificerade att starta i SM.
Av dessa 120 kom endast 30 ekipage till start, varför?

 

Om man från dessa 120 ekipage räknar bort ryttarna som inte bor i Sverige, tex Rolf-Göran Bengtsson, Angelica Augustsson, Henrik von Eckerman, Erika Lickhammer och Angelie von Essen så landar vi på 108 ekipage då dessa hade flera hästar var kvalade.
Det finns även tre skickliga ryttare inom landet som har kvalat tre hästar var, men att starta tre hästar när det är 30 anmälda blir väldigt tufft för framridning etc.
Nu kom ingen av dessa ryttare till start vilket gjorde att det föll direkt med 9 hästar. Nu är vi plötsligt nere på 81 ekipage.

 

Nu finns det alltså 81 ekipage i Sverige som fortfarande är kvalificerade att starta, vi drar alltså bort de 30 som kom till start och har kvar 51 ekipage.
Sportkollen bläddrar i tävlingsdatabasen för dessa ekipage och inser att Malin Baryards fina H&M Reveur de Hurtebise kommer inte starta, han är såld. Detsamma gäller Alexander Zettermans fina High Yummy. Då är vi nere på 49 ekipage.

 

Om man fortsätter att bläddra på hästarna så ser man snabbt att 15 stycken inte kommer till start, några av dem är sålda, men de flesta av dem hoppar inte så högt längre. Fyra av hästarnas ryttare valde att satsa på sina unghästar i Skövde den aktuella helgen istället.

  
49 ekipage minus 15 ekipage = 34 ekipage.
Det hängde alltså på att minst 10 ekipage av 34 anmälde sig och startade SM för att prissumman till seniorerna skulle bli 35.000 kronor.

 

När jag började gräva i detta tänkte jag att vi har för få ekipage i Sverige som rider på toppen. Det är lönlöst att tro att 40 ekipage skall komma till start i hopp-SM, det måste vara vad vi har totalt sett.
Men när jag har tittat närmare så är det väldigt bra ekipage vi har, de tävlar mycket och har relativt jämna resultat, så en start i SM ser på pappret inget konstigt ut.

 

Var det kanske lite dumt att lägga två stora tävlingar på samma helg? Ryttarna som red i Henriksdal har också unghästar hemma som kunde hoppat i Skövde och enligt de ryttarna som var kvalade till SM så fanns några i Skövde istället.
Hur vore det om man slog ihop Champion of the Youngsters och hopp-SM? Eller kan man förlänga Falsterbo Horse Show med några dagar, så att veckan efter att den stora festen varit fortsätter med SM? 
I Tyskland måste du starta mästerskapet om du rider i landslaget, det kan också vara en publikmagnet.

 

Göteborg Horse Show går av stapeln i april 2013, hopp-SM brukar ligga i mars, så där ligger det verkliigen rätt i tiden att låta finalen gå i Göteborg.
The sky is the limit och här måste vi verkligen tänka utanför lådan för att höja statusen.

 

Har ni något förslag?


taggar

SM 2012  


Läst 27433 ggr


Mer från sportkollen


Foto: Tomas Holcbecher
  
FEI har släppt den långa listan med namn på de som har kvalificerat sig till OS och Paralympics i Rio. Det återstår för varje land att plocka ut de slutgiltiga lagen bland de kvalificerade. Deadline för OS är den 18 juli och för Paralympics den 15 augusti.
  
Här följer de svenska ryttare och hästar som har klarat kvalgränsen.

Hoppning:
Malin Baryard Johnsson/H&M Cue Channa, H&M Corporal
Rolf-Göran Bengtsson/Unita Ask, Clarimo Ask
Peder Fredricson/H&M All In, H&M Flip's Little Sparrow
Douglas Lindelöw/Udermus, Zacramento
Charlotte Mordasini/Romane du Thell, Miebello
Helena Persson/Bonzai H
Henrik von Eckermann/Yajamila, Gotha, Sansibar
Angelie von Essen/Newton Abbot

Lista samtliga länder hoppning

Dressyr:
Patrik Kittel/Déjà, Delaunay
Emilie Nyreröd/Miata
Jennie Larsson/Zircoon Spring Flower
Juliette Ramel/Buriel K.H
Mads Hendeliowitz/Jimmie Choo SEQ
Paulinda Friberg/Di Lapponia
Therese Nilshagen/Dante Weltino
Tinne Vilhelmson Silfvén/Don Auriello, Paridon Magi
Rose Mathisen/Zuidenwind

Lista samtliga länder dressyr

Fälttävlan:
Ludwig Svennerstål/King Bob, Aspe, Franzipan
Sara Algotsson Ostholt/Reality 39
Frida Andersén/Herta
Linda Algotsson/Fairnet, Fairnando
Niklas Lindbäck/Cendrillon, Focus Filiocus
Johan Lundh/Johnny Cash
Anna Nilsson/Luron

Lista samtliga länder fälttävlan

Paralympics:
Louise Etzner Jakobsson/Zernard

Lista samtliga länder Paralympics


Annika Grundberg

Annika GrundbergLäst 4104132 ggr Kommentarer Kommentera


Arkivfoto: Tomas Holcbecher
  
En ponnyägare förfalskade ett veterinärintyg i samband med att ponnyn ströks från en tävling. Svenska Ridsportförbundets disciplinnämnd dömer ponnyägaren att betala 1 000 kronor i böter.
  
Det var i samband med Mantorpsryttarnas fälttävlan i april i år som ponnyn och dess ryttare inte kom till start. Ett par dagar senare fick arrangören ett veterinärintyg där det stod att ponnyn var konvalescent på grund av sjukdom. Personen som tog emot mejlet såg att intyget var skrivet med två olika pennor, och att det liknade ett intyg som samma ponnyägare hade lämnat in i samband med tävling ett år tidigare. Vid kontakt med den aktuella veterinären framgick det att intyget var förfalskat.
  
Har erkänt
Ponnyägaren har erkänt att intyget är förfalskat och har bett så mycket om ursäkt. Disciplinnämnden skriver i sitt beslut att om förfalskningen inte uppdagats hade följden blivit att ponnyägaren sluppit betala anmälningsavgift, därmed ska bötesbeloppets storlek stå i relation till anmälningsavgiften och inte vara lägre än den dubbla anmälningsavgiften. Därför blev bötesbeloppet 1 000 kronor.

Länk till disciplinnämndens beslut


Annika Grundberg

Annika GrundbergLäst 4105253 ggr Kommentarer Kommentera


Comfortuna VDL blev bästa sexåring i Falsterbo förra året.
Foto: Hippson
  
Nu är kvalreglerna klara för Elmia Scandinavian Horse Show, både för hoppningen och för dressyren. Det är också öppet att anmäla sig till tävlingarna.
  
– Det är så roligt att vi äntligen kan komma ut med vad som gäller för att rida. Det känns mycket bra att ordna tävlingar på Elmia som är en strålande ridsportanläggning, säger Anna Bråkenhielm, en av arrangörerna bakom det nya stora hästevenemanget på Elmia i Jönköping i ett pressmeddelande.
  
Så här ser kvalreglerna ut för hoppningen
4-åringar: De åtta bäst placerade från Falsterbo Horse Show och de åtta bäst placerade från Champion of the Youngsters bjuds in. Totalt 16 hästar.
5-åringar: De 23 bäst placerade 5-åriga hästarna från Falsterbo Horse Show och de 22 bäst placerade 5-åriga hästarna från Champion of the Youngsters bjuds in. 5 wildcards. Totalt 50 hästar.
6-åringar: De 23 bäst placerade 6-åriga hästarna från Falsterbo Horse Show och de 22 bäst placerade 6-åriga hästarna från Champion of the Youngsters bjuds in. 5 wildcards. Totalt 50 hästar.
7-åringar: De tio högst rankade 7-åriga hästarna i 1,40-hoppning den 1 september bjuds in. De tio högst rankade seniorerna får även ta med sig en 7-åring vardera. De tre högst rankade unga ryttarna får även ta med sig en 7-åring vardera. 2 wildcards. Totalt 25 hästar.
Inbjudna ryttare – seniorer: De 23 högst rankade seniorerna enligt Svenska Ridsportförbundets ranking i 1,45-hoppning och högre den 1 september, samt de fem bästa svenska ryttarna på FEI:s världsranking den 1 september, bjuds in. 2 wildcards. Dessa 30 ryttare får ta med sig tre hästar vardera. Totalt 90 ekipage.
Inbjudna ryttare – unga ryttare 16 till 21år: De 18 högst rankade unga ryttarna enligt SvRF:s ranking i 1,40-hoppning och högre per den 1 september bjuds in. 2 wildcards. Dessa 20 ryttare får ta med sig två hästar vardera. Totalt 40 ekipage.
Volkswagen Grand Prix: Öppen för de 15 högst rankade ryttarna på SvRF:s ranking i 1,50-hoppning och högre per den 1 september. Öppen för de fem bästa svenska ryttarna på FEI:s världsranking per den 1 september. Fylls på från SvRF:s ranking om det blir dubbletter. 10 wildcards. Totalt 30 ryttare.
Children och D-ponny – öppen för ryttare i åldern 12 till 14 år: Kval öppna för barn i åldern 12 till 14 år på både D-ponny och häst. Kvaltävling hos Jump Club vecka 35. Kvaltävling i Ljungby vecka 38. Från kvalen är de tre bästa D-ponnyekipagen och de tre bästa Children-ekipagen från respektive tävling välkomna att rida på Elmia. Ponny hoppar LA och Children hoppar 1,15 till 1,20. Kvalen genomförs med en omgång i inverkansridning och de 50 procent bästa (minst 10) rider en andra omgång, samma dag, i A1:a. På Elmia rider de 12 ekipagen en klass på lördagen och en klass på söndagen.

Så här ser kvalreglerna ut för dressyren
4-åringar: De 16 hästar med bäst resultat från de sex kvaltävlingar som anordnas av Swede Horse under augusti och september bjuds in. Alla 4-åriga hästar är välkomna att rida på dessa tävlingar, oavsett stambok. 4 wildcards. Totalt 20 hästar.
5-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 15 hästar.
6-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 15 hästar.
7-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 10 hästar.

Lövsta Future Challenge rids också under tävlingarna, liksom Grand Prix-dressyr samt Grand Prix kür.

Här anmäler du dig till tävlingarna
Arrangörens hemsida


Ida Röök

Ida RöökLäst 4108302 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Sportkollen »Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Hippson AB Vallgatan 16, 302 42 Halmstad

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.