Avelsbloggen
NOV
28
2012

Såhär blev det:

 

Foto: David Kebo | Sthlmphoto.se

Jag är så SJUKT STOLT och lycklig över hur det blev! Jag älskar det :)

 

Ses vi kanske i Globen i helgen? Där kan du klämma och känna på tränset samt förhandboka det till ett väldigt förmånligt introduktionspris!

 

 


Läst 24694 ggr Kommentarer Kommentera
NOV
27
2012

Jag vet inte hur ni har det i resten av landet idag, men här i Stockholm är det rent ut sagt vidrigt. Det har regnat, halvsnöat och blåst orkan (kanske viss överdrift...).

 

Jag och Rowan trotsade dock vädret och red ut på jogging-/klättringstur med sällskap från stallet. Rowan var riktigt pigg och bjöd på lite bocksprång i galoppen, så vi hade roligt ändå! Jag höll mig kvar fast jag red i regnställ och i nysåpad sadel, det ni!

 

Båda pållarna fick bara vara ute halva dagen, de demonstrerade tydligt att de ville in innan jag åkte från stallet på eftermiddagen. Lika bra för Loppans hovar och ben att få stå inne lite extra när det är så blött ute...Muggen är förresten typ helt borta, det är bara kvar lite "torra" krustor på två ben. Så himla SKÖNT! Däremot har hon lyckats få ett sår på hasen som hon blivit lite svullen om, men det verkar inte vara något allvarligt (peppar, peppar, med Loppan vet man aldrig...).

 

Loppan har jag förresten också hunnit rida en sväng i dagarna, skogstur i skritt och trav utan vidare. Hon har alltså inte glömt vad hon har lärt sig på de fåtal uppsittningar hon hittills har varit med om, men hon är ju väl föreberedd och dessutom ganska klok. Är alltså helt i fas med den uppsuttna planeringen, det är bara löshoppningen som vi fortfarande släpar efter med...Jobbar på det!

 

Loppan, typ redo för ridtur!


För övrigt rullar livet på i alldeles för hög hastighet, helt i linje med resten av 2012. Nästa år jag ska försöka dra ner lite på tempot och prioritera bättre, det är i alla fall målet.

 

Just nu är mitt fokus bland annat på Globen där vi har premiär för tränsen, sedan har jag masserat masssor av hästar och ska också försöka hinna med att plugga till prov på rörelseapparaten som vi har i skolan nästa vecka. Utöver det har jag ett par artikel-deadlines och är dessutom i startgroparna för ett megaprojekt + jobb som är allt annat än hästrelaterat! Det finns gott om saker att fylla dagarna med alltså :)

 

 

 

 


Läst 22780 ggr Kommentarer Kommentera

Nu är tiden inne för löshoppningsbedömningens andra unghäst!

 

Detta är ett treårigt halvblodssto som tyvärr missade sitt test i våras på grund av skada. Hon heter Chapelle och är efter:

 

Cartier - Feliciano


Ägare: Malin Berggren

Uppfödare: Eva Thalén

 

 

 

Eva Gudmundssons omdöme:

"Jag ser att filmen är gjord i januari 2012, så på filmen är stoet knappt 3 år. Det var otur att stoet missade treårstesten för man får en känsla av god hoppning i henne. Nu finns det ju många fler chanser att få visa sin häst och inte minst på tävlingsbanan.


Hindren är byggda lite fel då markbommen på inhoppningshindret är nära och på oxern ligger markbommen väldigt lång ut. Stoet ligger långt utifrån på inhoppningshindret alt ett omtramp och får väldigt långt i serien. Om det beror på att avståndet mellan hindren är väl tilltaget eller om stoet är kortgalopperat är lite svårt att avgöra. Språnget blir därmed flackt och hästen kommer aldrig till ett riktigt avstamp.


Det finaste språnget är nästan när hon hoppar på inhoppningshindret första gången. Då ser man hur hon trycker ifrån med frambenen och lyfter bogen och kommer igenom ryggen. Man kan även ana att det finns på det sista språnget på oxern. Om man hade låtit hästen komma närmare hindret i avstampet hade vi nog sett en god ryggverkan.


Överarmen på frambenen har ett fint läge i språnget. Även om hon delar dom något så skulle jag inte se det som ett problem då jag tror hon samlar dom när det blir högre hinder.

Hon har normal bakbensteknik.

Tycker hon ser ut att ha god hoppvilja och energi. Något man tänker på är hennes mjukhet i rörelsemönstret som är mycket tilltalande.


Hoppas hon är frisk nu och kanske kan bli visad på kvalitetsbedömning!"

 

Eva är B-tränare och A-domare i hoppning samt en av Nordens största inom hoppinriktad avel. Mer om henne och
verksamheten kan du läsa här:

www.flemminge.com


Läst 24802 ggr Kommentarer Kommentera
NOV
23
2012

Åh, äntligen har Loppan fått gå ut i en riktig hage igen! Nu håller jag bara tummarna för att hon får stanna där ett tag med friska hovar :) Hon kommer som sagt fortfarande att sova inne för att hinna torka upp och för att vi ska ha bästa möjliga koll på hennes hovstatus, i alla fall till snön lägger sig så hon kan få gå ut i lösdriften igen.

 

Kloka Loppan tog det med ro att komma ut i fina hagen, hon hälsade lite på sin kompis och strosade sedan ett varv runt för att slutligen ställa sig och beta lite. Så skönt med en helt ohysterisk häst, hon jagar verkligen aldrig upp sig över något.

 

Mysigaste hagen!

 

Nu får hon gå och lulla lite i hagen några dagar, sedan kör jag igång med lite uppsittning och förhoppningsvis ett par löshoppningar innan vintervilan. Det är plan A just nu i alla fall, fortsättning följer....

 

 


Läst 19475 ggr Kommentarer Kommentera

Hej hej!

 

Sorry för låg aktivitet på bloggen, det är lite mycket med allt just nu! Jag ska ut till Loppan strax och hoppas på att kunna släppa ut henne igen imorgon, hon har gått lite på ridbanan men nu hoppas jag verkligen att hon kan gå i en riktig hage med kompis om dagarna! Håll tummarna för att vår säsong med bölder och mugg är ÖVER nu (har aldrig önskat mig snö så mycket som i år....Var är den??! :( ).

 

Idag har vi varit på Runsten hela dagen och plåtat träns, det blev SUPERFINA bilder trots otur med vädret! Vi har bokat en ny plåtning för lite extrabilder på lördag, kan knappt bärga mig tills allt blir klart och publicerat :D Såå roligt!

 

Jag och "Grållan", unghästmodell No.1! Så tacksam för bästa hästägarna och hjälsam personal på Runsten, plus resten av teamet med veterinär, fotograf och PS-Karin!

 

 

Uppdaterar igen efter ev. hagutsläpp med Loppan imorgon! So long!

 

 


Läst 21881 ggr Kommentarer Kommentera

Nu gränsar det till att bli prylblogg här, men jag kan inte låta bli att dela med mig av mina absoluta favoritflaskor som har "räddat" min höst.

 

Som bekant har Loppan haft en del problem med mugg, inte mycket, men eftersom det har varit så blött ute har det varit svårt att få bort den helt och hållet utan att låta henne stå inne dygnet runt (vilket hon förvisso gjort nu p.g.a hovbölden, inget ont som inte har något gott med sig..).

 

Jag har alltid använt Hibiscrub och Salisylsyrevaselin, vilket funkar utmärkt. Dessvärre har vi i nuvarande stall ingen spolspilta vilket gör att man måste spola utomhus utan uppbindningsmöjlighet. Loppan är ju som en gammal tävlingshäst att spola benen på, så jag gör det ju utan problem själv, men det har varit lite tricky att få bort att Hibiscrub i karlederna bak och det känns inte helt "Säker med häst ABC" att stå där och greja med ett två meter långt grimskaft..Därför har höstens räddning varit oljan AG Royal Defence, som masseras in på rena och torra ben (men jag har alltså bara behövt spola benen en gång och leran/smutsen är lättare att få bort än schampoo)!

 

Royal Defence är en olja baserad på vegetabiliska produkter och sägs även ha en positiv inverkan på hästens lymfsystem vilket ger dubbeleffekt vid muggbehandling. Muggen har blivit fantastiskt mycket bättre och benen mindre svullna efter en tids behandling, av mig får den högt betyg jämfört med alla andra liknande salvor jag provat (alltså förutom Salicyl)! Det känns riktigt bra att bara använda sig av naturprodukter också!

 

Mer om den finns här: www.alfonsoguard.se

 

Min andra höst-räddare lyssnar till namnet Aloe Vera Nano Spray och är den bästa sprayen jag någonsin provat för tråkiga höstsvansar. En omgång med flaskan räcker hur länge som helst och svansen blir som silke :) Helt outstandig jämfört med alla pälsglanser jag har provat. Jag har hela K9's vårdserie för häst och längtar tills det blir dags att använda den på Loppan, just nu känns det lite overkill att tvätta henne med färgförstärkande schampoo - men gissa vem som kommer blänka mest på treårstestet?

 

Mer om K9's Nano spray här: www.k9horse.com

Min tredje höstfavorit kom till Sverige igår och alldeles strax ska jag iväg till stallet för att prova det på en häst. Jag pratar alltså om mitt unghästträns vars namn numer är officiellt: Teenage Revolution. Så spännande!!

 

Min ständiga favorit, Loppan, ska få gå ute en stund på ridbanan med galosch på foten idag! Rodeo eller inte, det återstår att se! Får tejpa fast galoschen så den sitter kvar om det spritter i benen på henne :)

 

 


Läst 23456 ggr Kommentarer Kommentera

Nu är det dags för första bedömningen av fem!

 

Först ut är 2,5-åriga halvsblodsstoet Jahoh.

e. Hohenstaufen II - Guinness - Good Future
ägare: Jonna Kangas
uppfödare: Liselotte Tillberg

 

 

 

Eva Gudmundssons omdömde:


"Det är nästan omöjligt att bedöma hoppning innan de börjar använda kraft i språnget. Stoet skuttar bara till och det är ännu ingen språngkurva. Övningen ser däremot jättetrevlig ut och hästen är helt bekväm i vad den ska göra - förtroende. Det kommer inte bli svårt att få till lite mer hoppning i framtiden.


Vad man kan se så har hon en trevlig och balanserad galopp där hon byter i kurvan de gånger hon fattar höger galopp. Hon har en viss förmåga till taxering och tar lärdom när hon kom lite fel. Benen är fint samlade även om man inte kan se hur hon tänker använda dom när hon kommer upp på höjd. Landningen är även den i balans och bjudning.


Glöm inte att det är en ny hoppserie som kommer att vara på treårstesten med tre hinder. Det gäller även kvalitet och rådgivande bedömning. Bruksprovet hade det redan i våras.
All information runt det finns på www.asvh.se "

 

Eva är B-tränare och A-domare i hoppning samt en av Nordens största inom hoppinriktad avel. Mer om henne och verksamheten kan du läsa här:

www.flemminge.com


Läst 23039 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

 

Jag har just läst det första omdömet om ett 2-årigt sto i serien där A-domare Eva Gudmundsson bedömer löshoppningsfilmer! Imorgon är premiären av denna bedömning där totalt fem stycken unghästar kommer att "granskas" av Eva under lika många veckor. Så kul :)

 

Själv har jag inte löshoppat i helgen, däremot uppsuttet hoppat treåriga Rowan på ridbanan. Den här gången låg ribban som högst på 60 cm och vi hoppade två hinder i följd (som en mini-bana), mycket roligt tyckte nog vi båda!

 

Det här med foto-timing ;) Finns tyvärr inga bildbevis på oss över hinder, här travar vi över för första gången innan bommen läggs upp till ett riktigt hinder.

 

Loppan har blivit av med gipset men får stå inne några dagar till så att det skadade området hinner bli riktigt hårt igen, annars är risken för "följd-bölder" stor. Hovis tycker att det kan vara en bra idé att sko henne, men inte förrän hoven har växt ut en bit så att det uppkarvade hålet där bölden kom ut växer bort ordentligt - annars är risken stor för att det kommer in en sten mellan sko och hålrum, vilket såklart inte är så bra.

 

Nu ska jag ta tag i min långa att-göra-lista, det här med att söndagar ska vara vilodagar har jag gett upp för länge sedan! :)


Läst 25235 ggr Kommentarer Kommentera
NOV
17
2012

Såg ett Astrid Lindgren-citat som någon gillat på Facebook idag:

 

"Ge barnen kärlek, mer kärlek och ännu mer kärlek - så brukar folkvettet komma av sig själv"

 

Det går lika bra att applicera på unghästar tycker jag! (...Och så lite tydliga riktlinjer och ramar såklart ;) ).

 

 

Ha en fortsatt skön helg!


Läst 19772 ggr Kommentarer Kommentera

Idag har jag och Rowan rensat tankarna på skogstur!

 

En helt underbar höstmorgon på gulligaste treåringen!

 

Loppans läge är ganska oförändrat, hon är fortfarande lite halt men inte alarmerande ändå. Hon får fortsätta vara gipsad över helgen så får vi se.. Hon har varit stundtals lite tjock i benen, men om det beror på att hon fortfarande har lite mugg och står inne dygnet runt eller om det har med ev. hovbölder att göra vet jag inte.

 

Till något roligare! På måndag drar de rådgivande bedömningarna igång, då alltså du som ägare till framför allt en unghingst kan få en fingervisning på om din häst är ett ämne att spara och matcha mot framtida bruksprov.

 

De preliminära startlistorna ligger här:

Strömsholm 19/11

Mantorp 20/11

Bollerup 21/11

 

En kompis till mig visar sin fina hoppstammade 2-åring på Strömsholm, så jag håller naturligtvis tummarna lite extra för dem. Jag har funderat på om jag ska åka och kolla men tror dessvärre inte att jag kommer att hinna...Vore så kul!

 

 


Läst 23058 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 nästa » sista » 

Vi har tidigare bekantat oss med Li Åsebring och Loppan via Unghästbloggen. Nu är de tillbaka i Avelsbloggen, där vi får följa med på resan det innebär att ta föl på sitt sto.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare
Ansvarig utgivare: Cajsa Ekström Arman

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.