Avelsbloggen

Idag hade jag bara tänkt vara ganska snabb i stallet - typ kolla hästarna och trycka i Loppan avmaskningen.

När jag kom till hagen tänkte jag "Jäklar vilken stor flock de ser ut att vara" och räknade snabbt till 8 hästar istället för 6. Loppans flock har en riktigt tydlig & bra ledare som var redigt förbannad på de oinbjudna gästerna, så det var ganska rörigt och dålig stämning i hagen. Jag ringde efter hjälp så vi kunde ta ut de två främlingarna och sätta dem i en annan hage tills vi forskat klart i vem de tillhörde.

Därefter påbörjades projekt "Ta reda på den svaga länken i staketet", halvkul med tanke på hur stor vår hage är. Som tur är har jag en ruskigt grym fyrhjulsdriven terrängbil så att vi kunde ta oss fram relativt smärtfritt. Det ösregnade ju nämligen också, och trots att jag faktiskt bytte byxor och strumpor en gång kunde man rent av vrida ur mig vatten när jag kom hem.

Vi hittade till slut brottsplatsen i de andra hästarnas hage (vars staket går jämte vårt en bit långt ner i hagen) och förstärkte upp vårt staket en bra bit för att eliminera risken att de tar sig över/under eller hur de nu har kommit förbi. Nu håller vi tummarna för att även de andra hästägarna lagar sitt staket ordentligt...

Mitt i allt ringde det och då hade rymlingarna rymt igen, alltså från hagen där vi ställde in dem medan vi letade efter ägarna. Lyckligtvis kunde de fångas in och slutligen tas hem till sig. I vår flock var det diverse småsår och tappskor, men i det stora hela verkade alla hästar må bra. Loppan var lite svullen kring ett nytt sår men det verkade inte vara någon fara. Tänk vad illa det kunde ha slutat, läskigt! Speciellt när det regnar och är halt i gräset.....Usch :(

Därefter skulle jag bara avmaska Loppan innan jag for hem, vilket slutade med en smärre hjärnskakning och en snygg fläskläpp (på mig alltså). Idag är en dag som jag verkligen undrar vad jag håller på med, jag har hört att tennis ska vara kul - kanske ska prova det istället?


Läst 9386 ggr Kommentarer Kommentera
JUL
29
2013

Hej!

Nu är fotbolls-EM över, och även om det har varit kul så är jag mer än glad för det! Jag har haft ett par helt overkliga arbetsveckor och idag, efter sista krafttaget på jobbet, åkte jag direkt ut till beteshagen och satte mig på en sten med Loppans huvud i famnen. Snacka om "healing"! Finns inget bättre sätt att få andas ut en stund!

Loppan är inne i en gosig period och vill helst nog krypa upp i knät. Får se om det håller i sig efter imorgon när hon ska få en avmaskningsspruta (hon blir maskad totalt 3 gånger med 8-veckorsintervaller i sommar). Hon hatar i allmänhet att bli pillad i munnen och avmaskningsmedel är såklart ingen favvo...Måste vara snabb och listig om det ska funka!

Nu har jag en mini-semester fram till måndag och så fort jag har sovit igen några veckors utebliven sömn lovar jag att uppdateringen blir bättre här igen!

Hälsning från vildhästarna:

När man ser de här bilderna förstår man att det kan uppstå diverse sår och tappskor....Men trots allt är det värt risken, de har ett otroligt härligt hästliv i den här hagen vill jag lova. Känns riktigt fint i mitt matte-hjärta. Nu håller jag dock tummarna för en skadefri tid i hagen framöver :)


Läst 11399 ggr Kommentarer Kommentera
JUL
26
2013

Hej på er!

För ett par dagar sen var ju hovslagaren ut och fixade till Loppans hovar. Dessvärre var det lite svårt på ena fram där hon tappat en sko och dragit med sig en bit av hovväggen...Det fanns inte så mycket att spika i alltså. Hovis löste det snyggt ändå till sist!

Han sa att vi står på hans VIP-lista nu, så jag ska ringa så fort skon glappar lite och inte när hon väl har tappat den, så kommer han ut på en gång och fixar. Jag vet inte om det är en bra eller en dålig sak att stå på en hovslagarens VIP-lista, det måste betyda att jag anlitar honom lite för ofta ;)

Såret och benet ser i alla fall strålande ut och det går bara åt rätt håll! Tar ut henne från hagen varje dag för att fixa och trixa, och igår var hela flocken nästan längst bort på ängen. I vanliga fall brukar hela flocken följa med när man tar med sig en häst, men igår var de väl morgontrötta och stannade kvar.

Loppan följde snällt med och lät sig fixas med, men sen när jag släppte tillbaks henne kände hon sig riktigt ensam. Hästar har väl kanske inte så långt minne för hon verkade inte komma ihåg vart de andra var, utan hon stod och gnäggade lite bredvid mig och gick runt lite planlöst.

Till sist följde jag med henne en bit ner och då kom de andra, så blev allt bra igen :)

"Vänta på mig matte!"


Läst 9743 ggr Kommentarer Kommentera
JUL
23
2013

ÄNTLIGEN är Loppan ute med sina vänner i beteshagen igen! Glad & nöjd med livet!

Imorgon kommer hovis och skor om henne, just nu har hon bara 2 av 4 skor på fötterna ;)

Min galna jobbvecka fortsätter, men vi hörs snart igen!


Läst 9851 ggr Kommentarer Kommentera
JUL
21
2013

Ni levererar som alltid GRYMMA tips!

Snögg hörde jag talas om för första gången härom dagen, det låter strålande och ska provas idag! Blåspray, som någon tipsade om, har jag använt på nätterna men jag upplever inte att det skyddar så bra mot flugor! Nu har jag ju dock flera olika grejer att testa, sååå grymt! Tack :)

Hälsning från Loppan med blåsprayat ben (jag är inte så bra på det här med precision och därför är både halva Loppan och hela jag numera blåa).

Ps. Gissa vem som har en tappsko och en till på väg av? Är det inte det ena så är det det andra! Hon ska egentligen skos nästa vecka, men får be hovis boka om till en dag denna vecka istället. Hopplöst!


Läst 10227 ggr Kommentarer Kommentera
JUL
20
2013

Hej!

Här går allt i rätt riktning! Loppan är fortfarande lite svullen på morgonen när hon har stått i boxen, men efter en dag i hagen är benet fint. Alltså ett tecken på att det snart är dags att låta henne gå ute dygnet runt igen.

Problemet är bara att såret, som har sett jättefint ut hela tiden, har börjat gå upp lite och det är svårt att hålla flugor m.m borta. Det sitter ju på ett så dumt ställe att det är svårt att få en vetflex med kompress under eller liknande att sitta kvar. Jag vill ju inte att det ska komma in massa bakterier och smuts där, vilket risken är stor för när hon går ute såklart. Tips? Finns det några plåstersprayer eller liknande som faktiskt funkar?

För övrigt så måste jag ge Loppan 10 guldstjärnor för uppförande eftersom att hon är en ängel att ha och göra med under omständigheterna. Hon är helt enkelt bäst, så cool! Kommer aldrig att göra mig av med den här hästen, det vågar jag nästan lova. Hon är one of a kind!

Är dålig på att komma ihåg att fota (förutom tjocka ben), så idag blir det en bild på pärlan från förra årets sommarbete då hon alltså var 2 år och väldigt blank:


Läst 9782 ggr Kommentarer Kommentera
JUL
18
2013

Det räckte tydligen med att veterinären var här och klämde lite, för idag hade svullnaden gått ner till nästan obefintlig storlek! Har visslat glatt hela vägen hem från stallet nu på kvällen, LYCKA!

Såhär såg det ut igår:

Och såhär ser det ut idag:

Hon står ju som en mupp på båda bilderna, men visst ser ni skillnaden?

Om det fortsätter såhär så får hon säkert snart gå ut till sina kamrater igen och jag kan får sova några timmar till på morgonen, Halelulja!


Läst 9962 ggr Kommentarer Kommentera
JUL
17
2013

Hej!

Dålig uppdatering, fortfarande på grund av jobb! Hela den här veckan har klockan ringt mellan 04.15-04.45 på morgonen (natten) och jag är oftast inte i säng före 24-tiden, så som ni förstår är det lite pressat schema just nu!

Hur som helst har veterinären varit ute och kikat på Loppan eftersom att svullnaden inte har gett med sig. Hon var pyttelite halt och framför allt efter böjprov, men om det hade varit något knas i leden hade hon definitivt varit tveklöst halt så förhoppningsvis kan vi utesluta det. Dock kan jag inte riktigt andas ut än eftersom att man inte kan utesluta helt att leden kan bli påverkad indirekt då både såret och svullnaden sitter där de sitter.

Loppan får äta Metacam i 10 dagar och fortsätta stå under uppsikt tillsvidare, naturligtvis ska hon röra på sig men under ordnade omständigheter. Efter helgen kanske hon kan få gå ut med de andra igen beroende på hur läget med svullnaden är då!

Tur i oturen så sköter hon sig strålande och är världens snällaste att ha o göra med! Plus att jag blir extra omtyckt nu när hon är ensam, nu kommer hon minsann travandes och gnäggandes i hagen när hon ser mig ;) Skämt åsido, jag hoppas verkligen att det går åt rätt håll och att hon snart får gå ut till sina vänner och ha en fortsatt skön hästsommar!

Håll tummarna!!

So long!


Läst 8950 ggr Kommentarer Kommentera
JUL
15
2013

Hej!

Tyvärr var Loppan ännu mer svullen när jag kom tillbaks till stallet. Svullnaden har dessutom vandrat ner mot kotan... Tänkte först lymfangit, men hon har fortfarande ingen feber, är inte halt och svullnaden är relativt kall och sitter bara på insidan av benet - på samma sida som såret är.

Ringde såklart veterinären och bollade, fick makalöst bra service (av disitriktsveterinären i Vårsta) och mms:ade till och med bilder på benet & såret som vi sedan diskuterade. Självklart kunde hon inte göra någon fullständig bedömning utifrån enbart bild och mina ord, men utifrån detta kunde vi i alla fall bestämma att det inte verkar vara lymfangit (än i alla fall) eller någon allmän akut fara. Eftersom att såret dessutom ser fint ut och varken vätskar, varar eller ömmar så bestämdes att jag skulle lägga ett spritomslag och låta henne stå med det över natten, så får nya beslut tas i morgon bitti.

Loppan var dock inte helt nöjd med detta beslut, men fann sig ändå i situationen med lite mutor. Bävar dock lite inför imorgon då jag ska släppa henne i en liten hage på gården, risken finns för att hon kommer springa och hetsgnägga efter de andra...Man vill ju inte ha henne på box i onödan och speciellt inte med ett svullet ben (så länge hon är ohalt) men samtidigt känns det riskigt att ha henne i stora hagen eftersom att hon måste ha bandage/omslag. Får helt enkelt se hur det känns imorgon och ta det som det kommer!

Förhoppningsvis är det "bara" en vanlig sårsvullnad som inte utvecklas till lymfangit eller något annat otrevligt, men om det inte ser bättre ut imorgon får veterinären definitivt komma och ta en titt. Som hon sa vill man ju inte gärna sätta dem på penicillin i onödan heller, men verkar det vara något på gång tar jag hellre det säkra före det osäkra innan det går för långt.

Nu kom jag just hem efter kvällspasset i stallet, är rätt mör efter att ha gått upp mitt i natten för att sköta om Loppan och därefter direkt till en extremt intensiv & stressig dag på jobbet för att sedan åka tillbaks till stallet utan att äta middag eller dricka vatten emellan. Otroligt osmart! Ja, hej och hå. Vem har sagt att det jämt ska vara kul & lätt att ha häst?


Läst 11958 ggr Kommentarer Kommentera

När klockan ringde 04.15 i morse övervägde jag att lämna ridsporten för en hobby som sker under mer humana omständigheter, typ frimärkssamling. Väl i stallet var det dock ganska mysigt, morgonsol och fågelkvitter i kör med hästarnas "var-är-maten-gnägg".

Bara för att jag skröt om att Loppan var så cool igår så blev hon naturligtvis jätteledsen när hennes kompis kom ner till stallet senare på kvällen. Tror hon blev påmind om att hon faktiskt var ensam när hästen kom in i stallet, gjordes i ordning och stack iväg på en ridtur. Som tur är fick kompisen stanna kvar i boxen brevid Loppans och göra henne sällskap över natten.

Ganska nöjd med kompis + hö!

Vågar knappt skriva det, men Loppans ben såg mycket bättre ut idag. Svullnaden kvarstår men har minskat i omfång, dessutom är det inte längre varmt. Hon är fortfarande feberfri och ohalt! Jag la på lite sårskydd och släppte ut henne i hagen, ska tillbaks efter jobbet och se över såret igen. Hoppas hoppas att det bara är ytligt och att svullnaden går ner fort!

Håll tummarna!


Läst 8470 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 nästa » sista » 

Vi har tidigare bekantat oss med Li Åsebring och Loppan via Unghästbloggen. Nu är de tillbaka i Avelsbloggen, där vi får följa med på resan det innebär att ta föl på sitt sto.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare
Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.